Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.3.2019 08:56
tanas

XXX.XXX.89.38

Prosím o radu, před týdnem mi velký vítr pootevřel dveře husníku a liška ulovila českou husu ve snášce. Mám teď 11 vajec v líhni od ní, jsou oplodněná. Ale houser je sám. Mám mu hned pořídit jinou husu? Jestli se úspěšně vylíhnou housata, přijme je?
Nemám zkušenosti, pořídila jsem si je loni v létě, dosud jsem chovala pouze slepice a křepelky a doufala jsem že housata obstará husa sama. Děkuji za rady.

18.3.2019 09:25
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Husu mu hned pořiďte,at neni sám,ale nepocitejte s tim,že nějaká husa prijme housata z líhně..žádná!husa si je musi sama vysedet,jinak je zabije..to byste musel huse,které se prave pod ni lihnou housata,podstrčit,nejlip v noci,čerstvě vylihnute ,cizi,house,ale i tak bych se bala,že to husa pozná a zabije ho..s husami to neni tak jednoduché,jako se slepičími kvocnami..

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.3.2019 09:31

To je možná jednodušší housera prodat nebo sníst, dochovat housata a nechat si pěkné zvíře a na podzim mu dokoupit partnera.

18.3.2019 09:50
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Souhlasim..je to jednodušší😀

18.3.2019 12:13
tanas

XXX.XXX.89.38

Děkuji za rady, asi počkám jestli se housata vylíhnou a pokud ne koupím husu. Pokud se vylíhnou asi půjde houser na pekáč...

18.3.2019 18:05

tanas napsal(a):
Děkuji za rady, asi počkám jestli se housata vylíhnou a pokud ne koupím husu. Pokud se vylíhnou asi půjde houser na pekáč...

Housera si nechejte, přece ho nechcete zabít jenom protože je to vdovec. Husu mu můžete pořídit, ale teď těžko dobrou češku seženete, raději nekupujte nehezkou, abyste toho nelitovala.
Houser by měl nějakou dobu vydržet sám, ale bylo by dobré, kdyby se pohyboval v hejnu jiné drůbeže (nejraději kachen), bude méně truchlit a nebude tolik osamocený. Věřte, že své potomky bude jistě vidět velice rád, ubližovat jim nebude, ale zahřívat je když budou malá asi taky ne, není to husa. Jak budou starší, tak je pak vystěhujte za ním trvale ven, brzo je začne považovat za svou rodinu a nedovolí nikomu se jich dotknout. Z housat některou husičku vyměňte za cizí a tu si nechte s houserem na chov, nebo raději kupte dobře oceněnou husu na výstavě.

18.3.2019 18:22
tanas

XXX.XXX.89.38

Děkuji za radu. Je mezi slepicema, ještě nebyli odděleni. To jsem chtěla udělat, jakmile by husa sedla. Houser dokonce rozhání kohouty co se chtějí prát. Mám cca 40 slepic od lehkých po těžké....

18.3.2019 18:47

tanas napsal(a):
Děkuji za radu. Je mezi slepicema, ještě nebyli odděleni. To jsem chtěla udělat, jakmile by husa sedla. Houser dokonce rozhání kohouty co se chtějí prát. Mám cca 40 slepic od lehkých po těžké....

Tak ho teď klidně nechte u slepic. Aspoň bude mít nějaké rozptýlení. Pokud je výběh velký, tak ho a housata můžete nechat se slepicemi, ale neuškodí ho s housaty zpočátku oddělit. Přidat je k tátovi můžete tak ve měsíci stáří, první týden se jim doma svítí a přitápí, druhý je možno otužit na pokojovou teplotu, třetí již nosit na i chvíli ven a čtvrtý týden už by mohla trvale ven. Hlavně jim namažte peří sádlem nebo jim znemožněte koupání, dokud jim neobroste břicho peřím. Husa by je namastila, houser je asi mastit nebude, jen je bude následovat a chránit.
Přeju hlavně úspěšné líhnutí.

21.4.2019 13:49
tanas

XXX.XXX.89.38

Dobrý den,
mám tedy z 11vajec 10housat, jedno vejce se mi podařilo při obracení nakřápnout a house to nepřežilo. Mají 10dní a dala jsem je poprvé dnes ven do ohrádky. Píšete, že se housata sama nemastí, ale viděla jsem, že ano. Jedno house si žlázku nad ocáskem oštipávalo, hlavou si to otíralo a pak hlavou otíralo kam dosáhlo, i bříško. Samozřejmě mají chmýří, ale myslíte, že za pár dní pokud bude teplo, by mohly do vody? U táty housera dělám malý bazének, zatím tam měl vaničku.
Děkuji za radu.

21.4.2019 14:27
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Nemůžete dát 10denni housata do bazenu bez dozoru,to znamena koupani 10 minut a dost,ususit na sluncicku a v zavetri nebo chcipnou ,promastene peri nemaji,protoze zadne peri take nemaji,maji chmyri..peri budou mit nejspis asi za měsíc,trochu..nevim,proc trvate na koupani v bazénu ,staci jim brouzdaliste..už to psal J.Erlec,chova taky češky,ale s husami,takze se o ne staraji a zahřívání je..ja mam hosata landedka stejně stará a do studene vody bych je nepustila..

21.4.2019 15:50

tanas napsal(a):
Dobrý den,
mám tedy z 11vajec 10housat, jedno vejce se mi podařilo při obracení nakřápnout a house to nepřežilo. Mají 10dní a dala jsem je poprvé dnes ven do ohrádky. Píšete, že se housata sama nemastí, ale viděla jsem, že ano. Jedno house si žlázku nad ocáskem oštipávalo, hlavou si to otíralo a pak hlavou otíralo kam dosáhlo, i bříško. Samozřejmě mají chmýří, ale myslíte, že za pár dní pokud bude teplo, by mohly do vody? U táty housera dělám malý bazének, zatím tam měl vaničku.
Děkuji za radu.

Jestli je chcete koupat, můžete. Před tím jim namažte peří (ručně) sádlem a po vykoupání je nechte vyhřát pod umělou kvočnou nebo lampou.
Ještě se sama nemažou, ten pohyb je vrozený. Mazat se začínají tak od měsíce.

21.4.2019 15:52
kastef

XXX.XXX.69.65

ančovička1 napsal(a):
Nemůžete dát 10denni housata do bazenu bez dozoru,to znamena koupani 10 minut a dost,ususit na sluncicku a v zavetri nebo chcipnou ,promastene peri nemaji,protoze zadne peri take nemaji,maji chmyri..peri budou mit nejspis asi za měsíc,trochu..nevim,proc trvate na koupani v bazénu ,staci jim brouzdaliste..už to psal J.Erlec,chova taky češky,ale s husami,takze se o ne staraji a zahřívání je..ja mam hosata landedka stejně stará a do studene vody bych je nepustila..

já mám takový koupátko z misky pod květník pro malé kačky IB

21.4.2019 18:43
ančovička1

XXX.XXX.51.49

No,to úplně stačí😀..ja to mam také větší misku pod kytku..velka kpnev s vodou na sluníčku poskytuje krásně teplou vodu,a jak jdu okolo,manim vodu za novou,čistou ..nemusim se bát,že prostydnou..na noc chodi stále do tepla do kuchyně😁

21.4.2019 19:48
tanas

XXX.XXX.89.38

Děkuji, taková rada je super, nemusíte se hned rozčilovat...

21.4.2019 21:33
ančovička1

XXX.XXX.51.49

..v pořádku😀..ona housata jsou choulostivá na chlad od nohou,kdybyste je pustila po ránu do travy se studenou rosou,take mohou ochrnout a je s nimi konec..byla by to škoda,kdyz už to clovek měsíc pipla v lihni a už jsou deset dnů..mě je to vzdycky lito,že nekomu úplně zbytečně uhynou,zacnou kulhat a potom už je pozdě ..tak preji krásné velikonoční pondělí,at se vám daří😀

13.5.2019 18:47
tanas

XXX.XXX.89.38

Dobrý den, tak housata mají 5týdnů , od víkendu jsou s houserem, utekla z ohrádky a už jsou pořád spolu. Houser se stará, na noc jsou spolu v malém seníku. Je to super a pro mě úleva od starostí.... Děkuji za rady..

13.5.2019 19:41

Mohu se zeptat slečny, či paní "bodlinky", zda má veterinární vzdělání, že tady rozdává všem rady ve velkém???

13.5.2019 20:30

tanas napsal(a):
Dobrý den, tak housata mají 5týdnů , od víkendu jsou s houserem, utekla z ohrádky a už jsou pořád spolu. Houser se stará, na noc jsou spolu v malém seníku. Je to super a pro mě úleva od starostí.... Děkuji za rady..

Jsem rád, že to tak dopadlo. Předvídal jsem to, že si je vezme.

13.5.2019 20:48

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mohu se zeptat slečny, či paní "bodlinky", zda má veterinární vzdělání, že tady rozdává všem rady ve velkém???

Sice nejsem bodlinka, ale má.

Přidejte reakci

Přidat smajlík