Dobrý den. Potřebovala bych radu. V sobotu jsme kupovali 20 ks wiandotek. V neděli ráno jsme našli jednu že slepiček mrtvou ( vyholeny krk a urvanou dolní čelist) kousek od kurnika. Tehdy jsme omylem nechali přes noc 4 slepičky venku a jedná z nich to tedy nepřežila. Další dny již na večer bylo o jednu méně. Nyní máme 14 slepicek. Před chvíli jsem našla patnáctou nejspíše čerstvě zabytou v trávě. Nevíte co s tím. S jakým stvorenim máme tu čest a co proti tomu udělat. Vím že proti krysam pomáhají prý perličky. Tedy co jsem slyšela. Prosím poraďte. Jsem zoufalá. Už to je fakt divné. Každý podvečer mít o jednu méně.
Uživatel s deaktivovaným účtem

To bude možná liška. Dávejte si pozor a zavírejte před setměním. Jestli to dělá již ve dne, tak si pro slípky zřejmě musíte postavět voliéru a pouštět jen pod dohledem. Nebo pořídit hlídače, co slepice nedáví. Možná pomohou jako hlídači husy větších plemen, např pomořanské, ty mají v křídlech sílu a když kmotru uvidí, půjdou po ní a budou jí bít a štípat. Pochybuju že je zabije, husy jsou silné. Ale v noci má liška navrch a odtáhne i hlídací husu. Dále můžete dát vyandotky pryč a koupit létavé leghornky či vlašky, které mají během dne šanci uletět. Přes noc musíte zavírat stejně.
Dál to může být kuna, jestli jí trhala hlavu, je to pravděpodobné. Loví zvláště malá plemena slepic. Nevím, zda máte zdrobnělé nebo velké, ale myslím, že kuna neloví drůbež cíleně. Masakruje všechno osazenstvo kurníků, kam zavítala, aby chytala drobné hlodavce. Má strach z velkých ptáků, kteří by se na ni při lovu v uzavřených prostorách mohli vrhnout. Proto je vyzabíjí, utrhá hlavy a zbytek nechá být, nebo kus odnese, když má mladé. Obvykle teda nejde po slepicích, co sedí např. na stromech nebo střechách. Ovšem drobné ptáky kuna loví pro svou obživu. Může se tedy cíleně vrhnout na malou slípku, zabít jí a odnést. A to i když si sedí kde chce. Stejně tak jde i na holuby. Kuna moc také nemusí velké husy, těma nic nezkazíte, vždyť husy zachránily
Řím . Je schopná husu v uzavřeném prostoru zabít, ale venku ne, husy jsou stále ve střehu a v případě nebezpečí prchají nebo útočí.
Ještě loví drůbež mýval a psík mývalovitý, tchoř (ten ale vše zabije a natahá na hromadu, něco i odtáhne), norek, psi, malou slepičku může i kočka nebo lasička, je to však nepravděpodobné.
Zkuste koupit nebo půjčit fotopast, neboť když víte, s kým máte tu čest, tak zjistíte a víte, jak na něj jít, pak nepochybíte při řešení problému.
Děkuji zá řadu. Myslite, že kdZ jsou u sousedů velcí psy, že by si výška a kuna troufly? Jinac kocour nam před cca třemi týdny přinesl velkou myš..nejspíše krysa či potkan. Nemůže to dělat taky neplechu? Jinac slepice byly vždy v celku...jen občas holí krk...takže predaktor jde nejspíše po krku.
Děkuji zá radu. Myslite, že když jsou u sousedů velcí psy, že by si liska a kuna troufly? Jinac kocour nam před cca třemi týdny přinesl velkou myš..nejspíše krysa či potkan. Nemůže to dělat taky neplechu? Jinac slepice byly vždy v celku...jen občas holí krk...takže predaktor jde nejspíše po krku.
Ještě jeden predátor se po zahradách producíruje a to ježek. Asi před týdnem když jsem přišel na zahradu slyšel jsem křičet slepici. Bylo po čtvrté hodině odpoledne a viděl jsem jak ježek drží tříletou hempšírku za krk. Než jsem k nim doběhl ježek se protáhnul pod plotem a zdrhnul. Slepoce měla oškubaný krk a protrženou kůži na voleti. Mám s nim letitou zkušenost a vím co dokáže. Pes, liška ale i další šelmy většinou povraždí vše co mají v dosahu, zato ježek zakousne jednu a klidně se k ní vrací dokud je co žrát, když mu ji tam necháte.
neviem,podľa mojich pozorovaní,je ježko aktívny najmä v noci ... pre zadávateľa : mal som podobné problémy,kúpil som fotopasce,a odvtedy viem,čo mi behá po pozemku ... a podľa toho sa zariadim ....
nomad72
napsal(a):
neviem,podľa mojich pozorovaní,je ježko aktívny najmä v noci ... pre zadávateľa : mal som podobné problémy,kúpil som fotopasce,a odvtedy viem,čo mi behá po pozemku ... a podľa toho sa zariadim ....
Olajkovala som len prvé dva riadky, pretože viem, že ty sa zariadiš vždy rovnako
Kačík
napsal(a):
Děkuji zá řadu. Myslite, že kdZ jsou u sousedů velcí psy, že by si výška a kuna troufly? Jinac kocour nam před cca třemi týdny přinesl velkou myš..nejspíše krysa či potkan. Nemůže to dělat taky neplechu? Jinac slepice byly vždy v celku...jen občas holí krk...takže predaktor jde nejspíše po krku.
My máme tři velké psy, ale večer jsou zavření v kotcích. Přes den jsou na zahradě, je to tam napachováno, ale lišku to nezastaví, kdybychom nezavírali kurník, máme dávno po slepicích.
Dobrý den. Tak nevím co se děje, ale musím zaklepal, predator dál pokoj. Jen tedy zas pro změnu teď dvakrát zásebou otevíráme ráno kurnik a v něm mrtvá slipka. Včera to začalo tím že slipka zůstala v kurníku sotva chodila a.měla provesena křídla a za dvě hodinky jsem ji našla v kurníku mrtvou. Dnes ráno další. Nevíte čím to může být. Ta první byla od chovatele vypelichane nedochutce ale dnes ráno to byla peřím obalena pěkná slipka. U té první jsme si vsimly, že od samého začátku kadi průjem..skoro až hnědou vodu. A v kurníku byla i občas v hovinkach vidět krev. Prosím poraďte. Může to být tím že jsme je koupily od špatného chovatele? Nebo že nám náklady? Kurníku máme vytepleny a plný pilyn.

Vyfotit slípky. Jinak veterina, protoze vesteni z krist.koule moc nefunguje. Nevime nic, odkud jste je dovezla, v jakem byly stavu. Popiste to vic, protoze z infa typu “umrela mi slepice, cim to muze byt?” vam nikdo nic nerekne. Vzdyt lekari taky nevolate “boli me bricho” a necekate, ze vam hned bez dalsiho rekne diagnozu.
Pricin uhynu muze byt neskutecne mmoho. Jsou stare/mlade, cim krmite, zerou/nezerou atd. Slepice s krvavym prujmem nema v hejnu co delat.
No kupovala jsem to od chovatele, kde slepice byly v jejich a neznali vůbec vibeh. Měli tím pádem i málo místa. Měl je v garáži. Jednalo se o dosti nesmyslného pana, který slepice má jen k výdělku. Tedy podle přístupu jak se mi jevil. Většina slepic měla holá zàdá a ocásek.. To se u velké většiny spravilo a lze vidět už nové opereni. Jedí normálně. Kolik je pšenici a sem tam dini, tedy tím malým vnitrkem. Foto kdyžtak dodám.
Jinak pan sám nevěděl jak jsou staré... prý jsou z líhně a dával je tam postupně...takže některá.mohou být podle toho co říkal 15 dění, 30 deni, půl roční a roční.... Některý vypadají že jsou dospěli tak půl roční až roční a některý jsou tak poloviční slepičky. Kupovala jsme základě Wiandotky.

No, podle popisu klidne mohou byt nemocne od prodejce, chovatelem bych ho nenszval. Nicmene pokud krmite jen psenici a sem tam dyni, tak nelze cekat zlepseni cehokoliv. Navic pokud jsou ruzne stare, vyzaduji ruzne slozenou krmnou davku. Bylo by lepe nejdriv zjistit potreby a teprve pak kupovat zvire. Nazory se ruzni, ja kupuji hotovou smes v mistnim zem. podniku a k tomu psenici ad libitum a vybeh na zahradu. Nestezuju si. Kupte vitaminy do vody, musite pridat bilkovinu, plastin apod. Clanku o krmeni je zde dost.