Krůty bronzové - barvy krůťat

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.6.2016 17:36
jitka.k

XXX.XXX.93.186

Začínám s chovem krůt bronzových,
koupila jsem černou, bílou, šedou kropenatou, modrou a čárkovanou, některá krůťata
budou krocani, zatím nelze poznat.
Mohla bych se zeptat, jaká jsou pravidla štěpení barev krůťat ?

30.6.2016 21:39
Msm

XXX.XXX.174.79

Píšete, že začínáte s chovem krůt bronzových, ale vyjmenováváte několik barevných variací standardních krůt. Důležité pro štěpení barev je vůbec to, jestli jsou krůťata čistokrevná a opravdu víte, že jejich rodiče byli jen a pouze bronzoví, černí atd. Čárkovanou pravděpodobně myslíte crolwitskou? Pokud hodláte křížit všechny krůty, které jste vypsala můžete počítat s tím, že výsledkem bude totální chaos a všehochuť. Samozřejmě záleží, jestli necháte například pouze černého krocana a budete ho křížit s ostatními barvami krůt. Pokud ano, můžete počítat, že výsledkem bude aspoň 50% černých krůťat, u kterých se budou vyskytovat různě zbarvená pírka, nebo jinak zbarvené letky. Z hlavy ale nevím, jak je to s dominancí x recesivitou jednotlivých barev vůči jiným barvám, to bych Vám poradil spíš prodiskutovat s nějakou učebnicí genetiky. Ale obecně platí, že černá je dominantní nad modrou. Z modrých se mohou štěpit bronzové...atd.

2.7.2016 20:50
jitka.k

XXX.XXX.93.186

Msm,
děkuji, já jsem zjistila, že jsem koupila standardní krůťata, ačkoliv inzerovali bronzové,
jsou krásné, ale jsem zklamaná z přístupu chovatelů.
Nicméně si chovnou trojku ponecháma příští sezonu se rozhodnu, jak dál.

3.7.2016 18:26
pastevecovci

XXX.XXX.70.117

jitka.k napsal(a):
Msm,
děkuji, já jsem zjistila, že jsem koupila standardní krůťata, ačkoliv inzerovali bronzové,
jsou krásné, ale jsem zklamaná z přístupu chovatelů.
Nicméně si chovnou trojku ponecháma příští sezonu se rozhodnu, jak dál.

Dovolím si v souvislosti s některými zde v poslední době založenými tématy a především v rámci určité osvěty ohledně chovu krůt sdělit svůj pohled na tuto problematiku.

Krůty, stejně jako ostatní druhy drůbeže se v běžných chovech vyskytují v několika formách.

1. - V původní divoké formě - tedy jako v zajetí chovaná divoká zvířata zcela identická s divoce žijící populací - nakolik jsou u nás chované opravdu divoké krůty nechci soudit, ale spousta v inzerci zveřejněných tzv. kanadských divokých krůt nemá s touto formou mnoho společného. viz téma https://www.ifauna.cz/drubez/nemodforum/r/detail/584892/kanadske-divoke-kruty#a3140204

2. - Účelový průmysloví kříženci - tzv. brojleři - vyšlechtěni producenty krůtího masa k maximální jatečné výtěžnosti. Jejích další množení v podmínkách drobnochovu je však poměrně obtížné.

3. - Čistokrevná plemena - jedinci šlechtění podle standardem stanovených exteriérových(velikost, tvar trupu, postoj a pod.) a dalších vlastností. V našich podmínkách se jedná o krůty české, krůty německé (dříve standartní) a krůty naraganset. Existuje ještě řada plemen krůt, ale tyto se u nás zatím nechovají. Některá plemena se chovou pouze v jednom barevném rázu (naraganset), některá ve více barevných rázech (německé) - tyto barevné rázy jsou však přesně definovány a až na výjimky se mezi sebou dále nekříží!

4. - Dvorkoví kříženci - tzn. jedinci neznámého původu, křížení mezi sebou dále bez jakýchkoli exteriérových či jiných pravidel - Toto je bohužel naprosto nejrozšířenější forma chovu krůt mezi českými drobnochovateli a tyto odchovy jsou v drtivé většině nabízeny v inzerci jako tzv. krůta bronzová Což nemusí vždy znamenat nekalý úmysl inzerenta, ale jen prostou neznalost. Ani na těchto zvířatech není nic špatného, k domácí produkci masa jistě zcela vyhovují. Je jen třeba nazývat věci pravými jmény, aby případný zájemce o chov krůt získal opravdu to co očekává.

Ještě k výrazu bronzová krůta

Současný platný vzorník plemen toto nezná. Zná pouze krůtu německou (standardní) ve zbarvení bronzovém - osobně jsem se s těmito krůtami v ČR nesetkal (netvrdím že tu nejsou)
Občas se objeví v některém katalogy z výstav, ale v reálu se většinou jedná o české krůty divoce zbarvené bíle lemované nebo křížence.

Starší vzorník ( Žoha 1979) popisuje krůty bronzové. Popis je poměrně obecný, ale ze všeho nejvíce připomíná právě zmiňovanou krůtu německou.

Přidejte reakci

Přidat smajlík