Omezení zápachu v odchovnách

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.2.2016 17:32

Dobrý den, poprosil bych zde zkušené chovatelé o radu. Jedná se mi o to jak snížit zápach v odchovnách kuřat. Mám zahradu daleko od bydliště a není tam elektřina. Proto musím malá kuřata odchovat doma v bytě, v předsíni. Jedná se jen o malý počet 15 kuřat. Mám je v dřevěné odchovně. Kde je přepažená menší část ve které je keramická žárovka kvůli teplu. Ve druhé části není žádné topení ale mají tam vodu a krmivo. Kuřatům to zřejmě vyhovuje jelikož vypadají spokojeně. Nechtěl jsem jim dávat klasickou žárovku aby se co nejdříve naučila na přechody den/světlo - noc/tma. Svítil jsem jim 24/hodin pouze první 3 dny. Kuřata již mají 7 dní. Podestýlám jim noviny a na to ptačí písek. Čistím to 2x denně. Ale přeci jen to začíná být cítit. Nemáte někdo prosím nějakou radu? Děkuji.

20.2.2016 17:41
mamkamaria

XXX.XXX.55.5

Vydržať , tiež som v byte odchovávala 20 kurčiat,4 týždne potom išli do kurína, nezdalo sa mi to také hrozné. Je pravda, že som aj zvyknutá, mám aj mačky a psa.

20.2.2016 17:57
ladd

XXX.XXX.73.3

Přiště si kuřata vemte až na jaře, aby jste je mohl dát z odchovny co nejdříve ven. Je teprve konec února. Uvědomujete si, jak dlouho je ještě budete muset mít doma, když na zahradě nemáte elektřinu? Kuřata již v 5 týdnech mají termoregulaci vyvinutou, nemůžete je ale dát do 10°C.

20.2.2016 18:02
kastef

XXX.XXX.138.131

Taky mívám kuřata doma, dá se to vydržet, i když okolo těch 4 týdnů už je to tedy něco.

20.2.2016 21:33
20.2.2016 21:42
honzapm

XXX.XXX.182.25

Jenže ta "podestýlka" jsou noviny.
Předpokládám, že při výměně 2x denně to ale není podestýlka, co je cítit.
Je to takový ten typický odér nepopelené drůbeže. Nemám pravdu?
Já mám malá kuřata také doma a používám k tomu akvária s krytem.
Odér je pak velmi malý.

Pokud by jediným zdrojem zápachu byla skutečně podestýlka (a tu netvořily noviny),
pak můžete (pro lepší fermentaci výkalů) zkusit přípravek EMa Fauna Drůbež.

http://www.biogrunt.cz/drubez/ema-fauna-drubez-250-ml/

.

20.2.2016 22:08

Přípravek mám vyzkoušený u kuřat pěti až čtrnáctidenních.Z podestýlky, i novin se uvolňuje do prostoru a typický pach kuřat hodně eliminuje.Původně jsem ho pořídila kvůli kočce.Na měsíc stará kuřata ale asi nestačí.

21.2.2016 07:45

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zkuste na podestýlku nastříkat pohlcovač pachu.http://www.mujmazlik.cz/pohlcovac-pachu-anti-smell-100-ml?gclid=CITIjLOXh8sCFerpwgodcV4MRg.

Moc děkuji!

21.2.2016 07:46

honzapm napsal(a):
Jenže ta "podestýlka" jsou noviny.
Předpokládám, že při výměně 2x denně to ale není podestýlka, co je cítit.
Je to takový ten typický odér nepopelené drůbeže. Nemám pravdu?
Já mám malá kuřata také doma a používám k tomu akvária s krytem.
Odér je pak velmi malý.

Pokud by jediným zdrojem zápachu byla skutečně podestýlka (a tu netvořily noviny),
pak můžete (pro lepší fermentaci výkalů) zkusit přípravek EMa Fauna Drůbež.

http://www.biogrunt.cz/drubez/ema-fauna-drubez-250-ml/

.

Děkuji moc!

21.2.2016 07:59

Ještě jednou moc všem děkuji za reakce. Těm co poradili konkrétní přípravky obzvlášť. Objednám to a vyzkouším. Včera jsem pod kuřata dal hobliny. Což je vysloveně nadchlo protože ihned začali hrabat a hobliny měli všude. Ale řekl bych, že je to na odér lepší než jen noviny + písek. No nevím, uvidím.

uhuuhu

21.2.2016 09:35
uhuuhu

XXX.XXX.134.107

Také budu muset odchovat cca 20 kuřat v bytě. Taky mám obavy ze zápachu. Ale já je budu mít až koncem března. No pokud se podělíte o zkušenosti tak budu snad vědět co a jak.

21.2.2016 09:52
honzapm

XXX.XXX.182.25

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ještě jednou moc všem děkuji za reakce. Těm co poradili konkrétní přípravky obzvlášť. Objednám to a vyzkouším. Včera jsem pod kuřata dal hobliny. Což je vysloveně nadchlo protože ihned začali hrabat a hobliny měli všude. Ale řekl bych, že je to na odér lepší než jen noviny + písek. No nevím, uvidím.

Nemáte zač. Zase - hobliny jsou mnohem prašnější, než noviny. Ale zase o něco méně prašnější, než suchý oranžový písek. No, babo raď.

U EMa Fauna Drůbež nezapomeňte, že se nesmí rozmíchat do chlorované vody.
Takže aspoň jeden den nechat odstát. Třeba v konvičce na kytky.

Mě by u EMa Fauna zajímala maximální a minimální teplota účinnosti mikroorganismů,
stejně tak teplota skladování, a také to, zda by vadila voda ze sudu, do kterého natekla
měděným okapem (zabití mikroorganismů mědí?). Zatím ji používám na pití a dobrý.

No, budu holt mušet kontaktovat výrobce.

21.2.2016 11:09

honzapm napsal(a):
Nemáte zač. Zase - hobliny jsou mnohem prašnější, než noviny. Ale zase o něco méně prašnější, než suchý oranžový písek. No, babo raď.

U EMa Fauna Drůbež nezapomeňte, že se nesmí rozmíchat do chlorované vody.
Takže aspoň jeden den nechat odstát. Třeba v konvičce na kytky.

Mě by u EMa Fauna zajímala maximální a minimální teplota účinnosti mikroorganismů,
stejně tak teplota skladování, a také to, zda by vadila voda ze sudu, do kterého natekla
měděným okapem (zabití mikroorganismů mědí?). Zatím ji používám na pití a dobrý.

No, budu holt mušet kontaktovat výrobce.

Ano nebojte nezapomenu na tu vodu. Já spíše myslel, že koupím barel té kojenecké .
No já neměl oranžový písek ja měl ten "ptačí" takový býlí s drcenými mušlemi. Prodávají to v zoo-marketech pod ptáky do klecí. Já to teda koupil v Německu, když jsem tam jel drahé polovičce pro prací prášek . Měli tam balení 5 kg za 0,49 Euro. Tedy +- 14 Kč. Což mi přišlo levnější než u nás..
Jo tak ta teplota by asi stála za zjištění, rovněž ta voda ze sudu.. No mám o čem přemýšlet

uhuuhu

23.2.2016 16:40
uhuuhu

XXX.XXX.139.226

Nedalo by se pod kuřata dat stelivo pro kočky ?

ojgwalt

24.2.2016 08:18
ojgwalt

XXX.XXX.134.107

uhuuhu napsal(a):

No nevím bál bych se, že to budou požírat.

24.2.2016 18:16
dkup

XXX.XXX.165.155

uhuuhu napsal(a):

Taky mívám malá kuřata doma a nejlépe se mi osvědčilo právě stelivo pro kočky.
Dá se použít i ztrouchnivělé dřevo (na obr.) - to máte zadarmo, stačí zajít do lesa a najít nějaký vhodný pařez.

24.2.2016 18:46
honzapm

XXX.XXX.182.25

Moc prosím všechny moudré a ohleduplné lidi - nechávejte staré pařezy
bez povšimnutí. Podívejte se na video, jakou zásobárnou života takový
ztrouchnivělý pařez může být.
Určitě není problém používat kukuřičné nebo dřevěné pelety, ale pokud
to mermomocí chcete mít "zadarmo", dejte si tam raději ty noviny, piliny či hobliny
a NE pařez z lesa. Děkuji Vám.

https://www.youtube.com/watch?v=AQ_rv_zkpYE

.

24.2.2016 20:41
kastef

XXX.XXX.138.131

Tak to stelivo pro kočky mne zaujalo-nemá k tomu názor a zkušenosti více chovatelů ?

24.2.2016 22:02
012dusan

XXX.XXX.5.230

Mne sa osvedcila vedsia vrstva kartonu, ak aj rozleju vodu karton ju vypije, ale pod kartonom mam igelit aby nic nepretieklo. Ak su dve tri vrstvy premocene a nasiaknute, z igelitu ich skrutim do klbka a vyhodim. Dam nove a je to zadara. Kuriatka lubia hrabat, pokial je karton suchy tak im to nejde a ked uz naberie vlhkost tak postupne sa kuriatkam dari karton roztrhat a to je pre mna dovod na vymenu. Rozmyslam nad tym prerobit odchovnu tak, aby kuriatka stali na drobnom pletive a pod nimi bol suflik na vyberanie, krmitka treba mat take aby nemohli v nich hrabat a aj krmitko aj vodu dat na nejake vyvysene miesto tak aby mali vodu aj jedlo vo vyske hlavy.

ojgwalt

25.2.2016 06:58
ojgwalt

XXX.XXX.67.56

honzapm napsal(a):
to mermomocí chcete mít "zadarmo", dejte si tam raději ty noviny, piliny či hobliny

.

Nádherné !

ojgwalt

25.2.2016 06:58
ojgwalt

XXX.XXX.67.56

dkup napsal(a):
Taky mívám malá kuřata doma a nejlépe se mi osvědčilo právě stelivo pro kočky.
Dá se použít i ztrouchnivělé dřevo (na obr.) - to máte zadarmo, stačí zajít do lesa a najít nějaký vhodný pařez.

To ty kuřata to stelivo pro kočky nezobají?

25.2.2016 09:05
ančovička1

XXX.XXX.222.190

Doma v kuchyni mívám kuřata, káčata i housátka, na dno bedničky dám silnější igelit, na něj noviny a nastelu drobnějším senem, většinou tím, co kozám vypadá z jeslí do žlabu..kuřátka mají přirozenou podestýlku, do které se vrhnou a hrabou a vybírají všechna semínka a vydrolené lupínky ze sena..navíc mi v kuchyni voní seno, sice ne dlouho , ale po znečistění podestýlku sbalím do novinového papíru a jednoduše vyhodím, do bedničky vložím nový, suchý papír a nové seno..igelit na dně bedničky zabrání prosáknutí vody skrz dno (pokud nemáte plastové)..už se těším!

25.2.2016 09:17

ančovička1 napsal(a):
Doma v kuchyni mívám kuřata, káčata i housátka, na dno bedničky dám silnější igelit, na něj noviny a nastelu drobnějším senem, většinou tím, co kozám vypadá z jeslí do žlabu..kuřátka mají přirozenou podestýlku, do které se vrhnou a hrabou a vybírají všechna semínka a vydrolené lupínky ze sena..navíc mi v kuchyni voní seno, sice ne dlouho , ale po znečistění podestýlku sbalím do novinového papíru a jednoduše vyhodím, do bedničky vložím nový, suchý papír a nové seno..igelit na dně bedničky zabrání prosáknutí vody skrz dno (pokud nemáte plastové)..už se těším!

Děkuji Vám za váš Tip.

25.2.2016 09:18

Byly mi doporučené slaměné pelety. Takže o nich vážně uvažuji.

25.2.2016 09:54
Hitch

XXX.XXX.145.107

honzapm napsal(a):

.

Prosím nekupujte výrobky s palmovým olejem...

https://www.youtube.com/watch?v=W_9FXLdnHys.

