Dobrý den, před asi třemi nedělemi jsem našla na slepicích oškubané zadky. Myslela jsem, že přepeřují. /Nemám moc zkušeností./ Přestaly téměř snášet. Včera jsem se zhrozila, jak jedna vypadá, tak jsem se vydala podívat do kurníku. Syn mi poradil, dát tam bílý papír, za chvíli že na něj čmelík spadne a viděla bych ho. Tak to se stalo, jinak jsem je okem neviděla. Jednu slepici jsem chytila, prohlédla, má místy jen brka, žádné peří, sypalo se z ní nějaké bílé nevím co. Dnes jen sedí, ani
nejí,nevím, hřebínek nemá červený, ale bledý. Co s ní? Asi jsem to dost zanedbala. Co dělat, kurník jsou jen zděné zdi, vysoké tak 150 cm, podlaha z prken, strop z prken a na tom plech. Slepice mám rok a půl a tento problém se objevil až v poslední době. Takže nějaké spálení prken nepřichází v úvahu. Možná vysířit kurník? V posledním týdnu mi začala svědět záda, takže jak jsem tu nečtla články, tak asi se na mě dostali ti čmelíci. |Poraďte prosím, co se slepicemi a s kurníčkem. Díky za každou radu.
Vzhledem k tomu ze se zacina ochlazovat tak uz to nebude tak hrozne s mnozenim techto potvor. Nejspis je mate dost premnozene. 1) vyklidit kurnik - drubez dat pryc 2) vykydat - bud jsou na strope nebo pod kurinci. 3) z kurniku vyndat co se da 4) zredit vyhasene vapno s vodou a vse vystrikat nebo vytrit stetkou a zopakovat cca za 14 dni. Zadne cmelikostop, arpalit a dalsi... Jsou k nicemu na dno dat hobliny tenka vrstva a posypat ekosipem. Az druhy den vratit drubez. Zajet k veterinari at vam da ampuli ktera se zredi s vodou a tim postrikate drubez na kuzi - na noc co nebudou v kurniku. Dalsi rok pred letnimi vedry vyvapnit!!!!!!!!
ondře.j.
napsal(a):
Zdravím, neřekl bych, že je slepice napadane nějakým škůdcem. Slepice se peří a jak peří z brka roste a zvětšuje se, tak se z toho uvolňujou takové bíle častečky ( trochu jak lupy ) takže se nemáte čeho bát.
kromě pravidelné hygieny a vápnění používám dvakrát ročně dýmovnici proti mouchám do interiéru a přes sezonu tablety naftalinu do hnízd pod podestýlku a různě poschovávané po kurníku, aby je slípky nenašli a mám pokoj celý rok.
H
jeník12
napsal(a):
kromě pravidelné hygieny a vápnění používám dvakrát ročně dýmovnici proti mouchám do interiéru a přes sezonu tablety naftalinu do hnízd pod podestýlku a různě poschovávané po kurníku, aby je slípky nenašli a mám pokoj celý rok.
H
Naftalen:
Do těla vstupuje vdechováním, hlavně u dětí je možnou cestou kontakt s pokožkou nebo tkáněmi oka. Způsobuje bolesti hlavy, zvracení a zvýšené pocení, případně křeče či průjmy. Naftalen také způsobuje rozklad červených krvinek (hemolýza) a nekrózu jater, které doprovází chudokrevnost, horečka, zvýšení počtu bílých krvinek (leukocytóza), žloutenka a porucha funkce jater. Největší nebezpečí hrozí u těhotných žen a kojenců, neboť látka prochází placentou a proniká i do mateřského mléka.
Lidé, hlavně děti, se mohou s naftalenem dostat do styku např. při používáni kuliček proti molům nebo používáním deodorantů obsahujících naftalen. Příznaky toho stavu jsou únava, nechutenství, nervozita a bledá pokožka.
..........................................................................................................................
Myslíte, že na zdraví slepic nemá tato látka vliv?
myslím že jim neškodí, kurník má ventilaci, takže koncetrace není tak vyskoká jako třeba v zavřené skříni. Dělám to tak mnoho let a se zdravotním stavem svěřenců problémy nejsou a s užitkovostí a odchovy také ne. Jak jsem napsal na čmelíku to funguje bezvadně....
Cca před dvaceti lety jsem to vyčetl v nějaké staré knize po babičce jako babskou radu, tak jsem to zkusil a osvědčilo se mi to...................tak nevím. Jen jsem přidal svou zkušenost.
H
http://www.iframix.cz/index.php?action=10101&id_menu=20&reset_paging=1&
http://www.iframix.cz/UserFiles/image/DRUBEZ/cmelici/m_mite_letak_mail.pdf
Osobně se mě osvědčil Neostomosan (namíchá každý vet) na nejhlavnější a pak druhé popř.třetí ošetření v rozmezí 1-2 týdnů vyčistit od trusu vyndat hřady atd.
