Repa pre sliepky

Holandské chocholaté
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.11.2020 08:06
didibakachan

XXX.XXX.96.2

Dobrý deň, začali sme dávať našim sliepkam (Holanďanky a hodvabnicky) cukrovú repu zmiešanú so zmeskou a uz pár dní majú tekutý trus. Môže to byť z tej repy?
Poprípade co by ste odporučili za lieky proti takémuto trusu všeobecne?
Ú niektorých sliepok uz to je dlhodobá záležitosť aj keď im dávame len zmesku.
Ďakujem :)

11.11.2020 14:24
Juraj_Kafka

XXX.XXX.54.2

didibakachan napsal(a):
Dobrý deň, začali sme dávať našim sliepkam (Holanďanky a hodvabnicky) cukrovú repu zmiešanú so zmeskou a uz pár dní majú tekutý trus. Môže to byť z tej repy?
Poprípade co by ste odporučili za lieky proti takémuto trusu všeobecne?
Ú niektorých sliepok uz to je dlhodobá záležitosť aj keď im dávame len zmesku.
Ďakujem :)

Dobrý den. Pokud to mají i dřív, tak to řepou nebude, i když každá změna krmné skladby přinese do jisté míry stres než si zvyknou. Ale řípou se krmívalo, tedy krmnou. Především na syrovo krouhaná a šrot. Někdo to dokonce uznával jako jediné krmení, brambory vůbec nekrmili. Nicméně řípa, přečtěte si obsahové látky využitelné pro drůbež, bude to především voda a uhlohydráty. Čili bílkovina žádná, tudíž pro slepice je to objemové krmivo, energetické, takže slepice po tom stejně jako po bramborách tuční. Pro výrobu vaječné hmoty je zapotřebí především bílkovin a na to jsou bohaté luštěniny, ale i obiloviny mají určitý obsah bílkovin. Vše je patrné z krmivářských tabulek, takže to je nejlepší vodítko. Nicméně řepa zchutňuje stejně jako brambory krmné míchanice. A v zimním období, kdy slepice nikam nemohou pro sníh a nepohodu, se má řípa nebo i velká mrkev nabodávat na hřeb, aby ji slepice musely ozobávat z celé bulvy. Tím se zabaví.

12.11.2020 08:54
Tada

XXX.XXX.205.125

Ja dávám krmnou řepu a vše je v pohodě. Mají pšenici směs pro nosnice a vodu

12.11.2020 09:25
honzapm

XXX.XXX.134.34

Ona ta CUKROVÁ řepa je pro slepice dost fuj.
Ale už jsme to tu vysvětlovali a pár dnů na to tento dotaz.
To nemá smysl.

12.11.2020 09:43
Varaxi

XXX.XXX.1.226

honzapm napsal(a):
Ona ta CUKROVÁ řepa je pro slepice dost fuj.
Ale už jsme to tu vysvětlovali a pár dnů na to tento dotaz.
To nemá smysl.

Fakt?
Já ji v pomýlení smyslů na jaře zasela a teď nevím, co s tím. Je to fakt nechutně sladké, a jakmile ta sladkost odejde, tak i hořké.
Iveta Prombergerová uvádí, že zkrmovat slepicím lze jako zdroj energie, tak jsem doufala, že to sežerou.
Asi seženu někoho, kdo chová prasata, ať si to za odvoz vezme.

12.11.2020 10:05
honzapm

XXX.XXX.134.34

Jo, paní Iveta toho už opsala...

12.11.2020 10:17
Varaxi

XXX.XXX.1.226

honzapm napsal(a):

Tak to je blbé, no.
Kozy ani ovce nikdo v okolí nechová a koně to asi žrát nebudou. Ale zkusím se zeptat.
Ta řepa je fakt strašně hnusná, nepomůže odšťavnit, upéct koláč, naložit do nálevu, dát to zkvasit, furt je to hnusný.
Přinejhorším to hodím na kompost, ať si pošmáknou aspoň žížaly.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.11.2020 11:16

Varaxi napsal(a):
Tak to je blbé, no.
Kozy ani ovce nikdo v okolí nechová a koně to asi žrát nebudou. Ale zkusím se zeptat.
Ta řepa je fakt strašně hnusná, nepomůže odšťavnit, upéct koláč, naložit do nálevu, dát to zkvasit, furt je to hnusný.

Chudinky žížaly dostanou hyperaktivitu z přemíry cukru
Néé to byl žert. Moje babi z toho vařila takový černí sirup..ale jak to už nevím.. Bylo to pak husté a černé. Na chleba sem tam to bylo docela dobré..

12.11.2020 11:21
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Néé to byl žert. Moje babi z toho vařila takový černí sirup..ale jak to už nevím.. Bylo to pak husté a černé. Na chleba sem tam to bylo docela dobré..

Jo, to znám, moje babička tomu říkala melasa. Asi to nebyla klasická melasa, ale lepší než tomu říkat sladké, černé cosi. Nebylo to nějak dobré, ale rozhodně lepší než ty řepánky, co jsem upekla.
Jenže... Máme doma šest pětilitrových sklenic medu. Tak na chleba radši ten.
Teď jsem kontaktovala pána, co chová tři koně. Snad si to vezme.
A už dost zemědělských experimentů. Já si vypěstuju topinambury, cukrovou řepu a citronovou trávu a pak nevím, co s tím. :D

12.11.2020 12:28

honzapm napsal(a):

Všechno už bylo napsáno. Svět čeká na experta, který místo extavagantnich cvachtu, a neustálých kritik, dokáže sám vypotit něco z vlastních jater. Tož vzhůru do toho

12.11.2020 14:33
začátek

XXX.XXX.4.22

Varaxi napsal(a):
Tak to je blbé, no.

Mamka kdys vařila sirup a jako děcko sem to jedl,bylo to sladké(melasa). V pozdější době kamarádův otec vařil BURGIŇOVICU,první půlka nic moc a po třetí-fakt supr pití,ale jinak se má požívat ráno jedna stopečka na žaludek

12.11.2020 14:43
Varaxi

XXX.XXX.1.226

začátek napsal(a):
Mamka kdys vařila sirup a jako děcko sem to jedl,bylo to sladké(melasa). V pozdější době kamarádův otec vařil BURGIŇOVICU,první půlka nic moc a po třetí-fakt supr pití,ale jinak se má požívat ráno jedna stopečka na žaludek

Hele, to je nápad. Zkvasit to na řepovicu. Přinejhorším tím budu umývat okna a masírovat ramena. Ale je toho málo. Ale zas lepší než to hodit na hnůj.
Našla jsem i recept, ale těžko najdu v domě 27°C - přes den máme 18-20. No, třeba to bude kvasit jen trochu dýl.
Ak robíte destilát z repy spôsobom pokrouhat a zakvasit, tak sa nečudujem, ža vám vznikne produkt vhodný do ostrekovačov. Repa sa pred kvasením musí riadne očistiť od všetkých nečistôt a od zeleného povrchu na časti, ktorá vyrastala nad zemou, potom sa musí riadne umyť /dá sa to aj v miešačke/ po umytí sa musí repa uvariť do mäka / tak, že do nej vtlačíte prst/. Potom sa až nastrúha/nakruohá/, pomieša sa s vodou v ktorej sa varila a zakvasí sa pri teplote 27 - 30 stupňov C.Na 50 kg repy sa použije cca 150g pekárenských kvasníc. Za cca 2 hod vznikne búrlivé kvasenie ktoré zväčší objem zákvasu asi 1,5 krát preto treba kvasiť vo väčšej nádobe. Kvasenie trvá približne tri dni. Vykvasenie sa prejaví vystúpením "vody" ktorá má 0% cukornatosti. Ak sa dostaví tento stav treba s tým do "stroja" inak sa môže stať, že je výsledkom kyslá voda. Pre kvasenie je potrebná teplota okolo 20 - 25 stpňov C. "REPÁK" ako mi tento produkt nazývame je u nás obľúbená pálenka a starí ľudia i my sme ho pili hlavne pri zabíjačkách, pretože sa traduje že po repáku by aj klince človek strávil. Veľa úspechov.

14.11.2020 10:17
Tada

XXX.XXX.205.125

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Není to náhodou toto
http://makova-panenka.cz/rady/sirob-povidani-o-sladke-repe-kostce-cukru-ale-hlavne-o-vareni-sirobu-doma/

14.11.2020 17:59

Tada napsal(a):
Není to náhodou toto
http://makova-panenka.cz/rady/sirob-povidani-o-sladke-repe-kostce-cukru-ale-hlavne-o-vareni-sirobu-doma/

Asi jo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík