Uživatel s deaktivovaným účtem
Dobrý den,
máme roční kočku, kterou máme naočkovanou klasickou základní vakcinou, ale vzteklinu jsem nedávala. Nyní to zvažuji, vet mě při poslední kontrole vzteklinu dát doporučila, prý je otázka času, kdy se u nás vzteklina zase objeví... Na tom asi něco bude, vzhledem k tomu, že se u nás už lišky nevakcinují... Bydlíme kousek od lesa, sice ne někde v pohraničí, ale stejně si říkám, když kolikrát vidím, jaké nosí domů ulovené poklady, že se může setkat s kde čím... Po pravdě bych vakcinovala hlavně, abych chránila děti, přeci jenom, když kočku hladí, tak občas nějaké to škrábnutí je... Teď mě ale trošku vrtá hlavou jedna věc. Kdyby kočka vakcinovaná byla a setkala by se s nemocným zvířetem, došlo by ke konfliktu a při šarvátce by kočka nemocné zvíře třeba škrábla a potom by zatnula drábky při kontaktu s dětmi, tak by stejně snad k přenosu vztekliny mohlo dojít i přes vakcinovanou kočku, která je zdravá, ne? Nebo se pletu?
Jsme země oficiálně vztekliny prostá.
Proto se už lišky neočkují.
Jako ano, je to možná jen otázka času, než o ten status přijdeme vlivem dovážečů psů z Rumunska a jiných vzteklých států, ale epizootie vztekliny jako taková, to jede jako vlna, na očkování je tam času dost.
Jo, přenos vztekliny by takhle nefungoval. V mase nebo v kůži vzteklého zvířete je viru minimum. Vylučuje se slinami, přece.
Můžu se zeptat Bodlinko, vy jste veterinářka? Jak mám rozumět tomu, že epizootie vztekliny jede jako vlna? Myslíte, že kdyby se v ČR vzteklina objevila, tak by se to podchytilo včas a byl by ještě prostor kočku naočkovat? Snažím se to zvážit ze všech stran, nechci nic podcenit, zároveň očkovat zvíře proti vzteklině, která se u nás snad už neobjeví a pak se tlouct do hlavy, až se objeví sarkom...
napsal(a):
Můžu se zeptat Bodlinko, vy jste veterinářka? Jak mám rozumět tomu, že epizootie vztekliny jede jako vlna? Myslíte, že kdyby se v ČR vzteklina objevila, tak by se to podchytilo včas a byl by ještě prostor kočku naočkovat? Snažím se to zvážit ze všech stran, nechci nic podcenit, zároveň očkovat zvíře proti vzteklině, která se u nás snad už neobjeví a pak se tlouct do hlavy, až se objeví sarkom...
No jasný, představte si, jak to funguje. Vzteklé zvíře může nakazit jen zvířata ve svém bezprostředním okolí a ty zase jen ta, se kterými se dostanou do styku. Takže epizootie se na nezasažená šíří postupně a to dokonce určitou známou rychlostí.
Na očkování vnímavých zvířat je tam času až až.
Náš první veterinář začal očkovat bytového kocoura a na domku v tom nový majitel pokračoval z důvodu, že když už se jednou začlo a není to pro něj problém, že by se mělo v očkování pokračovat. Jaký je Váš názor? Jen dodám, že na něm není poznat absolutně nic po očkování, snáší ho dobře.
mesič
napsal(a):
Náš první veterinář začal očkovat bytového kocoura a na domku v tom nový majitel pokračoval z důvodu, že když už se jednou začlo a není to pro něj problém, že by se mělo v očkování pokračovat. Jaký je Váš názor? Jen dodám, že na něm není poznat absolutně nic po očkování, snáší ho dobře.
* nový veterinář, ne majitel
rapotacka11
napsal(a):
OČKOVAT.
http://www.stastnykocour.cz/stastnykocour-cz/10-Kocici-zdravi/15-Je-ockovani-skutecne-prinosem.
A proti čemu očkovat?
Proti vzteklině v zemi prosté vztekliny je dost frajeřina. Je-li pravděpodobnost nákazy neočkovaného zvířete minimální, pak vám z rovnice vypadávají jen nežádoucí účinky vakcíny.
napsal(a):
A proti čemu očkovat?
Proti vzteklině v zemi prosté vztekliny je dost frajeřina. Je-li pravděpodobnost nákazy neočkovaného zvířete minimální, pak vám z rovnice vypadávají jen nežádoucí účinky vakcíny.
Proti všemu a furt fix.
Určitě se místečko (na těle) najde.
Vždyť se tu o očkování píše každou chvíli,
poněkud nechápu, co někomu není jasné.
Jestli si někdo připadá pečlivější a starostlivější
no tak...do toho.
(pardon - štve mě to).
Ale tak očkování je fajn.
Ale očkovat u nás kočku proti vzteklině je stejně zbytečné jako nechat naočkovat děti proti žluté zimnici, jen tak, protože to očkování existuje.
rapotacka11
napsal(a):
Proti všemu a furt fix.
Určitě se místečko (na těle) najde.
Vždyť se tu o očkování píše každou chvíli,
poněkud nechápu, co někomu není jasné.
Jestli si někdo připadá pečlivější a starostlivější
no tak...do toho.
(pardon - štve mě to).
Nerozčilujte se , vím, že už tady bylo jasně řečeno, že očkování vztekliny není potřeba, ale vyhledávání ve starších diskuzích je naprosto tristní , asi by s tím měl něco admin udělat. Mohlo by fungovat na jednotlivá slova, nebo i podle přispěvatelů...
Také vím, že mě kolikrát něco zaujalo, a pak už to nemůžu za živého boha najít.
Machyska
napsal(a):
Nerozčilujte se , vím, že už tady bylo jasně řečeno, že očkování vztekliny není potřeba, ale vyhledávání ve starších diskuzích je naprosto tristní , asi by s tím měl něco admin udělat. Mohlo by fungovat na jednotlivá slova, nebo i podle přispěvatelů...
Také vím, že mě kolikrát něco zaujalo, a pak už to nemůžu za živého boha najít.
Tak to souhlasím všemi deseti
mesič
napsal(a):
Musím upravit svůj příspěvek, - omrkla jsem očkovák - náš nový veterinář už proti vzteklině neočkuje. Ještě jeden "přechodový" veterinář našeho kocoura proti vzteklině očkoval, ale nový již ne, takže byl očkován jen první 3 roky a dál ne