Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

JonasBlaha

11.5.2017 17:37
JonasBlaha

XXX.XXX.160.22

Po dedeckovi jsme podedili chov cistokrevnych araukan, vsechny na vystavach vysoce ocenene.bylo mi lito je prodat, a tak jsem nasadil vejce. Vylihlo se vsak 5 kurat bez ocasu a jedno s ocasem. Jako laik se ptam, je to bezne? Nebo jen anomalie? Pripadne kolik procent se lihne s ocasem. Hledam, nikde nemohu info najit. Dekuji Jonáš.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.5.2017 18:30

Je to normální, občas se objevují i ocasaté kusy.Na jednu stranu je to celkem dobře.Pokud se občas nezařadí do chovu ocasaté zvíře, dochází ke zkracování kostrče a nastávají problémy s Fabricovou burzou(kloakální) a vyměšováním.

JonasBlaha

11.5.2017 18:35
JonasBlaha

XXX.XXX.160.22

Dekuji, nicmene tomu nerozumim, bude to potreba poresit s nejakym plemenarem. Matka i otec bez ocasu, takze ted nechat pojimat ocas versus bez ocasu, nebo staci ob generaci? Mnoho otazek, i tak moc dekuji, vyhledam experty.

11.5.2017 19:34
lydie

XXX.XXX.70.117

Obraťte se na vedení klubu araukan http://araukana.webnode.cz/clenove-klubu/.

11.5.2017 23:44
horal

XXX.XXX.202.176

Jsou chovatelé kteří shání vyloženě ocasaté araukány. Lépe se pojímají a tudíž vajíčka mají lepší oplozenost. U klasických bezocasích araukán je nutné ostříhat peří kolem kloaky aby bylo snazší spojení kohouta se slepičkou.

12.5.2017 10:54
chovatelkarel

XXX.XXX.178.134

Dobrý den.
Araukany s ocasem se chovají v Anglii a Americe.V EU se chovají araukany bez ocasu. Vzorníky plemen drůbeže v zemích EU uvádějí araukany s ocasem jako výlukové a nelze je vystavovat. Pro chov tzv. pro vejce ocas samozřejmě nevadí a i v chovech bez ocasu se jedinci s ocasem vyskytnou.
Zdravím.Karel.

KalenbaJz

23.6.2017 15:32
KalenbaJz

XXX.XXX.160.22

Dobrý den, z jara se nám pod kvočnou sasexky vylíhlo 5 araukan.3 slepičky a 2 kohoutci. Teď je jim okolo devátého týdne. Velikostní rozdíl mezi slepičkama a kouhoutkama je takměř dvojnásobný. Všechny prosperují, mají se čile, s vyváženou stravou, tak se jedná jen o informativní otázku na zkušené chovatele araukan. Kdybych je neznal řekl bych, že jsou slepičky o pár týdnů mladší. Je ten velikostní rozdíl normální v tomto věku?

23.6.2017 18:51

Tak markantní rozdíl normální není.

Kalenbajz

23.6.2017 20:13
Kalenbajz

XXX.XXX.160.22

Dekuji mnohokrat. A co se s tim da delat? Oddelit a krmit zvlast? Sekyrkova metoda se mi moc nechce, kdyz jich bylo tak malo. A deti by me hnaly :).

23.6.2017 22:08
chovatelkarel

XXX.XXX.178.134

Dobrý večer.
Teď odpovídám na oba příspěvky.
Takový rozdíl je bohužel možný a celkem častý a to z důvodu:
Araukana je drůbež, která má o článek kratší páteř o tzv.biskupa.Proto nemá ocas.
Může se ale stát, že má páteř kratší o dva články a pak je drůbež tzv.krátká a samozřejmě je menší ale jinak je v pohodě. Toto je Váš i můj případ. Což je celkem normální a stává se to, tak jako se objevují kusy s ocasem.Pro další množení je taková krátká drůbež nepoužitelná obzvláště, když se sejdou takoví krátcí jedinci.Tam prakticky nedojde vůbec ke spojení a oplodnění. Na snášku vajec to ale nemá vliv.
Zdravím Karel.

