Uživatel s deaktivovaným účtem

Prosím o radu, již jsem se na to zde na Ifauně ptal, zatím bez úspěchu. Získal jsem od kamaráda zakrslé slepičky.
Mají břidlicové běháky, většinou hřeben složený ze dvou plátů listového (i když tam dvě mají nepovedený jednoduchý), mimo třech slepiček mají všechny chocholy za hřebínkem. Ocasy jsou spíše vysoko nesené oproti těm vlaščím ocasům. Ty zlatobílé mají jak slepičky, tak kohouti něco jako náznak vousu.ale mají laloky a ušnice.
Teď to může vyznívat, že jsou rozmanité. Ale třeba ty dvě zlatobílé slepičky jsou stejné. Ti kohouti (mám teď tři) co k nim patří, k nim zjevně pasují jako vlašák k vlaškám. Tyhle mají všichni chocholy a dva pláty na hřebínku.
Ale liší se zas od těch divokých. Z těch má kohout a jedna ze slepic pěkně dva plátky hřebínku vedle sebe, ale ta druhá slepice má plátek jeden, což předpokládám, že jestli jsou čisté, tak jde asi o vadu. Která by se pojila s tím, že kvalita hřebenů u malých (zdrobnělých i zakrslých) plemen slepic je nic moc oproti velkým. Tady má však chochol za hřebenem jenom kohout. Slepice ne. Možná to souvisí s tím, že nemají ten náznak vousu na rozdíl od zlatobílých.
A pak tam mám tři černé slepičky, kdy dvě jsou skoro stejné, mají taky zdvojený hřebínek, ale plnější a kulatější chocholy, než zlatobílé. Zbývající černá je malinká, s náznakem jednoduchého hřebínku, bez chocholky. U té mám pochybnosti, zda vůbec může být stejného plemene. Ještě tam mám takového kohoutka s bílou chocholkou, asi křížence zdr. holanďanky s těmito zakrslými slepicemi, ten nemá žádný hřeben.
Nemůžu nikde najít, co je to, kamarád to taky neví a nedovede zjistit Jejich předky dovezl z Nizozemska. V českém vzorníku drůbeže to asi nebude. Možná už si všichni budete ťukat na čelo, proč já furt se na to ptám, že nejde o běžné křížence. Kdyby to byli kříženci, tak nevím, jakých plemen. Nejvíc zajímavý je ten hřeben, co mají, to mě vede od toho, že jsou kříženci zde chovaných plemen.
Před nedávnem mi ty zlatobílé slepičky začaly snášet, vejce jsou bílá, o něco menší, než od vlašek. Ty liliputky umí všechny pěkně lítat , i na stromy. Jsou o málo větší než holubi.
Děkuji za radu. Jestli nezjistím, co to je, tak nevím, pod jakým názvem pak prodám odchovy, jinak to asi budu muset nabízet pouze jako liliputky bez přesnějšího určení. Ještě klidně dodám další fotky.
Mladý chovatel (14) Jakub Erlec
napsal(a):
Prosím o radu, již jsem se na to zde na Ifauně ptal, zatím bez úspěchu. Získal jsem od kamaráda zakrslé slepičky.
Mají břidlicové běháky, většinou hřeben složený ze dvou plátů listového (i když tam dvě mají nepovedený jednoduchý), mimo třech slepiček mají všechny chocholy za hřebínkem. Ocasy jsou spíše vysoko nesené oproti těm vlaščím ocasům. Ty zlatobílé mají jak slepičky, tak kohouti něco jako náznak vousu.ale mají laloky a ušnice.
