Pida01

XXX.XXX.7.70
Dobry den. Je mozne chovat bazanta navolno na zahrade? Daji se nejak pristrihnout kridla nebo je to holy nesmysl? Diky za odpovedi.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Bažanty lze chovat na zahradě, musejí mít ale dobře zkrácené křídlo proti létaní a nesmí mít možnost vyskákat na nějaký strom, který je u plotu, pak by mohli seskočit mimo pozemek. Plot musí být neproniknutelný a neděravý, ideální je plaňkový, při dobře ostříhaném křídle stačí 150 cm. Letky se stříhají jenom na jednom křídle, a to všechny ruční (a u bažanta možná i ty loketní by se mohly některé, pro jistotu).
Pida01
napsal(a):
Dobry den. Je mozne chovat bazanta navolno na zahrade? Daji se nejak pristrihnout kridla nebo je to holy nesmysl? Diky za odpovedi.
Dobrý den.Bažanta chcete chovat na zahradě pro parádu,tak mu přece nebudete stříhat každý rok křídlo.Existují kožená poutka na křídlo.Kde se dají dnes sehnat už nevím,ale v minulosti jsem je používal.Možná,že bych někde doma ještě alespoň jedno našel.

maxichov
napsal(a):
pokud nemáte el. ohradník kolem zahrady tak to škodná odnese
Ale to přes den příliš nehrozí, a v noci se zvířata zahání a zavírají do kurníků nebo chlívků. Zvláště u bažantů, kteří mají sklony k hřadovaní na jistém místě jako slepice, by nemusel být takový problém ve vracení na hřady se setměním, to nejsou kachničky, aby měli sklony k noční aktivitě. Když se nezavírá na noc, tak je ten ohradník potřeba.
Pida01

XXX.XXX.79.141
Dekuji za odpoved. Vse splnuji. Jen nastudovat, jak kridlo spravne zkratit :-)
Pida01

XXX.XXX.79.141
Dekuji za dalsi odpoved. Na skodnou mame 3 krysariky s volnym pristupem na zahradu. Nepusti na zahradu ani ciziho kosaka :-) Natoz kdyby slyseli, ze bazant vola o pomoc. Pokud by to stihl* Dokazi rozlisit kdo je "domaci" a kdo vetrelec. S tim krouzkem na kridlo je to zajimave. Musim to zjistit a hradovani take vyladim. Diky vsem za rady :-)

U ptáka se zkráceným křídlem musí být možnost, aby na hřad vyskákal, protože tam příliš nevyletí. Nápad se staženým křídlem natrvalo mi nepřijde ideální, když si pomyslíte, že máte ruku pořád něčím staženou (v jedné poloze) a nemůžete jí pořádně protáhnout.
Přistřižení se dělá tak, že se prostě vystříhají letky. Nejlépe od kraje do půlky, a jestli chcete ještě větší jistotu, tak jděte se stříháním až na ty loketní.
Letky mu za rok dorostou, musíte průběžně hlídat, aby mu to nedorostlo celé a nemohl vzletět. Nebo můžete sehnat rovnou kupírovaného ptáka (amputace posledního článku křídla u malých mláďat), takovému to nedoroste nikdy.
Ať už chcete jakýkoliv druh, doporučuji mít pár nebo 1+2, je to lepší pro ně než samotný jedinec.
kouták
napsal(a):
J.erlec,choval jsi někdy bažanty?Dělal jsem dlouhá léta bažantníka v naší MS a s tím,že by bažant byl na noc v kurníku jsi mě docela pobavil.Křídelní poutka jsi také asi neviděl,ale jsi mladej,tak se to snad časem vylepší.Přeji ať ti chovatelství dělá jen radost.Kouťák
Možná by jste to mohl trochu rozepsat. Když budu mít voliéru a z ní bažanty vypuštěné na zahradu a zároveň, jediné místo k hřadování bude ve voliéře, bažanti se tam nebudou na noc vracet?
Ta křídelní spona umožnuje plné protažení křídla v kloubcích? Pokud ne, tak bych taky stříhal nebo spíše kupíroval.

kouták
napsal(a):
J.erlec,choval jsi někdy bažanty?Dělal jsem dlouhá léta bažantníka v naší MS a s tím,že by bažant byl na noc v kurníku jsi mě docela pobavil.Křídelní poutka jsi také asi neviděl,ale jsi mladej,tak se to snad časem vylepší.Přeji ať ti chovatelství dělá jen radost.Kouťák
Bažanty nechovám, ale tuším, že mají slepicím podobné návyky, tzn. že hřadují na určitém místě, kde jim to vyhovuje a nic je tam neohrožuje, tam se vrací co večer. Když by neměl možnost hřadovat na stromě (vysoké vyvětvení a znemožnění létání), tak hřady vezme za vděk, instinktivně se bude snažit spát výše.
Znám jenom křídelní sponky, které se mi neosvědčily u drůbeže.
Děkuji za přání.
J.E.
ladd
napsal(a):
Možná by jste to mohl trochu rozepsat. Když budu mít voliéru a z ní bažanty vypuštěné na zahradu a zároveň, jediné místo k hřadování bude ve voliéře, bažanti se tam nebudou na noc vracet?
Ta křídelní spona umožnuje plné protažení křídla v kloubcích? Pokud ne, tak bych taky stříhal nebo spíše kupíroval.
Rozepsat bych se mohl,ale nevím jakou máte zahradu.Bažant pro svůj život se potřebuje někam schovat před sluncem,deštěm a stačí mu nějaké okrasné keře,polehavé jalovce,sestříhané smrčky atd..Zvyknout bažanta na volieru lze,ale trvá to hodně dlouho.Je nutné mu předkládat krmení v určitou hodinu, ale nocovat tam chtít nebude.Bažantí slepice nejraději nocuje na zemi a to i v přírodě pod nějakým keřem a kohout by rád hřadoval na stromě,ale pokud mu to není umožněno,tak zalézá také pod nějaký keř.
Křídelní poutka jsme používali v bažantnici u kohoutů,kteří byli přes zimu oddělení od slepic ve velké zahradě.Tedy ve stejném prostředí asi jako u vás.Pokusím se poutko popsat.Kožený pásek široký 1cm secvaknutý nýtkem do tvaru T.Horní strana délka 10 cm a spodní strana písmene T délka 9 cm.Na každém ze tří konců byla dírka.Dávalo se to na loketní kloubek kohouta a spojení všech dírek se dělalo kovovou měkou spojkou,něco jako závlačka.Kohoutům se to sundavalo až když šli do revíru na odstřel.Nijak jim to křídlo nepoškozovalo,ale pokud jsou kupírovaní,tak je to nejistější proti ulétnutí a nijak jim to krásu peří nezničí.Se zastřiženým křídlem si např.Stříbrného bažanta nedovedu představit.Zdraví Kouťák
Bazanty jsem choval 2 roky a chov jsem ukoncil. Mel jsem je od kurat a od rana do vecera byla jejich cinost to, ze se snazili zdrhnout. Mam vybeh s 2m vysokym plotem a nahore sit a porad do ni narazeli, snazili se porad uletet, umi vzlitnout i kolmo, maji velky odraz od zeme. Navolno pokud neudelate neco s kridly nema cenu. Ale myslim si ze i kdyz jim zastrihnete letky, tak plot nemusi byt pro ne problem, fakt se umi hodne odrazit od zeme.