Ahoj, nezná někdo nějaký způsob, jak odnaučit psa bát se cizích lidí? Od mala je bázlivý, ale chodí a vždy chodil mezi psy a lidi. Vidím, že se to pomalu zlepšuje, co se týká pejsků, bázlivost už není téměř žádná, ale u lidí ne a ne se toho zbavit. Navštívili jsem teď Duo Cacib v Brně, kde ho všichni chválili, jak je krásný(dostal i výborný posudek), ale nenechal na sebe sáhnout. Vždy, když zjistí, že ho nehladím já, cukne sebou dozadu. Co se týče pamlsků, tak od cizích lidí se ji klidně vezme, ale jakmile po něm vztáhnout ruku, je zle. Velmi nás to mrzí a už nevíme, jak na něj. Jedna kamarádka nám poradila, že když půjde rozhodčí a pes je ve výstavním postoji zareagovat tak: Dát kolena pod jeho hrudník (tedy mezi přední a zadní nohy) a držet jej...Myslíte, že by to mohlo pomoci?Je pravda, že jsme to pak zkusili a bylo to lepší, protože nejspíše cítil oporu. Je to saluki, 14 měsíců...Samozřejmě, nejde mi jen o to, naučit jej to kvůli výstavám, ale i kvůli veterináři atp...
Máte saluku, u které je uzavřenost a odtažitost povahový rys. Což by měl rozhodčí vědět, jen vyjímky budou vítat cizí lidi. Chování v kruhu lze naučit, ale bude to asi déle trvat. Musíte to zkoušet kdekoliv na ulici, navodit situaci, abyste třeba potkali vašeho známého, kterého pes nezná a ten o osahal. Za to, že to pes snese, veliká pochvala a odměna.
Dobrý den, také mám saluku. Svou první jsem adoptovala jako dospělou a nikdy se strachu s kontaktu nezbavila, a to ani našeho. Pravda, nevíme co před tím zažila a byla jsem minimálně třetí majitel. I když ležela rozvalená na gauči a chtěli jsme ji jen pohladit, vylítla jak střela a brala s sebou vše co bylo v cestě. Druhou jsem si přinesla jako 4měsíční a doslova ji vymazlila a, upovídala". I tak se vztah mezi člověkem a salukou vytváří dost dlouho. Saluka musí sama pochopit, že ve Vás má absolutní oporu, a že ve Vaší blízkosti jí nic nehrozí. Saluki je rasa, se kterou se prostě musí mluvit - zní to divně, ale ona podle intonace a Vašeho chování vycítí, co se děje ( pozná, že i Vy se v kruhu necítíte dobře a obáváte se toho co nastane a nemá tu potřebnou oporu, ve kterou ve Vás doufá). Většina saluček se věkem zklidňuje a časem působí jako velice vyrovnaný pes. Bázlivosti bych se bála spíše v kontextu s její bezpečností - nikdy nevíte, zda jí dokážete přivolat nebo zda se Vám z leknutí nerozběhne např. pod auto. Snažte se získat její důvěru, to po svých zkušenostech vidím jako základ.