Očkovat venkovní kočku proti vzteklině?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.12.2016 10:18

Dobrý den,
máme roční kočku, kterou máme naočkovanou klasickou základní vakcinou, ale vzteklinu jsem nedávala. Nyní to zvažuji, vet mě při poslední kontrole vzteklinu dát doporučila, prý je otázka času, kdy se u nás vzteklina zase objeví... Na tom asi něco bude, vzhledem k tomu, že se u nás už lišky nevakcinují... Bydlíme kousek od lesa, sice ne někde v pohraničí, ale stejně si říkám, když kolikrát vidím, jaké nosí domů ulovené poklady, že se může setkat s kde čím... Po pravdě bych vakcinovala hlavně, abych chránila děti, přeci jenom, když kočku hladí, tak občas nějaké to škrábnutí je... Teď mě ale trošku vrtá hlavou jedna věc. Kdyby kočka vakcinovaná byla a setkala by se s nemocným zvířetem, došlo by ke konfliktu a při šarvátce by kočka nemocné zvíře třeba škrábla a potom by zatnula drábky při kontaktu s dětmi, tak by stejně snad k přenosu vztekliny mohlo dojít i přes vakcinovanou kočku, která je zdravá, ne? Nebo se pletu?

8.12.2016 10:49

Jsme země oficiálně vztekliny prostá.

Proto se už lišky neočkují.

Jako ano, je to možná jen otázka času, než o ten status přijdeme vlivem dovážečů psů z Rumunska a jiných vzteklých států, ale epizootie vztekliny jako taková, to jede jako vlna, na očkování je tam času dost.

8.12.2016 10:50

Jo, přenos vztekliny by takhle nefungoval. V mase nebo v kůži vzteklého zvířete je viru minimum. Vylučuje se slinami, přece.

8.12.2016 11:13

Můžu se zeptat Bodlinko, vy jste veterinářka? Jak mám rozumět tomu, že epizootie vztekliny jede jako vlna? Myslíte, že kdyby se v ČR vzteklina objevila, tak by se to podchytilo včas a byl by ještě prostor kočku naočkovat? Snažím se to zvážit ze všech stran, nechci nic podcenit, zároveň očkovat zvíře proti vzteklině, která se u nás snad už neobjeví a pak se tlouct do hlavy, až se objeví sarkom...

8.12.2016 15:50

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Můžu se zeptat Bodlinko, vy jste veterinářka? Jak mám rozumět tomu, že epizootie vztekliny jede jako vlna? Myslíte, že kdyby se v ČR vzteklina objevila, tak by se to podchytilo včas a byl by ještě prostor kočku naočkovat? Snažím se to zvážit ze všech stran, nechci nic podcenit, zároveň očkovat zvíře proti vzteklině, která se u nás snad už neobjeví a pak se tlouct do hlavy, až se objeví sarkom...

No jasný, představte si, jak to funguje. Vzteklé zvíře může nakazit jen zvířata ve svém bezprostředním okolí a ty zase jen ta, se kterými se dostanou do styku. Takže epizootie se na nezasažená šíří postupně a to dokonce určitou známou rychlostí.

Na očkování vnímavých zvířat je tam času až až.

8.12.2016 18:45
sisi58

XXX.XXX.191.1

JO, hrdličky se k nám z Balkánu taky šířily postupně
Pokud byste chtěla kočku očkovat proti tetanu, tam by snad byla možnost, že venkovní kočka tetanus chytne. Ale vzteklina? Jedině že by ji pokousal nějaký vztekloun/cholerik

8.12.2016 19:27
rapotacka11

XXX.XXX.32.248

Někdy méně, znamená více...

8.12.2016 19:34
Machyska

XXX.XXX.252.23

Nova by nás určitě neušetřila a informaci o vzteklině by dala na první pozice ve zprávách , to se neutají.

Taky vzteklinu neočkuji, některé kočičky ji snáší špatně. U nás to byl kocourek, byl na něj hrozný pohled a není mu v té chvíli pomoci, musí se počkat až to přejde.

8.12.2016 20:55
koňadra

XXX.XXX.128.31

Vzteklinu u koček netřeba očkovat - alespoň ne teď. Zbytečně zatěžovat organismus kočky. Kdyby se u nás vzteklina objevila, na očkování je vždycky času dost - jak píše Bodlinka.

9.12.2016 15:22
mesič

XXX.XXX.129.58

Náš první veterinář začal očkovat bytového kocoura a na domku v tom nový majitel pokračoval z důvodu, že když už se jednou začlo a není to pro něj problém, že by se mělo v očkování pokračovat. Jaký je Váš názor? Jen dodám, že na něm není poznat absolutně nic po očkování, snáší ho dobře.

9.12.2016 16:04
Acamar

XXX.XXX.29.135

Já myslím, že se v očkování pokračovat nemusí jen proto, že jste již jej dříve očkovali. Hodně lidí to praktikuje i tak, že dají kočkám základní očkování v kotěcím věku, po roce přeočkují a pak už dál neočkují.

9.12.2016 18:46
mesič

XXX.XXX.73.61

mesič napsal(a):
Náš první veterinář začal očkovat bytového kocoura a na domku v tom nový majitel pokračoval z důvodu, že když už se jednou začlo a není to pro něj problém, že by se mělo v očkování pokračovat. Jaký je Váš názor? Jen dodám, že na něm není poznat absolutně nic po očkování, snáší ho dobře.

* nový veterinář, ne majitel

9.12.2016 19:44

rapotacka11 napsal(a):
OČKOVAT.
http://www.stastnykocour.cz/stastnykocour-cz/10-Kocici-zdravi/15-Je-ockovani-skutecne-prinosem.

A proti čemu očkovat?

Proti vzteklině v zemi prosté vztekliny je dost frajeřina. Je-li pravděpodobnost nákazy neočkovaného zvířete minimální, pak vám z rovnice vypadávají jen nežádoucí účinky vakcíny.

9.12.2016 19:58
sisi58

XXX.XXX.191.1

Kašlete na očkování proti vzteklině.
90% venkovských koček není očkovaných a nic se neděje. A vy budete kočku trápit zbytečně.

9.12.2016 20:05
rapotacka11

XXX.XXX.32.201

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A proti čemu očkovat?

Proti vzteklině v zemi prosté vztekliny je dost frajeřina. Je-li pravděpodobnost nákazy neočkovaného zvířete minimální, pak vám z rovnice vypadávají jen nežádoucí účinky vakcíny.

Proti všemu a furt fix.
Určitě se místečko (na těle) najde.

Vždyť se tu o očkování píše každou chvíli,
poněkud nechápu, co někomu není jasné.
Jestli si někdo připadá pečlivější a starostlivější
no tak...do toho.
(pardon - štve mě to).

9.12.2016 20:14

Ale tak očkování je fajn.

Ale očkovat u nás kočku proti vzteklině je stejně zbytečné jako nechat naočkovat děti proti žluté zimnici, jen tak, protože to očkování existuje.

9.12.2016 20:37
Machyska

XXX.XXX.252.23

rapotacka11 napsal(a):
Proti všemu a furt fix.
Určitě se místečko (na těle) najde.

Vždyť se tu o očkování píše každou chvíli,
poněkud nechápu, co někomu není jasné.
Jestli si někdo připadá pečlivější a starostlivější
no tak...do toho.
(pardon - štve mě to).

Nerozčilujte se , vím, že už tady bylo jasně řečeno, že očkování vztekliny není potřeba, ale vyhledávání ve starších diskuzích je naprosto tristní , asi by s tím měl něco admin udělat. Mohlo by fungovat na jednotlivá slova, nebo i podle přispěvatelů...

Také vím, že mě kolikrát něco zaujalo, a pak už to nemůžu za živého boha najít.

9.12.2016 20:41
sisi58

XXX.XXX.191.1

Machyska napsal(a):
Nerozčilujte se , vím, že už tady bylo jasně řečeno, že očkování vztekliny není potřeba, ale vyhledávání ve starších diskuzích je naprosto tristní , asi by s tím měl něco admin udělat. Mohlo by fungovat na jednotlivá slova, nebo i podle přispěvatelů...

Také vím, že mě kolikrát něco zaujalo, a pak už to nemůžu za živého boha najít.

Tak to souhlasím všemi deseti

10.12.2016 11:10
mesič

XXX.XXX.73.61

mesič napsal(a):

Musím upravit svůj příspěvek, - omrkla jsem očkovák - náš nový veterinář už proti vzteklině neočkuje. Ještě jeden "přechodový" veterinář našeho kocoura proti vzteklině očkoval, ale nový již ne, takže byl očkován jen první 3 roky a dál ne

Přidejte reakci

Přidat smajlík