Kuřice plemene Sussex a Amrokska krahujcová

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.4.2020 21:02
Blemon

XXX.XXX.60.12

Dobrý den,

ráda bych se informovala, které z plemen je vhodnější pro začátečníka. Rádi bychom slepičky, máme pro ně 2000m v podhůří Beskyd, slunné stanoviště, dost u nás fouká. Nepotřebuji nějaké mega výnosy vajec,spíš je chceme pro radost, cca 6 kousků.U plemene Sussex jsem četla problém s kvokavostí, jak velký problém si pod tim představit?A v neposlední řadě bych byla vděčná za nějaký tip na chovatele u nás, pokud někdo víte, osobně jsem na nikoho zatím nenatrefila.Moc děkuji za pomoc!

3.4.2020 00:04
kury

XXX.XXX.163.46

pastevecovci napsal(a):
https://chovatelesasexky.webnode.cz/kontakt/adresar/

Amrox jsou výborné nosnice chovám je přes 40 let ,bohužel klub v ČR se rozpadl,V posledních letzech se objeví i kvočna jinak jsou velmi otružilé shánivé ,jedná se o americké polemeno.

3.4.2020 09:35
Blemon

XXX.XXX.60.12

kury napsal(a):
Amrox jsou výborné nosnice chovám je přes 40 let ,bohužel klub v ČR se rozpadl,V posledních letzech se objeví i kvočna jinak jsou velmi otružilé shánivé ,jedná se o americké polemeno.

Aha a když je chováte, je možnost i od vás koupit nebo ne? Po přečtení všech charakteristik jsem právě nabyla dojmu, že bychom toto plemeno zvládli a tak nějak bych raději plemeno než hybrida, nepotřebuji mašiny na vajíčka. Nevím, jestli si můžu troufnout na odchov slepiček od kuřátka, abychom to zvládli a neublížili bychom těm drobkům naší nezkušeností.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.4.2020 10:56

Za sebe bych z hlediska snášky radši Amroksky. Zkušený chovatel je zvládne i po vylíhnutí vysexovat. Sasexky jsou zase takové "parádnejší". Inu vše má svoje.

3.4.2020 11:01
Blemon

XXX.XXX.60.12

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Za sebe bych z hlediska snášky radši Amroksky. Zkušený chovatel je zvládne i po vylíhnutí vysexovat. Sasexky jsou zase takové "parádnejší". Inu vše má svoje.

Já dám na radu zkušenějších, asi co tak čtu, tak ty Amroksky by pro nás byly lepší. Možná si časem pak můžeme pořídit i pár parádnic, pokud budu vidět, že je tady nikdo nechce lovit atp. Jen mám obavu z těch 3 denních kuřátek, jak se to odchovává a jestli bychom to zvládli. Trošku starší slepičky se asi sehnat nedají :-/

3.4.2020 11:09

No čistokrevná drůbež se obchoduje nejčasteji, jako 1-3 denni kuřata. Nebo pak na podzim občas pár jedinců co přebydou ale na to bych moc nespolehal...Jeden čas se kuřičky
Amroks inzerovali..ale to.je už hodně let zpět. Ale možná se vám podaří sehnat. Nevzdavejte to.

3.4.2020 11:20
Blemon

XXX.XXX.60.12

No čistokrevná drůbež se obchoduje nejčasteji, jako 1-3 denni kuřata. Nebo pak na podzim občas pár jedinců co přebydou ale na to bych moc nespolehal...Jeden čas se kuřičky
Amroks inzerovali..ale to.je už hodně let zpět. Ale možná se vám podaří sehnat. Nevzdavejte to.

Jasný no, pokud nebude jiná cesta, tak se budu snažit sehnat ty prďoly a uděláme maximum, aby nám ve zdraví vyrostly. Ale jak se vším, co je nové no, člověk má obavy. Vůbec o tom nic netuším, čím se krmí,co potřebují...bude to zkouška :-)

3.4.2020 13:34

Krmeni K1. Nedoporučuji dělat experimenty. Pak potřebuji teplo. Buď zainvestujete do topné desky nebo použijete 100W žárovku. Udržovat je v suchu a teple. Kuřata si řeknou zda jim je horko nebo zima. O odchovu se tu toho již napsalo hodně. Pokud se budete chtit na něco zeptat zde je možnost.

