qwyx

XXX.XXX.175.82
Asi pred rokom a pol sme sa rozhodli že začneme chovať sliepočky. Postavil som kurín a kúpili sme si 10 mladých sliepok. Začali niesť v podstate od prvého dňa a mávali sme cca 6-8 vajec denne. Po roku sme sa rozhodli prikúpiť ešte 5 pretože priestoru máme dosť. Tie pred tým sme mali hnedé tak sme kúpili biele aby sme ich vedeli rozoznať. Pomaly začali niesť aj tie a potom ako keby uťal. Zrazu mávame tak 2-4 vajcia niekedy len jedno. Takto to trvá už asi mesiac. Už som zúfalý a neviem čo mám robiť prosím preto o radu kde môže byť problém. Výbeh majú 8x7 metrov s tým že ich púšťam každý deň na potok kde majú aj zelené a v podstate neobmedzený výbeh. Majú veľký zásobník kde som im miešal šrot so zrnom. Potom som spravil zvlášť zásobník na zrno. Takže teraz majú dva zásobníky v jednom šrot a v druhom zrno ku ktorému majú neustále. prístup. Do šrotu im pridávam ROBORAN D. Skoro každý deň dostávajú nasekanú žihľavu so šrotom, suchý chleba namočený vo vode, sem tam zbytky z kuchyne a aj rozdrvené škrupiny. Majú dve veľké znáškové miesta kde môžu niesť naraz aj tri sliepky. Čistá voda každý deň je samozrejmosť. Máte nejakú radu ako ich znova "naštartovať"? Vopred ďakujem za akúkoľvek pomoc.
Uživatel s deaktivovaným účtem

qwyx
napsal(a):
Asi pred rokom a pol sme sa rozhodli že začneme chovať sliepočky. Postavil som kurín a kúpili sme si 10 mladých sliepok. Začali niesť v podstate od prvého dňa a mávali sme cca 6-8 vajec denne. Po roku sme sa rozhodli prikúpiť ešte 5 pretože priestoru máme dosť. Tie pred tým sme mali hnedé tak sme kúpili biele aby sme ich vedeli rozoznať. Pomaly začali niesť aj tie a potom ako keby uťal. Zrazu mávame tak 2-4 vajcia niekedy len jedno. Takto to trvá už asi mesiac. Už som zúfalý a neviem čo mám robiť prosím preto o radu kde môže byť problém. Výbeh majú 8x7 metrov s tým že ich púšťam každý deň na potok kde majú aj zelené a v podstate neobmedzený výbeh. Majú veľký zásobník kde som im miešal šrot so zrnom. Potom som spravil zvlášť zásobník na zrno. Takže teraz majú dva zásobníky v jednom šrot a v druhom zrno ku ktorému majú neustále. prístup. Do šrotu im pridávam ROBORAN D. Skoro každý deň dostávajú nasekanú žihľavu so šrotom, suchý chleba namočený vo vode, sem tam zbytky z kuchyne a aj rozdrvené škrupiny. Majú dve veľké znáškové miesta kde môžu niesť naraz aj tri sliepky. Čistá voda každý deň je samozrejmosť. Máte nejakú radu ako ich znova "naštartovať"? Vopred ďakujem za akúkoľvek pomoc.
Kdybyste byl kulturista, tak byste taky nejedl suché rohlíky.
vejce je tvořeno především bílkovinou.
pšenice obsahuje tak 12% bílkoviny.

Je dost horko, tedy je-li i u vás a to snáška může klesnout. A pokud jsou to hybrydky, tak taky mohou končit "životnost". Jak bylo psáno, chce to bílkovinu, pokud nemǎte ten šrot třeba hrachový nebo sójový.
qwyx

XXX.XXX.175.82
Nie šrot je pšeničný. Nemyslím si že je to teplom lebo to trvá už asi dva až tri mesiace.

qwyx
napsal(a):
Nie šrot je pšeničný. Nemyslím si že je to teplom lebo to trvá už asi dva až tri mesiace.
Hele jednoduchý.
mám tabulku požadavky na obsah živin v 1 kg krmiva. Slepice mají:
úroveň výživy velmi vysoká: 2950 kcal/kg ME,19% dusíkatých látek
úroveň výživy vysoká 2760 kcal/kg,17% dusíkatých látek
úroveň výživy střední 2550 kcal/kg,15% dusíkatých látek
úroveň výživy nízká 2200 kcal/kg,12% dusíkatých látek
Velmi vysoká úroveň výživy zajišťuje snášku nad 70%. Vysoká 50 - 70%, střední 30 - 50 % a nízká do 30 %.
Prostě ano, je TO TAKHLE JEDNODUCHÝ.
Teď si vyhoď obsah živin v pšenici - nebo v pšeničném šrotu, to je jedno. Je v ní asi 11 - 14 % bílkoviny. A 3445 kcal v kilogramu.
To znamená, že při krmení pšenicí - a je úplně jedno, jestli je to šrot, nebo zrno, nebo jestli k tomu dáváš chleba, to je žito, živinově podobný - máš slepice z hlediska bílkovin na velmi nízké úrovni výživy, ale zároveň máš přebytek energie, takže takové slepice nejen že nebudou snášet kvůli nedostatku bílkovin, ony zatloustnou, takže přestanou snášet definitivně.
leccos se dá sice zachránit neomezeným výběhem, protože slepice si dotaci bílkoviny může za určitých okolností sehnat sběrem hmyzáků, ale aby to stihla, tak by musela mít ten výběh k dispozici od svítání do tmy. a nemohla by to být hybridka, o jejich shánčlivosti pochybuju. a ani tak z ní nedostaneš extra vysokou snášku.
qwyx

XXX.XXX.175.82
Ok takže a čo im mám začať dávať? Pochopil som že viac asi bielkovín. Ale v akej forme a koľko?

qwyx
napsal(a):
Ok takže a čo im mám začať dávať? Pochopil som že viac asi bielkovín. Ale v akej forme a koľko?
V sežratelné formě tak, aby krmná dávka měla asi těch 2950 kcal/kg ME a 19% dusíkatých látek. Přebytek energie vede k tloustnutí, přebytek bílkovin je zbytečně drahý a může udělat dnu. Málo energie = nenesou. Málo bílkovin = nenesou.
prostě je potřeba přidat nějaké bílkovinné krmivo. orientační obsah živin najdeš na netu, fakt stačí když to bude přibližný, dá se s tím pak hýbat podle snášky a hmotnosti slepic.
třeba sójový extrahovaný šrot,41 - 50 % bílkovin. část lze nahradit hrachem. nebo přejít na živočišnou bílkovinu, sušenou krev, maso, tvaroh, syrovátku, s rozumem rybí moučku. v omezeném množství řepkový šrot. a pak jak to vyjde, výsledek by mohl mít pořád moc energie, tak se to dá doředit třeba vojtěškou, sennými drolky nebo ovsem.

Nebo kup směs pro nosnice.
ono hybridní slepice jsou dělané na to, aby při precizní krmné dávce dávaly hodně vajec, ale na té krmné dávce trvají. pokud chceš krmit co dům dá a hlavně pšenici, tak musíš přejít na nějaké shánčlivé plemeno, co dobře využije ty výběhy a vystačí s málem. sice to nebudou žádné přebornice, ale v subobtimálních podmínkách poskytnou větší užitek než zatloustlé hybridky.
qwyx
napsal(a):
Potřebují si nasbírat žížaly apod.Nevím jaký máte ten výběh, ale dobré by bylo dle mě jim zrýt kus pozemku, kde by mohly hrabat a hledat si něco od masa.Já když ráno otevřu kurník, prvně uhánějí si pohrabat na kompost a pozobat zeleného lupení.Pak se vrátí do kurníku pozobat pšenici a zapít všechno pořádně vodou.Poté stojí frontu před jednou z kukaní, i když mají několik dalších volných.Problémy se snáškou nemám.Zbytek dnes stráví dle své nálady.Takže myslím, že to chce hlavně nějaké to hrabaniště s broukama a žížalama.
Pokud ovšem nepřepeřují.

Taky, jestli ty slepice začaly snášet před rokem a půl, na hybridku je to už polívkový materiál. a to je taky asi nejlepší co můžeš udělat, bude v nich určitě hodně sádla, tak to bude vývar jako víno. než hubnout hybridky a pokoušet ze z dvouletých ještě vykřesat nějakou užitkovost.
qwyx

XXX.XXX.175.82
Nemali by to byť hybridky. Kupoval som ich ako nosnice.

qwyx
napsal(a):
Nemali by to byť hybridky. Kupoval som ich ako nosnice.
A plemeno?
bílé a hnědé nosnice = hybridky.
qwyx

XXX.XXX.175.82
Plemeno neviem. Pomôže keď odfotím?
Vlaška koroptví, to je to co potřebujete. Pořád kdekdo tvrdí že vlašky lítají, ale neni to prevda, nmě ani před liškou nepřeletěly plot. Pokud jsou dobře krmeny nemají důvod lítat a navíc pokud alesponň část dne mohou být na pastvě. Až na zimní přestávku při pelichání nesou téměř pořád a velké vajíčka. Vydrží vám čtyři roky v pohodě. Mně se osvedčily araukány, mají sice o něco menší vajíčka, ale pořád.
qwyx

XXX.XXX.175.82
Rád by som vyriešil problém zo znášaním súčasných sliepok. Nie sú ešte tak staré aby skončili v polievke. Keď budem uvažovať nad kúpu nových určite pouvažujem.

qwyx
napsal(a):
Plemeno neviem. Pomôže keď odfotím?
Možná, ale jestli jste je kupoval jako kuřice před snáškou a jediný, co o nich víte je, že některé jsou nosnice hnědé a některé bílé, budou to na 99% hybridky.
A ty jsou ve dvou letech už akorát do té polévky.
A odkiaľ ich vlastne máte? Tiež mám 4 hnedé znáškové hybridky. Dá sa k nim dostať tak, že ich veľkochovy ako 9 mesačné vyraďujú a predávajú za lacný peniaz po dedinách a po internete. Takéto vynosené sliepky stoja okolo eura (môj prípad), ale videla som ich aj za zhruba 2-3-4 eurá. Väčšinou nikto neuvádza, že sú kvôli znižujúcej sa znáške vyradené z veľkochovu, snažia sa to zaobaliť aby sliepky predali.
Tie moje rovnako prestali znášať, z týchto konkrétnych štyroch sliepok mám teraz zhruba 1-2 vajíčka denne. Dnes som napríklad nemala žiadne. Kŕmim ich rovnako ako Vy, akurát, že občas dostanú aj mäso, nakoľko myslím na bielkoviny. Pripisujem to tomu teplu, vtedy znáška o niečo klesá.
Ale pokiaľ viem, takto vynosená hybridná sliepka tak či tak prestane časom znášať. Mali by v dobrých podmienkach znášať zhruba 2 roky po vyradení z chovu, ja mám tie moje už rok a pol tak som sama zvedavá či to tak bude.
A tiež odporúčam radšej trochu investovať do nejakého plemena, dobre si to naštudovať a vybrať vhodné plemeno... tieto moje hybridky majú úžasnú povahu, neboja sa a sú doslova prítulné. Ak si ľahnem, ľahnú si ku mne, skáču na ruky a nechajú sa nosiť... sú to moje zlatíčka :). Takže bude dosť ťažké ich časom vyradiť ak prestanú nosiť. Stále si nie som istá či si ich nechať a kŕmiť niekoľko rokov sliepky, z ktorých nič nemám.
Zatiaľ som ich nechala a popri tom som si pozháňala iné plemená, mňa konkrétne zaujalo plemeno Cream Legbar a Maranska.
Ale vám opravdu nezbyde nic jiného než si pořídit nové slepičky. Momentálně sice ani mně moc nenesou, ale v tomhle vedru to neni nic neobvyklého. Jenomže ve vašem případě jsou už za zenitem a jejich užitkovost je u konce. Momentálně je dá se říct vrchol sezóny a na trhu je dostatek mladých kuřic. Pokud se rozhodnete pro hybridky snažte se koupit opravdu kuřice a nikoliv vynešené z drůbežárny. Hlavně né od kavapo nebo slepičář. Zachraňovat současné slepice nemá cenu, ale jestli chcete do nich investovat, tak jim kupujte mleté maso, třeba pro psy, tvaroh, hrách, ale výsledek nebude valný. Radši investujte opravdu do nového hejna.
qwyx

XXX.XXX.175.82
Boli to mladé sliepky okolo 17-18 týždňov. Tu je stránka odkial som ich kúpil: http://www.slovakiaskins.sk A neviem. Myslím že je ešte skoro ich vyradiť veď hnedé mám rok a pol a biele ani nie pol roka. Prikladam aj foto. Ale stihol som len dve. Ostatné už boli pri potoku.
Dobrý den,
zkuste koupit směs pro nosnice (nejlépe granulovanou) a dejte jim jí do dalšího krmítka. I když problém nemusí být pouze ve výživě, pokud mají velký a nezdevastovaný výběh, většinou si dohledají, co potřebují. Ale u hybridek stavěných na kompletní a vyváženou krmnou dávku to tak samozřejmé není.
V současné době mají drůbežáři největší problémy s invazemi čmelíků, počasí je na ně ideální. Většina chovatelů si myslí, že když pravidelně čistí a desinfikují kurník, tak se jich to netýká. Ale čmelík leze jenom v noci a vysává drůbeži krev. Přes den zalezou do jakékoliv mezery, nebo praskliny ve zdi a dřevě a snadno ujdou pozornosti chovatele. Při přemnožení čmelíků je snížení snášky prvotním problémem. Může to být i váš případ. Najdete si zde na diskuzi vlákna o boji s čmelíky a eliminujte i tuto možnost. Ty vaše slepice oprsvdu ještě nejsou tak staré... J.S.
Z fotiek mi tie sliepky pripadajú ako nejaké krížence, ale popravde až taký odborník nie som a prenechám to posúdenie niekomu inému...
Podľa stránky si tiež nie som istá či naozaj predávajú to čo prezentujú, už len to rozčlenenie - "predáme kuričky plemien - hnedá, biela, čierna... ".
Avšak sliepky z Vašej fotky nevyzerajú zdravotne nejak zle, myslím, že je problém naozaj len v tom aké je teraz teplo a keď trochu obohatíte krmivo, myslím, že by sa mali dať doporiadku :).
Ale do budúcna ak budete kupovať hydinu, tak sa zamerajte skôr na konkrétnych chovateľov kde si môžte pozrieť ako hydinu chová, čím kŕmi, aké majú podmienky...
To, že hydinu niekto dováža, že len šikovné zamaskovanie podmienok v akých ich majú a ešte sú zákazníci aj spokojní, že majú donášku až do domu... ale ako píšem, je lepšie do sliepok trochu investovať a kľudne si po ňu aj niekam ísť.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!