Sice už sme to trochu nakousli v souběžně probíhající diskuzi o Mykoplasmoze, ale zajímalo by mne-když ste v minulých letech na zmíněném trhu nakupovali, jak ste byli spokojeni se zdravotním stavem nakoupených zvířat?Jak se vám doma aklimatizovali, příp. pokud to nebylo v pořádku, co ste si donesli domů za onemocnění?Zajímá mne názor více chovatelů.
Sama nic konkrétního do chovu nepotřebuji, mám vše, nechci riskovat, ale pokud pojedu a něco se mi zalíbí, tak vím, že budu mít strach kupovat, zřejmě určo nekoupím, ale vím, že doma pak budu přemýšlet, jestli sem udělala dobře.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Každé nové zvíře je riziko co se nákaz týče. proto byl také vynalezen turnusový způsob chovu a uzavřený obrat stáda, protože prostě jakékoliv zvíře zvenčí vám může do chovu něco zanést. tomu se nedá zabránit, ono totiž spoustu nákaz je subklinických, skrytých a neprojevujících se, ale propuknou při stresu - a transport a zařazení do nového hejna je stres, stejně tak nové zvíře je stres pro stávající skupinu. potom taky spoustu nákaz má hodně kmenů, přičemž každé hejno má trochu jiné kmeny, a když přidáte další zvíře, tak se to pomíchá a zase z toho může být zjevné onemocnění.
takže nezbývá než:
rezignovat na nákup zvířat a kupovat tak maximálně násadová vejce, přičemž i kuřata z těchto násadových vajec by člověk musel odchovávat zcela odděleně a nemíchat v líhni a odchovnách vejce z více chovů
nebo nerezignovat, ale zvířata nově nakoupená a ta vracející se z výstav pečlivě karanténovat
podporovat imunitu zvířat dobrou zoohygienou, nízkým infekčním tlakem a odpovídající výživou
sekerkomycin k selekci na přirozenou odolnost proti nákazám.
Tak kupuju jen kohouty, a ty beru často jako dorostence a mám je odděleně od ostatní drůbeže až do zařazení do chovu, občas nás. vejce.Drůbež krmím kvalitně, taky tu užitkovost mají víc než výbornou, jak v mase, tak snáška vajec.
Co se týče likvidace podezřelých jedinců, tak nic neléčím, jak u drůbeže, i králíků.Nedělá mi potíž odstranit takové jedince.
kastef
napsal(a):
No tak vidím, že se toho asi moc nedozvím, no každopádně se těším, pokud se to uskuteční, že se podívám po několika letech, kde co mají pěkného.
Dobrý den, každý máme jiný přístup, nicméně mne život naučil, že je lepší nakupovat to co hledám u konkretního chovatele a ne na burze či na výstavě. Mám tím možnost výběru, vidím celý chov a jeho kondici. Zvířata zažijí při transportu menší stres a je podstatně menší riziko přenosu nákazy. Zvířata zakoupená samozřejmě umístím do karantény, kde je odčervím. Po karanténě teprve zařazuji do chovu. Burzu beru jako výlet a zpestření a výstavu pouze jako prohlídku kde získám kontakty na konkrétní chovatele.
Zdraví Míla tragopan.
Jo to je jasné, že je lepší si koupit u chovatele, ale spousta lidí v tom Straubingu nakupovala, tak mne zajímalo, jaké byly zkušenosi.
Nemám žádnou představu, co bych tam chtěla koupit-jen spíš, kdy by mne něco zaujalo...ale určitě pojedu aspon na kuk, naposled, když sem tam byla 2014 se mi tam moc líbilo.