4.4.2020 21:03
Blemon

XXX.XXX.60.12

Krmeni K1. Nedoporučuji dělat experimenty. Pak potřebuji teplo. Buď zainvestujete do topné desky nebo použijete 100W žárovku. Udržovat je v suchu a teple. Kuřata si řeknou zda jim je horko nebo zima. O odchovu se tu toho již napsalo hodně. Pokud se budete chtit na něco zeptat zde je možnost.

Děkuji za tipy, to krmivo pořídím-teda jestli se mi vůbec kuřátka podaří sehnat. Zatím to moc nevypadá.

4.4.2020 21:28

Blemon napsal(a):
Jasný no, pokud nebude jiná cesta, tak se budu snažit sehnat ty prďoly a uděláme maximum, aby nám ve zdraví vyrostly. Ale jak se vším, co je nové no, člověk má obavy. Vůbec o tom nic netuším, čím se krmí,co potřebují...bude to zkouška :-)

Odchovat kuřata je jednoduché jak facka a zvládne to i začátečník, Vaše obavy z neúspěchu by byly oprávněné u bažantů nebo krůtiček, normální slepičí kuřata vydrží kde co.
Směs mohou mít v podstatě jakoukoli pro drůbeží mláďata (K1, BR1, KR, BŽ1, KCH), vyrostou na všem, ze zkušenosti doporučím BR1 (brojleří směs) nebo jinou s kokcidiostatikem, ať se najisto vyhnete zdehání na kokcidiózu.
Ve 3-6 týdnech podle počasí se stěhují kuřata ven, postupně. Topí se do 9-14 dnů po vylíhnutí třeba infražárovkou, ono záleží na počtu kuřat, odchovně (velikost, materiál), teplotě místnosti a tak.
A nejlepší je stejně mít kuřata u kvočny, tam je to ještě víc bezpracné.

4.4.2020 23:26
Blemon

XXX.XXX.60.12

Odchovat kuřata je jednoduché jak facka a zvládne to i začátečník, Vaše obavy z neúspěchu by byly oprávněné u bažantů nebo krůtiček, normální slepičí kuřata vydrží kde co.
Směs mohou mít v podstatě jakoukoli pro drůbeží mláďata (K1, BR1, KR, BŽ1, KCH), vyrostou na všem, ze zkušenosti doporučím BR1 (brojleří směs) nebo jinou s kokcidiostatikem, ať se najisto vyhnete zdehání na kokcidiózu.
Ve 3-6 týdnech podle počasí se stěhují kuřata ven, postupně. Topí se do 9-14 dnů po vylíhnutí třeba infražárovkou, ono záleží na počtu kuřat, odchovně (velikost, materiál), teplotě místnosti a tak.

Moc děkuji za rady,cením si toho vysoce.J Vůbec nejraději bych kuřata od kvočny, i skrz ně samotné (chovám psy a tak na vliv dospělých na mlaďata nedám dopustit),ale získala jsem z toho ,co jsem zatím načetla pocit, že tohle se moc nedělá a když,tak si taková zvířata nechávají samotní chovatelé.Nechci hybrida,chci plemeno, vlastně ani netrvám na uvedeném, jen jsem o nich četla,že jsou odolné (u Beskyd tady dost fouká a prší, tak abych si nepořídila nevědomostí slepice, co jim to bude ubližovat).

5.4.2020 07:34

Blemon napsal(a):
Moc děkuji za rady,cením si toho vysoce.J Vůbec nejraději bych kuřata od kvočny, i skrz ně samotné (chovám psy a tak na vliv dospělých na mlaďata nedám dopustit),ale získala jsem z toho ,co jsem zatím načetla pocit, že tohle se moc nedělá a když,tak si taková zvířata nechávají samotní chovatelé.Nechci hybrida,chci plemeno, vlastně ani netrvám na uvedeném, jen jsem o nich četla,že jsou odolné (u Beskyd tady dost fouká a prší, tak abych si nepořídila nevědomostí slepice, co jim to bude ubližovat).

Tady máte stránky klubů nejvíc otužilých plemen.
http://sumavanky.cz/
http://www.klubchovatelovoraviek.weblahko.sk/
http://ceska-slepice.mozello.cz/

5.4.2020 08:00
Blemon

XXX.XXX.60.12

Moc děkuji za odkazy.A vy sám chováte nějaké slepičky?

5.4.2020 08:04
Blemon

XXX.XXX.60.12

Ještě jsem uvažovala nad vlaškama, četla jsem o ně taky pozitivní reference,co myslíte?

