Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.6.2017 11:50
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Tak nějak pročítám diskuse o kvočnách, kuřatech a líhních a přijde mi, že více příspěvků je proti kvočnám z toho, co čtu.Nám sedla kvočna v neděli, tak jsem pod ní dala 10 vajec/5našich a 5 od sousedky/ Nejsem expert na chov slepic, ale od mala jsme doma slepice měli a nyní také chováme.Jen mi přišlo, že většina diskusí odrazuje od kvočen, spousta rad jak odkvokat slépku.Mě osobně přijde super, že slepice sedne/samozřejmě myšleno, že sedne pořádně a odvodí/a člověk má svoje doma, může z toho být i pár kohoutů do mrazáku a vlastní slepičky, místo podporování velkochovů viz. Kavapo apod.Zajímalo by mě, proč někteří dávají přednost líhním, když dle mne to zbytečně žere elektriku a odvodit je nemá po vylíhnutí kdo.Já byla ráda, že po pěti letech nám sedla ta kvočna.Ale každý na to máme svůj pohled, což je pochopitelné.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.6.2017 12:24
Uživatel s deaktivovaným účtem

Slepice má snášet, když kvoká a vodí, tak nesnáší

a líheň, moje žere elektriku jak slabá žárovka a kuřata si vodím sama

27.6.2017 12:26
honzapm

XXX.XXX.182.25

Kavapo (Slepičář.cz) není velkochov. Kavapo žádný chov nemá.
Koupí od chovatelů a drůbežáren zlevněnou bídnou drůbež, drží ji do doby rozvozu
v neskutečných podmínkách a tím ji ještě dodělá, předraží ji a prodá hlupákům.

27.6.2017 12:30
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Slepice má snášet, když kvoká a vodí, tak nesnáší

a líheň, moje žere elektriku jak slabá žárovka a kuřata si vodím sama

Také jsem se zasmála od srdce :-DDDD.

27.6.2017 12:31
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

honzapm napsal(a):
Kavapo (Slepičář.cz) není velkochov. Kavapo žádný chov nemá.
Koupí od chovatelů a drůbežáren zlevněnou bídnou drůbež, drží ji do doby rozvozu
v neskutečných podmínkách a tím ji ještě dodělá, předraží ji a prodá hlupákům.

To také vím, jen jsem to blbě napsala.Koupí vynesené za cca 20Kč a prodávaj za 98 a výše.To je mi jedno, tyto firmy nesponzoruji.

27.6.2017 19:24
ovecka

XXX.XXX.203.146

Záleží na tom, co chcete odchovat. Pár kuřátek pro radost nebo hejno drůbeže, ze kterého se vybere na výstavy a chov.
Kvočna má omezenou kapacitu a když je málo oplozených vajec, tak pod ní další nepodsadíte. Za mne kvočna moc hrabe, dělá nepořádek a moje kurníky a výběhy neumožňují vypouštět kvočnu s malými kuřaty jednoduše ven a zase zavřít. Navíc, po letošní zkušenosti s kvočnou, kuřata z pod ní jsou neskutečně divoká a plachá. A v porovnání s uměle odchovanými rostou pomaleji.
Líheň - klady: velká kapacita, mořnost dosadit po 5-7 dnech chybějící vejce, odchov celého plánovaného množství najednou, stejné zákroky u všech kuřat ve stejnou dobu, kontrola růstu, spotřeby krmení, zdravotního stavu, klidnější zvířata zvyklá na manipulaci, lepší zdravotní stav (nepřijdou do styku s potencionálními bacilonosiči).
Pro můj styl chov je jednoznačná volba - líheň. Dana.

27.6.2017 21:59
lostris

XXX.XXX.191.77

To ja na kvocny nedam dopustit, ovsem mam dostetecny prostor vyhrazeny pouze pro ne a kurata, vzdy par vajec dam pod kvocnu a zbytek do lihne, a pak vsechny vylihle supem pod kvocku, orpingtonka nebo brahmanka mi bez problemu odvodi i 30 kurat, je to parada hezky je vyvede na slunicko, a pred necasem je svola dovnitr. To ze od kvocny jsou kurata vice placha je fakt, ovsem nemuzu souhlasit s tim ze maji horsi zdravotni stav prave naopak, pokud je kvocna zdrava(coz by melo byt samozrejme) pak kurata kontaktem s kvocnou ziskavaji imunitu, po sterilnich podminkach umeleho odchovu pak po zarazeni k starsim ci jinym slepicim casteji onemocni. Take se od ni uci reagovat na potencialni predatory (nerikam ze je ochrani) tot je moje zkusenost, krom toho pohled na takovou rodinku je opravdu krasny.

28.6.2017 07:11
mgtka

XXX.XXX.92.43

My necháváme kvočny kvočet, ale máme pro slepice v podstatě neomezené výběhy a pro slepice s kuřátky zvlášť místo na nocování i chození venku.
A taky nejedeme na maximální snášku.
Takže spíše záleží na tom, co člověk od slepic potřebuje.

28.6.2017 08:21
začátek

XXX.XXX.4.22

Dobré ráno, já raději kvočně podsunu kuřátka z líhně a to tehdy pokud sedí alespoň týden na podkladcích.Používám orpingtonky, ty se mi zatím zdají být nejlepší kvočny, měl jsem i tři spolu a kuřátka běhali od jedné k druhé a úplně v pohodě odvodili 63 kuřat.Jinak je, ale pravdou, že je s nimi více, práce, hlavně první týden, pak je to od 3 týdne v pohodě a první tři týdny pomaleji rostou, je to asi i tím, že v odchovně jim svítím non stop, ale s kvočnou mají normální den.Jinak prodám kvočnu i s kuřaty a tím snižuji stav orpingtonek a nemusím jich tolik zabíjet. Nejhorší problém jsou straky, před nima se kuřátka nedaří uchranit ani kvočně.

28.6.2017 08:22
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Díky všem za příspěvky.Udělala jsem si ve věci lepší přehled.Slepice chováme u baráku na zahradě a nejdůležitější jsou pro nás vajíčka, případně na maso-pokud sedne kvočna a jsou mladí kohouti.Já mám radost, že kvočna sedí jak přibitá, jen to místo, které si vybrala není ideální, ale budeme to muset ohlídat, až přijde den líhnutí, postupně je odebrat z pod ní a pak jí je vrátit, až budou všechna.Včera už jsme jedno vejce, co bylo navíc odendali, naštěstí jsme je označili, ta, která jsme pod ní dali a tak jsme vajíčko bez křížku odebrali večer.Mě šlo hlavně o to, udělat si sama pro sebe jasno, jak je to s líhní apod.Jsem zvědavá, kolik z těch 10 vajíček bude oplodněných, náš kohout pojímá stále, sousedky-od které mám půlku vajíček také, tak jsem zvědavá.Vím, že pojímání neznamená oplození na 100procent.Všem přeji příjemný den a snad z dnešního strašení velkou bouřkou nic nebude, sic vláhu potřebuje nejen zem

28.6.2017 08:39
začátek

XXX.XXX.4.22

Na druhou stranu, to za ten pohled na kvočnu s kuřaty určitě stojí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík