Vojtěšková drť - máte zkušenosti?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.5.2016 17:33
Trapezus

XXX.XXX.151.43

Rád bych se zeptal chovatelů, zda máte zkušenosti se sušením nadrobno rozsekané vojtěšky. Nabízí se mi posekání menšího políčka vojtěšky. Napadlo mě ji posekat klasickou, nikoli bubnovou sekačkou. Drť z koše pak usušit např. na plachtě (na přímém slunci? v polostínu?) a poté uskladnit v suchu na zimu. Máte s tím někdo zkušenosti?

26.5.2016 17:49
mamkamaria

XXX.XXX.55.5

Ja tak bežne suším posekanú trávu zo sekačky, v tieni rozprostretú na kartóne a pravidelne obraciam, skúšala som aj na plachte, ale tá sa krčí, teraz to vyschne hneď.

26.5.2016 19:37
andreakiss

XXX.XXX.34.131

Na zimu kupuji vojtěškové granule, které potom máčím a přidávám do míchanice, když není tráva. Vajíčka jsou po ní oranžová. Navíc holky dostávají vitamíny ve vojtěžce. Je to rada od zkušenějšího chovatele.

27.5.2016 12:53
honzapm

XXX.XXX.182.25

Klasickou sekačkou sekám kopřivy, drť z koše usuším ve stínu na seníku.

Od té doby, co jsme na VŠ v rámci Pícninářství probírali antikoncepční účinky
vojtěšky (při zkrmování ve větší míře), tak k ní už nemám zas tak positivní vztah...
Jako nízce procentuální doplněk ale neuškodí.

27.5.2016 13:38
Trapezus

XXX.XXX.195.35

Děkuji za Vaše reakce. Vyzkouším a o výsledek se podělím.

Co se týče kopřivy, tak na ni nenechám dopustit. Na zahradě ji chráníme jako zeleninu.

28.5.2016 13:10
honzapm

XXX.XXX.182.25

Bohužel, u nás je takové sucho, že kopřivy, co jsem min. týden nasekal a nasušil (a už mám skoro zkrmené) vůbec nechtějí obrážet. Snad zaprší a vyraší další nové šťavnaté. Taky musím ještě sušit na zimu a tak dále, takže kopřiv je určitě velká spotřeba.

Přidejte reakci

Přidat smajlík