Kocour - línání, řídká srst, nežere

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.4.2015 17:11
Pavluše

XXX.XXX.143.13

Dobrý den, před dvěma dny se stal novým členem domácnosti 16ti měsíční kocour Fabrizio.Ale jsem trošku na rozpacích, kocourek strašně líná, má řídkou a mastnou srst a co je nejhorší vody a žrádla se ani nedotkne.Je hodně hubený, jak ho mohuvpřimět k jídlu a hlavně k pití? A jak vyřešit problémy se srstí ?prosím o radu

19.4.2015 17:49
Pavluše

XXX.XXX.143.13

Zapomněla jsem se zmínit, že jde o Mainského mývalího kocourka.

19.4.2015 18:22
lavacca

XXX.XXX.164.49

Pavluše napsal(a):
Dobrý den, před dvěma dny se stal novým členem domácnosti 16ti měsíční kocour Fabrizio.Ale jsem trošku na rozpacích, kocourek strašně líná, má řídkou a mastnou srst a co je nejhorší vody a žrádla se ani nedotkne.Je hodně hubený, jak ho mohuvpřimět k jídlu a hlavně k pití? A jak vyřešit problémy se srstí ?prosím o radu

Většina koček několik dní po přestěhování do nového domova nejí, ani moc nepije. Pokud to nepřesáhne 4 dny, tak bych byla v klidu.

Hlavní je mu teď nechat klid na rozkoukání v novém prostředí. Mně se osvědčilo nechat novou číču tak týden odděleně v 1 pokoji, kde dostala wc, jídlo (ideálně to, co měla v bývalém domově) a měla tam klid ke zkoumání. Denně jsem za ní chodila mazlit a mluvila jsem na ni, aby věděla, že se nemá bát. Většina 1.den stávkovala, druhý den si většinou něco uzobla (klidně i jen pamlsek, ale i to je fajn) a postupně se normálně rozjedla. Určitě pokud máte možnost, tak mu nechte aspoň ten první týden stejné krmení, co měl v minulém domově, ať nemá šoky i co se týče stravování. A na lepší krmení ho převést až postupně po tom týdnu. A do vody mu dejte trochu glukopuru, ať má energii.

Čím byl krmen u bývalých majitelů? Většina koček teď líná, ale řídká a mastná srst není normální. To ukazuje na nekvalitní krmení. I ta hubenost. Nevím, jak moc je hubený, ale může to být i začervením...ale tabletu byhc mu nedávala, když nejí. Spíš se domluvte s vetem, zda by nebylo dobré mu dát spot on (Stronghold - ten i odčervuje, k sehnání jen u veta).

19.4.2015 18:23
lavacca

XXX.XXX.164.49

Jinak ke krmení napište, co dáváte + jaký máte finanční strop, ať se dá poradit něco "na míru". ;).

19.4.2015 18:51
Pavluše

XXX.XXX.143.13

Zatím pokračují s Animondou, tu dostával údajně i předtím.Časem bych ráda přešla na Brit care, líbí se mi složení i cena odpovídá mím možnostem, máte s tímto krmivem zkušenosti?
Prý je odčervený, ale nejsem si jistá paní ani nevěděla kolik váží, bez toho asi těžko odčervovala.

19.4.2015 18:58
rapotacka11

XXX.XXX.32.93

Nabídněte mu i maso.

19.4.2015 19:15
saty

XXX.XXX.10.1

Pavluše napsal(a):
Zatím pokračují s Animondou, tu dostával údajně i předtím.Časem bych ráda přešla na Brit care, líbí se mi složení i cena odpovídá mím možnostem, máte s tímto krmivem zkušenosti?
Prý je odčervený, ale nejsem si jistá paní ani nevěděla kolik váží, bez toho asi těžko odčervovala.

Brit care krmím u koček i psů, nová kočičí řada I´m... dobrá kvalita i výběr drůhů kočky si ho oblíbili kupuju 7Kg za 749 mám pytel na měsíc což vy při jednou kočičákovi budete mít na delší dobu.

19.4.2015 19:20
Pavluše

XXX.XXX.143.13

Také jsem zkoušela, oblizoval se, ale nevzal si ani z ruky ani z misky se kterou jsem ho nechala osamotě.Jedině sušenou rybku z ruky si opatrně vzal, ale hned položil oblízl se a odešel.

19.4.2015 20:19
lavacca

XXX.XXX.164.49

Pavluše napsal(a):

Animonda granule jsou dost obilné, zkuste ho opravdu postupně převést na lepší - např. ty Brit Care I´m. Nová řada Brit Care I´m je fajn - za a) se mi líbí, že se vyrábí v ČR a za b) odpovídá složení ceně. Krmím ji a kočenám chutná, mají pěknou srst, atd. Jinak teda krmím převážně masem + mají granule spíš jako doplněk. Střídám ještě s rybími Taste of the wild.

No, pokud je v takovém stavu, co píšete, tak docela pochybuju, že paní řešila odčervení, atd... opravdu bych mu u veterináře zakoupila ten Stronghold. Ublížit by mu nijak neměl - používá se na: Léčba ušního svrabu (Otodectes cynotis), Léčba infestace všenkami (Felicola subrostratus), Léčba parazitóz vyvolaných dospělými oblými červy (Toxocara cati) a Léčba parazitóz vyvolaných dospělými střevními měchovci (Ancylostoma tubaeforme).

A zkuste i to masíko, pokud nechce syrové, tak chvíli povařit. Nebo zkusit kvalitní konzervy (např. Animonda Carny, Cosma, atd.), i když tam pozor, ne každé kočce to sedne. Pro začátek bych fakt spíš volila syrové / vařené maso. Zkusit můžete i syrový žloutek či vařené vajíčko nebo tučný / polotučný tvaroh. Prostě zkoušet, co mu sedne. :)

PS: Na srst jsou pak dobré granulky s rybou - rybím olejem.

19.4.2015 20:59
Pavluše

XXX.XXX.143.13

OK, díky za rady, vyzkouším vše, hlavně ať je kočičák v pohodě smajlík
A ještě jeden dotázek;jako koťátko byl kastrovaný(už od chovatelky) obavám se, může to mít nějaký neblahý vliv na organismus?Ani vzrůstem se moc mainským nevyrovná, je to jistě následek kastrace ?!

19.4.2015 21:09
lavacca

XXX.XXX.164.49

Pavluše napsal(a):
OK, díky za rady, vyzkouším vše, hlavně ať je kočičák v pohodě smajlík
A ještě jeden dotázek;jako koťátko byl kastrovaný(už od chovatelky) obavám se, může to mít nějaký neblahý vliv na organismus?Ani vzrůstem se moc mainským nevyrovná, je to jistě následek kastrace ?!

Nevím, co brzké kastrace (jsou dost časté v USA a nevšimla jsem si, že by to mělo vliv na velikost kočky v dospělosti), ale my např. kastrovali 6 měsíčního křížence mainky a roste dále jako z vody.

Naopak kastráti bývají větší než nekastrované kočky, protože nedochází k výkyvu hormonů a vše jde do stavby těla. Takže osobně si myslím, že ani u vás to není tím, že byl brzy kastrován, ale spíš nevhodným krmením u nových majitelů, kteří ho tzv. podtrhli. Nicméně ještě není všem dnům konec - kočky mohutní do 3 let, takže kocourek by se vám měl ještě trochu vytáhnout, ale už to nebude o tolik...ale ono stačí pokud je hubený, tak až přibere, bude ho taky jinačí "kusanec".

Jediné, co kastrace ovlivňuje je větší inklinace k problémům moč. cest, čemuž se ale dá zabránit dostatečným podáváním vody (ideálně masa či konzerv, nikoli jen suchých granulí).

19.4.2015 21:27
Pavluše

XXX.XXX.143.13

Jee, jste mi udělala radost" jedna bába povídala" smajlík, že nemá růstový hormon díky kastraci a tím mi už neporoste.

19.4.2015 22:19
Pavluše

XXX.XXX.143.13

Hurá, už žere. Do vody jsem přidala glukopur tak doufám, že už bude vše ok
Může mi někdo doporučit nějaké vitamíny na srst a suchý šampon na mastící se srst?

20.4.2015 02:57
fikovnice

XXX.XXX.99.69

A jaký má ten kocourek původ? Jako myslím, jak jste k němu přišla? Že je tak celkem zbědovaný - hubený, mastná řídká srst. Píšete, že asi není ani odčervený. Některé bojácné kočky v novém domově vylézají ze skrýše přes noc, když je v bytě/domě klid a tehdy se nají, napijí, vykonají potřebu... Jednou zde byl příběh osvojené extrémně plaché kočky, kterou paní takto socializovala řádově týdny až měsíce. No, snad to nebude Váš případ.

20.4.2015 07:01
Pavluše

XXX.XXX.141.25

Paní byla milá, vypadla solidně.Myslím že byl problém jinde, žil s dalšími kočkami, které ho nemělli rády.Věřím, že ho honili i od žrádla apod...Jinak je docela mazlík, dnes už spal s námi v posteli je to takové zlatíčko

20.4.2015 17:24
lavacca

XXX.XXX.164.49

Pavluše napsal(a):
Hurá, už žere. Do vody jsem přidala glukopur tak doufám, že už bude vše ok
Může mi někdo doporučit nějaké vitamíny na srst a suchý šampon na mastící se srst?

