Zdravím, už dlho rozmýšľam o tom, že začnem s chovom sliepok (čiastočne pre potešenie, čiastočne úžitok - vajíčka). Vedeli by ste poradiť nejakú dobrú, novú, resp. aktuálnu literatúru 1. o chove všeobecne a 2. encyklopédiu plemien? Ďakujem! Na obr. je kohút araukany, ktorého som mala kedysi.
t-bie
napsal(a):
Zdravím, už dlho rozmýšľam o tom, že začnem s chovom sliepok (čiastočne pre potešenie, čiastočne úžitok - vajíčka). Vedeli by ste poradiť nejakú dobrú, novú, resp. aktuálnu literatúru 1. o chove všeobecne a 2. encyklopédiu plemien? Ďakujem! Na obr. je kohút araukany, ktorého som mala kedysi.
Ještě tu není zmíněný Domácí chov zvířat od Havlína, tam je výborně popsáno složení krmných směsí od kuřat až po dospělou chovnou drůbež.
Já dřív studovala jen novou literatutu co mi manžel většinou koupil k Vánocům, aby mi udělal radost, staré knihy by mě vůbec nenapadly, a tady pak působím jako člověk,který začíná s chovem aniž by si o tom něco zjistil.
Doporučuji si opravdu koupit kvalitní starší literaturu, ať se Vám nestane tak jak mě, že tu řešíte nějaký problém a někdo se tu do Vás potom obouvá, že si ani nejste schopen nic nastudovat, než se do chovu pustíte. Ono to není moc příjemné být tu pak za tupce.
Jedinou novou knihou s pěknými obrázky, která je dobrá na udělání přehledu o plemenech a trochu jejich užitkovosti, je Domácí chov slepic od autorů Antje Krause/Wilhelm Bauer s podtitulem "Nejlepší plemena pro malé zahrady". Jedinou vadou je, že tam nejsou naše 2 národní plemena, protože je to německá kniha, ale přehled je to opravdu pěkný. 3 letý syn mi ji pořád bere a prohlíží si slepičky, jak jsou tam krásné obrázky.
t-bie
napsal(a):
ad. 2
https://shop.cschdz.eu/vzornik-plemen-drubeze/produkt-11/