Dobrý den, chtěl bych se zeptat zdejších chovatelů, asi před 3 týdny mi začala snášet pižmovka do hnízda v kachníku. Snažím se o přirozený odchov, ale teď si nejsem jist jestli nebyla chyba nechávat vejce v hnízdě i přes mrazy, které před několika dny byly. U nás bylo nad ránem až -11 st. Kachna vždy večer na vejce nasedne a sedí na nich až do rána, než je zase pustím do volného výběhu, ale i tak nevím jestli už to nebylo moc. Otázka zní, mám raději 16 nanesených vajec zlikvidovat, nebo to nechat na přírodě a zkusit pižmovku vejce vysedět?Máte s tímto někdo zkušenost?Díky za odpovědi.
Při mrazech v každém případě sbírat a ukládat do bezmrazé místnosti 10-12°C. V hnízdě nechat jenom podkladky! Sbírám každý den ráno, jistota je jistota.Až pustí prachové peří do hnízda, podkladky seberu a vrátím jí vajíčka, i když ne všechny a kontroluju, jestli ještě nepodnáší, protože ty poslední už nemusí být oplozené. Vejce mám samozdřejmě označená.
Ja bych vasi kacence vajicka vzala, neriskovala bych, aby sedela zbytecne na prazdnych vejcich, nejspis budou namrzla, kacka bude vesele snaset dal..asi tri sebrana stara vejce uvarte, ozna cte fixou a vraťte do hnizda, jako podkladky, nova vajicka sbirejte a ukladejte v 10-15st.jak pise kacikacka..ja si na kazde denne pisu datum, abychmela prehled cerstvosti a musite kazdy den aspon dvakrat obracet, jako kachna..kdyz vam znovu nanese aspon deset vajec, vratte ji je do hnizda, pokud nebudou mrazy..snese jeste par dalsich a zasedne..po tydnu sezeni vajicka prohlednete pod zarovkou, vyradite neoplodnene..ale to uz predbiham...ja uz mam od pizmovek pres 30vajec, mam lihen, ale nasazovat nebudu, jeste bude zima a kacenky jsou stastne na slunicku
Moje kačeny jsou praštěné a snášet začnou v listopadu, takže já mám od 15 ledna kačenky v chlívě. A další dě snáší teď. Dala jsem tento týden 30 do líhně, budou tak 18 března a kačky dostanou to co si nanesou ještě teď až pustí prachové, tak jim dám vajíčka zpět
airmen
napsal(a):
Díky za odpovědi, mám právě trochu problém s uskladněním násad. Sklep nemáme a doma je na ně moc teplo. Co kdybych nechal pižmovku vynést, sednout a po 10 dnech vejce prosvítil, jestli se nevyvíjí... pokud by to bylo špatné tak bych jí vejce odebral a počkal na další snášku?
Pokud nemá správně postavené hnízdo tak tolik vajec stejně neobsedne a pokud bude zima, tak se jí můžou nastudit i ty, které nejsou namrzlé. SBÍREJTE ! Nevěřím, že nemáte doma ani kousek chladnějšího prostoru. Ta namrzlá označte(třeba 5 kusů ) a nechte v hnízdě, aby nešla snášet jinam. Na promrzlých vajíčkách bych ji sedět nenechala! Až zasedne, tak jí dejte jenom ta posbíraná a označená vyhoďte. Nechte si poradit, nemyslíme to špatně, jsou to jenom zkušenosti
kačíkačka
napsal(a):
Moje kačeny jsou praštěné a snášet začnou v listopadu, takže já mám od 15 ledna kačenky v chlívě. A další dě snáší teď. Dala jsem tento týden 30 do líhně, budou tak 18 března a kačky dostanou to co si nanesou ještě teď až pustí prachové, tak jim dám vajíčka zpět
no, to mate pekne sikulky!to jabych je v prosinci sednout nenechala, protoze v mastali mam kozy, ve stodole slepice a takto male kacenky bych nemela kde mit aby jim nebyla zima..tak musime pockat do jara..nechamje zasednout tak zacatkem brezna, kdyz odvodi mlade, daji si chvilku pauzu, potom zacnou snaset znovu, tak mam v lete druhe..mezitim strkam nejaka vejce ke kuratum do lihne
kačíkačka
napsal(a):
Pokud nemá správně postavené hnízdo tak tolik vajec stejně neobsedne a pokud bude zima, tak se jí můžou nastudit i ty, které nejsou namrzlé. SBÍREJTE ! Nevěřím, že nemáte doma ani kousek chladnějšího prostoru. Ta namrzlá označte(třeba 5 kusů ) a nechte v hnízdě, aby nešla snášet jinam. Na promrzlých vajíčkách bych ji sedět nenechala! Až zasedne, tak jí dejte jenom ta posbíraná a označená vyhoďte. Nechte si poradit, nemyslíme to špatně, jsou to jenom zkušenosti
Presne jak pisete! I kdyz ta vejce budou mit doma, napr.ja je mam ve špajzu, a bude teplota vyšší, porad lepší, než mraz...hlavně obracet..jinak přesně souhlasim s kacikackou
Díky moc za odpovědi. Letos se chystám postavit nějaký ten chlívek, ale teď je opravdu nemám kde při požadované teplotě uskladnit ... no zkusím to zatím takto nechat. Přinejhorším jí vajíčka při nasednutí odeberu a počkám až se zase roznese později ještě jsem nenapsal, že pižmovky slečny jsou dvě, naštěstí ta druhá zatím se snáškou nezačala, takže se to snad podaří napoprvé od té druhé. Každopádně bude zajímavé jestli nějaké vajíčko přežilo takto kruté mrazy, jak je to tedy normálně v přírodě?Tiše jsem doufal, že pižmovka sama ví, kdy začít snášet a v případě mrazů, že si vejce zasednutím pohlídá proti přemrznutí...
Pizmovka u nas neni doma, pochazi z Jizni Ameriky, tskze nema nastaveny radar na nase zimni obdobi..je choulostiva na zimu, hlavne kacerum pri vyšší ch mrazech pod-5 st.C omrza ozobi, musi byt v teple..vajickum pri skladovani vyšší teplota neublizi, v lete snaseji, bylo +30C, vsechna v pohode, hlavne obracet..kacenky pri vyšší ch mrazech zaviram do stodoly, podestylam slamou, jsou choulostive na nohy...pizmovka neni kachna..
airmen
napsal(a):
Aha, tak to je ten problém... Pomohlo by kdybych na lednici nastavil teplotu na 8st. a skladoval vejce tam?
Skladuji vejce na schodech na chodbě při 16°C a jsou naprosto OK, líhnivost do 10.dne téměř nezměněna (90%) a jestě 14.den byla líhnivost nad 85% (zvýšil se počet nevyvíjejících se zárodků po 8.dni). Dana.