Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.7.2019 19:05
Marss

XXX.XXX.97.226

Dobrý den, letos i loni jsem krmila kuřátka sypkou směsí K1 od firmy Popak Opava. Chci se zeptat na zkušenosti se sypkou směsí? Vždy mi po 7-10 dnech začaly umírat kuřata.

7.7.2019 00:11
ančovička1

XXX.XXX.9.141

..a nemela ta smes proslou zarucni lhutu? ..ja krmim od firmy Energys a letos po prvnim lihnuti mi take pochcipala kurata,protoze jsem si nevsimla,ze mi pani prodavacka prodala 3 mesice proslou smes..

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.7.2019 08:10

Tak já dokonce jednou zkrmil zbytek loňské K1 a vše živé. Nikdy jsem na expiraci, popravdě, nekoukal, koupím a zkrmím. Nejen tedy K1, ale celoročně směs pro nosnice. Nemohla tam být jiná příčina úhynu?

7.7.2019 10:13
ančovička1

XXX.XXX.220.127

..tedy u mne ne..teplo,sucho,denne cisteni,nova odchovna, v loznici😂kurata mi zacala kulhat,padat na nohy,neschopnost chodit..nedostatek vitaminu E..bodlinka mi tenkrat pricinu objasnila..kurata lihnu 25 let,nikdy se mi to nestalo,lihnu nejmin 100kurat rocne....takze vy jste mel s proslou expiraci veelke stesti,asi vase smes byla lepe uskladnena..ale to hodne riskujete..

7.7.2019 18:21

ančovička1 napsal(a):
..tedy u mne ne..teplo,sucho,denne cisteni,nova odchovna, v loznici😂kurata mi zacala kulhat,padat na nohy,neschopnost chodit..nedostatek vitaminu E..bodlinka mi tenkrat pricinu objasnila..kurata lihnu 25 let,nikdy se mi to nestalo,lihnu nejmin 100kurat rocne....takze vy jste mel s proslou expiraci veelke stesti,asi vase smes byla lepe uskladnena..ale to hodne riskujete..

Teď už si budu dávat pozor, ale jak říkám, chovám asi 8 let a zatím nic, tedy nic z krmení. Pokud nějaká kuřecí byla, šla do uzavíratelného kýble a do skladu. Tak raději už nic schovávat nebudu.

8.7.2019 08:07
laying hen

XXX.XXX.166.107

Koncom apríla som robil zmes na báze Energys Drubež Uni 30 (čo je výborný opakovane osvedčený koncentrát, škodaže je GMO), +čistá kukurica ako zmes K1 pre Dominant biely D229. Priviezli mi 107ks. Hneď prvé 3-4dni uhynulo 9 kuriatok, kým som nezmenil zmes na pšeničnú. Kuriatka mali zalepené zadočky stolicou, boli ospalé. Dlho som uvažoval, čo im mohlo byť, či to súviselo s vakcináciou..., zvažoval som iné príčiny. V jeseni som nechtiac vysypal na zem v garáži, kde mám vysypané hrubé kamenivo, kukuricu. Myši som v otvorenom garáži mal, veľa kadečoho zožrali, ale tej kukurice sa nedotkli. Ešte mi zvýšilo z tej kukurice (v sudoch), pridával som ju nosniciam v bežnom množstve ako majú bežné zmesi, krmivo o zvyčajnom obsahu živín, kto pozná moje diskusie, vie, že si na tom dávam záležať. Znáška momentálne je ale nižšia (našťastie už posledných 20kg zmesky). Uzavriem to, po analýze príčin sa domnievam, že za to môžu mykotoxíny kukurice. V skladovanom krmive sa situácia pravdepodobne zhoršuje, literatúra píše, že kukurica sa nemelie do zásoby, lebo sa kazí.Zistil som navyše, že pšeničná K1 zmes kuriatkam vôbec nevadila, naopak, sú krásne. Aj kvoli tomu, že kukurica má málo a veľmi nekvalitný proteín, s ňou končím. Vystačím si s pšenicou, v premixe sa nachádza fytáza, xylanáza, čo zvyšuje jej stráviteľnosť aj u mladých kuriatok.
Doplnenie: ešte je možnosť, dnes je hitom urýchliť suchosť obilia... postriekaním Roundupom, bohvie, či niekto nechcel urýchlyiť vysušenie kukurice.

