Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.1.2015 10:38
Xeska

XXX.XXX.168.56

Mám 6 fenek sibiřské hasky. Jedna fena mela zanet delohy a nadory na mlecne liste, vyoperovano, nasledna lecba, ale vse vypada ok. Dalsi fena me vydesila zelenym vytokm, ktery ale nebyl zanet, nybrz harani. Potvrzeno sonem na veterině. Veterinarka mi doporucila dat vsechny feny vykastrovat, jako prevenci nadoru na mlecny liste a zanetu delohy. Fenam je 8-9 let, ta 10 leta uz je po operaci. Nemam s tim zadny zkusenosti, na FB mi par lidi psalo ze jejich feny jsou po kastraci naprosto v pohode,. Ale ja porad nemam jasno, rezat do zdravych fen, no jo, ale az by tam byl zanet, bude pozde.. Nevadi mi harani atd.. Ale proste bych chtela, aby tahle smecka byla se mnou co nejdelsí dobu, da se rict ze souziti s nima je klidne a pohodove, jsou damy v nejlepsich letech..dekuji za slusne odpovedi.. Šárka.

31.1.2015 11:55
arosek

XXX.XXX.210.142

No za me tedy - vsechny fenky mam kastrovane, vsechny ze zdravotnich duvodu. Nejstarsi fenu (dnes jiz neni mezi nami) jsme kastrovali v 11 letech s akutnim zanetem delohy. Pred tim cely zivot nic, zadny problem, pak mela v 10 letech jeden slaby zanet, uspesne preleceny atb. Bohuzel necely rok na to dalesi zanet a atb uz nezabirali. Fenka prezila, byla s nami jeste dalsi dva roky uplne v pohode, ale byly to nervy.

Druha fenka, dnes dvanactileta byla tez kastrovana v pozdejsim veku - bylo ji 10, 5. Mela lehky zanet delohy (opet cely zivot bez jakychkoliv problemu), bez problemu prelecen atb. Ovsem po zkusenostech se starsi fenku jsem ji po preleceni a reknvalescenci nechala vykastrovat, aby s eneopakoval predchozi pripad, protoze zanety delohy se obzvlaste ve vyssim veku rady vraci. Vzhledem k tomu ze tahle fena harala pravidelne po 11 mesicich, byla by pripadny dalsi zanet a aktutni kastraci podstupovala temer ve dvanacti letech - proto sla driv. Nastesti ze jsme se tak rozhodla. Ukazalo se, ze cely zivot mela cysty na vajecnicich, coz ji narusilo prave prirozeny rytmus (harani 1x za rok a slabe) a totalne j ito rozhodilo krev tak, ze temer nesrazela - malem tedy zustala na stole. Operovat ji s pripadnym zanetem akutne a o rok pozdeji, neprezila by to zcela uricte. Bohuzel nemela cely zivot vubec zadne problemy, ani zadne naznaky ci indicie, takze jsme o tom nemeli vubec tuseni.

Treti fena byla kastrovana po prvnim porodu. Ukazalo se ze ma uzky panevni pruchod, takze nakonec musela na cisare. Pri predstave ze kazde dalsi harani bude chcti stenata (byla to davajka), ze pripadny dalsi porod by musela opet na cisare, ze by kazde dalsi harani hrozilo riziko falesky (chtela stenata) a nasledneho zanetu delohy se vsemi moznymi komplikacemi jak mely dve prvni feny... Radeji jsem volila kastraci v peti letech, nez pak problemy v pozdejsim veku.

31.1.2015 12:05
scylla

XXX.XXX.150.32

Žádnou fenu jsem neměla a nemám kastrovanou, žádná nikdy neměla záněty dělohy ani problémy s mléčnou lištou. Dožily se vysokého věku ve zdraví, odešly ve věku 14, 13 a 12, 5 roku, byly to feny NO. Před lety jsem se ujala kastrované boxerky, která umřela na nádory mléčné lišty v 8 letech.

31.1.2015 12:58
rapotacka11

XXX.XXX.32.129

U nás
labradorka (po 3 porodech), v 7 letech zánět, kastrace, inkontinence, nádory na ml. žláze.

31.1.2015 13:14
umpa.lumpa

XXX.XXX.195.92

Xeska napsal(a):
Mám 6 fenek sibiřské hasky. Jedna fena mela zanet delohy a nadory na mlecne liste, vyoperovano, nasledna lecba, ale vse vypada ok. Dalsi fena me vydesila zelenym vytokm, ktery ale nebyl zanet, nybrz harani. Potvrzeno sonem na veterině. Veterinarka mi doporucila dat vsechny feny vykastrovat, jako prevenci nadoru na mlecny liste a zanetu delohy. Fenam je 8-9 let, ta 10 leta uz je po operaci. Nemam s tim zadny zkusenosti, na FB mi par lidi psalo ze jejich feny jsou po kastraci naprosto v pohode,. Ale ja porad nemam jasno, rezat do zdravych fen, no jo, ale az by tam byl zanet, bude pozde.. Nevadi mi harani atd.. Ale proste bych chtela, aby tahle smecka byla se mnou co nejdelsí dobu, da se rict ze souziti s nima je klidne a pohodove, jsou damy v nejlepsich letech..dekuji za slusne odpovedi.. Šárka.

Obávám se, že bude rozhodnutí jen a jen na Vás.. Mám kastrované feny (některé) a znám desítky kastrovaných fen a jsou v pohodě. Na druhou stranu tu uslyšíte spoustu odrazujících případů... A hlavně, příroda si to zařídí po svým. Můžete nechat vykastrovat a nemusí fenka třeba přežít narkózu. Nemusíte vykastrovat a zemře na nějaký akutní zánět. Může mít některá za pár let zánět a nepřežít akutní kastraci. To si prostě nevyberete, bohužel.

31.1.2015 15:25
lavacca

XXX.XXX.164.49

Xeska napsal(a):

Bohužel to nelze říci jednoznačně - na jednu stranu jsou teď feny ve věku, kdy se jim to ještě dobře zahojí, apod. Ale vystavíte je riziku inkontinence (což u velké dlouhosrsté feny nic moc stav) a dalších potíží, které občas kastrované feny doprovází, na druhou stranu v případě zánětu dělohy v pozdější věku je tam vyšší riziko při operaci.

Navíc co se týče rakoviny mléčné žlázy - tam je opodstatnělá kastrace už po 1.hárání, později ta šance ochrany před rakovinou klesá. Takže se klidně může stát, že ji fena dostate ačkoli je kastrovaná.

Suma sumárum mám stejně starou fenu (8 let) a vloni jsme dík rakovině mléčné žlázy přišli o téměř 11 letou fenu, takže jsem o tom chvilku uvažovala. Ale zatím pořád vede verze bez kastrace s tím, že v případě zánětu dělohy by na tu kastraci šla, ale jen tak pro prevenci, která v jejím věku stejně tak veliká už není, se mi do ní řezat nechce.

Přidejte reakci

Přidat smajlík