Uživatel s deaktivovaným účtem

valajda
napsal(a):
Zdravim lihnou se mi housata mam ale problem housatum se nedari klubani naklovou se a blanka co tvori vzduchovou komurku se na ne prilepi tak ze se nemuzou pohnout co je spatne Diky.
Malá vlhkost.
Zdravím
Máme letos ten samý problém, loni byl spíš problém v oplození, ale letos je téměř vše ale jak píše pán předemnou tak se většina housat naklube a nedokáží se vylíhnout, vlhkost v líhni 60%
a 5 dní jsou u konce v dolíhni 78-80% a stejně to nepomáhá měli jsme ted už druhou várku a s 20 se s těží vylíhlo 6.loni se líhly v pohodě.Letoss jsme měli i pod husou a s 10 se vyklubalo 8 a jedno hned zašlapal asi houser, tak ve vajcích bych problém nehledal..otáčí se vejce do které doby ?až do klubání nebo pár dní před.
Líhen Real automat a dolíheň klasika Bios mini 039.
Moc dík za rady...
Kinahoj V.
Uživatel s deaktivovaným účtem

2mazutak
napsal(a):
Zdravím zkuste do otvoru kápnout pár kapek stolního oleje, aby blána nemohla vysychat.nic tím nezkazíte.
Ano je to tak, kachna i husa při sezení nejen vejce ochlazuje a udržuje tu správnou vlhkost ale také vejce mastí vlastním tukem z peří. Vejce z pod kachny či husy jsou na omak hladká a trochu mastná.Ještě moje babička mazala kachní vejce v líhni na jedné půlce husím sádlem.Olej by mohl pomoci také.Ale nepřehnat, ucpali by se póry a housata či kachňata by se mohla udusit.
Nejdřív byste si měl zakoupit odbornou literaturu o chovu hus, popř.vodní drůbeže, tam je všechno pro laiky popsané dopodrobna a teprve potom se pustit do chovu! rady na fauně jsou od zkušených chovatelů a myslím, že vám všichni poradili ze svých letitých zkušeností a dobře! vy máte velký problém s vlhkostí v líhni, husy jsou vodní drůbež, potřebují vysokou vlhkost, zvláštˇkoncem líhnutí! všechno je v knihách, když si nemůžete vybrat..
valajda
napsal(a):
Diky za odpovedi poradte mi prosim kdo ma lihen brinsea 190 jakou teplotua vlhkost nastavit na husy hlavne hlavne komu se dari lihnout v teto lihni cetl jsem snad vsechny temata a jsem si vubec jisty jakou teplotu a vhkost nastavit kazdy pise neco jineho Diky.
Mám B 190 a vodní v ní nelíhnu. Měla jsem stejné problémy, housata nebo kachňata se naklovala a nedostala se z vajec. Stejně jako vám se mi nedaří dostat vlhkost nad 60%. Tak už nelaboruji a líhnu ve stolové Pivarči. V Brinsee líhnu jen slepice a ty jdou na 99%. Co je oplozené, to se vylíhne. Občas jedno nevylíhlé vejce. A to většinou od jiných chovatelů (cesta poštou, starší vejce). Dana.
Zdravim tak dalsi lihnuti hus v tato lihni vlhkost jsem drzel od 28 dne na 80% a vic teplota 37.7 lihnuti zacalo 29 den 30 den se 4 housata bez pomoci dostala z vajicka zbytku jsem musel pomoct uhyn zadny z 24 vajicek znovu byla prischla blanka na housatech skorapky nektere krvave housata lepkava tak nevim zda mam teplotu pridat nebo ubrat poradte dekuji Teplomer a vlhkumer mam kalibrovany.
Pupčin

XXX.XXX.54.33
Zdravím, prosím o radu, kde by mohla být chyba. Poprvé jsem zkoušela líhnout husí vejce, protože husa (bílá česká) nechtěla sednout. Líheň Bios 099 a líhla jsem přesně podle návodu. Z 21 vajec bylo oplozených 15. Z 15 vajec se nevylíhlo nic...8 vajec se zastavilo na začátku vývoje,2 se zastavily zhruba v půlce a 5 hotových nádherných housat se nedokázalo vylíhnout, ani nenaklovli skořápku :( Husa i houser mají teď v květnu rok a jsou ve výběhu společně se slepicemi a pižmovkami. Je problém v tom, že jsou rodiče ještě moc mladí? Nebo ve společném výběhu? Nebo by to mohlo být někde jinde? Také bych se chtěla zeptat, jestli je možnost, že se husa třeba za rok nebo za dva rozsedí, jestli ty mateřské pudy přijdou, nebo je to prostě špatná máma, která nechce sedět a už s tím nic neudělám? Raději bych totiž to líhnutí nechala na ní...
Podle velikosti snášky se pravděpodobně nebude jednat o českou husu. Ne každá bílá husa je česká.. Navíc česká husa má velmi silný pud sezení na vejcích, hned od prvního roku. Snůška je spíše menší, max.15 vajec a husa si sedá. Pokud jí vejce vezmete, tak se podnese a snese ještě jednu snůšku, menší než první a vysedí druhá housata.
S líhní Bios 099nemám zkušenost, ale kolega v ní líhne slepice velmi dobře a s vodní drůbeží má také špatnou zkušenost. Dana.
Pupčin

