S krtonoškou je to asi marný boj.V minulosti existoval jeden přípravek, dnes už nevím jak se jmenoval, ale při návštěvě Země živitelky jsem jej chtěl zakoupit ve stánku s chemií.Zde byl odborný poradce zahrádkářů a ten pravil, že ho zakázala EU.Na otázku, zda něco na krtonošku existuje pravil, že NE.Dnes na své zhradě vítám každou sojku, žlunu, kvíčalu, kteří se starají, aby se tolik nemnožila.Krtonožka je dobrá pouze na jedinou věc a to jako návnada na ryby.
kouták
napsal(a):
S krtonoškou je to asi marný boj.V minulosti existoval jeden přípravek, dnes už nevím jak se jmenoval, ale při návštěvě Země živitelky jsem jej chtěl zakoupit ve stánku s chemií.Zde byl odborný poradce zahrádkářů a ten pravil, že ho zakázala EU.Na otázku, zda něco na krtonošku existuje pravil, že NE.Dnes na své zhradě vítám každou sojku, žlunu, kvíčalu, kteří se starají, aby se tolik nemnožila.Krtonožka je dobrá pouze na jedinou věc a to jako návnada na ryby.
K tomuto správnemu a trefnému príspevku len dodám, že v záhrade treba vítať (okrem spomenutých) všetky "hmyzožravce" - nielen z radov vtákov - krtko, slepúch, užovka, ježko, jašterice a pod. To samozrejme so sebou obnáša aj vytvorenie priaznivého prostredia pre uvedené živočíchy, vrátane úkrytov, a hlavne nepoužívať chemikálie a postreky na všetko, čo sa hýbe (a často aj nehýbe).
Osobne som krtonôžku - medvedíka videl iba na obrázku.
Nie som priaznivec nadávania na EU - asi vedia, prečo tie jedy zakazujú...
Na zahradě už máme pár let krtonožky. Postupem času jsme si na ně zvykli a když jí objevíme, tak je to super návnada na ryby. Každopádně co pomůže. Sázejte zeleninu do kroužků od pet lahví. Krtonožka leze těsně pod povrchem a když narazí na plastovou zábranu, tak se jí většinou vyhne.
A pak taky sbírejte vajíčka a likvidujte je. Dá se to dobře poznat. Jsou vajíčka pod zemí a okolo do kroužku kolem nich je cestička od krtonožky. Takže se to dá dobře vysledovat podle tvaru půdy.
Nám pomohly hodně slepice a kachny. Přeci jenom zahradu čistí. Ale jako máte krtonožku na zahradě, tak jí má i soused. A když se jí zbavíte u vás, tak se dostane k vám zase od souseda.
kouták
napsal(a):
Byl to Dursban.
Solidní šmejdus.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Chlorpyrifos
honzapm
napsal(a):
Byl to Dursban.
Solidní šmejdus.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Chlorpyrifos
To je opravdu svinstvo, to bych si do zahrádky nedal.Na krtonožky už mám metodu.Sázím sazeničky dvakrát.Jednou pro krtonožky a jednou pro sebe.Když jsou krtonožky lepší zahradnice než já, tak já si mohu dojít pro zeleninu do Kauflandu, ale krtonožky ne.
kouták
napsal(a):
To je opravdu svinstvo, to bych si do zahrádky nedal.Na krtonožky už mám metodu.Sázím sazeničky dvakrát.Jednou pro krtonožky a jednou pro sebe.Když jsou krtonožky lepší zahradnice než já, tak já si mohu dojít pro zeleninu do Kauflandu, ale krtonožky ne.
tak to mate super, ludia sa ich chcu zbavit a vy si ich chovate
kouták
napsal(a):
Zbavit se krtonožek je nemožné a tak nastala fáze smíření s realitou.
davam pred vami klobuk dole, tak sa zije s prirodou , ale jedno co neznasam na zahrade su hady, ked ho uvidim, potom musi cely tyzden chodit niekto predomnou, aby vsetko skontrolovalo, ja ich potom proste vidim vsade
Posera.
Krtonožky tady na horách (asi) nežijou. Já osobně jsem ji nikdy v životě neviděl.
Ale mám tu krtka. Je to báječný pomocník.
Dva měsíce tu nepršelo, tragické sucho. Tak vezmu hadici a strčím ji do krtiny
a dokud voda mizí, tak zavlažuji. Díky jeho systému chodeb se voda dostane
po celém záhoně. Mám tak vlastně přírodní bio automatickou půdní závlahu.
Jen doufám, že tímto způsobem nenaštvu ochranáře krtků.
Do dvou dnů má chodbičky obnoveny a jahody a růže opět visí ve vzduchu.
bery25
napsal(a):
davam pred vami klobuk dole, tak sa zije s prirodou , ale jedno co neznasam na zahrade su hady, ked ho uvidim, potom musi cely tyzden chodit niekto predomnou, aby vsetko skontrolovalo, ja ich potom proste vidim vsade
Hadů se bojíte?Ten had se bojí ještě víc.U nás by jste nevyšel z baráku.Zmije černá, červená, užovek spousty a je krásné jak si uloví v mém rybníku malou rybičku.Jeden lékař pravil, že si s nima už můžu hrát, když mě štípla zmije v krásný datum 8.8.2008.Přežil jsem a pouze alkohol jsem nemohl a teď už po letech ho vůbec nemusím -nechutná.Taky k něčemu dobré.
Najlepsie bol tento pripravok.Vdaka EU sa to uz nevyraba s takovu latku ktora zabijala aj medvedika.Spravil som si zasobu tak mam od nich na chvilu pokoj.Dost na nich zabira krtek ale zbavte sa potom krtka.Existuju rozne pripravky urcine na medvedika ale ziadny ich nezabija len odpudzuje.Takze by ste to museli pouzivat viac krat do roka.
kouták
napsal(a):
Zbavit se krtonožek je nemožné a tak nastala fáze smíření s realitou.
Také mám krtonožky na zahradě a po pěti letech soužití to vidím stejně. Nejde s tím nic udělat. Jediná zelenina, která úspěšně odolává, je ta vysazená do plastových květináčů s ustřiženým dnem. Rajčata, cukety, salát, melouny apod. To co se vysévá, nemá šanci - mrkev, petržel...
Pokud mám dostatek času a potřebuji si zchladit žáhu po pohledu na chodbami provrtané záhony, udělám tohle: Najdu chodbu, která směřuje kolmo do země. Musí být v trávníku v těsné blízkosti záhonu, je to její základna, odkud vyráží v noci likvidovat. Připravím si konev vody a do chodby kápnu malou kapičku Jaru. Zaleju vodou a potichu čekám. Krtonožka vyleze asi do tří minut. Nutno rychle chytit a hodit do kyblíku. Jar způsobí jakousi krátkodobou otravu, vypadá jako mrtvá ale následně se probere. Už jsem přemýšlela o dodávání těchto potvor rybářům, ale je to časově náročné . Lituji každého, kdo je má na zahradě. Útěchou může být, že žijí na poměrně čistých lokalitách. Já už rezignovala a nechytám, nechci si lít Jar do trávníku.
campestre
napsal(a):
Také mám krtonožky na zahradě a po pěti letech soužití to vidím stejně. Nejde s tím nic udělat. Jediná zelenina, která úspěšně odolává, je ta vysazená do plastových květináčů s ustřiženým dnem. Rajčata, cukety, salát, melouny apod. To co se vysévá, nemá šanci - mrkev, petržel...
Pokud mám dostatek času a potřebuji si zchladit žáhu po pohledu na chodbami provrtané záhony, udělám tohle: Najdu chodbu, která směřuje kolmo do země. Musí být v trávníku v těsné blízkosti záhonu, je to její základna, odkud vyráží v noci likvidovat. Připravím si konev vody a do chodby kápnu malou kapičku Jaru. Zaleju vodou a potichu čekám. Krtonožka vyleze asi do tří minut. Nutno rychle chytit a hodit do kyblíku. Jar způsobí jakousi krátkodobou otravu, vypadá jako mrtvá ale následně se probere. Už jsem přemýšlela o dodávání těchto potvor rybářům, ale je to časově náročné . Lituji každého, kdo je má na zahradě. Útěchou může být, že žijí na poměrně čistých lokalitách. Já už rezignovala a nechytám, nechci si lít Jar do trávníku.
Kamarát chovateľ mi poslal z Ukrainy granulky Rembek. Večer ich vložím do dierky v zemi, ktorú urobila krtonôžka. Po čase najdem krtonôžky bu´d mŕtve, alebo omámené a idú do jazierka ako pochuťka pre ostrieža. Ale je to nekonečný boj s nimi
Tady nic takoveho nekupite len nieco co ich ako ma odpudit.Ja by som to bit vama moc do toho jazierka nedaval.Su predca otraveny tak aby sa vam aj tie ryby neotravily.Tiez s nimi bojujem kazdy rok zmiernilo sa to ked som do zeme na jar zariloval popol z dreva.Poradil mi to kolega a funguje to ale musim to tam davat kazdy rok a to na jar.
Uživatel s deaktivovaným účtem

my máme krtka, ktorý ich konzumuje
údajne, tam, kde žije krtko, tam nie sú krtonôžky
naozaj som nikdy krtonôžku nevidela
Bitisari

XXX.XXX.37.169
Jen zjistit jak je nachytali
https://www.youtube.com/watch?v=axgzpb6mvb8
Uživatel s deaktivovaným účtem

s krtom celkom spokojne koexistujem, zase také strašné to pre mňa nie je
bambus007

XXX.XXX.41.90
Z internetu zajímavá rada: Na podzim mohou krtonožky naklást další vajíčka, z nichž se škůdci vylíhnou až na jaře. Na několika místech v zahradě udělejte několik jam, o rozměru 50 x 50 cm. Do nich nasypejte hnůj či kompost a povrch překryjte půdou. Jámy si pak označte, abyste věděli, kde je máte. Krtonožce tak poskytnete ideální místo, kde přezimovat. Na jaře pak všechen obsah vyhrabte i s nedospělými larvami, které se do nich stáhly k přezimování, a zlikvidujte.
A.dana

XXX.XXX.45.175
Bitisari
napsal(a):
Dělají si noční pasti - napnou mezi dvě tyče kolmo k zemi čtverec průhledného igelitu a k němu silné osvětlení. Pod napnutý igelit umístí hlubší tác s prosolenou vodou a pouští zvuk krtonožek. Jak krtonožky letí na světlo, narazí do igelitu a spadnou do vody odkud se nedostanou. Sklízí to po kilech, těžko říct, jestli by to fungovalo i u nás.
Je pravda, že krtonožka je nejlepší návnada pro lovení sumců? Prý vydává nějaký zvuk, kterému sumec nemůže odolat. Tak mi to kdysi říkal jeden můj známý (rybář), bohužel už nebožtík. Sháněl je, jestli na zahrádce nějaké měnám. U nás nic, žádné krtonožky nejsou, zato hryzci konají své. Také marný boj.
PS: když jsme chodili na střední, tak jsme krtonožkou ve skleničce od přesnídávky strašili americkou lektorku . Byli jsem pak za to v ředitelně na kobereček . Žalovala stejně jako naše učitelky.
odo

XXX.XXX.39.110
Prý na to chytíte i parmy, kapra, jelce a candáta a pokud chcete jen sumce tak se umístí podvodní plovák. Kdyby jich byla bečka, to by se slepky pomněly, vařené pečené krtonožky na česneku
kiltbanana

XXX.XXX.45.49
Bitisari
napsal(a):
Sem se lek jak to tam hrnuli.