Teď to může vyznívat, že jsou rozmanité. Ale třeba ty dvě zlatobílé slepičky jsou stejné. Ti kohouti (mám teď tři) co k nim patří, k nim zjevně pasují jako vlašák k vlaškám. Tyhle mají všichni chocholy a dva pláty na hřebínku.
Ale liší se zas od těch divokých. Z těch má kohout a jedna ze slepic pěkně dva plátky hřebínku vedle sebe, ale ta druhá slepice má plátek jeden, což předpokládám, že jestli jsou čisté, tak jde asi o vadu. Která by se pojila s tím, že kvalita hřebenů u malých (zdrobnělých i zakrslých) plemen slepic je nic moc oproti velkým. Tady má však chochol za hřebenem jenom kohout. Slepice ne. Možná to souvisí s tím, že nemají ten náznak vousu na rozdíl od zlatobílých.
A pak tam mám tři černé slepičky, kdy dvě jsou skoro stejné, mají taky zdvojený hřebínek, ale plnější a kulatější chocholy, než zlatobílé. Zbývající černá je malinká, s náznakem jednoduchého hřebínku, bez chocholky. U té mám pochybnosti, zda vůbec může být stejného plemene. Ještě tam mám takového kohoutka s bílou chocholkou, asi křížence zdr. holanďanky s těmito zakrslými slepicemi, ten nemá žádný hřeben.
Nemůžu nikde najít, co je to, kamarád to taky neví a nedovede zjistit Jejich předky dovezl z Nizozemska. V českém vzorníku drůbeže to asi nebude. Možná už si všichni budete ťukat na čelo, proč já furt se na to ptám, že nejde o běžné křížence. Kdyby to byli kříženci, tak nevím, jakých plemen. Nejvíc zajímavý je ten hřeben, co mají, to mě vede od toho, že jsou kříženci zde chovaných plemen.
Před nedávnem mi ty zlatobílé slepičky začaly snášet, vejce jsou bílá, o něco menší, než od vlašek. Ty liliputky umí všechny pěkně lítat , i na stromy. Jsou o málo větší než holubi.
Děkuji za radu. Jestli nezjistím, co to je, tak nevím, pod jakým názvem pak prodám odchovy, jinak to asi budu muset nabízet pouze jako liliputky bez přesnějšího určení. Ještě klidně dodám další fotky.
Mladý chovatel (14) Jakub Erlec
Zkuste porovnat .http://www.chovzvirat.cz/zvire/841-redkap/
Toho redcapa jsem již psal, uvažoval jsem i o creme legbar, ty mají sice podobný chochol, hřeben je taky podivně stočený ,ale né motýlovitý a vejce jsou do modra. Trochu se to podobá "dandarawi", ale tam by měly být světlé běháky. Možná je to nějaký pokus o nové plemeno. Pokud rozumím, tak máte vajíčka od kamaráda co je dovezl z Nizozemí. Pokud slepice u kamaráda vypadají stejně jako ty vaše (asi musí mít více kmenů v různých barvách), je šance na ustálený fenotyp, tedy jakési málopočetné plemeno a né produkt dvou a více čistých plemen. Pátral bych přes toho kamaráda, není úplně normální dovézt nějaká vajíčka ,nevím od koho a nevím čeho. Otázka je taky co dál, zřejmě již druhá příbuzensky množená generace, to se dlouho dělat nedá.

motýlový hřeben má taky houdan nebo francouzké plemeno caumont, ale to asi nemá zdrobnělou formu.
jinak dostat motýlový hřeben na nové plemeno by nemuselo být tak těžké, je to listový hřeben na zdvojeném hřebenu, takže může vzniknout i přes růžkatý hřeben.

Redcap musím vyloučit, tam jde o růžicový, toto je motýlový hřeben.I když to tak může vypadat.
Přes kamaráda ještě pátrat můžu, ale aby to z něj člověk vytáhal, to chce taky práci, já jsem se ho dneska ptal opět, co to je, ale on prostě nic neví, třeba jednou vzpomene, co si dovezl. On mi nedával vejce, ale prodal mi dospělé kusy. Říkal, že jejich předky má z Nizozemí, tyto jsou už jeho odchov, že měl doma sestavených více kmenů a od nich to má. Když mi pověděl, jak je chytal na střeše, tak jsem si říkal, že by mi takoví letci na zahradě neměli scházet, navíc se mi líbilo, jak kokrhají zakrslí kohoutci, ty hlasy.
Vejce jsou bílá, takže cream legbar je asi taky mimo úvahu, zelená vejce jsou jeho důležitý plemenný znak, stejně jako objemný růžicový hřeben redcapa.
Když se v Encyklopedie slepic (Esther Verhoef-Verhallen, Aad Rijs) tak hudánka se tomu trochu podobá, ale hudánka má pět prstů, masové běháky, větší chochol, ale hlavně se nevyskytuje ve zmíněných barvách mých slepic (z toho snad jen ta černá), hudánky jsou řazeny mezi masná plemena, takže asi těžko to budou takoví letci, co ty moje.
Vypadá to podle mě spíš na původní krajové zakrslé plemeno, protože pokud vím, tak nosí křídla poněkud svěšená (ale nemůžu si tím být jistý, musel bych je víc sledovat).
Bodlinko, Vaše odpověď s tím, že nebude takový problém udělat motýlkový hřeben (tedy dva listy) mě vede k tomu, že co když kamarád vážně dělal pokusy. Ale nedovedu odhadnout, jaká plemena by musel křížit, aby toto vzniklo, jeden rodič by asi byla zdrobnělá lafleška (ta má růžkový hřeben a je poněkud podobná) a další plemena nemohu odhadovat, snad jedině zdrobnělá češka nebo něco podobného. Ale pořád by to nevysvětlovalo tu barvu, kterou mají některé, taková zlatá s bílou, u kohouta je zlatý krční a sedlový závěs, štít křídla, prsa (na nich jsou bílé tečky), letky druhého řádu (tedy loketní) a chocholka, jinak je to taková očouzená bílá na zbytku těla, slepičky jsou takové špinavě bílé z většiny, občas mají černé pírko, na krku jsou nazlátlé. Každopádně jestli je to ustálené plemeno, se na jaře uvidí podle toho, jaká budou kuřátka.
Ale ten divoký kohoutek s veverčím ocasem mi připomíná laflešku, takže jestli jsou to kříženci, tak minimálně v těch divokých zdr. lafleška bude.

Jde o křížence nějakého růžkatého plemene (Laflešky) s něčím chocholatým bez hřebene (holanďanka). Tak vznikne u F1 motýlový hřeben v různé variabilitě, která se dál jen více štěpí. Odpovídá to i zbarvením běháků a opeření(černé x " něco" v divoké řadě). I barva skořápky odpovídá plemenům o kterých jsem psal. Bez obav bych to použil v kuchyni, tam ani zdrobnělá slípka neurazí.
Vše dobré v novém roce.

napsal(a):
Jde o křížence nějakého růžkatého plemene (Laflešky) s něčím chocholatým bez hřebene (holanďanka). Tak vznikne u F1 motýlový hřeben v různé variabilitě, která se dál jen více štěpí. Odpovídá to i zbarvením běháků a opeření(černé x " něco" v divoké řadě). I barva skořápky odpovídá plemenům o kterých jsem psal. Bez obav bych to použil v kuchyni, tam ani zdrobnělá slípka neurazí.
Vše dobré v novém roce.
Díky za odpověď, kamarád má i holanďanky. Vypadá to, že si teda asi dotahal laflešky zdr., udělal si smíšené skupiny a dělal pokusy. A pak si ze mě udělal srandu, co to z Nizozemí dovezl. Nezlobím se na něj za to, trocha srandy neuškodí. Teď jsem si vzpomněl na naši místní výstavu. Jeden chovatel z naší ZO odchoval, okroužkoval a vystavil křížence brahmanky a malajky, kdy šlo o pobavení. Ti posuzovatelé všichni tři listovali vzorníkem, hledali, marně, ten chovatel na to koukal a měl z toho zřejmě dobrý den
Já teď budu mít se slípkami práci. Do kuchyně toho za (teď již říkáme) letošní sezonu určitě spadne dost. Když už ty liliputky mám, tak zkusím, jaká budou kuřata, zda nějaké vůbec bude připomínat rodiče. Jedno vejce už se inkubuje pod holubama (nechtěl jsem další mladé kaliforňáky, tak dostali slepičí vejce), takže uvidím, co z něj vyleze (oplodněné je).Tyhle dospělé už na ozdobu zůstávají. Ale nevím, co mám později dávat jako cizí krev, jestli si nechám nějaké mladé. Budu se muset kamaráda zeptat, kde že sehnal ty laflešky...
Šťastný nový rok a hodně chovatelských úspěchů.
MCH Jakub Erlec