Zdravím ,
chtěla bych se zeptat které z těchto 3 plemen, si mám pořídit.
Minulý rok jsme měli 7 hybridek + 1 kohouta (hedvábku).
Řešíme otázku: JAKÉ SLEPICE SI MÁME POŘÍDIT LETOS?
Přečetla jsem si různé články o slepicích a připadají v úvahu tyhle 3 druhy.
Prosím poraďte mi které!
1. LEGHORNKY!
2. Č. SLEPICE!
3. VLAŠKY!
Děkuji za rady!
TeryMary
napsal(a):
Zdravím ,
chtěla bych se zeptat které z těchto 3 plemen, si mám pořídit.
Minulý rok jsme měli 7 hybridek + 1 kohouta (hedvábku).
Řešíme otázku: JAKÉ SLEPICE SI MÁME POŘÍDIT LETOS?
Přečetla jsem si různé články o slepicích a připadají v úvahu tyhle 3 druhy.
Prosím poraďte mi které!
1. LEGHORNKY!
2. Č. SLEPICE!
3. VLAŠKY!
Děkuji za rady!
A co takhle 3 vlašky,3 leghornky a 3 české slepice stříbrně kropenaté a k tomu kohout třeba zlaté češky?
Leghornka- lehké nosná slepice, raná, rychle rostoucí, dobře opeřující, nekvoká, dobře zhodnocuje krmivo, v prvním roce snáší 200 - 220 i více vajec s bílou skořápkou a s hmotností 55 - 60 g, vhodných pro líhnutí v líhních.
Vlaška -silná raná slepice dobře využívající velké výběhy, s roční produkcí průměrně 160 - 200 vajec s bílou až světle žlutou skořápkou, minimální hmotnost násadových vajec je 55 g
Česká slepice-otužilá, odolná, lehká slepice se snáškou 170 - 190 vajec se smetanově nažloutlou skořápkou, minimální hmotnost násadových vajec 55 g.
Tohle je standart a dá se to vyčíst kdekoliv ale zkušenost je o něčem jiném. Ale ani to neni směrodatné. Já mám češky a zatím nejsem s nimi spokojen, ale vy seženete od jiného chovatele a budete na tom třeba lépe. Mám i vlašku koroptví a tam je ten slabší průměr, nejlépe se mi zatím osvědčili šumavanky. Tam byla snáška v průměru 180 vajíček za rok na jednu slepici a to tři neustále kvočili a jedna vyvedla podstrčené kuřata. Ono opravdu bude lepší si pořídit víc plemen po dvou, třech kusech a k nim lehčího kohoutka jak radí mysak.
honzapm
napsal(a):
Máňo, samozřejmě, že Vlašky, dobře je seženeš. Jsou teď hodně in.
Češky málo nesou, Leghornky budeš mít špinavé a možná pro tebe nebudou tak vesele zbarvené. Když mi bylo tolik, co tobě, miloval jsem Vlašky. Tak mne následuj a bude to v poho.
Díky moc,
ještě se domluvíme ale asi to uděláme jak radí "mysak".
Prostě mix.
Nejsem si jistý, zda uvedená plemeno jsou ideální pro mladou, teprve 11letou chovatelku. Jsou to lehká plemena, plašší povahy, temperamentní a létavá, často se objevují agresivní kohouti. Pro mladé chovatele bych volil plemena s povahou klidnou, důvěřivou, kde kohouti jsou většinou dobráci.
Uvedu příklad z vlastní chovatelské praxe: moje malá dcerka odmítala sbírat vajíčka češek, protože se bála kohouta, napadal ji zezadu. Naproti tomu kohouta hempšíráka z legrace i zvedala, mu to navadilo, a to byl pěkný macek, macek, ale dobrák.
(Tímto příspěvkem nechci samozřejmě hanit české slepice, naopak fandím jim a přeji jim řadu dobrých chovatelů.).
