Dobry den lihnul jsem kuratka teplota 38°C a ze 45se vyklubalo 16 slepicek zbytek zustalo ve vajicku vubec nebyli naklovane a byli par dni pred vylihnutim ale nemeli zatazene pupky muze to udelat prilis velka vlhkost pri lihnuti nejsem si jisty jestli vlhkomer ukazuje dobre dekuji za kazde informace a rady.
Spíše to vypadá na vysokou teplotu.
Každý líhňař by si měl ověřit skutečnou teplotu v líhni a nespoléhat se na displej. Každý rok se opakuje to samé. No asi si tím musí projít každý.
Ani super automatická drahá líheň nemusí být nastavena z výroby úplně dobře. Ta moje ukazovala o více než 0,5°C míň. Výsledkem bylo předčasné líhnutí kuřat s ne zcela vtaženými pupky.
Koupila jsem relativně drahý kalibrační teploměr a nově líheň nastavila. Teď líhne jako fík, přesně podle tabulek. Dana.
Každá liaheň má svoju stanovenú teplotu podľa toho, či má ventilátor aalebo nemá. Treba pozrieť návod a ešte zmerať aj teplotu na lieske, či je rovnaká ako tá na displeji.
valajda
napsal(a):
Mohu se zeptat jaky Dekuji.
Pokud se ptáte na kalibrační teploměr, mám tento: https://www.meteostanice.cz/digitalni_teplomery-presny_digitalni_teplomer_gth175_pt_-_t-615975558-646736498-kontrolni-teplomery/
Zde se dá sehnat asi nejlevněji Dana.
začátek
napsal(a):
Dobrý večer použijte normální lékařský rtuťový teploměr, nechte ho tam ležet aspoň hodinu, teplota vám na něm nespadne a měří přesně, digitální se musí po určité době nechat nakalibrovat a to i ten drahý.
Presne tak to delam ja take, sice lihen nastesti digitalni nemam, ale..důvěřuj, ale proveruj...tak i prestoze lihni verim, mam ji s ventilaci, davam jeden teplomer na horni plato, druhy na spodni plato, abych mela jistotu a plata behem lihnuti obcas prekladam..spodni nahoru a naopak..
začátek
napsal(a):
Dobrý večer použijte normální lékařský rtuťový teploměr, nechte ho tam ležet aspoň hodinu, teplota vám na něm nespadne a měří přesně, digitální se musí po určité době nechat nakalibrovat a to i ten drahý.
Někde jsem četla, že při použití lékařkého teploměru je potřeba obalit špičku se rtutí plastelínou, jinak je měření nepřesné (ovlivněné různými typy přenosu tepla). Dana.