SOS housata husy české

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

jfoglar

7.5.2020 14:04
jfoglar

XXX.XXX.214.98

Prosím o radu
Mám 10 housat husy české staré 25 dní všechna krásně rostou. Dnes ráno když jsem je pouštěl do výběhu byla všechna v pořádku a čilá. ve dvanáct hodin jsem zjistil že dvě nemohou na nohy. Poraďte prosím co s tím. Nenapadá mě důvod proč se to stalo ani nevím jak jim pomoci
za případnou radu moc děkuji

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.5.2020 15:23

Začervení, odčervit.-

Mně se tahle velice často popisovaná sitauace (že začervená housata neběhají) naštěstí nikdy nestala a to už třetí sezonu husy, housata ani jiná vodní a hrabavá drůbež odčervovák vůbec nedostaly, asi mám štěstí že buď nemám u zvířat červy vůbec a nebo jsou na ně rezistentní.

Ještě je možnost, že mají málo vápníku, nebo si nachladily nohy.

7.5.2020 22:12
Meelek

XXX.XXX.164.251

Já bych je dal pod infra lampu do klícky na slámu, čistou vodu, kvalitní krmení, třeba namíchat ještě sekaný kopřivy, přidat vitamíny, třeba plastin, preventivně odčervit třeba Helmigalem. Přes veterináře objednat nebo narychlo sehnat přes nějakého chovatele holubů pár tablet bude rychlejší.. Pak podle návodu. Dal bych k nim i jedno nebo dvě zdravý, ať mají motivaci :). A čekat a modlit se. MV

7.5.2020 22:28
ančovička1

XXX.XXX.62.150

Jestli jsou housata dobre krmena,kompletni směsí,tak je jisté,že jim v těch rannich skoro mrazech prostydly nohy..jako každé mládě,kacata,kuřata a housata zvlášť,jsou choulostiva na zimu..to nebylo vubec rozumné pouštět je ven..zkuste si sám,bosý, chodit po namrzlé trávě..

jfoglar

8.5.2020 20:19
jfoglar

XXX.XXX.214.159

všem vám moc děkuji za reakci
pokud vás to zajímá krmím takto! ječmen pšenici oves a kukuřici sešrotuji a přidám vitaplastin forte a aby to neprášilo přidávám uvařené rozmačkané brambory nakonec hodně krouhaných kopřiv písek a vápenný grit mají stále k dispozici toto dostanou večer a brzy ráno a asi v 9 je pustím na pastvu záleží na počasí
s radostí vám mohu oznámit že dnes jsem žádné příznaky včerejčích problémů nezaznamenal housata jsou všechna čilá takže netuším příčinu včerejších potíží
snad jen jsem přemýšlel o tom že kolem chodí dost lidí jestli jim někdo nemohl něco hodit co by jim uškodilo ale to nepředpokládám
ješté jednou děkuji za váš zájem

8.5.2020 21:37

Tak hlavně, že to dobře dopadlo. Ale docela by mě zajímalo čím to nakonec bylo.

9.5.2020 08:32
kury

XXX.XXX.163.46

ančovička1 napsal(a):
Jestli jsou housata dobre krmena,kompletni směsí,tak je jisté,že jim v těch rannich skoro mrazech prostydly nohy..jako každé mládě,kacata,kuřata a housata zvlášť,jsou choulostiva na zimu..to nebylo vubec rozumné pouštět je ven..zkuste si sám,bosý, chodit po namrzlé trávě..

Tkkže pokud jsou housata řádně krmena a jsou zhusou tak jimnevadí pobyt venku za každého počasí.Husa je před nepřízní pčasí ochrán,odvede pod přístřešek nebo do chléva,rovněž tak kačata.JEto prostě vodní drůbež.Nejchoulostvější na zimu jsou krůtata a pak kuřata.U nás vodí housata od pátého dne venku bez problémů ,courají se ve vodě a vůbec jim to nevadí.Husy ajinou drůbež chováme témř 60 let a máme za ta léta hodně zkušeností.Díve se vyskytovali u housat tzv.žabky ,to housata řestávala chodit a špatně nebo vůbec přestávala přijímat potravu.Dnes se toto onemocnění vyskytuje zřídka.

9.5.2020 18:48
ančovička1

XXX.XXX.62.150

kury napsal(a):
Tkkže pokud jsou housata řádně krmena a jsou zhusou tak jimnevadí pobyt venku za každého počasí.Husa je před nepřízní pčasí ochrán,odvede pod přístřešek nebo do chléva,rovněž tak kačata.JEto prostě vodní drůbež.Nejchoulostvější na zimu jsou krůtata a pak kuřata.U nás vodí housata od pátého dne venku bez problémů ,courají se ve vodě a vůbec jim to nevadí.Husy ajinou drůbež chováme témř 60 let a máme za ta léta hodně zkušeností.Díve se vyskytovali u housat tzv.žabky ,to housata řestávala chodit a špatně nebo vůbec přestávala přijímat potravu.Dnes se toto onemocnění vyskytuje zřídka.

Taky chovam husy a kachny xx let😁 a prave se mi lihnou housata,v lihni,protože husy usedají později, zatim stale snáší..zatim se vylihlo 6 housatek,za par dni dalsi várka😀..housátka mám zatím v kuchyni pod žárovkou,přes den byla i venku,zatim v krabici,na sluníčku.malé pizmovky(13) už maji 3tydny,rostou jako z vody..o žabkach vim z doslechu,nikdy jsem je u housat ani kačat neměla 😀,ani moje mamka a to tenkrát žádné směsi nebyly,všechno se michalo doma..žabky na jazycich vodni drůbeže vzniknou nedostatkem vitaminu a minerálů..dneska krmné směsi tyto všechny živiny a minerály obsahuji,tak je drůbež zdravá😀🐣🐣

9.5.2020 23:59
honzapm

XXX.XXX.134.34

jfoglar napsal(a):
všem vám moc děkuji za reakci
pokud vás to zajímá krmím takto! ječmen pšenici oves a kukuřici sešrotuji a přidám vitaplastin forte a aby to neprášilo přidávám uvařené rozmačkané brambory nakonec hodně krouhaných kopřiv písek a vápenný grit mají stále k dispozici toto dostanou večer a brzy ráno a asi v 9 je pustím na pastvu záleží na počasí
s radostí vám mohu oznámit že dnes jsem žádné příznaky včerejčích problémů nezaznamenal housata jsou všechna čilá takže netuším příčinu včerejších potíží
snad jen jsem přemýšlel o tom že kolem chodí dost lidí jestli jim někdo nemohl něco hodit co by jim uškodilo ale to nepředpokládám
ješté jednou děkuji za váš zájem

Každopádně je vhodné o tom problému se začervením vědět,
a např. ten tabletový Helmigal po ruce mít.
Jiné důvody, než chlad od podložky/země a začervení to nebývají.

Přidejte reakci

Přidat smajlík