vše zakončím zavřením kurníku a zapálením sirných knotů cca 2 h
Vyvětrám a večer Neostomosanem vezmu i drůbež která si jich stovky nosí sebou(nepodceňovat)
Při silné invazi zbaví čmelíci nosnici i o 7% krve a snáška jde dolů o 15% a více
přijde to až do fáze že přestanou chodit nocovat do kurníku a spí po větvích jsou apatické, ustrašené,začínají pelichat vlivem hnid čmělíků i jich samotných( viz.zadavatelka)
Dále jako prevenci podle času používám tlakovým parním čističem naředěnou(20-25 kapek na 500ml) eukalyptovou nebo mátovou esenci(možno i ruční rozprašovač)
,,Pozor neměnit za vonné oleje do lamp!!! musí to být olejová esence a vypařím hřady hlavně zespodu kde se přes den šmejdi schovávají a každou škvíru okolo hřadu a večer vezmu i holky lehce pod křídly a kloakou (vonějí jak do bálu)
Podestláno mám nadrcené ořechové listí včetně snáškových hnízd jako prevenci a dobrý pocit a docela to funguje(Kamarád má tím i nacpanou matraci v psí boudě a má klid od blech)
a také nalíčit jednou ročně vyhašeným vápnem kurník
Vše jsou takové babské recepty(mimo Neostomosanu) ale mě to funguje
Největší chyba kterou chovatelé dělají,že hlavní ošetření udělají jenom jednou a vše vypadá čistě a bez čmelíkú,ale není to pravda(vlastní zkušenost trochu lenost a podcenění)..To je tak invazní šmejd že ustoupí až po několikátém ošetření(cca po 1-2 týdnech) a chce to jen se přemoct a udělat vše znova
Ještě bych chtěl dodat,že než vlezu kdykoli zasahovat proti čmélíkům sám se postříkám rozprašovačem esencí abych to netahal do baráku
Nedělejte si výčitky kde se tam najednou parazit vzal? =nové zvíře do chovu,vrabec,hrdlička atd.
úspěšný boj přeji
mortal
jeník12
napsal(a):
myslím že jim neškodí, kurník má ventilaci, takže koncetrace není tak vyskoká jako třeba v zavřené skříni. Dělám to tak mnoho let a se zdravotním stavem svěřenců problémy nejsou a s užitkovostí a odchovy také ne. Jak jsem napsal na čmelíku to funguje bezvadně....
Cca před dvaceti lety jsem to vyčetl v nějaké staré knize po babičce jako babskou radu, tak jsem to zkusil a osvědčilo se mi to...................tak nevím. Jen jsem přidal svou zkušenost.
H
Ovšem jestli vás chápu správně, vy máte slepice jen na chov na výstavy a kšeft, ale ne na konzum vajec, je to tak? Já si z dětství budu do smrti pamatovat jak smrděly jiné děti z rodin, kde měli "naftalín" ve skříních proti molům a nejen děti, ale ten divný chemický odér, s ničím nezaměnitelný, šel z mnoha dospělých.
Tak toto bych já pod hnízda nikdy nedal a bál bych se, že budou konzumní vajíčka smrdět a když jsem četl výše, jak zákeřný je to prevít pro lidské zdraví, tak je to další a důležitější důvod naftalín nepoužívat! Podle vaší logiky by se tedy vyplatilo sehnat odněkud, kde ještě vyrábějí DDT a to by fungovalo ihned a stoprocentně!
Nic ve zlém, neberte to prosím jako útok, jen jasně vyjadřuju svůj názor.
Nic nestříkejte, kápněte slepicím pod křídlo ivomec 2-3 kapky a zbavíte se všech parazitů, toto aplikuji 1x do roka již léta a mám drůbež bez parazitů, toto platí i pro bažanty srostlice trvalá, holuby, papoušky atd. nebo můžete přidat 1 ml. ivomecu na 1 L pitné vody k napití drůbeži i pro koupel holubům papouškům atd. platí i pro vývojová stádia parazitů. R.
Ahojte kolegové tak už patřím i já jsem, čmelíky jako takové jsem nikdy na živo neviděla jen s teorie a vašich vláken jsem poznávala.
Až se začali dít divné věci v kurníku obě kvočny mě slezly, pak mě uhynula pipulka a o dva dny později jsem viděla že slepinky jsou nějaké unavené a kohoutek nechtěl jít do kurníku ani ostaní a druhý mě za to poštípal když jsem ho tam dala. Na večír když se šlo do koupelny tak jsme slyšely hrozný rachot v kurníku, my jsme si mysleli že tam něco vlezlo ale co se mě naskytlo za pohled to byl horror! Oba kohoutci natlačeni u dvířek ocasy svěšené, všichni sebou škubali a polehavali kde se dalo.
Okamžitě jsem je přemýstila, vysříkla je Arpalitem a ráno jela velká čístka.První vyčistit a zamést kurníček, pak vyluxovat a první postřik na mšice po půl hod. Jsme použili BOCHEMIT (je to na moření dřeva ) a mohu říct že toto okamžit+ě zabralo, nastřik do spár atd.je to svinctvo ale na zdi jsme aplikovali.Nechali zaschnout a pak jsme jeli hydrát vápený 2x a finale malbit s hydrátem.Včechno komplet vyzdechalo ani jeden tam není :) Pak nový hobliny a senečko do hnízd a finale vysypala jsem tam misku koření.
Slepičky jsem ještě namazala olejem s čajovníku a je klid No a pak za 14. dní vyčistím, vysypu a slepinky pomažu
Chovatel609

XXX.XXX.218.235
Chci se zeptat všenky jsou dost vážné pro drůbež nemají jí hodně našel vždy na kůži jen 3 budu rád za každou radu děkuji
cruyff
napsal(a):
Je použitie plameňa na čmelíky účinné?
Použila jsem vypalování minulý týden, kurník mám plně dřevěný bez zateplení. Vzala jsem do kleští kousek Pepa a pomalu vypalovala všechny škvíry. Pak natřela vápnem a posypala křemelinou. Podestýlku měním každých 14 dní a hnízda mám plastová.Přestože předtím jsem čmelíky nenašla (a to mám vnitřek bílý, aby byli případně líp vidět) a čistila kurník spíš preventivně, byly tam, potvory. Krásně pod tím ohněm pukaly. Při vypalování jsem měla v kurníku kýbl s vodou, co kdyby...