XXX.XXX.54.33
Děkuji, tak to určitě nebudu mít husu českou :(...protože ta co mám nanesla dohromady 40 vajec, mám ji od "chovatele" který říkal, že to je česká bílá...no nevadí...chybami se člověk učí...
Teprve nyní jsem objeviltuto stránku a chci tu napsat, že tu se má mluvit o huse české. Tak nevím proč se tu bavíte o líhnutí v líhních. U husy české přeci nemusím hlídat teplotu, vlhkost či otáčení vajec.Jestli že vám snese více vajec, nebo vám nesedí či sleze z hnízda pak to není husa česká.Než tady začnete klást takovéto otázky tak si něco přečtěte o chovu husy české a o jejím standartu. A husu českou určitě nekoupíte na tržnici jako house.
motodědek
napsal(a):
Teprve nyní jsem objeviltuto stránku a chci tu napsat, že tu se má mluvit o huse české. Tak nevím proč se tu bavíte o líhnutí v líhních. U husy české přeci nemusím hlídat teplotu, vlhkost či otáčení vajec.Jestli že vám snese více vajec, nebo vám nesedí či sleze z hnízda pak to není husa česká.Než tady začnete klást takovéto otázky tak si něco přečtěte o chovu husy české a o jejím standartu. A husu českou určitě nekoupíte na tržnici jako house.
Ale musíte, pokud chcete za jednu sezonu nalíhnout více housat, tak první snášku odeberete a dáte do líhně a husu necháte, aby se tzv. podnesla a získáte ještě snášku druhou, kterou necháte pod husou.
Tak to jenom pro úplnost. Navíc je to normální postup právě pro českou husu, která má docela nízkou snášku jak si zajistit více housat. A o tom se píše i ve standardu a, manuál" k husám českým.
Doporučuji více číst a méně kritizovat. Vámi zadaná diskuze to nebyla a ti, co sem napsali byli s odpověďmi a reakcemi spokojeni. Navíc zde padlo i to, co jste znova napsal o koupi housat vy.
Pokud je to ale vaše přirozenost, potom se omlouvám, že jsem, jedovatá".
Matsik

XXX.XXX.51.28
U mojí líhně bylo v návodu napsáno ještě, že se mají tři dny před a při líhnutí rosit postřikovačem.
Dobrý den, já při líhnutí housat, po prvním naklovnutí rosím vejce postřikovačem, tak aby blanka nevyschla, klidně i po 15ti minutách na noc vkládám třeba mokrou houbičku a dvakrát třikrát vstávám a rosím, zatím jsem měla s tímhle způsobem 100% vylíhnutí. Samozřejmě z naklovlých vyvinutých vajec.
Housata husy české líhnu jen přirozeně, pod husou. Obě její snůšky. Líheň mám jen tu z Makra Puisor Nou IO 103 a zkušenost s líhnutím husích kříženek v ní. Důležité je dodržovat doporučenou vzdušnou vlhkost. A když už dojde ke klubání (začne se na prvním vejci vytlačovat první bradavička) doplním vodu v líhni na maximum, vejce jemně fixírkou orosím vodou s přídavkem octa a pak už jen čekám a čekám. Důležité je líheň neotvítat. Otevřením se vlhkost skokově sníží a blána mládě sevře a ztíží mu tím klubání. Takže vydržet, neotvírat, nevětrat. Včechna mláďata se přirozeně nevyklubou naráz, ale ta první v líhni na ta poslední mohou klidně i den počkat. A komu by vadilo, že vyklubaná mláďata v líhni koulejí ostatními vejci, ten ať vejce buďto podloží třeba záclonovým kroužkem anebo přilepí čtverečkem >oboustranné izolepy<.
Česká husa so opravdu alespoň 1x v životě má otestovat, zda je schopná druhé snůšky. Klub chovatelú české husy to doporučuje ve druhém snůškovém roce. Ale také doporučuje přirozenou inkubaci, tedy vysezení husou. Ne tedy odebrat vejce a dát do líhně, ale nechat vysedět, vyklubat, odebrat housata a nechat nanést druhou snůšku, nechat vysedět a odvodit.
ovecka
napsal(a):
Ale musíte, pokud chcete za jednu sezonu nalíhnout více housat, tak první snášku odeberete a dáte do líhně a husu necháte, aby se tzv. podnesla a získáte ještě snášku druhou, kterou necháte pod husou.
Tak to jenom pro úplnost. Navíc je to normální postup právě pro českou husu, která má docela nízkou snášku jak si zajistit více housat. A o tom se píše i ve standardu a, manuál" k husám českým.
Doporučuji více číst a méně kritizovat. Vámi zadaná diskuze to nebyla a ti, co sem napsali byli s odpověďmi a reakcemi spokojeni. Navíc zde padlo i to, co jste znova napsal o koupi housat vy.
Pokud je to ale vaše přirozenost, potom se omlouvám, že jsem, jedovatá".
Souhlasím s vámi ale tento proses se dělá jen jako kontrolní, zdali je husa schopná zahnízdit i po druhé. Rozhodně to nebudu dělat každý rok. Preferuji pouze jedno hnízdění a sanžím se to nechat hlavně na přírodě.