Ka

XXX.XXX.140.166
Dobrý den
vážení chovatelé už jste někdo vyzkoušel tento "unikátní" výrobek pořád dokola zde a jinde nabízený. Velice by mě zajímalo jestli to funguje a nebo je to jen tahání peněz z lidí.
V žádném případě nechci podceňovat nebezpečí predátorů, pouze uvedu vlastní zkušenost:
Drůbež máme v nezajištěné stodole (bohužel - ale na zajištění se pracuje), která je hojně a pravidelně navštěvována kunou a min. dvěma lasičkami. Tak nějak počítáme s tím, že to může špatně dopadnout - ale za cca 5 let (kdy tento stav pozorujeme; dříve zde šelmiček tolik nebylo) se nám nikdy žádný kus neztratil - na rozdíl od vajec, která často nacházíme různě vysoko ve stodolních zdech, na zahradě, v poli apod.
jan222

XXX.XXX.116.126
Máte to nejlepší zabezpečení, mám na stodole také ubytovanou kunu a to už desítky let a prozatím se nic neztratilo.
Ka

XXX.XXX.140.166
Zdravím všechny chovatelé a děkuji za reakce. Napadlo mě podle toho co tam pán popisuje ale je to jen a jen moje fantazie. Když by byl kurník na nohách cca 1 metr vysoko z odpadních rour predátor by tam nevyšplhal. A naproti kurníku nevím kolik slepice dolétne cca 2 metry mít třeba
plošinu která bude stejně vysoko jako kurník s tím rozdílem že k této plošině by vedl žebřík kdežto ke kurníku ne. U vchodu do kurníku mít dosedací plochu kam slípka přelítne přistane a bude doma. A jak píše pán může kdykoliv ven a zase dovnitř.
Ale jak píšu jen mě tak napadlo a třeba by to mohlo i fungovat. Jak budu budovat zkusím a uvidím.
Chovu zdar.
Ka

XXX.XXX.140.166
Ok tak 1,5 metru nevím jak by to muselo být vysoko aby tam nevyskočily...
Ka

XXX.XXX.140.166
Nebudu se tu přít psal jsem to že slepice přeletí...ale nechme to být byla to jen úvaha asi jsi si to pořádně nepřečetl. Jak říkám necháme to...
Pokud Vás to ještě zajímá, doporučuji si přečíst následující odkaz.
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewtopic.php?f=18&t=88159&hilit=kurn%C3%ADku&start=15.
To mě mrzí normálně jsem ty fotky upravoval v Zoneru Photo
Tady je návod:
Tento dlouhodobě vyzkoušený systém je založen na tom, že slepice si mohou vylézt nebo zalézt tak jak to mají od přírody zakódováno a nikoliv jak jim to určuje člověk nebo nějaká nespolehlivá elektronika. Upozorňuji předem, že je tento systém vyzkoušen jen u slepic a nikoliv u jiné drůbeže, i když je velmi pravděpodobné, že to bude fungovat i u jiného druhu.
Základní pravidla.
Otvor do kurníku musí být nad okolním terénem.
Z otvoru musí být šikmo žebříček po kterém slepice vylézají a zalézají.
Žebříček musí být osazen tunelem, který musí mít určitou délku. Já osobně mám tunel dlouhý asi 60 cm a stačí to. Viz obrázek č.1 a 3. Ideálně je taková délka při které není vidět z kraje tunelu do prostoru kurníku.
Vchod do tunelu má rozměr 60 cm výšku a 28 cm šířku. Je vyroben ze zbytku prken a střechu tunelu mám pokrytou kouskem plechu.
Vnější vchod do tunelu je osazen řadou řetízků ( řetěz uzlový označení DIN 5686 průměr 1,6 mm cena 8, -Kč za jeden metr, koupíte v každém železářství) a to tak, že řetízky se přitlučou nebo přišroubují k horní hraně tunelu viz obrázek č.2 jeden vedle druhého, aby tvořily jakousi jednolitou plochu. Já jich mám na 28 cm 28 kusů. Řetízky musí být o něco delší cca o 3 cm než je světlost tunelu a to z důvodů, aby slepice při vstupu do tunelu řetízky určitou chvíli hrnuly před sebou. Po prolezení slepice se musí řetízky vrátit do původní polohy. Pro větší účinnost mám na řetízkách přidělané 2 rolničky (koupíte např. v rybářských potřebách za 7, -Kč kus) ale nemusí to být. Řetízky musí být přidělány tak, aby se mohly v případě potřeby rukou přesunout na střechu tunelu. Základní otvor musí mít ještě další uzavírání např. šupák, který je namontován mezi stěnou kurníku a vchodem do tunelu nebo dvířkami zevnitř kurníku nebo jiným zařízením. To proto, když nechceme aby z nějakého důvodu slepice vylézaly. Já osobně mám z boku udělaný jednoduchý dřevěný šupák. Na obrázku č.8 a 9 je nafocen otvor z vnitřku kurníku. Na obrázku č.10 je vidět, že kurník se nachází v těsné blízkosti lesa plné různých predátorů.
Doporučení po instalování zařízení
Je jasné, že po instalování tohoto zařízení budou slepice trošku zděšeny co tam mají nového. Proto je nutné nejdříve instalovat tunel bez řetízků, slepice si rychle zvyknou a poté postupně přidělávat 1-2 řetízky denně z kraje do středu vchodu tunelu. Já osobně jsem přidělal všechny řetízky najednou, ohrnul jsem je na střechu tunelu a postupně přidával do vchodu tunelu. U mě to trvalo asi 10 dní než si všechny slepice navykly.
Větší problém je situace, když do kurníku přidáme nové slepice. Pokud vše necháme, tak si slepice zvyknou až po dlouhé době cca 2 měsíce. V žádném případě nevyhánějte nové slepice násilným způsobem! To jsem jednou udělal, slepice se večer bála dovnitř a ráno byla pryč. Pro tento případ musíte znovu opakovat celý postup jako při první instalaci. Do doby než si nové slepice zvyknou, tak vchod do kurníku šupákem nebo jiným zařízením musíte večer zavírat a ráno otvírat.
Sami vidíte, že náklady na pořízení jsou minimální. V mém případě jsem vše vybudoval ze zbytků prken a plechu a koupil jsem jen 15 metrů řetízků za 120, -Kč.
Celý systém má obrovskou výhodu časové náročnosti chovu slepic a můžete v klidu odjíždět mimo domov, aniž byste museli někoho žádat o obsluhu.
Upozornění.
Popsaný systém je moje duševní vlastnictví v patentovém jednání a proto nechci, aby se dále komerčně využíval.
I když je tento systém dlouhodobě používán a není mi známo, že by ho nějaký predátor překonal, neberu žádnou zodpovědnost za případnou škodu. Pokud budete mít s instalací nějaké problémy klidně se ozvěte. Chovu slepic zdar. Jirka
chuck77
Předmět příspěvku: Re: jak sem se napálil
UNREAD_POSTNapsal: čtv lis 03,2016 2:55 pm
tak todle je na 8) - na Nobelovku za zootechniku!
Ka

XXX.XXX.140.166
No ejhle a máme tady vysvětlení tak děkuji všem zůčastněným a kdyby někdo chtěl koupit je to opět v nabídce v inzerci "různé".