Chovam masový typ prepelic. Ako dlho používate kohutov na plemenitbu? Aký vplyv moze mať na ich plodnost separacia od sliepok cez zimné obdobie.? Prípadne by ma zaujímalo či bude mať niekto na budúci rok v mes. II.-IV.v ponuke kohutov min.15 týždňovych. Ide mi o faraóna, jumbo a giganta.
Chovnou skupinu křepelek mám tak dva roky. Pokud se mi podaří sestavit chovnou skupinu, kde je klid = zvířata si navzájem k sobě "sednou" a navzájem se nešikanují. Tak jsem ráda že je to tak a kohoutka nikam neodděluji. Protože přidat do hejna kohoutka je docela risk. Tak 50:50 že pak o něj přijdete nebo přijde minimálně o oko. Jak jsou křepelky bez samečka, někdy se najde nějaká dominantní slepička a pak začne šéfovat hejnu. Úplně nejrizikovější je přidat do hejna slepiček mladého vyděšeného kohoutka.
U staršího hejna není ale oplozenost 100%. Přijde mi, že kohoutek si vybírá slepičky. Pokud pak prohlížím jalová vejce, tak podle vzorku na vejcích (každá slepička snáší stejný vzorek), jde třeba o 2 slepičky z hejna.
Posledních pár let sestavuju chovnou skupinu tak, že si nalíhnu nastejně z koupených násadovek a od svých křepelek najednou (ve dvou líhních, v odchovně pak je můžu mít dohromady, pokud třeba použiju značkovací spray). A tak ve věku 4-5 týdnů když už u přírodních najisto poznáte, co je sameček a co je samička si vyrobím 1+10 skupiny. V tom věku křepelek je to nejmíň riskantní, snadno si na sebe zvyknou. Tuhle skupinu si "vyrobím" koncem léta a příští rok zjara už můžu už od nich brát násadovky na líhnutí.