pokl

XXX.XXX.185.244
No neviem ako to budete mať vy, ale my chováme sliepky tak, že celý deň sú na záhrade a iba prespať a znášať chodia do kurníka. takže môj názor je, že ak by ste to mali podobne tak nejaký extra veľký kurník vám netreba. hlavne aby mala každá sliepka svoje miesto na bydle a aby sa netlačili. podstatnejší je vonkajší výbeh aby bol dostatočne veľký a aby sa pri takom počte sliepok rýchlo nezničil trávnatý porast.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ak majú sliepky výbeh, tak v kuríne má byť maximálne 12 sliepok na m2. Skúste si dať do googlu heslo: chicken coop for 50 hens. Na zahraničných stránkach sú aj plány.
napsal(a):
Ak majú sliepky výbeh, tak v kuríne má byť maximálne 12 sliepok na m2. Skúste si dať do googlu heslo: chicken coop for 50 hens. Na zahraničných stránkach sú aj plány.
To snad nemyslíte vážně? Na jeden m2 podlahové plochy se počítá 3-5 slepic velkých plemen. Při přeplněném kurníku se zvyšuje teplota a vlhkost, kterou se nedaří odvětrat. Navíc ty počty, které navrhujete, podle mne hraničí s týráním. Mám 10 slepic s kohoutem v kurníku 2x2 m a je tam docela plno. A to mají místo na spaní v patře, nezmenšuje podlahovou plochu. Nedovedu si představit, že by byly na 1m2! To by bylo docela maso.
Navíc vyhláška na ochranu chovaných zvířat uvádí, že hustota osazení chovného prostoru pro nosnice nesmí být větší než 9 kusů na m2 (http://eagri.cz/public/web/ws_content?contentKind=regulation§ion=1&id=57804&) Dana.
Ještě k bidlům. Pro 60 slepic potřebujete 18 metrů bidla na spaní. Pokud je budete chtít mít v tom vašem kurníku (2,5 x 2 m), tak se vám tam vejdou tak akorát ta bidla (mezi nimi by měl být prostor na délku slepice - 35-40cm) a kde je prostor na krmení. A co když nebudou moci ven - déšť, mráz, ptačí chřipka? Tak se vám během pár dnů uklovou.
Pro 60 slepic by měl být kurník 5x3 m. Dana.

Chov vo voľnom výbehu (kód 1, napr.1SKVK6-8)
Vo voľnom výbehu majú sliepky stály prístup k vonkajšiemu výbehu pokrytom prevažne vegetáciou, a vnútorné priestory musia spĺňať kritériá podstielkového chovu. V tomto chove sa môžu vtáky pohybovať v rôznych smeroch, čím im silnejú kosti, majú k dispozícii oveľa väčší priestor a v mnohom sa môžu správať prirodzene.
– prístup k voľnému výbehu počas dňa
– najmenej 4 m2 na jednu nosnicu (max. hustota 2500 nosníc na 1 ha plochy)
– hniezdne boxy, bidielka a podstielka vo vnútorných priestoroch
– maximálne 12 sliepok na m2 v kuríne.
Mám 10mx5m a je to tak tak.Je na 3 díly 4x5,2x5,4x5.Odchovny rozděleni kmenů 1 díl, druhý slouží ke skladování toho co třeba,3 slouží pro nosnice, mají tam žrádlo pití a snášková hnízda. Voda je třeba hlavně v zimě a pokud teplota klesne pod -5°C tak jsou tam zavřené celičký den, tvá li mráz déle pouštím je i do 1 a 2 prostoru.
Dobry, mozno by sme sa mali opytat nasich sliepok, ako by im to vyhovovalo, mam dva kuriny, jeden 2x1x1 a druhy 3x2x2 a z 15sliepok sa prestahovalo do toho maleho 10,5ostalo v tom velkom a sedia uplne pri sebe, a sedia tak aj v lete aj v zime, my ludia by sme chceli riadit vsetko, aj kolko a kde by malo sediet sliepok, nie je az tak dolezite kolko maju na spanie ale aky maju vybeh, moje sliepky za cely den ani neuvidim, len ked idu do kurinov

bery25
napsal(a):
Dobry, mozno by sme sa mali opytat nasich sliepok, ako by im to vyhovovalo, mam dva kuriny, jeden 2x1x1 a druhy 3x2x2 a z 15sliepok sa prestahovalo do toho maleho 10,5ostalo v tom velkom a sedia uplne pri sebe, a sedia tak aj v lete aj v zime, my ludia by sme chceli riadit vsetko, aj kolko a kde by malo sediet sliepok, nie je az tak dolezite kolko maju na spanie ale aky maju vybeh, moje sliepky za cely den ani neuvidim, len ked idu do kurinov
Jenže jsou situace, kdy slepice nemůžou do výběhu, a pak máte vy zastánci mini kurníků, kam se vejdou sotva hřady a ty slepice, těžký problém.

bery25
napsal(a):
Nie som zastancom mini kurnikov, som zastanca velkych vybehoch
Což je fajn, ale nic to nemění na tom, že chovatel by měl mít možnost slepice v případě potřeby zavřít - a tím pádem je potřeba mít pod střechou dost prostoru pro všechny.
napsal(a):
Což je fajn, ale nic to nemění na tom, že chovatel by měl mít možnost slepice v případě potřeby zavřít - a tím pádem je potřeba mít pod střechou dost prostoru pro všechny.
Zo vsetkym s vami suhlasim, kazdy den sa musim pozerat do susedovej zahrady, kde ma 5sliepok plus kohuta v ohrade 2x2 a kurin ani meter x meter, niekedy mam nutkanie tie kury ukradnut , tie sliepky sa cely den brodia v blate
PGBiely

XXX.XXX.74.155
Mám pre kury voliéru s rozmermi cca 4x2m, na výšku tak, aby sa tam dalo vzpriamene chodiť.
Jej súčasťou je kurník s hniezdami na nosenie, z časti zastrešené, z časti bez strechy.
Komplet celá voliéra je obitá pletivom proti vtáctvu a myšiam, a je robená tak, že sliepky môžu voľne chodiť z kurníku von, byť pod strieškou aj v tieni, na slnku i daždi.
Nedostanú sa k nim žiadne divo žijúce zvieratá, vďaka jemnému pletivu okolo voliéry.
Časť voliéry je z boku zakrytá doskami, aby sa vytvorilo závetrie.
Kurník má vstup do vnútra voliéry, takže sa na noc nezatvára, sliepky idú spať, kedy uznajú za vhodné a ráno vychádzajú, kedy uznajú za vhodné.
Z voliéry ich občas pustím na dvor, najmä v čase, kedy sa mi nechce kosiť a kŕmiť zeleným.
Vodu majú vonku s vyhrievanou podložkou, nezamŕza teda ani v zime.
Krmivo v zásobníku, nasýpa sa z vonkajšej strany, rovnako sa zvonkajšej strany vyberajú vajíčka z hniezd. Môžeme kedykoľvek na týždeň odísť, po návrate hniezdo plné vajíčok.
Najviac sme tam mali trinásť sliepok, tri staré a desať nových, žiadna sa nesťažovala, neútočili na seba ani neprestali niesť. Vždy kupujem desať mládok, s tým, že jedna-dve uhynú a jeden bude možno kohútik. Priebežne tam máme deväť kusov.
Ešte v lete v najväčších horúčavách sa skryjú do tieňa a majú zvýšenú spotrebu vody, ale inak chodia do búdky len spať a zniesť vajce.
Ani v najväčších mrazoch a fujaviciach sa neskryjú dnu, hoci búdka je zateplená v každom mieste 10cm izoláciou.
Keď prší, sú mimo striešky na daždi, keď je fujavica, stoja na jednej nohe s našuchoreným perím a kukajú sa okolo seba. Búdka má vnútorné rozmery cca 80x100 (plocha) na výšku asi 90 cm, je zdvihnutá asi na 40cm nožičkách, pod ňou je popolisko.
Kŕmim ich zvyškami z kuchyne a pšeničným šrotom. Žiadne zmesky, žiadne "doplnky", nič, občas do vody trocha octu.
Kladú nadpriemerne veľké vajíčka a nie sú agresívne, ani neprimerane plaché. A to mi veľa ľudí hovorilo, že to je priestor max pre 3-4 sliepky, inak vraj budú agresívne, nebudú niesť atď... blbosť.
Veľa šťastia a dobrých vajíčok prajem!
PGBiely

XXX.XXX.74.155
Plus pár rád: Odporúčam stavbu aj iným, lebo pôvodný autor témy už asi má postavené, postaviť tak, aby sa okolo nej dalo prejsť, vyčistiť buriny, v prípade potreby opraviť a podobne.
Nech si tam dakde nerobia hnezda a pelechy aj prípadní neželaní návštevnící a podobne.
Tiež svetlo od južnej strany, závetrie zaklopiť od severu atď, s prihliadaním na dispozíciu pozemku ako takého, kde je sused atď.. aby kurník nesmrdel rovno susedovi pri oknách do obývačky, napríklad.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!