Prosím o radu zkušenějších...
Po druhém náhlém úhynu slepice, mi to nedalo, a zaslal jsem zvíře na pitvu. Byla prokázána leukóza drůbeže. Všech 12 slepic jsem na chalupě poté zabil, neboť je to jediná šance jak se nemoci zbavit...
Moje otázka zní, za jak dlouho mohu pořídit slepice na stejné místo, pokud provedu důkladnou asanaci místa? (Budu měnit celý kurník, takže jde pouze o půdu)? Není možnost znovu nákazy? Případně nějaká doporučená doba "kurníku ladem"?
Děkuji mnohokrát.
Uživatel s deaktivovaným účtem

hobbyCHOVATEL
napsal(a):
Po druhém náhlém úhynu slepice, mi to nedalo, a zaslal jsem zvíře na pitvu. Byla prokázána leukóza drůbeže. Všech 12 slepic jsem na chalupě poté zabil, neboť je to jediná šance jak se nemoci zbavit...
Moje otázka zní, za jak dlouho mohu pořídit slepice na stejné místo, pokud provedu důkladnou asanaci místa? (Budu měnit celý kurník, takže jde pouze o půdu)? Není možnost znovu nákazy? Případně nějaká doporučená doba "kurníku ladem"?
Děkuji mnohokrát.
Leukóza není hromadné onemocnění rychle se šířící v hejnu. Z jednoho ptáka na druhé se přenáší spíše nechotně a v prostředí virus vydrží jen velmi krátkou dobu. Většina infikovaných ptáků navíc neonemocní.
Vtip leukózy je jinde - bezpříznakový vironosič - nosnice - snáší infikovaná vejce. A z takových vajec se líhnou další vironosiči. Kteří nakazí jiná, zdravá kuřata nejčastěji už v líhni nebo v odchovně, věkem se vnímavost k nákaze velice snižuje a nakazit dospělou drůbež už je prakticky nemožné.
Takže, no.
Myslím si, že jste ostatní slepice zabil zbytečně.
A prakticky nemáte šanci zamezit tomu, aby se to neopakovalo. Ne proto, že by byl zamořený kurník, ale proto, že jsou zamořená už násadová vejce. Tak nějak obecně všude. Netuším, jestli vůbec u nás jsou nějaké SPF chovy prosté leukózy. Komerční to nejsou. Sakra, ani se mi nepodařilo zjistit, kde u nás provést případné virologické vyšetření, kdyby člověka zajímalo, jestli jeho vlastní nosnice nejsou vironosiči.

Zuzkaa
napsal(a):
Té drůbeží leukozy je více typů (na Wikipedii zjistíte další) Virologická vyšetření dělají všechny větší veterinární ústavy. V ČR je jich asi 20, ale nechávat vyšetřit všechny nosnice by se asi dost prodražilo, pokud nemáte jen 3.
Nevím, no. Je pravda, že dopodrobna jsem to neřešila, ale na stránkách svu praha a svu olomouc jsem aviární leukózu v seznamu virologických vyšetření pro drůbež nenašla.
hobbyCHOVATEL
napsal(a):
Děkuji mnohokrát.
Ako sa ta choroba prejavuje na hydine?

Gorran
napsal(a):
Ako sa ta choroba prejavuje na hydine?
Je divná. prostě nespecificky nemocná slepice. míň aktivní, míň žere, míň nese, bledá, podesraná... a pak chcípne.
napsal(a):
Je divná. prostě nespecificky nemocná slepice. míň aktivní, míň žere, míň nese, bledá, podesraná... a pak chcípne.
Takovým moje babička jim říkala "smutná slepice" a když na ni přišla v prvopočátku, než vyhubla, tak byla polévka (zužitkovala ji dříve, než pošla). Tak jsme si často dělali legraci, když jsme k ní přijeli, jestli nebude zase polévka ze smutné slepice. Dana.

Zuzkaa
napsal(a):
Leukoza se vyskytuje jak u domácích, tak hospodářských zvířat. Je to vlastně virová leukémie, je známá i u koček, kdo má chovná zvířata, nechává si je testovat. Stojí to stovku. Pokud je zvíře oslabené nemoc propukne, léčit se nijak nedá. Nebo dá, ale bylo by to neúnosně drahé.
Chovné kočky otestovat na felv není problém.
ale prostě ta drůbež... když mám na webu veterinárního ústavu seznam nemocí, na které testují, a aviární leukóza v tom seznamu prostě není, jak si můžu být jistá, že mi to udělají?
Nějak nechápu, proč se dotazovat po telefonu na možnost vyšetření na aviární leukozu, když si na webu libovolného SVU otevřu kompletní nabídku všech dělaných vyšetření. A žádnou poznámku o dalších možnostech na dotaz po telefonu tam nevidím. A myslím si, že bodlinka ví, o čem mluví. Dana.
Zde jen pro doplnění nabídka SVÚ Jihlava: http://www.svujihlava.cz/index.php?menu=84.

ovecka
napsal(a):
Nějak nechápu, proč se dotazovat po telefonu na možnost vyšetření na aviární leukozu, když si na webu libovolného SVU otevřu kompletní nabídku všech dělaných vyšetření. A žádnou poznámku o dalších možnostech na dotaz po telefonu tam nevidím. A myslím si, že bodlinka ví, o čem mluví. Dana.
Zde jen pro doplnění nabídka SVÚ Jihlava: http://www.svujihlava.cz/index.php?menu=84.
No, a SVÚ Praha je to samé.
Prostě řeknu to jasně: pokud tady někdo ví, konkrétně, jaké vzorky a kam poslat, chtěla-li bych zjistit vironosiče u živé drůbeže, tak sem s tím. V nabídkách SVÚček to prostě není, nenabízí to ani sevaron, ani laboklin.
A podle mých zkušeností, když není požadované vyšetření v žádance, v ceníku ani nabízené na stránkách laboratoře, tak ho tam nedělají a nějaké telefony na tom těžko něco změní.
napsal(a):
No, a SVÚ Praha je to samé.
Prostě řeknu to jasně: pokud tady někdo ví, konkrétně, jaké vzorky a kam poslat, chtěla-li bych zjistit vironosiče u živé drůbeže, tak sem s tím. V nabídkách SVÚček to prostě není, nenabízí to ani sevaron, ani laboklin.
A podle mých zkušeností, když není požadované vyšetření v žádance, v ceníku ani nabízené na stránkách laboratoře, tak ho tam nedělají a nějaké telefony na tom těžko něco změní.
Dobrý den, především moc děkuji za odpověď na můj dotaz...
SVU Praha mi dělala pitvu uhynulého kusu, takže leukózu zjistili z pitvy. Nevím o tom, že by leukózu běžně testovali z živého kusu drůbeže.
Ještě k vaší odpovědi..."Je divná. prostě nespecificky nemocná slepice. míň aktivní, míň žere, míň nese, bledá, podesraná... a pak chcípne."... No, vesměs máte pravdu, takto se slepice s leukózou může projevovat, ale mé poslední případy byly zcela normálně projevující se slepice, a pokud je běžne neberete do ruky, váhového úbytku si ani nevšimnete. Aktivní byly do posledního dne, až den před chcípnutím posedávaly. Teď už posedávající slepici vyřazuji sekyrkovou metodou. Nicméně vždy je důkazem nestandardní trus. Pokud má slepice jiný trus než obvyklý, vždy jí většinou něco je....Podesrané slepice vždy vyřazovat z chovu, a to praví i můj veterinář.

hobbyCHOVATEL
napsal(a):
Dobrý den, především moc děkuji za odpověď na můj dotaz...
SVU Praha mi dělala pitvu uhynulého kusu, takže leukózu zjistili z pitvy. Nevím o tom, že by leukózu běžně testovali z živého kusu drůbeže.
Ještě k vaší odpovědi..."Je divná. prostě nespecificky nemocná slepice. míň aktivní, míň žere, míň nese, bledá, podesraná... a pak chcípne."... No, vesměs máte pravdu, takto se slepice s leukózou může projevovat, ale mé poslední případy byly zcela normálně projevující se slepice, a pokud je běžne neberete do ruky, váhového úbytku si ani nevšimnete. Aktivní byly do posledního dne, až den před chcípnutím posedávaly. Teď už posedávající slepici vyřazuji sekyrkovou metodou. Nicméně vždy je důkazem nestandardní trus. Pokud má slepice jiný trus než obvyklý, vždy jí většinou něco je....Podesrané slepice vždy vyřazovat z chovu, a to praví i můj veterinář.
Jo, z pitvy už se zjistí asi všechno. Ale pitva má oproti vzorkům z živého zvířete obrovskou výhodu možností rozsahu vyšetření, kolikrát se třeba nemusí prokazovat přímo virus, protože charakteristické změny jsou vidět na histologii z tkání a tak.
Zrovna lymfoidní leukóza má poměrně charakteristický i pitevní nález makroskopický.
Ale to mi při detekci vironosičů v hejnu nijak nepomůže a jak už jsem řekla, netuším, kam poslat případné vzorky ani jak by takový vzorek měl vypadat z hlediska množství, uchovávání a podobně.