23.6.2017 22:34
Kalenbajz

XXX.XXX.160.22

chovatelkarel napsal(a):
Dobrý večer.
Araukana je drůbež, která má o článek kratší páteř o tzv.biskupa.Proto nemá ocas.
Může se ale stát, že má páteř kratší o dva články a pak je drůbež tzv.krátká a samozřejmě je menší ale jinak je v pohodě. Toto je Váš i můj případ. Což je celkem normální a stává se to, tak jako se objevují kusy s ocasem.Pro další množení je taková krátká drůbež nepoužitelná obzvláště, když se sejdou takoví krátcí jedinci.Tam prakticky nedojde vůbec ke spojení a oplodnění. Na snášku vajec to ale nemá vliv.
Zdravím Karel.

Obrovské díky za poznatky!

23.6.2017 22:56

chovatelkarel napsal(a):
Dobrý večer.
Zdravím Karel.

Zdravím, mám doma jednu araukanu, žiaľ, bola to najmenšia sliepočka, ako je tu hore spomínane, vajíčka začala znášať normálne, mám pri nej vlašáka a tak som si chcel naliahnúť par kuriatok len pre seba. Bolo vidno, že je kohútová obľúbená a mala vylámané perie na chrbte, predpokladal som, že oplodnenosť bude super no na moje prekvapenie,10 vajec v rôzny čas inkubácie a všetky boli čisté, ostatné vajíčka od kohúta 100% oplodnenosť aj liahnivosť, tak som jej zastrihol perie a o par mesiacov sa to opakovalo, je teda takýto jedinec neschopný sa rozmnožiť? Keď bola malá bola trocha menšia, ale momentálne je normálne veľká ako klasická araukana, pripisoval som to liahnutiu z menšieho vajíčka. Alebo je iná príčina prečo pri pojímaní kohúta s chvostom a odstráneni prekážajúceho peria znáša neoplodnené vajíčka? Ďakujem.

24.6.2017 06:08

No pokud jsou kohoutci 2 x větší než slepičky, tak bych tuto variantu s obratli vyloučil. Zkrácenou páteř má tak 5 % kuřat a to většinou ani nepřežijí prvních 14 dní. Nejsou většinou schopní se vykálet a mají i další zdravotní problémy.Jinak je možnost, že rodiče jsou mix araukan velkých a zdrobnělých.Pokud jsou vejce zakoupena z internetu, tak je to celkem běžný jev.A tím pádem nevyrovnanost v růstu.

24.6.2017 13:33

Ďakujem, sliepočka je normálnej veľkosti po kvalitných rodičoch, vajíčka som bral len ako spestrenie a práve z toho najmenšieho sa vyliahla sliepočka ( boli to akoby vajíčka na začiatku znáky) pri tom sliepočka teraz znáša normálne klasické vajce, len nie je oplodnené, to mi je veľkou záhadou, nakoľko som to skúšal už pri 4 kvočkách a ani jedno nebolo rozinkubované.

24.6.2017 14:19
Kalenbajz

XXX.XXX.160.22

Děkuji, mám zběsilou teorii, ale co když...

Po dnešním půldenním pozorování kuřat jsem vypozoroval, že kohoutci s jednou slepičkou (ta je taková větší taky), chytají mouchy o sto šest. Ty rapidně menší slepičky si už tolik nezaloví. A když si něco uloví, přiběhnou kohoutci a sežerou jim úlovek. Nemůže ten rozdíl být třeba takovouhle hloupostí, protože ty tři mají podstatně více proteinů v potravě? Honí se za mouchama prostě neustále. (Podávanou stravu mají ale dokonale vyváženou).