Trapezus
napsal(a):
Nejsem si jistý, zda uvedená plemeno jsou ideální pro mladou, teprve 11letou chovatelku. Jsou to lehká plemena, plašší povahy, temperamentní a létavá, často se objevují agresivní kohouti. Pro mladé chovatele bych volil plemena s povahou klidnou, důvěřivou, kde kohouti jsou většinou dobráci.
Uvedu příklad z vlastní chovatelské praxe: moje malá dcerka odmítala sbírat vajíčka češek, protože se bála kohouta, napadal ji zezadu. Naproti tomu kohouta hempšíráka z legrace i zvedala, mu to navadilo, a to byl pěkný macek, macek, ale dobrák.
(Tímto příspěvkem nechci samozřejmě hanit české slepice, naopak fandím jim a přeji jim řadu dobrých chovatelů.).
Tak ať si tam dá kohouta sumatrána, ten neni zlej nikdy. Spíš se bojí. A neomrzne na hřeben. A co se slepic týče - záleží na přístupu ošetřovatele. Zažil jsem i plaché australky. Ale taky krotké vlašky, že jsem málem po nich šlapal.
honzapm
napsal(a):
Tak nikdo určitě nečekal, že 11letá slečna bude zvelebovat a rozšiřovat genetickou základnu českých slepice, že. Na plemeni se tu stejně nikdo nikdy neshodneme, tak proč dítěti doporučovat něco, co hůře sežene a nepatří mezi zrovna levné záležitosti (Sumatra).
Ale sežene.
Trapezus
napsal(a):
Já bych si chtěl do budoucna pořídit taky hempšírky.Prý se ale nedočkám kuřátek Co by jste poradil mě ?Zvolit jinou (podobnou) slepici nebo by se dalo jen vajíčka hepšírek podstrkávat pod jinou ? Pokud jinou tak jakou ?
honzapm
napsal(a):
Tak nikdo určitě nečekal, že 11letá slečna bude zvelebovat a rozšiřovat genetickou základnu českých slepice, že. Na plemeni se tu stejně nikdo nikdy neshodneme, tak proč dítěti doporučovat něco, co hůře sežene a nepatří mezi zrovna levné záležitosti (Sumatra).
Příteli, pro jedenáctiletou slečnu, klíďo za symbolickou cenu a nebo i zdarma.
TomášS
napsal(a):
Já bych si chtěl do budoucna pořídit taky hempšírky.Prý se ale nedočkám kuřátek Co by jste poradil mě ?Zvolit jinou (podobnou) slepici nebo by se dalo jen vajíčka hepšírek podstrkávat pod jinou ? Pokud jinou tak jakou ?
Hempšírky mám a každý rok mi tak 2-3 kvočí. A to i dost brzy - konec dubna, květen. Dana.
ovecka
napsal(a):
Hempšírky mám a každý rok mi tak 2-3 kvočí. A to i dost brzy - konec dubna, květen. Dana.
A vysedí a odvodí Vám normálně kuřátka ? Já se na to ptal chovatelů a všichni ( sedum chovatelů ) se schodovali že se kuřat nedočkám z toho jeden že chová hempšírky přes 30 let a neseděla ani jeda že když kuřata tak jedině líhen
Sedí urputně, třeba dva měsíce. Asi před 3 roky mi vylíhla kachňata, týden jsem ji s nimi nechala, ale pak se to už nevešlo do odchovny, protože vylíhla i zdr.vyandotka a tak jsem ji vzala a nechala všechna kachňata s vyandotkou. Já kuřata líhnu v březnu v líhni od všech plemen najednou (+- 100kusů dohromady). Nemám náladu a ni prostory se babrat s kvočnami postupně, jak si usmyslí sedět. Kvočny využívám jen na líhnutí kachňat. Ale v odchovně mám světlo a je tam max. jedna z kvočen, které v danou dobu vysedí mladé. Dana.
ovecka
napsal(a):
Sedí urputně, třeba dva měsíce. Asi před 3 roky mi vylíhla kachňata, týden jsem ji s nimi nechala, ale pak se to už nevešlo do odchovny, protože vylíhla i zdr.vyandotka a tak jsem ji vzala a nechala všechna kachňata s vyandotkou. Já kuřata líhnu v březnu v líhni od všech plemen najednou (+- 100kusů dohromady). Nemám náladu a ni prostory se babrat s kvočnami postupně, jak si usmyslí sedět. Kvočny využívám jen na líhnutí kachňat. Ale v odchovně mám světlo a je tam max. jedna z kvočen, které v danou dobu vysedí mladé. Dana.