8.7.2019 10:15
laying hen

XXX.XXX.166.107

Ešte jedna rada k zvyšným K1,K2 KZK zmeskám. Nosnice-hybridky sa zvyčajne nesú od 18.-20.týždňa pri plnohodnotnej výžive. Od 17.týždňa je vhodné zvýšiť vápnik na polovicu dávky, čo majú v zmeske nosnice, aby mali od začiatku pevné škrupinky a neboli vajcia iba v blane... Zvyšné zmesky K1,2,KZK zmiešajte 1:1 so zmeskou pre nosnice, čím ten vápnik zvýšite zhruba na požadovanú úroveň a zbavíte sa prebytkov z odchovu.

8.7.2019 10:29

laying hen napsal(a):
Koncom apríla som robil zmes na báze Energys Drubež Uni 30 (čo je výborný opakovane osvedčený koncentrát, škodaže je GMO), +čistá kukurica ako zmes K1 pre Dominant biely D229. Priviezli mi 107ks. Hneď prvé 3-4dni uhynulo 9 kuriatok, kým som nezmenil zmes na pšeničnú. Kuriatka mali zalepené zadočky stolicou, boli ospalé. Dlho som uvažoval, čo im mohlo byť, či to súviselo s vakcináciou..., zvažoval som iné príčiny. V jeseni som nechtiac vysypal na zem v garáži, kde mám vysypané hrubé kamenivo, kukuricu. Myši som v otvorenom garáži mal, veľa kadečoho zožrali, ale tej kukurice sa nedotkli. Ešte mi zvýšilo z tej kukurice (v sudoch), pridával som ju nosniciam v bežnom množstve ako majú bežné zmesi, krmivo o zvyčajnom obsahu živín, kto pozná moje diskusie, vie, že si na tom dávam záležať. Znáška momentálne je ale nižšia (našťastie už posledných 20kg zmesky). Uzavriem to, po analýze príčin sa domnievam, že za to môžu mykotoxíny kukurice. V skladovanom krmive sa situácia pravdepodobne zhoršuje, literatúra píše, že kukurica sa nemelie do zásoby, lebo sa kazí.Zistil som navyše, že pšeničná K1 zmes kuriatkam vôbec nevadila, naopak, sú krásne. Aj kvoli tomu, že kukurica má málo a veľmi nekvalitný proteín, s ňou končím. Vystačím si s pšenicou, v premixe sa nachádza fytáza, xylanáza, čo zvyšuje jej stráviteľnosť aj u mladých kuriatok.
Doplnenie: ešte je možnosť, dnes je hitom urýchliť suchosť obilia... postriekaním Roundupom, bohvie, či niekto nechcel urýchlyiť vysušenie kukurice.

No, já zase pro změnu po kupované směsi K1 od jednoho výrobce měl ulepené zadečky, takže jsem dal na radu zde psanou a prvních pár dnů krmím jen kukuřičný šrot (koupím nějaké kilo celé kukuřice, na domácím mlýnku na robotu semelu a krmím, když zapomenu, tak jsem taky koupil jen kukuřičnou polentu) a zalepené zadečky zmizely. Letos jsem zkusil krmit jednu várku hned od začátku K1 od jiného výrobce a zalepeného není nikde nic. Zkusím tedy příští rok na všechny várky a uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Zatím na posouzení je to malý vzorek.

8.7.2019 11:29
laying hen

XXX.XXX.166.107

Problém kukurice oproti pšenici je v tom, že pšenica sa žne v 7.mesiaci a kukurica je nezriedka viditeľná na poli aj v 12.mesiaci. Pšenica tak dosahuje štandardnú kvalitu takmer každá, je dobre vysušená na slnku, kdežto kukurica je na poli v čase, kedy už prší viac, je chladno a množia sa plesne. Stalo sa mi, že som dostal 2 vrecia kukurice v jeseni, zabudol som na ne, keď som ich na jar otvoril, boli celé prerastené plesňou, u pšenice sa mi to ešte nestalo. U kukurice treba dať veľký pozor na jej zdroj.

8.7.2019 11:52
honzapm

XXX.XXX.182.25

Laying Hen - a rozlišujete kukuřici (na poli) na senážní a na semeno?

Jinak žluklá směs je účinný zabiják kuřat.

8.7.2019 12:21
laying hen

XXX.XXX.166.107

honzapm napsal(a):
Laying Hen - a rozlišujete kukuřici (na poli) na senážní a na semeno?

Jinak žluklá směs je účinný zabiják kuřat.