24.6.2017 19:20

chovatelkarel napsal(a):
Dobrý večer.
Zdravím Karel.

Jen ještě k vašemu příspěvku, Araukana nemá pátěř zkrácenou ve smyslu chybějících obratlů ale jak kostrč tak některé obratle jsou zakrnělé. Kuřata po bezocasých rodičích mají zakrnělou nejen kostrč, ale i několik obratlů páteře. Fabriciova burza tak nemůže přilnout k těmto obratlům, kuřata po vylíhnutí mohou mít problém s vyprazdňováním a umírají krátce po vylíhnutí.Právě proto se ocasaté araukany do chovu občas musí přimísit.Tím se těmto problémům předchází. Jinak Fabriciova burza (FB, bursa Fabricii) nebo kloakální burza (bursa cloacalis), představuje u ptáků primární (centrální) lymfatický orgán, který je odpovědný za vývoj B lymfocytů a jimi zprostředkovávanou humorální imunitu.To může způsobit i zpomalení růstu z mnoha důvodů - nedostačující imunitní sytém se musí neustále vyrovnávat s tlaky z prostředí a na to je třeba energie jinak využitá k růstu.

24.6.2017 19:25

A teď k oplodnění u araukan. Slepice není díky své konstituci při kopulaci chopna nadzdvihnout kosrtč a
tím pádem nedojde k odpojímání kloaky na kloaku ale jen do peří okolo kloaky.Proto se v době sběru (3 týdny předem) slepicím peří okolo kloaky vytrhá či ostříhá.U kohouta není toto nutné, ale někteří stříhají i jeho.

24.6.2017 21:55

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A teď k oplodnění u araukan. Slepice není díky své konstituci při kopulaci chopna nadzdvihnout kosrtč a
tím pádem nedojde k odpojímání kloaky na kloaku ale jen do peří okolo kloaky.Proto se v době sběru (3 týdny předem) slepicím peří okolo kloaky vytrhá či ostříhá.U kohouta není toto nutné, ale někteří stříhají i jeho.

Sliepke som perie ostrihal, kohút je vlašák s chvostom a ani po mesiaci nebolo nič oplodnené :/.

25.6.2017 21:28
chovatelkarel

XXX.XXX.178.134

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jen ještě k vašemu příspěvku, Araukana nemá pátěř zkrácenou ve smyslu chybějících obratlů ale jak kostrč tak některé obratle jsou zakrnělé. Kuřata po bezocasých rodičích mají zakrnělou nejen kostrč, ale i několik obratlů páteře. Fabriciova burza tak nemůže přilnout k těmto obratlům, kuřata po vylíhnutí mohou mít problém s vyprazdňováním a umírají krátce po vylíhnutí.Právě proto se ocasaté araukany do chovu občas musí přimísit.Tím se těmto problémům předchází. Jinak Fabriciova burza (FB, bursa Fabricii) nebo kloakální burza (bursa cloacalis), představuje u ptáků primární (centrální) lymfatický orgán, který je odpovědný za vývoj B lymfocytů a jimi zprostředkovávanou humorální imunitu.To může způsobit i zpomalení růstu z mnoha důvodů - nedostačující imunitní sytém se musí neustále vyrovnávat s tlaky z prostředí a na to je třeba energie jinak využitá k růstu.

Dobrý večer.
Vaše informace je odborně napsaná.
Informace o zkrácené páteři respektive chybějících článcích jsem získal v roce 2007 z časopisu Chovatel č.11 téhož roku.Zde kromě jiného ing.Tuláček (uznávaný chovatel a posuzovatel drůbeže) píše.Cituji bezocasost (rumplessness).Podstatou je zcela chybějící kostrč a ocasní obratle, někdy i pánevní obratle.
Poklud by chovatelé araukan ještě tento časopis někde sehnali, tak doporučuji přečíst.
Zdravím
Karel.

Přidejte reakci

Přidat smajlík