Border kolie X Australský ovčák ?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.2.2015 14:08

Ahojky... mám lehké dilema... chci si pořídit pejska, máme větší byt 2+1. Mám koně, takže o dostatek pohybu strach nemám. Pejsek se mnou může chodit do práce, takže nebude zavřený celý den doma. Dříve jsem vlastnila Jack Russela, ten zůstal u mojí mamky na vesnici a já bych chtěla větší a aktivnější plemeno. Rozhoduji se mezi BOC a AUO.. máte zkušenosti či nějaké PRO a PROTI? Děkuji.

13.2.2015 14:32

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ahojky... mám lehké dilema... chci si pořídit pejska, máme větší byt 2+1. Mám koně, takže o dostatek pohybu strach nemám. Pejsek se mnou může chodit do práce, takže nebude zavřený celý den doma. Dříve jsem vlastnila Jack Russela, ten zůstal u mojí mamky na vesnici a já bych chtěla větší a aktivnější plemeno. Rozhoduji se mezi BOC a AUO.. máte zkušenosti či nějaké PRO a PROTI? Děkuji.

AUO.

13.2.2015 15:21
beastije

XXX.XXX.205.71

Nedavno tu bylo probirano jak je tezke najit "spravnou" papirovou BOCku.

https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/2885666/border-kolie-zkusenosti-majitelu

Ten samy problem ma samozrejme i AUO

https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/2887269/vyber-aktivniho-partaka

Jak se tam doctes, ja jsem majitelkou toho ne uplne typickeho AUO ze sportovnejsiho spojeni, ale jsem za ni neskonale vdecna. Je to teda maly buldozer a pracovne ji rikame rosomak, ale dokaze s nama cely vecer prochrapat u televize, v tydnu nam staci s ni jit na dve hodiny prochazek (dohromady) denne a treba ji vzit behat nebo hazet aport, trosku ji potrapit nejakou hrou ci prikazy, a o vikendu ji vytahnout na nekolikahodinovy vylet, a je spokojena, chrape, tuli se :)

Je do nepohody, kazde pocasi, kazde prostredi, miluje psy ale po case si k nim vypestovala odstup - dobehne za nima, macha ocasem, seznami se a vraci se za mnou, pokud si chteji hrat rada se s nima honi a pretahuje.
Celkove se nas drzi, i v lese, i v polich, mezi lidmi...jsme pro ni stredobod ( co vlastni pamlsky)

Ke konim AUO puvodne slechteni byli, mozna si vzit od chovatelu co kone maji, co jsem tak pochopila kun dokaze byt pekne zly a stenata AUO jsou docela telata, tak aby byl uz zvykly a opatrny na kone, ze to neni partak na hrani.

Ja s BOCkami zkusenosti nemam, ale nesla bych do ni. Jsem paranoik :).

13.2.2015 16:06
Vanee

XXX.XXX.157.127

Obe plemená majú také obrovské rozdiely medzi líniami a jedincami samotnými, že sa to nedá zovšeobecniť. Exteriérové a vo väčšej miere aj povahové. BOC je plemeno módne, vyskytujú sa u nich desiatky povahovo nevyrovnaných jedincov, ktoré sú výsledkom chovu čisto kvôli exteriéru, atraktívnym farbám alebo kvôli chovateľom s jednou fenkou, ktorí ju nakryjú náhodným psom bez širších znalostí genetiky. Každá borderka je iná :) Je mnoho nevyrovnaných, prehnane agresívnych, hyperaktívnych psov pasúcich všetko živé aj neživé... BOC je rýchlejšia ako AUO, čo niekomu môže vyhovovať pri psích športoch, je však pomerne zbrklá, do všetkého ide po hlave. Je citlivá, nátlakom u nej nič nezískate, nestráži a nie všetky vychádzajú s inými psami, má dosť veľkú tendenciu pásť zvieratá či dokonca iné psy. Pokiaľ niekto chce psa čisto na športy na profesionálnejšej úrovni, je u nás omnoho ľahšie nájsť psa z čisto športovej alebo pracovnej línie s kvalitnými športujúcimi predkami. Mne na BOC vadí to neustále prepaľovanie pohľadom, čakanie na povel... A dosť u nich lieta zdravie.

