Cizí kocour v "rajónu"

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.6.2016 19:09
mesič

XXX.XXX.73.61

Prosím o radu zkušenější chovatele.
Náš kocour má 6 let, první rok života jsme bydleli v bytě, tam proběhla i kastrace, potom jsme se přestěhovali na vesnici, kde si užívá výběhu na dvůr, zahradu a /k mé nelibosti/ i ulice před domem - naštěstí jsme předposlední dům v ulici. Nemám ani tak strach z aut, jako z cizích psů a koček.
Bohužel cca před měsícem přišel se špatně se hojícím šrámem mezi lopatkami - přičítala jsem to jeho alergii /asi na kuře/, ale včera večer přišel s krkem špinavým od "světlejší" krve.
Dle dnešního vyšetření na veterině se porval s jiným kocourem a vznikl mu absces, škrábáním si hnis a krev roztahal po celém krku. Dostal ATB, je zavřený doma - na venek nemá momentálně náladu.
Kdysi jsem četla, že kastrovaný kocour nevzbuzuje v ostatních kocourech konkurenci, ale také jsem jinde četla, že ba naopak si nekastrovaný kocour kastrovaného nedokáže "zaškatulkovat" a proto útočí".
Kam tím mířím...nechci z kocoura, který si užívá lov myší, číhání na ptáky a lítání v trávě udělat zas domácího povaleče, ale na druhou stranu mám o něj strach. Myslíte, že po takovéto zkušenosti se bude víc držet doma? Případně bude sám chtít jít na noc domů (což přes léto někdy nešel)? Svobodu mu brát nechci, ví co je venku a bude tam zas chtít, ale raději bych, aby byl na zahradě pod alespoň částečným dozorem a v noci nezůstával venku vůbec, je možné, že si "přizná", že na cizího kocoura nemá a bude se držet víc u domu - dvorku, kde má ochranu od psa a chodit na noc domů nebo se bude pouštět do předem prohraných bitev? Doplním, že máme klidné plemeno - ragdoll, bohužel s váhou pod 5 kg, s čímž moc parády na sousední kocoury neudělá smajlík
Možná se ptám na nezodpověditelné, ale asi jsem se chtěla o ty trampoty i podělit. děkuji.

17.6.2016 20:13
rapotacka11

XXX.XXX.32.174

Cizí kocouři i kočky(i kastráti ), lezou na okolní pozemky a rvou se o ně s jinými kočkami.
I s těmi domácími, které tam bydlí. "Šikanují je".
Je jim jedno, zda domácí "pán" je holka nebo kluk, kastrovaný nebo ne.
Řežou se o území. Je dobré, když je na dvoře pes a nebo dvě kočky,
které si společně území brání.
Kocoura na noc zavírejte.
Nebude chtít, kočky žijou v noci, ale zvykne si v pohodě.
Volte menší zlo.
Pes byl našim kočkám oporou, cizí hnal.

17.6.2016 20:23
mesič

XXX.XXX.73.61

rapotacka11 napsal(a):
Cizí kocouři i kočky(i kastráti ), lezou na okolní pozemky a rvou se o ně s jinými kočkami.
I s těmi domácími, které tam bydlí. "Šikanují je".
Je jim jedno, zda domácí "pán" je holka nebo kluk, kastrovaný nebo ne.
Řežou se o území. Je dobré, když je na dvoře pes a nebo dvě kočky,
které si společně území brání.
Kocoura na noc zavírejte.
Nebude chtít, kočky žijou v noci, ale zvykne si v pohodě.
Volte menší zlo.
Pes byl našim kočkám oporou, cizí hnal.

Děkuji, asi se tady musel vyskytnou dominantní nováček. Víc jak 4 roky byl klid. Včera se právě držel na dvorku, kde je pes, asi si tam byl jistější, ale že by letěl vyplašeně domů to ne. Zavírala bych i dřív, ale přes teplé měsíce chce být raději na zahradě, ale zkusím to zatrhnout.
Jak píšete že si 2 a víc koček ohlídá teritorium, tak je to další důvod, proč mám dál všem doporučovat ve svém okolí, aby si pořídili 2 koťata. K tomu našemu už nováčka si pořizovat nebudu, mám strach, že by to přineslo víc škody a šarvátek než užitku, ale jednou do budoucna ano.

Přidejte reakci

Přidat smajlík