5.4.2020 08:22

Dovolím i oponovat a trochu mě občas vaše "všeználkovské" rady ve vašem věku zaráží...
Kdyby to vážně bylo jedno, čím se kuřata krmí, tak by se ty směsi asi nevyráběly, ne? Jasně, že to může být u některých výrobců jen reklamní trik, namítnete, ale to pak už bychom nemohli věřit ničemu. Takže pokud někdo chce odchovat kuřat slepic a má možnost si objednat, tak K1. Proč budu nebrojlerovým kuřatům dávat směs pro brojlery nebo dokonce kachny? Já sice odchovávám jen cca 10 let a s kvočnami, ale rozhodně bych si netroufl říci začátečníkovi, že je to jednoduché jako facka a že slepičí kuřata vydrží kde co. Už jen s tou teplotou. Jestliže mají kuřata termoregulaci k 6. týdnu, tak bych si netroufl poradit, že podle počasí je můžu vystěhovat ve 3 týdnech ven a bez žárovky a přitápění. Pokud se začátečník takové rady bude držet (co to "podle počasí"), tak vezme svá měsíční kuřata, venku bude přes den 18 stupňů, v noci třeba jen 5, ona mu začnou chcípat a co pak? Samozřejmě, že vše je individuální, ale přemýšlel bych nad tím, než někomu poradím, jaké to taky může mít důsledky pro toho živého tvora, který je odkázán na svého chovatele, který mu je povinen (aby to nebylo týrání) zajistit životní podmínky. Nevědomost hříchu nečiní, říká se, ale....
Po různých zkušenostech a po diskuzi i radách tady na iFauně třeba já dávám kuřatům první 3 dny jen kukuřičný šrot a pak postupně K1, od té doby nikdy neměly ulepené zadečky.
Můj názor, můj dojem a můj pocit.
Nadšení vám nechybí, ale občas trochu pokory neuškodí.

5.4.2020 09:39
ančovička1

XXX.XXX.15.103

Souhlasim s vami,frufru, ve všech bodech..já odchovavam ročně kolem 100kuřat, Livacoxem neockuji, krmim K1 a uhyn na kokci,dovolim si rict že téměř žádný,sem tam ..hlavně musi mit kuřata sucho,teplo,světlo, udržovat je v čistotě a směs..ja ani kukuricny srot nedávám,problém s ulepenymi zadecky nemám😀a..možná ho příště zkusim..

Blemon..chtela jste slepice do hor,kde je drsné počasí..vlasky bych vam opravdu nedoporučila..maji velké hrebeny,které jsou velice citlivé na mráz..v mrazivych dnech nesmi ven, hrebeny namrzaji a odpadají..brala bych slepice s malymi hřebínky kombinované uzitkovosti..

5.4.2020 10:08
kury

XXX.XXX.163.46

Ten pan erlec bud nemá zkušenosati nebo jen tak chytračí viditelnuje se což jsem pochopil již z jehbo dřívějších příspěvků.Směsi jsou dělány pro jednotlivé druhy drůlbeže a jewjich kategorie svyváženými ptřebami pro užitkovosta rozhodně nemají být zaměnovány ,záměna určitě škjodí.Dříve za soukromého hospodaření jsme meli 60 koroptvích vlašek byla dodávka vajec a kuřata nikdo neřešil,vždy nějaká kvočna kuřata přivedla,měnil se pouze kohout.Směsi nebyli a kuřata se krmila jkrupkami a jáhlami a sama se naučila na pšenici a oatatní .Tehdy to bylojednoduché.C Hovám slepice téměř 60 let tisíce jsem vylíhl a ještě dnes odchovávám 150 kuřat .Prvních pět dnů dávám krupky pak K1 a poswtupně další a problémy nejsou.Kuřata odchovávám do šesti týdnů v odchovně s možností od tří týdnů ve výběhuz za pěkného počasí.Takové rady jedna paní povídala mám hrozně rád.

5.4.2020 10:39

kury napsal(a):
Ten pan erlec bud nemá zkušenosati nebo jen tak chytračí viditelnuje se což jsem pochopil již z jehbo dřívějších příspěvků.Směsi jsou dělány pro jednotlivé druhy drůlbeže a jewjich kategorie svyváženými ptřebami pro užitkovosta rozhodně nemají být zaměnovány ,záměna určitě škjodí.Dříve za soukromého hospodaření jsme meli 60 koroptvích vlašek byla dodávka vajec a kuřata nikdo neřešil,vždy nějaká kvočna kuřata přivedla,měnil se pouze kohout.Směsi nebyli a kuřata se krmila jkrupkami a jáhlami a sama se naučila na pšenici a oatatní .Tehdy to bylojednoduché.C Hovám slepice téměř 60 let tisíce jsem vylíhl a ještě dnes odchovávám 150 kuřat .Prvních pět dnů dávám krupky pak K1 a poswtupně další a problémy nejsou.Kuřata odchovávám do šesti týdnů v odchovně s možností od tří týdnů ve výběhuz za pěkného počasí.Takové rady jedna paní povídala mám hrozně rád.

