Pokud máte drůbež na chov, tak bych to ani nezkoušela. Agresivita je dědičná. Dneska lidé bohužel použijí do chovu cokoliv a pak se diví, že je tolik agresivních a zlých kohoutů, což dřív nebylo Dnes jsem toto též řešila a vyřešila - kohout, ač byl krásný barevně i veliký, už je v ledničce... Vím, že jsem pouhá "kapka v moři", ale do chovu jsem ho nepustila.
Proti vzájomnej agresivite viacerých kohútov to funguje v pohode. Ale keď mám chovného kohúta v krdli, nemôžem mu nechať okuliare, ak chcem mať oplodnené vajcia od sliepok. Keď zaraďujem kohúta do chovu ťažko sa dá odhadnúť, či bude agresívny, to sa môže a nemusí u neho prejaviť. Určite nezabijem kohúta len preto, si bráni svoje hejno sliepok!
“Určite nezabijem kohúta len preto, si bráni svoje hejno sliepok!“
Je uváděna agresivita vůči člověku. Ještě by se dalo diskutovat, pokud chytíte slepici, ona kráká a následně kohout po člověku vyjede. Jestli ale vejdete mezi drůbež, kohout se staví, klove do země tak snad ani nemá cenu čekat, jestli časem začne útočit a pryč s ním.
Uživatel s deaktivovaným účtem

ladd
napsal(a):
“Určite nezabijem kohúta len preto, si bráni svoje hejno sliepok!“
Je uváděna agresivita vůči člověku. Ještě by se dalo diskutovat, pokud chytíte slepici, ona kráká a následně kohout po člověku vyjede. Jestli ale vejdete mezi drůbež, kohout se staví, klove do země tak snad ani nemá cenu čekat, jestli časem začne útočit a pryč s ním.
Vámi popsané chování je přesně to o čem mluví Peter, tímto chováním brání kohout svoje hejno.Ale něco jiného je, pokud se kohout rozeběhne přes zahradu jen aby si mohl klovnout.Můžu uvést příklad z vlastního chovu.Předloni jsem vybíral ze 3 posledních kohoutů Araukan po prvotní selekci na tvar, postavení a barvu.Bohužel ten nejkrásnější začal byt takový parchant, že přeběhl i 30 metrů, jen aby mě nebo návštěvu mohl vzít přes lýtka a to i 10 x než se unavil.Ostatní se stavěli jen pokud jsem šel ke slepicím do výběhu a ony se začali plašit.To se pak kohout postavil a načepýřil a snažil se mě zastrašit.Někdy, výjimečně i provedl výpad vůči mě, ale většinou jen demonstrativní.Takže je potřeba brát v úvahu více faktorů.Nicméně u bažantů jsem agresi vůči člověku ještě nezažil, ale co dokáže dominantní kohout bažanta s ostatními v toku, tak to jsem až hleděl.Měl jsem 2 kmeny v jedné voliéře od podzimu v klidu bez šarvátek, ale během 1 dne po oteplení jeden z kohoutků asi více hormonálně nabuzený druhého téměř zabil.Byl do krve doklovaný na hlavě a skoro bez ocasu.No jsem poučen. Dnes je už rekonvalescent v plné síle na nové adrese.
Kohout (stejně jako slepice) nemají, podle mě, na chovatele vůbec nijak přehnaně reagovat ale nevšímat si (myšleno když je zrovna nekrmí nebo naopak nenahání). Když jim zkříží cestu, tak uhnou ve vzdálenosti závislé na míře jejich krotkosti. Když přijde někdo cizí, tak ta vzdálenost je ideálně větší. Pokud se kohout začne bezdůvodně jakkoli stavět, je to podle mě předzvěst, že bude zlý, a to i když třeba nikdy nezaútočí, ty geny v sobě má.
Případ když slepice nějak plašíte, je něco jiného. Normální by mi ale přišlo, kdyby utekl, ideálně jako poslední z hejna, ale utekl. Ale to bude asi ono, má zkušenost je se slepicemi na velkém pozemku, Peter a Vy píšete o prostoru menším.
jezeddák
napsal(a):
Dobrý večer, chtěl bych se zeptat, zda se dají použít brýle proti kanibalismu i proti agresivitě vůči člověku. Máte s tímto někdo zkušenost? Děkuji za odpovědi.
Dobrý den, nasazením brýlí nezměníte povahu jedince, pouze mu zmenšíte zorné pole.
Zdraví Míla tragopan.