Nemoc postihující jen kohouty

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.1.2019 18:06
petra.r

XXX.XXX.138.68

Dobrý den,
jelikož se nám to stalo již druhý rok po sobě a náš veterinář se specializuje jen na psi a kočky, tak mě napadlo se zeptat zde.
Existuje nějaká nemoc, která by postihovala hlavně kohouty? Loni jsme vylíhli kuřata a vše bylo v pořádku, až do doby, kdy jim bylo zhruba půl roku. Poté nám začali postupně, ale jistě hynout kohouti. Přestali žrát a poté byli občas takoví skrčení (ale ne vždy) a druhý den konec. Zbytek, co jsme raději zabili, tak to byli po oškubání jen holoubci, ačkoliv ti měli vole, žaludek i střeva plná.
Ale záhadou je, že slepičky zůstaly všechny.
Kamarád, co také drůbež chová, radí pořídit širokospektrální antibiotika. Že se mu to také jednou stalo a po nasazení bylo vše v pořádku.

Pokud se nám to stane i letos, tak asi zvolíme pitvu, ale ten kamarád říkal, že tam mu nic nezjistili a jen to stálo plno peněz. Takže kdyby měl někdo podobný problém a nebo by někoho něco napadlo, zkuste nám poradit.

PS: nečekám fundovanou 100% radu, tak prosím vtipálky, kteří nemají nic věcného k tématu, ať raději nepíší nic a jen si o mě myslí své.

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.1.2019 18:21

Kašlete na kamaráda, co radí dávat naslepo antibiotika, nebo jednou ty antibiotika nezaberou vám a vašim dětem. když něco chcípne, tak je potřeba to pitvat:)

jediný rozdíl mezi kuřicí a kohoutem je vyšší požadavek kohoutů na bílkoviny v krmivu.

30.1.2019 18:24

1/2 roční kohúti sa pobili o hierarchiu, hlavne ak boli spolu so sliepkami. Aké to bolo plemeno?

30.1.2019 18:29

To je taky možné. Že se šťouchali, neměli chvilku klid, odháněli se od žrádla a prostě chcípli vyčerpáním.

30.1.2019 18:33
petra.r

XXX.XXX.138.68

Také nechci dávat ATB naslepo. S pitvou počítáme. Ale je pravda, že kdykoliv jsme něco poslali na pitvu, tak to stálo plno peněz a výsledek byl nic neříkající - prostě nikdy jsme nevěděli příčinu úhynu.

A plemeno to byli australky. Několik kohoutů bylo u slepiček, ale ty jsme raději zabili, tam snad úhyn ani nebyl. A několik jich bylo bez slepiček, ti byli trošku menší od začátku, ale byli tak po 2 či 3 kusech. A pak stejně uhynul i ten, co tam byl poslední - ale ne hned. Oni hynuli postupně asi 2 měsíce, kdy jsme se snažili je "dopovat" vitamínama a pak už jsme to vzdali a šli do polévky.

30.1.2019 18:46
ančovička1

XXX.XXX.36.219

..a kromě vitamínů jste je krmili čím??

30.1.2019 18:56
2mazutak

XXX.XXX.6.190

zdravím viděl bych to spíše na přemnožení vnitřních cizopasníků,ti dokážou vyčerpat organismus až k smrti.nepíšete také nic o trusu.ten je první známkou zdraví nebo nemoci,také mohli být vysílení invazí čmelíků,své umí i vlhko.

30.1.2019 19:03
petra.r

XXX.XXX.138.68

Skoro se mi chtělo napsat: a oni se musí krmit, oni nežijí ze vzduchu?

Nejsme chovatelé začátečníci a ani nijak neexperimentujeme. Líhneme nejen hrabavou drůbež, ale i vodní. Takže po vylíhnutí K1, grit, na přilepšenou vařená vejce apod. Poté měli K2 a zase nějaké přilepšení v podobě pastvy (popř. drobky ze sena), vařených vajec a zeleniny. Často také zobají to, co dáváme králíkům či psům a kočkám. Z vitamínů Nutrimix a Kombisol - A, E, Se, D3.

A ještě, jak často. Máme tubusová krmítka, takže přístup ke krmení mají 24 hodin/denně a voda to samé.

30.1.2019 19:11
petra.r

XXX.XXX.138.68

Trus byl "normální". Nic nenaznačovalo, že by se dělo něco neobvyklého. Čmelíky bych asi také vyloučila. Provádíme vypalování a vápnění, jelikož jsme si jednou přivezli nějaké všenky, ale ty jsme už vypudili. Vlhko známe od vodní drůbeže, ale v tu dobu nebyli u vodní drůbeže a výběhy měli suché.
A zase by to nebyl asi problém jen u kohoutů, ne?
My si mysleli, že by to třeba mohlo být novým kohoutem - toho jsme měli 2 líhňařské sezony. Uvidíme letos - máme nového.

Já to sem psala spíše proto, jestli třeba někoho nepostihlo něco podobného, že zrovna jen kohouti.

A váš názor na to, zda si máme nechat ty slepičky na chov, nebo je raději dát jen na vejce a neriskovat.... Chtěli jsme si je nechat, jelikož původní jsme vybili. Ale asi raději sehnat jiné, co?

30.1.2019 19:24

taká nemoc čo postihuje len kohútov neexistuje! kohúti sa medzi sebou klofali až k smrti, nemali čas na žrádlo a víťazov ste pobili vy sami.

30.1.2019 19:28
petra.r

XXX.XXX.138.68

I kdyby se rvali jen ti oddělení, tak s kým se rval vždy ten poslední? Co tam zůstal třeba měsíc sám?

30.1.2019 19:30
ančovička1

XXX.XXX.36.219

..jen přemýšlím,jako ostatni,zjistit příčinu takovému zvláštnímu uhynu mladych zvířat..ja mivam ročně ze 100kuřat nekdy az polovinu kohoutu,ale ze by nejaky uhynul,to ne😂..krmim je s kurickami stejně,asi jako vy K1,2,psenice,sroty,kysele mleko..atd,pastva na zahradě,potom je oddelim od kuricek a dostavaji to samé..nechcipne ani jeden!😂take mne napadlo,bylo horke leto..nebyli nekde ve voliere přehřátí??

30.1.2019 19:30

petra.r napsal(a):
I kdyby se rvali jen ti oddělení, tak s kým se rval vždy ten poslední? Co tam zůstal třeba měsíc sám?

Poté nám začali postupně, ale jistě hynout kohouti. Přestali žrát a poté byli občas takoví skrčení (ale ne vždy) a druhý den konec. Zbytek, co jsme raději zabili, tak to byli po oškubání jen holoubci, ačkoliv ti měli vole, žaludek i střeva plná.
Ale záhadou je, že slepičky zůstaly všechny.

Tak ste špatne popísala situáciu. My zabijame ešte než sa im začnú "zapalovat" lýtka (3-4 mesiace). Ale polroční by sa pozabíjali aj nám.

30.1.2019 19:36
petra.r

XXX.XXX.138.68

Ale nikde nepíši, že byli všichni spolu. Pak jsem reagovala dalším příspěvkem, že někteří byli i jen po 2 či 3 kusech.
A když si chci vybrat jedince pro další chov či na vhodné na výstavu, tak si prostě počkám, až bude lépe poznat, zda jsou vhodní.

30.1.2019 19:38
petra.r

XXX.XXX.138.68

Ale asi bych diskuzi ukončila s tím, že nic, co napadá jen kohouty neexistuje. Buď bude chyba někde v nás (těžko říci kde - na dálku to ani není možné), nebo bylo něco třeba v tom kohoutovi. Další varianty nám možná poví pitva, pokud bude potřeba.

Všem děkuji za reakce a přeji chovu zdar!

31.1.2019 10:19
ladd

XXX.XXX.34.41

Že by se všichni kohouti, zvyklí na sebe od mala, mezi sebou prali a utiskovali až tak, že by se to projevilo na zdravotním stavu úplně VŠECH, mi přijde dost nepravděpodobné. Hlavně toho by jste si snad všimla, že se mezi sebou nadmíru utiskují. Píšete, že byli odděleni a že kohouti, kteří byli u slepiček byli do zabití v pořádku. Chybu hledejte v tom, jaký byl rozdíl v ustájení a krmení slepiček a kohoutů - ty jste zřejmě chovala v nějakých menších prostorech. Dopovali jste je vitamínama, nepřehnali jste to? Pak mě napadají přemnožení paraziti a nebo nekomfort v ustájení, jak píše ančovička

akubicj

3.3.2021 19:53
akubicj

XXX.XXX.142.193

Dobrý den Petro, prosím zavolejte mi na telefonní číslo 606 610 734

Přidejte reakci

Přidat smajlík