Jak budu mít připraveno tak za Vámi přijedu na kup páč jsem zjistil že to k Vám nemám zas tak daleko a že jste ta paní s tím pěkným zvířectvem
Vrátím se ještě k původnímu tématu, tedy výběru plemene pro začínajícího mladého chovatele. Je důležité prostudovat literaturu, články na webu, prohlédnout si fotky apod., ale nejlepší je navštívit chovatelskou výstavu, nejlépe krajskou či celostátní, kde si můžete prohlédnout paletu plemen a barevných rázů.
Výběr chovaného plemene je vposledku záležitost citová. Nějaké plemeno se vám zalíbí, a tak tomu nebraňte, vyberte si srdcem!
Na výstavě si můžete zakoupit katalog, kde naleznete adresy chovatelů-vystavovatelů. Kontaktujte je, pokud mohou, tak ve většině případů vám vyjdou vstříc a nabídnou vám násadová vejce, popř. kuřata. Většinou jsou rádi, že jejich plemeno chce chovat i někdo jiný, zvlášť mladý chovatel.
Pokud mohu doporučit, vyberte si plemeno a ráz spíše běžnější, protože nevíte, jednou budete chtít i odchovávat čistokrevnou drůbež a snáz seženete nepříbuznou krev.
Trapezus
napsal(a):
Vrátím se ještě k původnímu tématu, tedy výběru plemene pro začínajícího mladého chovatele. Je důležité prostudovat literaturu, články na webu, prohlédnout si fotky apod., ale nejlepší je navštívit chovatelskou výstavu, nejlépe krajskou či celostátní, kde si můžete prohlédnout paletu plemen a barevných rázů.
Výběr chovaného plemene je vposledku záležitost citová. Nějaké plemeno se vám zalíbí, a tak tomu nebraňte, vyberte si srdcem!
Na výstavě si můžete zakoupit katalog, kde naleznete adresy chovatelů-vystavovatelů. Kontaktujte je, pokud mohou, tak ve většině případů vám vyjdou vstříc a nabídnou vám násadová vejce, popř. kuřata. Většinou jsou rádi, že jejich plemeno chce chovat i někdo jiný, zvlášť mladý chovatel.
Pokud mohu doporučit, vyberte si plemeno a ráz spíše běžnější, protože nevíte, jednou budete chtít i odchovávat čistokrevnou drůbež a snáz seženete nepříbuznou krev.
Vždyť napsala, že si to o těch plemenech přečetla. Nebojte se, než dojde k tomu, co jste napsal v poslední větě, vystřídá tolik plemen, že se budem ještě divit. Tedy pokud slečně do toho nebude mluvit nastupující životní období, životní trend společnosti a jiné okolnosti.
Sám jsem zpočátku neuznával nic jiné než lehká plemena s bílou ušnicí. Nad vším jiným jsem se doslova ošklíbal. Pak to přešlo na plemena robustní a dnes - však víte...od každého trochu. A to tím nechci říct, že je to jedině správně. Jenom, že to tak bejvá.
Afrika

XXX.XXX.69.164
Prosím o doporučení chovatele na násadová vajíčka Vlašek koroptvích a ČZK, děkuji.
Leghornky sou podle mě docela odolné akorát je s nima potřeba trpělivost byly ze začátku dost plaché až za pár let si na mě zvykly. Když jsou v suchu a neběhají po blátě jsou moc pěkné. Jen mě u nich mrzí že nekvokají.
S ostatními plemeny nemám zkušenost.
Ještě je dobry se zamyslet třeba nad Horalem ty byly vždy přátelské a nebyly plaché. Vždycky nám sedla i na vajčka a vyseděla kuřátka.