Tak to je super zpráva. :)

Já bych ho zatím rozkrmila a uvidíte. Pokud bude mít kvalitní stravu, tak ani přídavky nutné nejsou. ;) Jinak na srst je nejlepší lososový olej, ale zas aby se z něj nepo.. tím že je hubený, nebude mít asi úplně ok trávení, tak byhc ho zatím rozjedla masem a kvalitnějšími granulemi a pak případně později zkusit trochu toho oleje do žrádla. Ale měly by na to stačit i rybí granule (které obsahují lososový olej).

Šampón vám neporadím, já používám akorát suchý šampon, když kočka přijde z venku zmazaná a nechce to pustit. Jinak stačí dobrá výživa a i matná srst se změní v pěknou. ;) Máme z útulku křížence mainky a taky měl tu srst takovou matnou. A stačilo ho rozkmit masem a srst má teď luxusní.

20.4.2015 20:03
Pavluše

XXX.XXX.228.107

Máme bohužel problém s mastnou srstí, zdá se mi nutností ho nějakým suchým šamponem, vypadá to hrozně ty mastné jakoby slepené chlupy jaký používáte suchý šampon, koupat ho zatím nechci sotva se trošku otrkal.

20.4.2015 21:51
lavacca

XXX.XXX.164.49

Pavluše napsal(a):
Máme bohužel problém s mastnou srstí, zdá se mi nutností ho nějakým suchým šamponem, vypadá to hrozně ty mastné jakoby slepené chlupy jaký používáte suchý šampon, koupat ho zatím nechci sotva se trošku otrkal.

Používám Trocken shampoo od Trixie - viz zde: http://www.spokojenypes.cz/sampony-trixie/trockenshampoo-100g-trixie?id=24627

Jo, pokud má nějaké fleky, tak je lepší to vzít šamponem. Já myslela, že má tu srst špatnou celkově. Plus teda nevím, jak moc ho paní kartáčovala, apod. Ono se mainkám, ale i dalším dlouhosrstým kočkám, ta srst cuchá rychleji, takže to chce fakt pravidelně česat. Nejlepší je na to klasický drátkový hřeben. Viz např. tento : http://www.spokojenypes.cz/hrebeny-kartace-pro-kocky/plastovy-finisak-s-protiskluzovou-rukojeti-10x17-cm?id=67354

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.4.2015 08:30
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mě se osvědčil i hřeben: http://www.spokojenypes.cz/hrebeny-kartace3/england-oboustranny-drevena-rukojet-17-cm?id=67368

Plus drátěný kartáček viz odkaz od Lavaccy.

Na "kocouří ocas" (nekastrovaní kocouři trpí na zmaštění ocasu u kořene) mi chovatelka poradila dětský pudr Johnsonś.
https://www.youtube.com/watch?v=bE7tt1WKUu4 - ilustrační video

Chovatelka pudr používá průběžně a i místo koupání před výstavou. A kočky má nádherně upravené

21.4.2015 09:03
HANELE77

XXX.XXX.30.183

Zkuste mu koupit vitamínovou pastu CALOPET. Většinou seženete u veta nebo na netu. Je na celkové zlepšení kondice, srsti, chuti jídlu..dává se při stresových situacích, po operacích atp..
Když by to nechtěl, máznete mu to do tlamky..

Jinak jsou bezvadné malé konzervičky SHINY CAT. Jsou sice dražší, ale samé maso. Nejlepší asi chutnají s krevetami..ty tam opravdu jsou...

No a jinak syrové (přemražené maso) zadní hovězí, kuřecí prsa...

Musíte mu dát trošku "pod žebro", aby z něj byl veliký a silný kocour, jak se na maicoona sluší.

Tak ať se daří

21.4.2015 09:31
fikovnice

XXX.XXX.99.69

HANELE77 napsal(a):
Zkuste mu koupit vitamínovou pastu CALOPET. Většinou seženete u veta nebo na netu. Je na celkové zlepšení kondice, srsti, chuti jídlu..dává se při stresových situacích, po operacích atp..
Když by to nechtěl, máznete mu to do tlamky..

Jinak jsou bezvadné malé konzervičky SHINY CAT. Jsou sice dražší, ale samé maso. Nejlepší asi chutnají s krevetami..ty tam opravdu jsou...

No a jinak syrové (přemražené maso) zadní hovězí, kuřecí prsa...

Musíte mu dát trošku "pod žebro", aby z něj byl veliký a silný kocour, jak se na maicoona sluší.

Tak ať se daří

Dobrý den! Já mám tedy se Shiny Catkami spíš špatnou zkušenost. Drahé jak čert a kocouři o to jeví jen malý zájem, někdy to ani nesní. No ale pravda mám je šíleně rozmazlené smajlík. Ale i tak, ta cena se mi zdá fakt dost vysoká...

21.4.2015 12:09
saty

XXX.XXX.10.1

fikovnice napsal(a):
Dobrý den! Já mám tedy se Shiny Catkami spíš špatnou zkušenost. Drahé jak čert a kocouři o to jeví jen malý zájem, někdy to ani nesní. No ale pravda mám je šíleně rozmazlené smajlík. Ale i tak, ta cena se mi zdá fakt dost vysoká...

Drahé to jsou,
připadá mi že problém ze žravostí je hlavně ten že už je maso "uvařené" v páře.
Polovina koček nemá ráda ryby tak je normálně nekupuji ale občas když je seženu v akci to balení 2x70g třeba za 10Kč tak pak jim je i vezmu.

21.4.2015 18:06
lavacca

XXX.XXX.164.49

Ono se to musí s krmením vždy zkusit - ne každé kočce chutná vše, co jiné. Hlavně co se týče kapsiček a konzerv jsou fakt rozdíly.

22.4.2015 23:51
fikovnice

XXX.XXX.99.69

saty napsal(a):
Drahé to jsou,
připadá mi že problém ze žravostí je hlavně ten že už je maso "uvařené" v páře.
Polovina koček nemá ráda ryby tak je normálně nekupuji ale občas když je seženu v akci to balení 2x70g třeba za 10Kč tak pak jim je i vezmu.

Tak za 10Kč bych to také vzala...:-D. Kocouři se v tom sice nimrají, ale něco samořejmě sní.

23.4.2015 08:17
Pavluše

XXX.XXX.236.116

Kočičák nesnáší vyčesávání, ale je to opravdu nutné.Většinou utíká popř kousne o drápancích ani nemluvím.Je jasné, že mi ještě nevěří.Je vidět že podobnou péči bývalá majitelka ani moc neřešila. Já i přesto, že se brání tak ho krátce, jemně, s laskavým hlasem vyčešu a následně odměním pamlskem. Mám takto pokračovat?nebo mi můžete poradit jiný postup nbo fígl?

23.4.2015 11:37
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Pavluše napsal(a):
Kočičák nesnáší vyčesávání, ale je to opravdu nutné.Většinou utíká popř kousne o drápancích ani nemluvím.Je jasné, že mi ještě nevěří.Je vidět že podobnou péči bývalá majitelka ani moc neřešila. Já i přesto, že se brání tak ho krátce, jemně, s laskavým hlasem vyčešu a následně odměním pamlskem. Mám takto pokračovat?nebo mi můžete poradit jiný postup nbo fígl?

Myslím, že na to jdete dobře. Mírně a laskavě.

23.4.2015 21:32
lavacca

XXX.XXX.164.49

Pavluše napsal(a):

Děláte to dobře. klidně na něj mluvit, pomalu vyčesávat, klidně dávat pamlsky i během česání. A pro začátek bych dělala delší pauzy, ať to na něj není dlouhé. ;).

23.4.2015 22:28
Pavluše

XXX.XXX.134.182

OK, dík moc

29.4.2015 14:27
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Pavluše: Pokud kočka špatně žere, ověřila bych si datum posledního odčervení. Pokud nejisté, určitě bych odčervila znovu, to beru jako základ. Moje kočka je vybíravka, ale konzervičky a kapsičky Gourmet Gold, Perle, á la Carte žrala dycky dobře. Vyjma toho, když byla nemocná, to jsem ji úspěšně rozjídala tučným bílým jogurtem, přímo z mého prstu. Jinak doporučuji nějaké aromatické, "smradlavé" třeba rybí granule. Já jsem skončila na Orijenu, který má 75% masa, střídám rybí a kuřecí /ten je levnější/. Pytel není zrovna levná záležitost, ale krmná dávka je nízká a kočka žere velmi ochotně, což je u vícemasových bezobilných granulí spíše výjimka.. Jo a připadá mi dobrý nápad pro nežravou kočku, přidat do misky tekutinu, bílý jogurt, masový vývar, rybí/lososový olej, to pomáhá. Dobrou stravou vyřešíte i problémy se srstí.
Jinak Gourmetky doporučuju jen na rozjezení kočky, jinak nejsou nic extra. Pak bych přešla na něco kvalitnějšího, s pořádným masem.

Přidejte reakci

Přidat smajlík