Potřebuji radu s pařátky hedvábniček

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.4.2016 18:13
Emine

XXX.XXX.219.22

Tuto sobotu 23.4.2016 jsme s manželem dostali 4 slepičky a jednoho kohoutka. Tři slépky celkem hezky běhají, a tak jsem se jim ještě na ně nekoukala. Ale ta čtvrtá neběhá skoro vůbec a když už tak pajdá. Když jsem se jí jukla na nohy, měla je obalené a přišlo mi, že jsou jen na tom zaschlá hovínka. Protože manžel říkal, že je měl jen ve velmi malém prostoru, kde skoro neměli místo a jen bláto, jak vyklovali trávu.
Tak jsem jí posadila do vany a nechala jí trošku nohy odmočit a co šlo samo nebo lehce, tak jsem odloupla. Zjistila jsem skutečný stav pařátků a jeden prst kousek chybí a jeden je na amputaci. Mě by však zajímalo, jak jim zastřihnout drápy a co s tou starou kůží, kterou jsem v první chvíli pokládala za zaschlý rohlík? Nebo mohla by to být nějaká nemoc? Je možné, aby tohle měli mladé slepice?
Děkuji za jakoukoliv radu či koment.

24.4.2016 18:39
2mazutak

XXX.XXX.90.153

zdravím. to je vápenka v kritickém stadiu, pak už je jen odůmrtí prstů.nechat změknout v mýdlové vodě, s citem oloupat, a pak mazat často třeba jedlým olejem.bude to trvat dost dlouho, než budou těch krust zbaveny.o již poškozené prsty přijdou.tomu dotyčnému, co vám je přenechal, bych dal opatrovat tak akorát sádrového psa

24.4.2016 18:44
Emine

XXX.XXX.219.22

A je to nějak přenosné? Nebo to je způsobeno nedostatkem vápníku? Co ji ještě pomůže? Nechci je zabíjet, mám je pro potěchu. Mám ji vzít k vet, aby ten jeden amputoval? Nebo čekat až odpadne?

24.4.2016 19:02
2mazutak

XXX.XXX.90.153

Poslal jsem vám soukromou zprávu.nic jiného s tím dělat nejde

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.4.2016 19:10

Tohle zvíře je fakt chudák a řešila bych to jeho rychlou smrtí.

ono věřte mi, že jsem se ve svém životě pokoušela zachránit mnohé, včetně podobných hrůz, se vším, co mám k dispozici (což jsou veškerá veterinární léčiva včetně ochoty vstávat ke zvířeti v noci, převazovat několikrát denně...) a co jsem si z toho odnesla je poznatek, že vlastníky podobných katastrof jsem jen zbytečně trápila.

soustřeďte se na léčbu ostatních zvířat, vápenka je drůbeží svrab, je to nakažlivé a mají to všechny. Jen na těch ostatních to není (tak) vidět.

24.4.2016 19:33
Ludmilk

XXX.XXX.78.82

Emine napsal(a):
Tuto sobotu 23.4.2016 jsme s manželem dostali 4 slepičky a jednoho kohoutka. Tři slépky celkem hezky běhají, a tak jsem se jim ještě na ně nekoukala. Ale ta čtvrtá neběhá skoro vůbec a když už tak pajdá. Když jsem se jí jukla na nohy, měla je obalené a přišlo mi, že jsou jen na tom zaschlá hovínka. Protože manžel říkal, že je měl jen ve velmi malém prostoru, kde skoro neměli místo a jen bláto, jak vyklovali trávu.
Tak jsem jí posadila do vany a nechala jí trošku nohy odmočit a co šlo samo nebo lehce, tak jsem odloupla. Zjistila jsem skutečný stav pařátků a jeden prst kousek chybí a jeden je na amputaci. Mě by však zajímalo, jak jim zastřihnout drápy a co s tou starou kůží, kterou jsem v první chvíli pokládala za zaschlý rohlík? Nebo mohla by to být nějaká nemoc? Je možné, aby tohle měli mladé slepice?
Děkuji za jakoukoliv radu či koment.

Já to řešila namáčením pařátů do slunečnicovýho oleje.Ráno, večer-namočit, nechat odkapat. Ze začátku půjdou od pařátů bublinky, jak se olej vpíjí, postupně se to bude zlepšovat.Nám to trvalo cca 14 dní, ani ne Potom něčím vydesinfikovat, pořádně vykydat a udržovat v čistotě:).

24.4.2016 20:22
Emine

XXX.XXX.219.22

Já se bráním tomu ji zabít i když je to takové, kurník mají vždy suchý je dobře větraný a když seděla ve vodičce, tak bylo vidět, že je jí to příjemné, teď večer jsem to namazala vazelínou.
Tu slámu mám vyhodit a nějak zničit? Jinak s tou desinfekcí, předpokládám, že je dobré ji opakovat, jak asi často za sebou?

25.4.2016 12:45

Emine napsal(a):
Já se bráním tomu ji zabít i když je to takové, kurník mají vždy suchý je dobře větraný a když seděla ve vodičce, tak bylo vidět, že je jí to příjemné, teď večer jsem to namazala vazelínou.
Tu slámu mám vyhodit a nějak zničit? Jinak s tou desinfekcí, předpokládám, že je dobré ji opakovat, jak asi často za sebou?

Opakovaně mazat, tím se odloučí stará kůže a parazit, žijící v ní, se zadusí. Kupte v ZOO potřebách sprej Arpalit (na psy, okrasné ptactvo, nebo jak to je) a tím to pokaždé pořádně postříkejte, nechte zaschnout a potom ten olej, nebo vazelínu. Podestýlku častěji měnit. Je to boj na dlouhou trať. někdo radí pořídit u veterináře Ivomec a injekčně aplikovat do svalu. Nemám s tím ale zkušenost. U této hodně napadené slepice bude asi utracení nejhumánnější, protože bez prstů, pokud se Vám podaří ji zbavit vápenky, se jí stejně bude špatně chodit. Rozhodně léčbu musíte zahájit okamžitě u všech kusů, je téměř 100% pravděpodobnost, že vápenku mají všechny kusy, pouze v různém stádiu. Vápenka se to jmenuje proto, že v pozdějším stádiu jsou končetiny bílé, jako od vápna, jak se odlupuje mrtvá kůže.
Jinak článků zde je na to téma hodně, prohledejte forum.

25.4.2016 12:54
Emine

XXX.XXX.219.22

Děkuji všem za rady, moc mi to pomohlo. Tu nejvíce postiženou slepičku jsme na radu vet krouhli smajlík

Doufám, že ostatní se podaří doléčit k úspěchu smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík