Je nutné kvočnu s vejci držet stranou?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.2.2021 09:43
Asumba

XXX.XXX.37.243

Vrtá mi v hlavě otázka, zda je nutné kvočnu od hejna oddělovat?
(Čistě hypotetické, žádnou nemám.)
Divoké slepice se oddělují samy, nebo je to lidský konstrukt pro pohodlí/maximalizaci přežití kuřat?

Příběhy, jak slepice na měsíc zmizí a pak přijde s kuřaty znám (ale vrtá mi v hlavě, zda to je pud, nebo reakce na to, ze ze snaskoveho hnízda ji vejce mizí.

25.2.2021 10:04
lydie

XXX.XXX.168.107

https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/8206/problemy-v-chovu-drubeze-12-lihnuti-pod-kvocnou/

https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/7106/pokud-chcete-vlastni-kurata/

kvočna se izoluje proto, aby ji ostatní slepice nepodnášely, aby měla klid na hnízdě, aby se jí ostatní drůbež nesnažila vlézt do hnízda s nanesenými vejci a při těchto potyčkách se nemohly vejce rozbít, proto některé kvočny, když mají možnost, se v době sezení samy přesouvají nanést si vejce někam mimo hlavní provoz dvora.

Ps: všechno to tu je, stačí jen hledat

25.2.2021 10:19
Asumba

XXX.XXX.37.243

lydie napsal(a):
https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/8206/problemy-v-chovu-drubeze-12-lihnuti-pod-kvocnou/

https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/7106/pokud-chcete-vlastni-kurata/

kvočna se izoluje proto, aby ji ostatní slepice nepodnášely, aby měla klid na hnízdě, aby se jí ostatní drůbež nesnažila vlézt do hnízda s nanesenými vejci a při těchto potyčkách se nemohly vejce rozbít, proto některé kvočny, když mají možnost, se v době sezení samy přesouvají nanést si vejce někam mimo hlavní provoz dvora.

Ps: všechno to tu je, stačí jen hledat

Díky. Věřím, zde tu všechno je, jen blbě hledám.
Nejsem si ale jistá, jestli jsem našla odpovědi - jak by to udělala slepice sama, kdyby si mohla vybrat.

25.2.2021 10:25
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Asumba napsal(a):
Díky. Věřím, zde tu všechno je, jen blbě hledám.
Nejsem si ale jistá, jestli jsem našla odpovědi - jak by to udělala slepice sama, kdyby si mohla vybrat.

Kdyby si mohla vybrat, našla by si skryté místo, kam by snášela vejce a až by jich bylo dost, tak by zasedla. Tak to fungovalo na starých selských dvorech, kde slepice byly doplňkem a sbíraly co upadlo od žlabu. V seníku zasedly a pak už vyšly až s kuřaty.

Oddělují se proto, aby měly klid od ostatních slepic - jak bylo napsáno.

25.2.2021 13:18
horal

XXX.XXX.13.26

Pokud se v hejnu objeví kvočna, je dobré ji oddělit. Má to několik praktických důvodů. Pokud ji chcete tak je dobré ji dát na místo kde bude sedět a později po vylíhnutí i pobývat s kuřaty. Aby kvočna dobře seděla je potřeba ji nechat rozsedět a v hejně je to špatné. Zbytečně zahřívá vajíčka které během dne snesou jiné slepice a kdyby pak měla už podložené vejce, mohli by jí tam podnášet anebo vyhánět z hnízda. Pokud ji nechcete stačí ji dát do míst kde je studená tvrdá podlaha (třeba beton) a přikrýt nějakou vrší, nebo bedýnkou a zatěžkat aby s ní nepochodovala. Tři čtyři dny a je po kvokání. Těch metod na odkvokání je víc. Někdo dá kvočnu třeba do síťového pytle a pověsí někam kde nesvítí přímo slunce. Také se dá použít velká nádoba (třeba sud), na dno se dá voda do výšky pár centimetrů. Strčí se tam slepice a přikryje pletivem nebo kari sítem. Většinou ale po čase stejně začne znovu a pokud kvočny nepotřebujete je lepší se ji zbavit.

