Zdravím všechny zkušené chovatele.
Milí chovatelé, jak jsme si stačili všimnout, jaro je v plném proudu, ale mě jen trápí, že mi žádná slepička nechce a nechce nasednout. :(
Chci vám jen popsat jak jsem vždy přišel k nějaké kvočně:
Vždy jsem si od někoho kvočnu buď si od někoo kvočnu koupím nebo vypůjčím. Loni jsem od jednoho moc hodného pána dostal krásnou slepičku, která mu temže rocu sedla podruhé. Byl jsem štěstím bez sebe, protože vím, že tento pán má všechny slepice odchovány kvočnou, každá slepice mu nasedne a vodí malá kurátka. Slepici jsem hned večer zanesl do chléva, kde měla přichystané hnízdo. 5. září slepice svá kuřata vyvedla.
Letos mi ještě nesedla :( . Zkrátka, když si půjčím kvočnu, vyvede mi doma kuřata, ale další rok už nesedne :(
Na mém kanálu si můžete přečíst, že jsem tam napsal, že mám slepice, které se mi schovají někam , a pak dojde s malými kuřaty. Ano, to byla pravda -měl jsem jen jednu:(
Chtěl bych tedy poradit, proč ti, co mi ji půjčí u nich slepice kvoká a u mě se tatéž slepice nerozkvoká?
jo012810
napsal(a):
Kvočna (slepice) není stroj. Takže nemusí každým rokem kvokat několikrát. Mezi téměř zaručené kvočny patří hedvábničky. Pokud chcete mít jistotu líhnutí, pak jedině líheň....
Milý/á pane/paní, neřekl jsem, že je kvočna stroj, nejde mi ani o jistotu líhnutí -slepice se v dnešní době dají koupit. Jen se mi líbí, když kvočna vodí svá mláďata, a že se tjejich rod obnovuje tím, že si každý rok vytvoří svoji novou sestavu. proto mě mrzí, že mi i ta slepice, která úatří do tohoto rodu nechce sednout.
Samozřejmě vím, že hevábničky patří mezi vyhlášené maminy.
Ale ty se mi moc nelíbí, chci prostě obyčejnou selskou slepici, která vodí svá kuřata, jak to bylo na vesnici zvykem ještě před 60lety. Díky.
Mě jen zajímalo nechcou sedět. (Co udělat pro to, aby kvokaly?)
Uživatel s deaktivovaným účtem

adam_adam
napsal(a):
Milý/á pane/paní, neřekl jsem, že je kvočna stroj, nejde mi ani o jistotu líhnutí -slepice se v dnešní době dají koupit. Jen se mi líbí, když kvočna vodí svá mláďata, a že se tjejich rod obnovuje tím, že si každý rok vytvoří svoji novou sestavu. proto mě mrzí, že mi i ta slepice, která úatří do tohoto rodu nechce sednout.
Samozřejmě vím, že hevábničky patří mezi vyhlášené maminy.
Ale ty se mi moc nelíbí, chci prostě obyčejnou selskou slepici, která vodí svá kuřata, jak to bylo na vesnici zvykem ještě před 60lety. Díky.
Mě jen zajímalo nechcou sedět. (Co udělat pro to, aby kvokaly?)
To byla odpověď, že slepice není stroj, tudíž do hlavy jí nikdo nevidí, proč jednou kvoká a podruhé ne. Babská rada říká krmit naklíčeným ječmenem a dávat pít dešťovou vodu. Zdůrazňuji "babská" rada. pak už máte jen možnost hledat kvokavé plemeno, které se podle vás bude vizuálně blížit té "selské slepici před 60 lety". Taky je otázkou, co byla před 60 lety "obyčejná selská slepice".....
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
To byla odpověď, že slepice není stroj, tudíž do hlavy jí nikdo nevidí, proč jednou kvoká a podruhé ne. Babská rada říká krmit naklíčeným ječmenem a dávat pít dešťovou vodu. Zdůrazňuji "babská" rada. pak už máte jen možnost hledat kvokavé plemeno, které se podle vás bude vizuálně blížit té "selské slepici před 60 lety". Taky je otázkou, co byla před 60 lety "obyčejná selská slepice".....
Co bylo před 60 léty selská slepice? To bylo ještě před združstevněním...A pamatuji se, že skuteční hospodáři vyhledávali vlašku koroptví, ale ta tak moc nekvokala, stejně, jako leghornka. Potom tu byli drobní kovozemědělci, kteří měli na dvorku různé křížence a ti pak většinou kvokali. Ti co chtěli zmasilou drůbež, chovali hempšírky a wiandotky. Takže si nakřižte co se vám líbí a myslím, že již diskuse na toto téma: Co bylo...tu již byla.
Já mohu doporučit Orpingtonky. Jsou kvokavé, ale lehce je odkvokáte. Stačí zavěsit na noc do drátěné klícky (jako dno mám mateří mřížku z úlu, aby tam nebyly velké otvory, kvůli prostrečení drápu a pod.) ráno vypustím a je po kvokání. Nyní mi sedí 2 a 2 už jsem odkvokala. Matky jsou to výborné, kuřata vodí a brání statečně 8 týdnů. Ještě se mi nestalo, aby je pustila třeba ve 4. týdnu. Na váš dotaz . Proč kvoká sousedovi a vám ne je těžká odpověď. Ale můžete zkusit, při sebemenším náznaku kvokání,( to jistě poznáte), okamžitě zavřít do kukaně na podkladky. U mně to tak funguje. Ona ještě stále snáší, ale vajíčka jí beru a nechávám podkladky. Po nějaké době přestane snášet a to je okamžik, kdy vyměníte podkladky za vajíčka a ona už z hnízda nesleze. Ono to chce mít těch kvočen víc, já jich mám 7 a 3 se letos také ještě nerozkvokaly, tak si eště nějakou náhradnici opatřete, ať máte jistotu