Ahojte, tento olej účinkuje proti kokcídiám aj niektorým parazitom a baktériám, chcela som sa spýtať či ho niekto nedávate hydine. Problém je že sa nedá zriediť s vodou, tá kvapka pláva na povrchu hladiny a keby ju vták dostal do seba v tejto koncentrovanej forme tak ho to snáď aj zabije. Teraz som objavila na stránke gréckej Aromavity mycelizovaný oreganový olej a zdá sa že to by mohlo byť to pravé pre hydinu, je to vo vode rozpustný oreganový olej, nemáte niekto skúsenosť s touto formou, prípadne celkovo s oreg. olejom u hydiny? http://www.aromavita.gr/index.php/en/oreganooil/product/411-mycelized-wild-oil-of-oregano-1-7-fl-oz-50ml Plánujem to u moriek. Ďakujem.
Ne-chovatel

XXX.XXX.6.83
A co to rozpustit v lihu (myšleno ten esenciální olej) a to pak rozpustit ve vodě?
V případě, kdyby to bylo rozpustné jen v tucích, tak olej a udělat emulzi, případně by mohl jít použít propylenglykol (ta trocha snad zdraví příliš neuškodí).
Ja krmim cerstve oregano. Spolu s matou, rebrickom a dalsimi bylinkami, rozmixujem a spolu s nastruhanou mrkvou, cibulou, cesnakom a dalsimi dobrotami pridavam do krmiva par krat tyzdne. Ak skrmujete struhanu mrkvu pridajte to k nej spolu s trochou slnecnicoveho oleja. Ten je vhodny davat ak skrmujete mrkvu aby sa do neho uvolnili vitaminy a farbiva rozpustne v tukoch. Zaroven tam rozpustite tu esenciu.
Přípravek Emanox funguje na podobném principu - rostlinné výluhy.
Rozpouštědlem tam je alkohol. Moniko, tak to můžete vyzkoušet,
případně zkusit ten Emanox, jehož použití u drůbeže je ověřené
a jednoduché.
Zároveň, při akutní formě kokcidiozy, můžete aplikovat tři kapky neředěného
Emanoxu přímo do zobáku jednotlivého kusu.
Tzn. - usuzuji, že by ani váš neředěný olej v dávce jedné kapky (vyzkoušet
na nějakém postradatelném kusu) či několika málo kapek nemusel být smrtelný,
jak píšete.
Zkuste do vody přidat kapku slivovice či lihu, zda se váš olej rozpustí.
Bude fajn, když napíšete zpětnou vazbu.
http://www.hradsky-sunk.cz/prevence-a-mineraly/emanox-pmx-proti-kokcidioze
.
Ne-chovatel

XXX.XXX.210.233
Já si sem ještě pro inspiraci dovolím překopírovat co kdysi napsal pan Jenča.
Ještě se naše krmení liší emanoxem, ten nepoužívám, ale léta používám do krmení namíchaný česnekový olej (používají ho holubáři) je to rozmixovaný česnek, dobromysl (v emanoxu oregáno), cibule, řepík a velká lžíce medu (do 0,5 litru řepkového oleje) poměr oleje cibule a česneku používám zhruba 2:1:1. Dobromysl vám nejspíš roste u lesa stejně tak řepík cena cibule je zanedbatelná med(nejdrahší položka max.200 kč l).
[https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/2941276/jak-rychle-rostou-kuratka-bresse-g]
Taky jsem přemýšlel jestli má přeléčování při nemoci smysl(preventivně nepřelečuji nikdy). Nakonec jsem dospěl k tomu, že přelečuji max. kuřata esb 3, když se mi ve zvýšené míře objeví krev v trusu a zpozoruji u některého jedince úbytek prsní svaloviny. Letos jsem u svých zhruba 80 kuřat nemusel přeléčit ani jednou úhyn 0. Loni i předloni jsem jednou přeléčit musel(předešlé roky asi taky) úhyny mívám max.2 kusy kuřat za sezónu. Dospělou drůbež kokcidioza, pokud jsou podmínky chovu v pořádku neohrozí. U dospělých zvířat mi přijde nejlepší léčba důsledná selekce slabých kusů a zařazení česneku, cibule, medu, kyselých věcí(zkyslé mléko, drožďovaný šrot, jedlové větve) do krmné dávky. Já si cca jednou za týden namíchám větší množství zrna s česnekovým olejem a pak vždycky část přidám hrnkem do krmení. Při drožďování večer naberu do litrové nádoby trochu mouky a cukru přidám teplou vodou, půl kostky droždí rozmíchám a nechám na stole pak naberu třetinu kýblu ovesného šrotu a přidám trochu teplé vody než zkontroluju zvěř:) je kvásek vzejítý přileju ho do kýblu se šrotem trochu míchnu a nechám tak. Do rána je materiál prokvašený a můžu zkrmit. Do krmné dávky ho dávám max. třetinu směs musí být sypká max. drobtovitá jinak se drůbeži špatně žere.
[https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/2941912/vejce-do-lihne-po-preleceni].
Ne-chovatel

XXX.XXX.234.203
Ten postup je Honzo z principu špatně. nejdříve rozpustit v lihu, co nejsilnějším tak aby fungoval. Tedy pokud je to v lihu rozpustné. Teprve pak líh míchat s vodou.
Letos už to nestíhám a nemám líh, ale příští rok si zkusím vyrobit vlastní emanox.
Já zkrmuji hodně kopřiv a černobýlu a dávám i vrbu. Zvířata mám vlastní a zdravá. Ale mít doma tu lahvičku a vědět že lze kdykoli kapnout do vody nebo tlamky či zobáku je fajn. A zrovna kupovaný Emanox není levný, protože drůbež i jen na prevenci potřebuje dvou až tří nasobnou dávku co třeba králíci. Například mě 50 ml lahvička na jednu pětidenní preventivní kůru nevystačí.
Dobromysl a oregáno je totéž.
Jinak si to rozpouštění Monika určitě může vyzkoušet v různém pořadí.
Já mám Emanox a když ho dám do vody, tak voní půlka maštale.
Nebo stačí nechat odvíčkovaný na umyvadle. Asi na mě taky působí.
Česnek je všelék, to víme všichni. Ještě by možná bylo zajímavé prozkoumat
účinky silic jehličnanů (taková jedle, to je síla).
U ovcí údajně působí antiparazitárně, což takhle povařit či vylouhovat trochu
mladých větviček drůbeži?
Ďakujem za reakcie a rady :)Zajtra to vyskúšam s tým liehom a dám vedieť. Nie som nijaký extra "hydinár", mám asi 7-8týždňové morky, chovám ich od 3týždňov veku, zatiaľ sú v poriadku ale mala som v pláne občas im ten olej dať občas do vody aj v súvislosti s tým že u kokcidiózou oslabených skôr hrozí prepuknutie histomoniázy, tak som tomu chcela predchádzať. Dosiaľ som ten esenciálny olej (86perc. karvakrolu) dávala len kozám, každej separé do šrotu.
Podanie neriedeného Emanoxu by som s podaním čistého es. oleja z oregana neporovnávala. Vyskúšala som to na jednom "postrádatelnom kuse" :D - sebe, kvapka 100perc.esenc. oleja do šálky vody, samozrejme tá voda tak či tak nepomohla a do úst tá kvapka vošla "vcelku" a poriadne pálila a na nejakú hodinu mi aj napuchol kus pery s ktorým sa tá kvapka "stretla, bola to sila" :) tak si nechcem predstaviť ako by také niečo zvládla morka.
(Inak ten ich nový mycelizovaný oreg. olej je už vo vode rozpustný, len nie je tak koncentrovaný ako ich klasický oreg. es. olej, vyjde o dosť drahšie).
honzapm
napsal(a):
Dobromysl a oregáno je totéž.
Jinak si to rozpouštění Monika určitě může vyzkoušet v různém pořadí.
Já mám Emanox a když ho dám do vody, tak voní půlka maštale.
Nebo stačí nechat odvíčkovaný na umyvadle. Asi na mě taky působí.
Česnek je všelék, to víme všichni. Ještě by možná bylo zajímavé prozkoumat
účinky silic jehličnanů (taková jedle, to je síla).
U ovcí údajně působí antiparazitárně, což takhle povařit či vylouhovat trochu
mladých větviček drůbeži?
V ihličí hlavná látka s antiparazitárnym(na GIN) /kokcidiostatickým účinkom je tanín. Borovicové ho má myslím až okolo 20percent. Ale ten je aj v kôre a listoch mnohých iných stromov a krov(a iných rastlín), len to množstvo kolíše.
A ešte pre zaujímavosť keď už sme pri taníne a kokcidióze : http://www.ajas.info/upload/pdf/18_196.pdf Podľa tejto štúdie kŕmili kozy borovicovým ihličím, dubovým listím a na porovnanie aj lucerkovým senom a porovnávali množstvo oocýst kokcídií na gram a v tabuľke č.3 je to porovnané. Pretreatment
mean OPG je množstvo oocýst pred podávaním a pod číslami 2,4,6,8 vidíme ako klesali množstva oocýst/g v 2-10dni(v prvom riadku je borovicové ihličie, v druhom dubové lístie a pod tým lucerka) u ihličia vyšla za tých 10dní redukcia o 75percent (z6300 na 460), u dubového o 70perc.
Ne-chovatel

XXX.XXX.186.194
Já jsem dával do výběhu na zkoušku jak větev z borovice, tak z dubu. Králíci žrali jen dub (nechtěli ani smrk, ale u jehličnanů nešlo ani v jednom případě o mladé výhonky), pokud jsem viděl dobře tak slepice nežraly ani jedno, do ostatních keřů či větví si sem tam zobnou, nebo se s nimi "perou" pro zábavu.
Takže jedině do míchanice, nebo jako sušené a rozdrcené na prášek (nejspíš také do míchanice).
Možná jsem tam ty větve nechal příliš krátkou dobu, nebo měli moc velký výběr (dávám většinou několik druhů keřů/stromů). Teď nechci změnit způsob krmení, ale je možné že za měsíc nebo později bych to mohl vyzkoušet znovu (přinejhorším v zimě, to už nebude příliš výběr).
Ne-chovatel
napsal(a):
Já jsem dával do výběhu na zkoušku jak větev z borovice, tak z dubu. Králíci žrali jen dub (nechtěli ani smrk, ale u jehličnanů nešlo ani v jednom případě o mladé výhonky), pokud jsem viděl dobře tak slepice nežraly ani jedno, do ostatních keřů či větví si sem tam zobnou, nebo se s nimi "perou" pro zábavu.
Takže jedině do míchanice, nebo jako sušené a rozdrcené na prášek (nejspíš také do míchanice).
Možná jsem tam ty větve nechal příliš krátkou dobu, nebo měli moc velký výběr (dávám většinou několik druhů keřů/stromů). Teď nechci změnit způsob krmení, ale je možné že za měsíc nebo později bych to mohl vyzkoušet znovu (přinejhorším v zimě, to už nebude příliš výběr).
Ja by som sliepky ihličím netrápila nedivím sa že oň nemajú záujem:) Možno iba ak by mali nejaké dýchacie problémy tak by som im dala napr. čaj z ihličia. Ono obsahuje terpentín a všeličo možné iné a neviem na koľko by bolo pre sliepky bezpečné.kozám ho dávam, tým chutí, najmä v zime keď iné stromy /kry na zjedenie nie sú, králiky mi ho tiež nechceli, ale tie zjedia rôzne kríky a halúzky v ktorých je tiež tanín(svídu, slivky, vŕbu, dub a iné).
Ne-chovatel

XXX.XXX.140.150
Díky za zpětnou reakci, předpokládal jsem to.
Mohu se zeptat, kde a jakou "značku" té silice/esenciálního oleje kupujete?
Na kolik litrů vody myslíte, že je ta kapka esenc.oleje vhodná (pro drůbež, jako prevence)?
Omlouvám se, nečetl jsem ještě vaše odkazy a tak se zeptám rovnou, má ta esence i nějaké účinky proti nadýmání a nesprávnému zažívání? Zmínila jste anibakteriální účinky, což není to stejné jako podpora těch správných bakterií. Také by to mohlo zažívání, v určité koncentraci, spíše škodit.
Děkuji.
Dosiaľ som mala grécky Zane Hellas, teraz chcem od gréckej Aromavity tento http://www.aromavita.gr/index.php/en/oreganooil/product/408-wild-oil-of-oregano-50ml-1-7-fl-oz je to výborná cena(s poštovným 26e) na to množstvo a hlavne na to že je to čisté-neriedené(bežne sa predávajú silne riedené rastlinnými olejmi). Má ku 86perc. karvakrolu a 2perc. tymolu. Ja to nemienim dávať každý deň ale v určitých intervaloch napr.2-3dni po sebe potom napr týždeň pauza. Dávku plánujem odvodiť od dávky odporúčanej pre ľudí, t.j myslím že u ľudí sú to u tejto silice 4kvapky na deň. Takže dajme tomu 4kvapky na 60kg/deň-z toho to odvodím podľa cca celkovej hmotnosti moriek a primiešam do vody ktorú vypijú za deň.
Tie účinky proti nadýmaniu vás zaujímajú pre kozy alebo ľudí? Ja u kôz proti nadýmaniu používam feniklovú silicu od Hanus. Ale aj u seba som to použila. Ale čo sa týka kôz je pri nadutí vhodné použiť o.i. aj oreganovú silicu, mohlo by to pomôcť eliminovať tie plynotvorné či penotvorné baktérie. Kamarátke napr. u nafúknutej kravy pomáha na tom princípe antibakteriálny streptonamid(atb). Samozrejme každý deň by som im ten olej nedávala, kvôli tomu ovplyvneniu mikroflóry-aj keď nemám šajnu ako je to s mikroflórou u hydiny. Ono to treba používať ako liek, opatrne dávkovať, je to veľmi silné a veľmi účinné.
škoda že väčšina článkov o tejto tematike je v angličtine http://universityhealthnews.com/daily/eyes-ears-nose-throat/your-number-one-home-remedy-oregano-oil-benefits-uses/ Uvádza sa že funguje aj na Helicobacter p. a iné, jedna členka fórka o prírodnej liečbe zvierat písala že jej dokonca zabral aj na pásomnice u kôz.
Ne-chovatel

XXX.XXX.148.77
Na helicobacter pylori stačí údajně olej obsahující nenasycené mastné kyseliny. U člověka řekněme jedna polévková lžíce denně, například konopného či lněného oleje.
Můj praděd pravděpodobně problémy spojené s uvedenou bakterii celoživotně "léčil" ranní peprnou (pepř s lihem) a jediné čeho dosáhl, bylo že měl problém s tvorbou peptinu. Přitom ten olej by měl údajně pomoci velmi rychle.
Ne-chovatel
napsal(a):
Na helicobacter pylori stačí údajně olej obsahující nenasycené mastné kyseliny. U člověka řekněme jedna polévková lžíce denně, například konopného či lněného oleje.
Můj praděd pravděpodobně problémy spojené s uvedenou bakterii celoživotně "léčil" ranní peprnou (pepř s lihem) a jediné čeho dosáhl, bylo že měl problém s tvorbou peptinu. Přitom ten olej by měl údajně pomoci velmi rychle.
Tomu verím, majú protizápalové účinky, obzvlášť ľanový.Ja som čítala že na to pomáha aj dlhodobé užívanie jogurtu v ktorom je kombinácia určitých laktobacilov(LA) a bifidobaktérií.
Ne-chovatel

XXX.XXX.143.66
Jen ještě abysme si rozuměli, kdyby jsi to chtěla aplikovat (u lidí, drůbež tím snad ani trpět nemůže). Ta lžíce oleje se uživá na lačno a v celku, řekněme po ránu (a klidně další i v průběhu dne), tedy ničím nezapíjet ani nezajídat.
Nakolik je vhodný třeba olej z ostropetřce, a jiných rostlin nevím. Bude záležet na podílu jednotlivých nenasycených mastných kyselin (jak je lidé dnes rozpoznávají). Myslím vycházel nejlépe ten konopný.
V každém případě pozor na špatně (bez chlazení, případně i ochranné atmosféry) skladované oleje, lněný je vyloženě jedovatý/škodlivý.
Možná by pomohlo i jen čerstvě rozemleté (tady je jistota nezávadnosti - nedošlo k oxidaci při vhodném mletí a okamžité konzumaci) lněné semeno s jogurtem dle předpisu paní Budwig - to je prospěšné celkově (zvláště v kombinaci se sluněním, teď je poslední možnost slunce jakž takž užít).
Ne-chovatel
napsal(a):
Jen ještě abysme si rozuměli, kdyby jsi to chtěla aplikovat (u lidí, drůbež tím snad ani trpět nemůže). Ta lžíce oleje se uživá na lačno a v celku, řekněme po ránu (a klidně další i v průběhu dne), tedy ničím nezapíjet ani nezajídat.
Nakolik je vhodný třeba olej z ostropetřce, a jiných rostlin nevím. Bude záležet na podílu jednotlivých nenasycených mastných kyselin (jak je lidé dnes rozpoznávají). Myslím vycházel nejlépe ten konopný.
V každém případě pozor na špatně (bez chlazení, případně i ochranné atmosféry) skladované oleje, lněný je vyloženě jedovatý/škodlivý.
Možná by pomohlo i jen čerstvě rozemleté (tady je jistota nezávadnosti - nedošlo k oxidaci při vhodném mletí a okamžité konzumaci) lněné semeno s jogurtem dle předpisu paní Budwig - to je prospěšné celkově (zvláště v kombinaci se sluněním, teď je poslední možnost slunce jakž takž užít).
No ja som to práve užívala podľa Budwigovej protokolu :) Kupujem ľanový olej od http://www.prodejnabylin.cz/, posielajú ho hneď po vylisovaní, lisujú cca každých 10dní. Je kvalitný, žiadny zaoxidovaný-horký. Dávala som si do tučného jogurtu alebo tvarohu ráno 2lyžice a okolo obeda 2lyžice+čerstvo zomleté ľanové semeno+do toho niečo na slanú (čili, cibuľa a po.)alebo sladkú(ovocie) verziu.(keď som zvýšila nad 4lyžice denne začala som trpieť nespavosťou takže som sa vrátila ku 4) Mám s tým mimoriadne dobrú skúsenosť. V tých mesiacoch mi okrem iného úplne prestali astmatické problémy a problémy súvisiace s reumatickou artritídou. Ale dodržiavala som aj iné zásady spojené s jej protokolom.
Ne-chovatel

XXX.XXX.210.233
Také mám zkušenost se zakomponováním lněného oleje do vody (čerstvě mleté lněné semeno jsem vyhodnotil jako jediné spolehlivé, navíc dobře skladovatelné a vždy po ruce).
Vidíš, ta rozpustnost, to je podobný princip jak jsem popisoval na začátku (viz. rozpustost v lihu či mastném). Tady se učiní lněný olej, jeho nenasycené mastné kyseliny, rozpustnými ve vodě (což právě paní Budwig záměrně vyzkoumala, kromě prospěšnosti) čímž je dokáže lidské tělo příjmout a zapracovat.
Pokud jsi k tomu nezkoušela slunění v pravé poledne, mám na mysli s ohledem na cyklus (který trvá pravděpodobně tři dny) tvorby vitamínu D v kůži, tak doporučuji. Paní Budwig-ová na to a jak by to mohlo být s těmi fotony sama poukazovala. Pokud bys měla pocit jakési rotace tvého nitra (zejména když zavřeš oči) je to normální (alespoň u mne), nemělo by to způsobovat žádné problémy, takový rotační stroj uvnitř tebe. Já za sebe mohu říci jen, že na vyzkoušení zda to funguje (přináší to něco tělu, člověku) nebo ne každému bude stačit maximálně týden, spíše tak 4-5 dnů.
Ne-chovatel
napsal(a):
Také mám zkušenost se zakomponováním lněného oleje do vody (čerstvě mleté lněné semeno jsem vyhodnotil jako jediné spolehlivé, navíc dobře skladovatelné a vždy po ruce).
Vidíš, ta rozpustnost, to je podobný princip jak jsem popisoval na začátku (viz. rozpustost v lihu či mastném). Tady se učiní lněný olej, jeho nenasycené mastné kyseliny, rozpustnými ve vodě (což právě paní Budwig záměrně vyzkoumala, kromě prospěšnosti) čímž je dokáže lidské tělo příjmout a zapracovat.
Pokud jsi k tomu nezkoušela slunění v pravé poledne, mám na mysli s ohledem na cyklus (který trvá pravděpodobně tři dny) tvorby vitamínu D v kůži, tak doporučuji. Paní Budwig-ová na to a jak by to mohlo být s těmi fotony sama poukazovala. Pokud bys měla pocit jakési rotace tvého nitra (zejména když zavřeš oči) je to normální (alespoň u mne), nemělo by to způsobovat žádné problémy, takový rotační stroj uvnitř tebe. Já za sebe mohu říci jen, že na vyzkoušení zda to funguje (přináší to něco tělu, člověku) nebo ne každému bude stačit maximálně týden, spíše tak 4-5 dnů.
Áno, aj som sa slnila(keď ma napadlo, ale určite nie v pravé poledne:) aj keď vždy len kratúčko. Budwigová bola parádna osôbka, pomohla kvantu ľudí, len škoda že mnohí sa zamerajú iba na základný recept a to ostatné čo prízvukovala ani nevedia alebo neberú do úvahy. Mne to pomohlo aj v inom smere, kvôli ktorému som s tým hlavne začala ale to už tu v hydine nejdem vypisovať A ľanové semeno je tiež taký zázrak aj keď u neho nejde ani tak o nenas. mastné kyseliny ako skôr o protirakovinovo pôsobiace lignany.
kamto

XXX.XXX.11.54
Uživatel s deaktivovaným účtem

zaujímavá téma aj záložka