Zdravim vsechny.Vodni drubez uz nejaky cas chovam a letos jim chceme zrenovovat jezirko, prosim jen o uzitecne typy, zadne plastove nadoby ala piskoviste.Soucasne jezirko je stare asi sest let, z betonu a kameni a uz se v nem objevuji praskliny.Velke v prumeru asi 3m..Cistotu jsme resili jen prepadem, tedy obden napustime vodu z hadice a trubkou nahore v jezirku nam voda odtekala za plot k jabloni.Na jare manzel vzdy jezirko vyspravil po zime a v lete naopak ve vedrech vodu cas od casu vycerpame uplne pryc cerpadlem kalovym.
Letos by jsme jezirko radi prikryli folii, nejakou pevnou, zde prosim o radu ohledne tloustky a jezirku udelali prepad/odtok na spodni zahradu, kde by bylo jeste jedno jezirko.Hned by navazovalo na toto stare.A ze by nejake cerpadylko vodu neustale tocilo mzi temito jezirky-to je jen napad a uz vubec si nevime rady s filtrem, ktery by tu vodu udrzel trochu prijatelnou.Chapu, ze pruhledna nikdy nebude.Pokud jste nekdo resil neco podobneho, diky za radu.
Píšete, že chcete jen užitečné tipy, můj je plastový, ale třeba se hodit bude. Místo koupadel pro vodní drůbež mám seříznutý ICB kontejner v kovové kleci, krásně se čistí, dole je výpustný ventil, kterým projde většina nečistot mimo kamenů, na ventilu mám nasazený neperforovaný 'husí krk, rovnou do políčka topinambur, maximální spokojenost já, vodňáci i topinambury, během pár minut vypuštěno, vydrhnuto a opět napuštěno.
Jinak k folii, jakoukoli jezírkovou folii vám drůbež časem zničí jednak drápy, jednak zobáky. Většina ZOO to řeší betonem, neustálým přítokem a odtokem vody a v neposlední řadě obrovskou kubaturou nádrží.