25.2.2021 14:10
Asumba

XXX.XXX.37.243

Díky, už možná chápu, odkud prameni mé nepochopení - mám stejne slepic jako snaskovych hnízd (resp.hnízd mám víc) a jsem přesvědčena, ze si každá chodí úzkostlivě na to své. Se svymi mrnavymi zkušenostmi mi ani nedošlo, že to může být jinak...

25.2.2021 14:21
reznade

XXX.XXX.216.38

Když je tu diskuze o kvočně tak se svěřím s tím, nad čím přemýšlím. Mám koupenou kvočnu, myslela jsem že začne snášet a až pak bude chtít sedět, ale mám pocit že by nejradši seděla hned bez snesení nějakých vajíček. Ráno se zajde na chvíli nazobat, ale než pokludím vše a jdu domů je zpátky v kurníku a sedí na hřadě nebo v hnízdě pokud zrovna jiná nesnáší. Sedá si do hnízda at už tam nějaké vajíčko je nebo není. Tak přemýšlím, že ji oddělím a dám jí hnízdo s podkládkama jestli se nerozsedí. Může to fungovat? Nemám jí podkládky přidávat postupně a evokovat její snášení? Není to nesmysl. A je možné ji dát ze začátku třeba do chlívku, ať vysedí tam kde můžu kuřatům přisvěcovat infralampou a až třeba s 3týdeními ji přemístit do králíkárnové bedny s výběhem? Nevýhoda chlívku je ta že v těchto teplých dnech je tam stále chladno, stálá teplota max kolem 5 stupnů. Nebo s nasazením počkat do půlky března a nechat rovnou v králíkarně s vlastním malým výběhem. Myslíte že zima se ještě vrátí,mě připadá že už se jaří?

25.2.2021 14:30
reznade

XXX.XXX.216.38

Chci první kařata docela brzo at kvočna stihne v létě druhou várku...
Chci pak pod ni pak přikoupit kuřata jiného plemene, když bych ji takhle uměle nasazovala nemám si prvně domluvit pár kuřat z líhně, která budou v určitou dobu a podle toho nasadit mojí kvočně vajíčka? Musí být moje a dokoupená kuřata úplně stejně stará nebo nevadí pár dní rozdíl?

25.2.2021 14:50
Štefan1

XXX.XXX.208.238

reznade napsal(a):
Chci první kařata docela brzo at kvočna stihne v létě druhou várku...
Chci pak pod ni pak přikoupit kuřata jiného plemene, když bych ji takhle uměle nasazovala nemám si prvně domluvit pár kuřat z líhně, která budou v určitou dobu a podle toho nasadit mojí kvočně vajíčka? Musí být moje a dokoupená kuřata úplně stejně stará nebo nevadí pár dní rozdíl?

Kvočna už sedí s vejci nebo bez - na nic bych nečekal - na 2-3 dny podkladky anebo konzumní vejce - když bude dobře sedět, podložit násadová vejce.

Myslím, že jsou vhodné obě varianty, které zvažujete-dobré je pokud kvočna sedí v klidu, nerušena. Já bych asi preferoval tu stálou teplotu. Až se kuřata vylíhnou, nic Vám nebrání je přesouvat s kvočnou dle libosti.

Na ten další pokus bych to nekomplikoval kombinací vlastních a dokoupených kuřat - a ještě nestejně starých - opravdu by to mohl být problém. 2x jsem zažil jak kvočna zlikvidovala - uhonila vlastní kuře, protože se odlišovalo - v obou případech to bylo jediné černé kuře mezi žlutými.

25.2.2021 15:54
horal

XXX.XXX.13.26

Nerozumím tomu, mám koupenou kvočnu. Kdy byla koupena?

25.2.2021 16:43
reznade

XXX.XXX.216.38

horal napsal(a):
Nerozumím tomu, mám koupenou kvočnu. Kdy byla koupena?

Na podzim jsem sháněla kuřice nebo roční slepice Sasex, nic se neobjevilo, tak jsem zkusila sehnat kvočnu a to už mi jedna chovatelka nabídla dvouletou žlutě kolumbijsou kvočnu, která už jí dvakrát vyseděla, paní už líhla v líhni, tak pro ni kvočna byla nepotřebná. A nakonec mi k ní nabídla i roční bílou kolumbijskou slepici, ta mi začala snášet až na konci ledna, ale od té doby je mou nejlepší nosnicí.
Chovatelka říkala, že tato kvočna lépe vysedí mín vajec tak jí chci dát jen 10 a zkusit sehnat stejně staré kuřata, cca 6 kusů jednoho z dalších plemen, které chci postupně sehnat. Jedná se o Maransky, Velsumky a Bielefeldky.
Kuřata budou mít nejspíš jinou barvu už ta moje, když budou od dvou různých slepic.

