Dobrý den, před 14 dny jsem si koupil 15 jednodenních kachnat Pekingských s předpokladem že si z hejna ponechám kmen 1.2 k chovu, dnes po 14 dnech mi váha ukázala 800g což mi na kachnu Pekingskou přijde moc a mám podezření na brojléry, myslíte že se mohou i brojléři v chovu uplatnit?respektive že je mohu nechat na hoby chov?dekuji.
prskavec

XXX.XXX.52.72
Já myslím že to pujde, protože kačeny nejsou tak vykřížené jak kuřecí brojléři, tam to nejde, pak už se štepí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Všechno kromě mulardů, kteří jsou neplodní, si můžete ponechat k chovu.
vtip brojlerů není v tom, že by se dál nemohli rozmnožovat, ale že jsou finálním produktem křížení - jejich dalším množením už užitkovost potomstva nebude stoupat, naopak, potomci mohou být horší než rodiče a navíc budou co se užitkovosti týče nevyrovnaní.
prskavec

XXX.XXX.52.72
Ano máte pravdu, jen jsem nekde četl že u hus a kachen ten problém není tak výrazný.

dada98
napsal(a):
To jsem sama ráda a budu čekat co se vylíhne.Nechám si kačera pekinské kachny a zkusím křížit kačenou od pižmovky.Ta sedí takže to je lepší, než dávat vejce do líhně.
To je blbý nápad.
ono u mulardů se to má tak, že pokud je samice pižmovka a samec kachna domácí, tak většina vajec je neoplozená. ono sice pižmovka sedí, ale z tohohle křížení spíš nic nebude, nebo jen velmi málo.
prakticky to funguje jen naopak, kachna domácí a kačer pižmák.
dada98
napsal(a):
Ale kačeny pekinské nejsou mulardi.Četla jsem, že i opačně to funguje?Tak to radši budu křížit jen kachny pižmové?
Pekinám nechte pekiňáka a pižmovkám pižmováka, je zbytečné to křížit mezi sebou s e špatným výsledkem. Pekiny nanesou fůru vajec, je fakt, že nesedí, ale s líhní budete mít kaček, že je nebudete stačit spočítat. Já měla předloni trio pekina, pomořanka, saská kachna a k nim saského kačera, fůru násadovek jsem prodala a sama jsem vylíhla asi šedesát kachňat( no už nikdy víc). A pižmovky si každá vyseděla svých devět vajec co jsem jí nechala a úplně to stačí. Letos už mám měsíc a půl staré pižmovčata od dvou kaček jich zbylo sedum. Jedno ušlapala a jedno se utopilo, ale dnes mi zasedla další kačka na devět vajec a to úplně stačí. Pokud tedy nechcete mít každý víkend pečenou kachnu . Proto jsem si nechala Pekinu a Pomořanku jen na vajíčka a líhnout nechávám jen pižmovky. A to už na podzim nenechávám zasednout

napsal(a):
To je blbý nápad.
ono u mulardů se to má tak, že pokud je samice pižmovka a samec kachna domácí, tak většina vajec je neoplozená. ono sice pižmovka sedí, ale z tohohle křížení spíš nic nebude, nebo jen velmi málo.
prakticky to funguje jen naopak, kachna domácí a kačer pižmák.
Musím Vašemu názoru lehce oponovat.Měl jsem 3 kachny pižmovky a kačera pekinského, a i přes Vaše tvrzení byla oplozenost téměř 90% a líhnivost taktéž. Přišel jsem totiž o pižmáka a jiného jsem narychlo nesehnal.Kachny jsem měl čistě bílé, kačer byl také žlutý(bílý) a všichni potomci strakatí.Některé z kachen z tohoto křížení nesly(2 jsem si na zkoušku nechal na další rok), ale vajíčka byla velice malá(do cca 40 g) a tak jsem ani z nich nezkoušel líhnout.Kačenky však kupodivu zasedly, dostaly náhradní vejce od ruánek a vyseděli.Vodily skoro dva měsíce.Bohužel jsem tenkrát musel chov kachen z časových důvodů zrušit.