AUO je viac pes do normálneho života. Stráži, niekedy až prehnane, ak nie je usmernený. Nepoznám žiadneho, čo by pásol iné psy či predmety. Chovajú sa u nás najmä výstavné, pokojnejšie línie, primárne ako spoločníci a nejaký rekreačný šport. V zahraničí je však plno pracovných línií, zopár CHS sa na povahu špecializuje aj u nás. Povahový rozptyl je tu vysoký, väčšina AUO má povahu OK, no žiaľbohu sa nájdu aj CHS, ktoré ženú honbu za dokonalým exteriérom do takej miery, že produkujú lenivé psy bez záujmu o spoluprácu s človekom či dokonca povahovo nevyrovnané psy. Nelieta tam tak epilepsia, pokiaľ si človek vezme šteňa s PP po otestovaných rodičoch, je omnoho väčšia pravdepodobnosť, že bude zdravé.

Najlepšie je stretnúť sa naživo s viacerými jedincami vrátane jedného plemena a urobiť si vlastný obraz. AUO je lepší do normálneho, bežného života, no pokiaľ niekto trvá na psovi s drivom na športy či pasenie a siahne po nesprávnom šteňati, môže byť z povahy mierne sklamaný... U BOC tiež nie je ľahké vybrať si. Pokiaľ človek vyberá len podľa inzerátu či podľa farby a nezaujíma ho nič iné, je to viac menej lotéria :).

13.2.2015 16:18
eninka

XXX.XXX.209.6

Mám bocku i australáka a naprosto souhlasím s VANEE, vystihla to úplně všechno jak tomu tak je, alespoň z mého úhlu pohledu a zkušenosti s oběma plemeny smajlík

13.2.2015 16:22
beastije

XXX.XXX.205.71

Ja treba dodam, ze nase AUO sice hlida, ale to jen tak kdyz jsme v noci cizim prostredi tak si nas chrani a nase bezprostredni okoli. Na nase sousedy na chodbe ci na patre nestekla ani jednou, ale vi o nich, ze jdou. To same je-li sama v aute, je cila, ale nikdy nesteka.

Nejvic steka na kocku, kterou obcas pase (spis valcuje, vali po zemi, nufe), casteji zuzla a snazi se ji snist, hrat si s ni a nenechat ji se se mnou mazlit.

Na cvicaku bylo ctyrmesicni stene australaka a bordery, australak stekal na okoli, bordera byla v klidu. Takze je to asi kus od kusu.

13.2.2015 16:46
davidka

XXX.XXX.212.160

Taky bych vám doporučila AUO. Nebude vám neustále koně pást a někam honit, ale naučí se k nim chovat tak, jak mu to dovolíte. Náš ausík se ve stáji narodil a koně ignoruje. Bere je jako samozřejmou součást života.
Naučil se jim neplést pod nohy.

V bytě je klidnější než většina borderek, nevynucuje si neustálou pozornost.

Pokud chcete se psem dělat nějaký psí sport, vybrala bych si chovku, která nemá jen exteriéráky (koule chlupů), ale která se psy sama cvičí a hlídá si pracovní spojení.
Také se zaměřte na zdravotní vyšetření, bohužel jsou u nás stále chovatelské stanice, které klidně nakryjí přenašečku přenašečem a tím vyprodukuje psy nemocné.
V dnešní době ale není problém si najít takové chovatele, kteří si zdraví hlídají a takovou prasárnu by v životě neudělali.
Naštěstí se vše důležité už hlídá, DKK není až takový problém a na oční vady jsou testy. I když se toto plemeno stává čím dál populárnější (a právem), stále ještě si udržuje chov slušnou úroveň a mezi psy není taková povahová i exteriérová nevyrovnanost jako mezi BOC.

Přidejte reakci

Přidat smajlík