25.2.2021 16:57
reznade

XXX.XXX.216.38

Štefan1 napsal(a):
Kvočna už sedí s vejci nebo bez - na nic bych nečekal - na 2-3 dny podkladky anebo konzumní vejce - když bude dobře sedět, podložit násadová vejce.

Myslím, že jsou vhodné obě varianty, které zvažujete-dobré je pokud kvočna sedí v klidu, nerušena. Já bych asi preferoval tu stálou teplotu. Až se kuřata vylíhnou, nic Vám nebrání je přesouvat s kvočnou dle libosti.

Na ten další pokus bych to nekomplikoval kombinací vlastních a dokoupených kuřat - a ještě nestejně starých - opravdu by to mohl být problém. 2x jsem zažil jak kvočna zlikvidovala - uhonila vlastní kuře, protože se odlišovalo - v obou případech to bylo jediné černé kuře mezi žlutými.

Nestejně stará nebudou pokud si první domluvím kuřata s určitým termínem líhnutí a podle toho vyměním kvočně podkládky za násadová vejce. Zatím je s ostatními, myslela jsem že prvně začne snášet a pak bude chtít na jaro sedět. A protože nemám zkušenosti tak nevím, zda její chování znamená že už chce sedět, když ještě nic nesnesla.

25.2.2021 17:09
Štefan1

XXX.XXX.208.238

reznade napsal(a):
Nestejně stará nebudou pokud si první domluvím kuřata s určitým termínem líhnutí a podle toho vyměním kvočně podkládky za násadová vejce. Zatím je s ostatními, myslela jsem že prvně začne snášet a pak bude chtít na jaro sedět. A protože nemám zkušenosti tak nevím, zda její chování znamená že už chce sedět, když ještě nic nesnesla.

Tak to jsem asi nepozorně četl a sedí ta Horalova otázka.

Kvočna se projevuje tím, že sedí na hnízdě a má charakteristické hlasové projevy - kvokání, kterým se liší od jiných slepic. Obvykle sedí na hnízdě i v noci.

Snášet nemusí, sedne i na cizí vejce, ale nedělá to na objednávku. Můžete jí nechat ty podkladky ve hnízdě a čekat co bude dělat. Třeba jí i večer posadit do hnízda na ty podkladky, kvočna zůstaně sedět, ráno se vyprázdní, nažere a vrátí zpátky. Má opravdu jiné hlasové projevy i pohyb - když sleze z hnízda je trochu načepýřena, jakoby přikrčená a hlavně kvoká ... jako kvočna. Jednou uvidíte a už se nespletete. Já myslel, že už se takto projevuje.

Čili není ta tak, že si koupíte kvočnu a máte ji. Tak funguje líheň. Kvočná je jakákoliv slepice, která začne ... kvokat.

25.2.2021 17:16
1978milan

XXX.XXX.231.235

Vy jste nekoupila kvočnu, vy jste koupila slepici, která někdy kvokala. Jestli je odzkoušená, je velká šance, že bude letos kvokat znovu, ale taky nemusí.
Koupil jsem takto jednou nějaké křížené zdrobnělky, spíš jenom pro okrasu a hned první rok obě kvokaly 2x. Jedna Vyseděla indycke běžce. Říkal jsem si - super, budu mít kvočnu každý rok a ono jak na potvoru už nikdy nekvokaly. Mám je už čtvrtým rokem.
Ale mám ještě jednu, zdrobnělou brahmanku, a ta kvoka pravidelně 2x ročně. Sedět ji nenechávám, kuřata ji kupuju v líhni. Koupím jenom jednodenní slepičky a nemusím se otravovat s kohoutkama, kterých by jistě bylo plno, kdyby vyseděla svoje kuřata.
Na druhé kvokání jsem ji podstrčil bojlery.
Takže na 100% se nemůžete spoléhat nikdy, že zakvoká a nebo že bude chtít sedět zrovna, když by se vám to hodilo.

25.2.2021 17:21
1978milan

XXX.XXX.231.235

Zkuste nechat v hnízdě podkladky, třeba 7 nebo 10. Když uvidí plné hnízdo, třeba ji to nastartuje.

Foto naší brahmy s kuraty

25.2.2021 17:36
Asumba

XXX.XXX.37.58

1978milan napsal(a):
Zkuste nechat v hnízdě podkladky, třeba 7 nebo 10. Když uvidí plné hnízdo, třeba ji to nastartuje.

Foto naší brahmy s kuraty

Páni, kolik jich tam ma?
A ma teda dobre prisnej pohled!

25.2.2021 18:06
1978milan

XXX.XXX.231.235

Kuřat ji dávám vždycky 20,v pohodě je obsedne i obstará. Kdybych ji měl někde v teple, myslím že by zvládla i 30.
Kačen Vyseděla 10 z 12 vajec.
Je to šikulka.

25.2.2021 18:33
Asumba

XXX.XXX.37.58

Děkuji za rady a zkušenosti.
Osobně nic zatím neplanuji - líheň určitě ne. Kdyby se některá rozkvokala - a já to poznála,ehm- tak jí bránit nebudu. Potenciál by byl (jedna polohedvábnička, 4 zdrobnělé australky), prostor taky. Ted ještě načíst a pochopit.
Díky, ze me doprovází té.

25.2.2021 18:39
horal

XXX.XXX.13.26

Proto jsem se ptal kdy byla koupená. No ale myslím, že bylo napsáno vše. Milan i Štefan docela dobře popsali jak to je, že nyní máte normální slepici a je ve hvězdách jestli začne kvočit. Dá se to trochu ovlivnit zvýšenou dávkou bílkovin, ječmen, slunečnice a dostatek krmení aby byla spíše přežraná.

25.2.2021 19:10
reznade

XXX.XXX.216.38

Štefan1 napsal(a):
Tak to jsem asi nepozorně četl a sedí ta Horalova otázka.

Kvočna se projevuje tím, že sedí na hnízdě a má charakteristické hlasové projevy - kvokání, kterým se liší od jiných slepic. Obvykle sedí na hnízdě i v noci.

Snášet nemusí, sedne i na cizí vejce, ale nedělá to na objednávku. Můžete jí nechat ty podkladky ve hnízdě a čekat co bude dělat. Třeba jí i večer posadit do hnízda na ty podkladky, kvočna zůstaně sedět, ráno se vyprázdní, nažere a vrátí zpátky. Má opravdu jiné hlasové projevy i pohyb - když sleze z hnízda je trochu načepýřena, jakoby přikrčená a hlavně kvoká ... jako kvočna. Jednou uvidíte a už se nespletete. Já myslel, že už se takto projevuje.

Čili není ta tak, že si koupíte kvočnu a máte ji. Tak funguje líheň. Kvočná je jakákoliv slepice, která začne ... kvokat.

Źádné hlasové projevy právě nemá, jen mě udivuje že se pořád schovává v kurníku a sedí bud na hřadě nebo v hnízdě, většinou dopoledne na hřadě když ostatní snášejí a odpoledne v hnízdě, večer se přemístí zas na hřad.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.2.2021 19:15

Asumba napsal(a):
Páni, kolik jich tam ma?
A ma teda dobre prisnej pohled!

Jako Mary Poppins!

25.2.2021 19:26
reznade

XXX.XXX.216.38

horal napsal(a):
Proto jsem se ptal kdy byla koupená. No ale myslím, že bylo napsáno vše. Milan i Štefan docela dobře popsali jak to je, že nyní máte normální slepici a je ve hvězdách jestli začne kvočit. Dá se to trochu ovlivnit zvýšenou dávkou bílkovin, ječmen, slunečnice a dostatek krmení aby byla spíše přežraná.

Dostatek krmení má ale přijde mi že žere málo, jak kdyby spěchala a vracela se na hnízdo které nemá, bílkovin dávám dost do směsi, ale ona žere raději jen pšenici...
Koupila jsem kvočnu, protože v té době kvokala, ale nebudu ji nasazovat v půlce září.
A pro mě slepice která už vyseděla několikrát kuřata kvočnou je. Jako slepici s tendencí kvokat jsem koupila tu druhou roční, ale teď bych byla ráda, kdyby ta radši snášela tak krásně jak snáší teď a kvokání se nedostavilo.

26.2.2021 21:04
Zuzkaa

XXX.XXX.208.34

Ta vaše slepička žere málo, protože nesnáší. Žlutá kolumbijská je taková málosnášející slepice, asi jako moje Orpinky. To jsou také super kvočny, ale na vajíčka je moc neužije. Ale opravdu je to tak, že teprve, když začne snášet, tak potom zasedne. Pochybuji, že byste jí teď rozkvokala, podle mě je to moc brzo. Počkejte až se oteplí, ona pak začne snášet a potom i kvokat, určitě to poznáte.

26.2.2021 21:23
ančovička1

XXX.XXX.4.62

reznade napsal(a):
Źádné hlasové projevy právě nemá, jen mě udivuje že se pořád schovává v kurníku a sedí bud na hřadě nebo v hnízdě, většinou dopoledne na hřadě když ostatní snášejí a odpoledne v hnízdě, večer se přemístí zas na hřad.

Nechci vas strasit, ale slepice,ktera malo zere, schovava se v kurniku a kukanich, bude nejspis nemocna..mozna I stara..

26.2.2021 21:29
reznade

XXX.XXX.216.38

ančovička1 napsal(a):
Nechci vas strasit, ale slepice,ktera malo zere, schovava se v kurniku a kukanich, bude nejspis nemocna..mozna I stara..

Snad nemáte pravdu, dnes byla mezi ostatními víc. Taky je teď už jediná která mi ještě nesnáší...

26.2.2021 22:12
Zuzkaa

XXX.XXX.208.34

A máte jistotu, že je dvouletá? Třeba bude skutečně starší.

27.2.2021 00:12
ladd

XXX.XXX.171.23

reznade napsal(a):
Snad nemáte pravdu, dnes byla mezi ostatními víc. Taky je teď už jediná která mi ještě nesnáší...

Jak píše Zuzkaa. Slepice první musí snášet, pak se teprve rozkvoká. Kvočnu poznáte tak, že sedí v hnízdě ve dne v noci, jen se vyběhne najíst. To je pak v poklusu- nechodí ale běhá. Pokud by se naopak šourala, tak je nemocná.
Dalšim důvodem, proč nevylézá ven může být, že ji ostatní slepice šikanují- psala jste, že je nová.

27.2.2021 00:40
reznade

XXX.XXX.216.38

ladd napsal(a):
Jak píše Zuzkaa. Slepice první musí snášet, pak se teprve rozkvoká. Kvočnu poznáte tak, že sedí v hnízdě ve dne v noci, jen se vyběhne najíst. To je pak v poklusu- nechodí ale běhá. Pokud by se naopak šourala, tak je nemocná.
Dalšim důvodem, proč nevylézá ven může být, že ji ostatní slepice šikanují- psala jste, že je nová.

Nová ale největší, původním dominantním starým slepicím, které tehdy vyháněli zbylé, ukázala hned kdo má navrch, vypadalo to jak kohoutí zápasy a vyhrála. Je pravda že ty jsme zrušili a teď jsou dominantní 2 dominant leghorn, jako lehké plemeno jsou více temperamentní, všechny ostatní mají z těchto dvou respekt, protože jako jediné si občas dělají místo klováním. Přitom na podzim byli nováčci všechny nynější slepice. Líbí se mi ty větší pořádné slepičky s klidnou povahou.

27.2.2021 07:30
horal

XXX.XXX.13.26

Holky vám napsali vše. Jenom k té hierarchii slepic. Když jste ji přidala k ostatním slepicím tak to byla kvočna a tu jednak respektují slepice ale i kohout a také ona je agresivnější a nebojácná chránit své potomstvo. Až když přestala vodit kuřata tak ji to dali najevo jaké má postavení v hejně. Že je až ta poslední na stupínku oblíbenosti. Mnohdy si ji pak nevšímá ani kohout, anebo naopak, udělá si z ní sexuální otrokyni. Každopádně, jak se přiblíží k jiné slepici tak dostane klofanec anebo ji odhání. Proto se drží stranou a moc růžově to nevidím s tím kvokáním, na to potřebuje pohodu a né strach. Možná se to změní až začne nést. Dni se prodlužují, je tepleji a už i nějaký ten brouček se najde na zahradě, což jsou bílkoviny a to vše je podpora snášky. Jde ale také o to jestli je to čisté plemeno, anebo hybrid který se mu podobá. Na hybridku je už totiž stará a nemusí začít vůbec nést nebo když tak jedno vejce za týden.

27.2.2021 08:00

Oč snadněji by se to posuzovalo, kdyby nám ji paní vyfotila....

27.2.2021 12:39
ladd

XXX.XXX.171.23

Teď jsem si to přečetl znova. Slepici jste přidala do hejna loni v září. Hierarchii by měla mít vyřešenou. Na jak velkém prostoru slepice chováte? Někdy se stane, že když jsou slepice chovány na malém prostoru, stane se ta nejníže postavená otloukánkem, který je stále jen někde schovaný, jak vyleze, slepice se do ní pustí, ona se chová vyděšeně, netypicky a tim víc ji slepice šikanují.
Krom kvokavÝch zvuků a toho ,že kvočna je neustále v hnízdě ,kvočnu poznáte tak, že se snaží obsednout všechna vejce v hnízdě. Sedí na nich rozplácnutá jak placka. Pokud je tam jenom schovaná z důvodu šikany nebo nemoci, tak se o vajíčka nezajímá, jestli jsou pod ní nebo vedle ní. Zkuste jí dát do hnízda 10 vajec, nějaká vedle ní a uvidíte, jestli si je bude kutálet pod sebe. Jestli ale ještě nenesla tak nekvoká a je stále ještě v zimním útlumu nebo nemocná nebo šikanovaná.

27.2.2021 14:52
reznade

XXX.XXX.216.38

horal napsal(a):
Holky vám napsali vše. Jenom k té hierarchii slepic. Když jste ji přidala k ostatním slepicím tak to byla kvočna a tu jednak respektují slepice ale i kohout a také ona je agresivnější a nebojácná chránit své potomstvo. Až když přestala vodit kuřata tak ji to dali najevo jaké má postavení v hejně. Že je až ta poslední na stupínku oblíbenosti. Mnohdy si ji pak nevšímá ani kohout, anebo naopak, udělá si z ní sexuální otrokyni. Každopádně, jak se přiblíží k jiné slepici tak dostane klofanec anebo ji odhání. Proto se drží stranou a moc růžově to nevidím s tím kvokáním, na to potřebuje pohodu a né strach. Možná se to změní až začne nést. Dni se prodlužují, je tepleji a už i nějaký ten brouček se najde na zahradě, což jsou bílkoviny a to vše je podpora snášky. Jde ale také o to jestli je to čisté plemeno, anebo hybrid který se mu podobá. Na hybridku je už totiž stará a nemusí začít vůbec nést nebo když tak jedno vejce za týden.

Než jsem ji dovezla už nekvokala, nemohli jsme ji dovézt hned, bylo to daleko. A určitě není dole na hierarchickém řebříčku. Dost je pozoruju, právě na tuhle si ty bílé kvůli velikosti tolik nedovolují. Nejníž byli kropenaté a modrá a ty už nesou taky. Dnes se vedle sebe krásně krmily všechny, úplná idylka a dnes ještě víc než včera byla celou dobu venku s ostatními. Asi jak přišlo teplo ju to teprve dohnalo k potřebě kvalitnějšího krmení aby mohla začít snášet. A není to hybrid, Sasexky mám od chovatelky čisté, vždyt jsou dvakrát tak veliké než hybridi. To na první pohled je poznat že to je něco jiného než velikostně uniformní hybridi. Jsou větší než kohout, ten je hybrid Dominant Sasex. V týdni jsem na procházce vyděla hybrida Sasex a byl úplně jiný a proti těmto takový nijaký. Chci postupně sehnat i jiné čisté slepičky,od kuřátek, jen nevím zda se mi toletos podaří. Tak po dvou letech můžu tady toho kohouta hybrida vyměnit za čisté plemeno, k nějakým slepičkám, které snad seženu, dřív mi to manžel nepovolí. Nepochopil by výměnu kohouta, když tento je mladý. jen proto, abych nekřížila hybridem.

Přidejte reakci

Přidat smajlík