Všechno ohledně kuřat je z praxe, jako občas se opřu o vzorník a článek, ale v tomto případě odkazuji na svoje kuřata, co už jsem odchoval.

5.4.2020 11:12
ančovička1

XXX.XXX.15.103

A ja jsem zapomněla na jahly😀
Prvnich pár dni dostavaji kuřátka jáhly😀,potom začnu pridavat směs K1..

5.4.2020 13:41
Blemon

XXX.XXX.60.12

Moc děkuji všem za rady,pořídím topnou desku, krmivo K1 a čistota je samozřejmostí. Jak dlouho se tím krmením kuřátka krmí a pak se předpokládám přechází na nějaký "dospělejší" krmení?Přes noc bych je určitě venku nenechala, mám zkušenosti se štěňátky a ty jsou taky dlouho prostě náchylná miminka a to mi za to nestojí, abych zbytečně riskovala jejich zdraví. Nic jim neuteče. Vodu předpokládám neomezený přístup. Od kdy mohu pak prosím odrostlá kuřátka umistit ven do kurníku?A omezit jim že začátku prostor?Budou mít 2000 metrů výběh, aby se mi tam neztratila třeba,štěně toho je právě v tom malém věku schopno :-D Moc děkuji!

5.4.2020 15:28

Blemon napsal(a):
Moc děkuji všem za rady,pořídím topnou desku, krmivo K1 a čistota je samozřejmostí. Jak dlouho se tím krmením kuřátka krmí a pak se předpokládám přechází na nějaký "dospělejší" krmení?Přes noc bych je určitě venku nenechala, mám zkušenosti se štěňátky a ty jsou taky dlouho prostě náchylná miminka a to mi za to nestojí, abych zbytečně riskovala jejich zdraví. Nic jim neuteče. Vodu předpokládám neomezený přístup. Od kdy mohu pak prosím odrostlá kuřátka umistit ven do kurníku?A omezit jim že začátku prostor?Budou mít 2000 metrů výběh, aby se mi tam neztratila třeba,štěně toho je právě v tom malém věku schopno :-D Moc děkuji!

K1 do 6. týdne, pak do 17. týdne K2. Vodu i krmení neomezeně. Moje slepice mají krmítko s pšenicí i směsí k dispozici neustále.
Kuře má termoregulaci v 6 týdnech, do té doby bych je venku nechával jen na teple a slunci (s možností úkrytu ve stínu). Pokud budou mít venkovní kurník, pak po přestěhování do něj bych jim vymezil menší plochu, aby si zvykla, kam patří. Po tře 14 dnech jim už můžete, myslím, nechat pozemek volný, pokud to tak chcete. Vymezit třeba plůtkem menší plochu u kurníku je i praktické, když potřebujete třeba odjet, mít je pod dozorem atd., vždy to lépe uděláte na (např.) 50 m2, než na zahradě 2000 m2

5.4.2020 16:30
Blemon

XXX.XXX.60.12

K1 do 6. týdne, pak do 17. týdne K2. Vodu i krmení neomezeně. Moje slepice mají krmítko s pšenicí i směsí k dispozici neustále.
Kuře má termoregulaci v 6 týdnech, do té doby bych je venku nechával jen na teple a slunci (s možností úkrytu ve stínu). Pokud budou mít venkovní kurník, pak po přestěhování do něj bych jim vymezil menší plochu, aby si zvykla, kam patří. Po tře 14 dnech jim už můžete, myslím, nechat pozemek volný, pokud to tak chcete. Vymezit třeba plůtkem menší plochu u kurníku je i praktické, když potřebujete třeba odjet, mít je pod dozorem atd., vždy to lépe uděláte na (např.) 50 m2, než na zahradě 2000 m2

Aha,praktický postřeh, tak to tak udělám-právě bych chtěla, ať se pohybujou na tom velkém výběhu hlavně, ale je fakt,kdyby se něco řešilo, tak by to bylo o nervy.Děkuji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík