Dá se se slepicemi jít na pastvu na určité místo?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.2.2016 12:36

Omlouvám se zkušeným chovatelům drůbeže, kteří si asi klepou na čelo. Ale vrtá mi hlavou, jestli by se nedalo s několika slepicemi jít na pastvu jako se chodí třeba s kozami. Nemáte někdo takovou zkušenost? S husami se chodilo. Je mi jasné, že slepice se napase sama, nahrabe si, ale na malém pozemku nemá takové možnosti. Slepice na vesnici u mé babičky si chodily dírou v plotě, kam chtěly a vracely se samy. Ale to nebylo tolik psů, kteří by slepici bez dozoru zakousli. Dřív byla třeba pastva na strništi zvykovým právem. Dnes se zrní zaorá a když vzklíčí, postříká se Roundupem... Ale nejen tam by se slepice mohla pást, kdyby se dala nějak naučit.

ojgwalt

24.2.2016 15:32
ojgwalt

XXX.XXX.134.107

Z vlastní zkušenosti mohu říci : Ano dá se to naučit. Ale těžko s nimi budete chodit někam daleko nebo přecházet silnici či tak. Ale moje slepice chodí za zahradu do takové stráně. Je to asi tak 100-120 metrů za naší zahradou. Otevřu branku/to už u ní většinou čekají/ a s přítelkyní je zaženeme na tu stráň a tam je hlídáme. Protože nad strání je silnice. Většinou se nechají celkem bez větších problémů uhlídat. Ale občas když se jim nechce ještě domů dělají psí kusy a najednou "nevědí" kde bydlí nebo kam mají jít. Takže to je někdy trocha honička a tečou nám nervy . Hlavně když celé hejnu jde domů a jedna mrcha se oddělí a snaží se zdrhnout zpět na stráň. Ale to se dá trocha omezit tím, že se pouští až k večer před západem slunce. Protože to pak jaksi přirozeně vyhledají kurník aby zasedli. Musí se s nimi pomalu kor ze začátku. Postupovali jsme tak, že jsme je pouštěli nejdříve jen za branku a postupně jsem přidávali.. Takže určitě nelze ráno koupit mladé kuřice a hned odpoledne frrr na volnou pastvu Ale přiznám se, že kachny a husy jsou na tohle o něco vhodnější, lépe se s nimi spolupracuje.

24.2.2016 16:31

Moc děkuji za milou odpověď. Takhle nějak jsem si to představovala. Po pravdě řečeno - ono to ani s těmi kozami není vždycky jednoduché, aby je člověk dostal tam, kam má. Desetkrát to jde jako po másle a pak si jedna vzpomene, že je zvědavá, co je na druhé straně.
Zatím o chovu slepic jen uvažuji.

24.2.2016 16:37
javorka

XXX.XXX.98.207

Pozor, tady to je hrozně nakažlivé!

ojgwalt

24.2.2016 16:58
ojgwalt

XXX.XXX.134.107

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Moc děkuji za milou odpověď. Takhle nějak jsem si to představovala. Po pravdě řečeno - ono to ani s těmi kozami není vždycky jednoduché, aby je člověk dostal tam, kam má. Desetkrát to jde jako po másle a pak si jedna vzpomene, že je zvědavá, co je na druhé straně.
Zatím o chovu slepic jen uvažuji.

Není zač jen jsem popsal svoje zkušenosti. Chov slepic mohu jen doporučit. A je jedno zda si pořídíte pár hybridů jen a jen na konzumní vejce, nebo zda si pořídíte plemeno a budete chovat. Slepice je tvor který se zavděčí jak vejci tak i svojí povahou. Rozhodně to nejsou tupé stroje na vejce na které je degradovalo moderní intenzivní zemědělství. Jak čistokrevná tak i hybridní slepice se dá ochočit a zaslouží si aby se k ní přistupovalo jako k živému a ctícímu tvoru. I takový brojler když se na něj podíváte pozorně a všimnete si toho černého lesklého očka, není jen strojem na maso. A i on dokáže být vděčný za dobré životní podmínky a slušné zacházení...Ale zase nedělejte vše jako já..jinak Vám budou chodit na porážku drůbeže známý či rodina a vy stejně jako já se někam vytratíte..

Přidejte reakci

Přidat smajlík