Senáž asi ide dole z poľa skôr, myslím, kukurica na zrno ostáva dlhšie...
Ja samozrejme myslím na kukuricu-zrno.
Nič iné, čo by zabilo kuriatka, ma nenapadá, iba zlá kukurica. Keďže som zistil, že kuriatka vyrástli následne aj na pšeničnej zmesi (minulý rok som robil pšeničnú zmes pre perličky známemu po tom, čo na bežnej zmeske mal denne úhyny), navyše som nemusel dávať toľko bielkovín, tak je kukurica pre mňa pasé. Veľkovýrobcovia zmesí ako napr. Energys, veľké závody na výrobu etanolu si dajú pred prevzatím kukuricu na rozbor na mykotoxíny a pod. Čo u malého chovateľa je samozrejme nezmysel.

8.7.2019 16:49
ančovička1

XXX.XXX.9.141

U mojich kurat zadne ulepene zadecky nebyly,jen problemy s nozkami,normalne se snazila zrat,ale nemohla se pohybovat,davala jsem je ke krmitkum,zrala,ale nemelo to smysl,tak jsem je postupne musela zlikvidovat..zlukla smes,asi tedy kukurice,uplna absence vitaminu E..asi 60 kurat ..druhe a dalsi odchovy mam uplne v poradku,krmim stale stejnou smesi,Energys K1,ale cerstvou,davam si velky pozor na dobu expirace..vse v poradku..velkym kuratum pridavam smes srotovane psenice s kukurici..vetsim kurickam I trochu smesi pro nosnice,varena vajicka..😀jsou v poradku,pekne rostou😀

9.7.2019 07:37
horal

XXX.XXX.13.30

Já dávám K1g hned po vylíhnutí až do tří týdnů. Pak přejdu na K2g do osmého až desátého týdnu a poté dostávají granule kuře midi až do doby kdy začnou slepičky krákorat. To už dávám granule pro nosnice se pšenicí 1:1. Všechny ty směsi mají celodenně k dispozici, k tomu do jednoho měsíce dostávají míchanici, vajíčko, tvaroh a kukuřično pšeničný šrot. Pak vajíčko a tvaroh nahradí brambory a nakrájená kopřiva. Nemám problém s odchovem, až na jednu várku letos, ale to není kvůli krmení, ale asi třetí den po vylíhnutí soused vyhodil pojistky v garáži (máme společnou elektriku) a nenahodil je. Přišel jsem na to až ráno kdy už byly kuřata dost podchlazené. Projevilo se to až nyní v těch vedrech kdy mi z třiceti kuřat padlo asi osm ve věku šesti týdnů. Jak se ochladilo tak se zdá být vše v pořádku. Směsi značky Energys nakupuji u Kvídery a obilí u fa oseva.

9.7.2019 09:45

Já dávám kuřatům od vylíhnutí směs VKCH1 (pro výkrm kachňat-sypká), po které jsem zjistil, že líp rostou než po K1. Mají ji neustále pod takovou děravou klíckou. Je to sice jen rozbitá klec původně pro křepelky, jakožto aby mohly být na trávníku, ale svůj účel plní dobře. Dokud jsou kuřata malá, tak tam pohodlně vlezou, ale časem díry přerostou a už je problém se tam dostat. To už ale mají dost velké zobáky, aby žrala pšenici, slunečnici a později i kukuřici. Taky už přijímají hodně žrádla a nemyslím, že by bylo ekonomické krmit směs.
I kdybych chtěl, tak další směsi pro kuřata nemá cenu kupovat. Ona totiž veškerá drůbež žere společně. A první, kdo by naletěl na drahé směsi pro kuřata, by bezpochyby byly husy. A i kdybych to zabezpečil proti husám, tak by to nešlo proti starým slípkám a těžko proti kachnám.
Ale můj způsob krmení, kdy od 6. týdne se krmí pouze zrno, nelze určitě praktikovat v uzavřené voliéře nebo odchovně. Moje kuřata už jako měsíční začínají chodit na hektarový pozemek, co máme za domem. Jak rostou, tak se vzdalují, když už jsou trochu větší než křepelka, tak už mají celou louku zmapovanou a chodí až k silnici, už bez kvočen. Loví tam brouky a občas ozobnou traviny, přehrábnou kompost. Není nad to, co si najdou.
Jinak když bych se vrátil ke krmení staré směsi, tak s tím jsem neměl problém. Na jaře už jsem dokrmoval směs rok starou. Nakupuju směsi v MJM agro a.s. Litovel.

Přidejte reakci

Přidat smajlík