27.2.2016 14:34
merfi

XXX.XXX.149.213

Stačí dávať pozor na vodu.Ak sa rozlieva a trus sa namáča, tak to kvasí a smrdí.Prvý týždeň používam tiež iba papier.Vtedy kŕmim len kukuričným šrotom a to tak nesmrdí.Od druhého týždňa prikrmujem s granulami a to už je horšie.Preto ich preložím do odchovne, kde je spodok robený zo zváraného pletiva.Kým sú kuriatka malé, tak je na pletive položená stavbárska sieťovina(použiva sa na sieťkovanie pri klébrovaní).Trus prepadáva do šuflíka, ktorého spodok je poprášený popolom a vápnom.Pri pravidelnom čistení a vetraní je to takmer bez zápachu.Aj keď úplne bez zápachu to snáď ani nejde.

28.2.2016 07:29

merfi napsal(a):
Stačí dávať pozor na vodu.Ak sa rozlieva a trus sa namáča, tak to kvasí a smrdí.Prvý týždeň používam tiež iba papier.Vtedy kŕmim len kukuričným šrotom a to tak nesmrdí.Od druhého týždňa prikrmujem s granulami a to už je horšie.Preto ich preložím do odchovne, kde je spodok robený zo zváraného pletiva.Kým sú kuriatka malé, tak je na pletive položená stavbárska sieťovina(použiva sa na sieťkovanie pri klébrovaní).Trus prepadáva do šuflíka, ktorého spodok je poprášený popolom a vápnom.Pri pravidelnom čistení a vetraní je to takmer bez zápachu.Aj keď úplne bez zápachu to snáď ani nejde.

Děkuji za názor a radu.

10.3.2016 21:23
ivusha1

XXX.XXX.82.187

Peletky na kurenie su naj. smajlík

18.3.2016 11:26

Takže Vážení ještě jednou moc děkuji za rady a připomínky. Vyřešil jsem to takhle. Odchovnu při čištění vystříkám přípravkem EMa Fauna. Pak dám karton a na něj pelety ze slámy. Pod napaječkou mám pod-misku na stříkance. A je to o mnohé lepší. Moc všem děkuji.

18.3.2016 14:20
beginner

XXX.XXX.210.159

ivusha1 napsal(a):
Peletky na kurenie su naj. smajlík

Jen si dejte pozor co peletky na kurenie obsahují

4.4.2016 17:44
honzapm

XXX.XXX.182.25

Tak jsem včera vyměňoval podestýlku (lisované dřevěné peletky)
http://www.jkanimals.sk/sk/vtaky/podstielky/jk-animals/18140-jk-drevena-podstielka-4-kg-59135.html

a objevil jsem Emeriku - ona ta podestýlka sama topí.
Jakmile je trochu smočená a pokaděná, tak pěkně hřeje.
Mám ji ve starém hrnci s poklicí, než to odnesu na kompost
- a hrnec hřeje jako kamínka.
Takže by - teoreticky - mohlo stačit jen akvárium - funkční podestýlka a teplo
samotných kuřat, které sama vyvinou - od určitého věku.

4.4.2016 18:49
jako001

XXX.XXX.109.93

honzapm napsal(a):
Tak jsem včera vyměňoval podestýlku (lisované dřevěné peletky)
http://www.jkanimals.sk/sk/vtaky/podstielky/jk-animals/18140-jk-drevena-podstielka-4-kg-59135.html

a objevil jsem Emeriku - ona ta podestýlka sama topí.
Jakmile je trochu smočená a pokaděná, tak pěkně hřeje.
Mám ji ve starém hrnci s poklicí, než to odnesu na kompost
- a hrnec hřeje jako kamínka.
Takže by - teoreticky - mohlo stačit jen akvárium - funkční podestýlka a teplo
samotných kuřat, které sama vyvinou - od určitého věku.

Len bacha teplo v znikà hnilobnym procesom, jeto raj pre baktèrie a choroby, my ked sme volakedy vovelkom pestovali planty, tak sme to teplo vyuzivali na ohrev pareniska.

Dan09

18.7.2017 16:11
Dan09

XXX.XXX.51.86

Přípravek Stalmax rozprašovačem. Funguje to i proti cmelikum. Je to na přírodní bázi. Nejedna se o chemii.

Dan09

18.7.2017 16:12
Dan09

XXX.XXX.51.86

Omlouvám se ještě pro upřesnění musí se naredit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík