Mám dotaz na chovatele kachen pižmovek, chtěl bych začít s jejich chovem, mám pro ně oplocený pozemek, kde budou mít dostatek pastvy, v tomto pozemku je ale i políčko s bramborami a česnekem, budou pižmovky česnek poškozovat spásáním nebo ne? Nemáte s tímto někdo zkušenosti? Ostatní drůbež tzn. slepice, perličky či krůty tyto porosty nepoškozují-nepočítám občas díru k popelení od slepic. Když už jsem u toho dotazování, jak se k česneku chovají husy? Děkuji za slušné odpovědi.
Senochrup lesni
napsal(a):
Dobrý den, já musel kolem záhonů s česnekem, ale i pórkem, jahodamy atd. udělat nízký plůtek z pruhu bodovaného pletiva.Ne, že by jim to tak šmakovalo, ale jak v tom lezou a hledají slimáky a jinou havěť, tak většinu zeleniny ušlapou.Mám pižmovky.
Ono mi jde hlavně o to, aby česnek celý nespásly, to, že někam šlápnou se v poli česneku ztratí. Pokud jsem vás dobře pochopil tak vám ho nepasou, škody máte jen pošlapem-to je dobrá zpráva, že by jejich chov v mých podmínkách mohl fungovat :).
boaobr
napsal(a):
Ono mi jde hlavně o to, aby česnek celý nespásly, to, že někam šlápnou se v poli česneku ztratí. Pokud jsem vás dobře pochopil tak vám ho nepasou, škody máte jen pošlapem-to je dobrá zpráva, že by jejich chov v mých podmínkách mohl fungovat :).
Já mám ten česnek na záhonu cca 2*2m jen pro svou potřebu a kdyby se mi tam prošlo třeba 14 kachen několikrát denně nemam ani co plejt proto ty ohrádky.Jestli máte velký plac na ten česnek, nemusel by být problém.Asi bude taky záležet jak velký budou mit okolní prostor.Že by ho cíleně zobaly sem nezaznamenal.Spíš jen tak ochutnat, ožužlat a jde se dál, ostatně jako asi se vším co jim přijde do cesty Jak je to s husy netušim, chovám jen kachny, slepice a králíky, sem tam krůty na výkrm.
Admaz

XXX.XXX.199.251
boaobr
napsal(a):
A co s husami a česnekem, nemáte zkušenosti?
Husy jsou "štěbralky", všechno zkoušejí zobákem, tahají kde co najdou. Okousali nám jinan dvoulaločný, malou vrbu, listy řepy, teď ničí jahody. Budeme oplocovat nízkým plotkem, který bude odnímatelný pro práce na záhonech.
L.

XXX.XXX.184.161
Zdravím. Já chovám Pižmovky na velké zahradě a ožraly mi jahody, vzrostlé brambory že zbyli jen stonky.Rajčat vedle si ani nevšimly, dále zničili Macešky ve velkém květníku a jeden metr dvacet vysoký keř v obřím květináči, ten jen rozcupovaly na malé kousky ale nežraly. Dále sežeraly plody dýní, cuket. Nemluvě tom že co můžou alespon udupou :D okolo zeleniny jsem udělal plůtky.
Jo jo všude plotky, v nestřeženém okamžiku šly do háje i všechny tulipány a sněženky na jaře, v létě orvaly i rybíz a jeřabiny kam dosáhly, husy braly vršky a kačky spodek myslela jsem, že mi trefí. Letos jsem se připravila, co šlo se oplotilo, vypadá to velmi zajímavě, mimo zahradu kvůli srnkám a na zahradě kvůli kačkám a husám. Zmírnila jsem ale dopady, neboť husičky cestovaly do mražáku, ale nevychytala jsem to s krůtičkama ty obraly listí i nad plůtkama, takže obraly i to co normálně husy ani kačky neoštípou. Na zimu mám kačky ve výběhu se slepicema aby nešlapaly po zmrzlé trávě, pak by neměly na jaro co zobat.