BSP - kryptorchid... mělo to tak být?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.2.2015 16:19
Monika333

XXX.XXX.49.24

Ahoj všem, chtěla bych se zeptat na váš názor :) Pořídili sme si berňáka s PP, při předání nám chovatelka přidala i potřebné dokumenty a info o pejskovi, kde se i zmínila, že pejsek má obě, kuličky, sestouplé v šourku. Bohužel naše v tu dobu nevědomocs a důvěřivost dopustila, že jsme si kouličky neskontrolovali sami.. :( Vím...velká chyba. To že mu chybí jedna kulička, čili je jednostranný kryptorchid, jsem zjistila asi až po více jak měsíci. Ptám se tedy...je možné, že pejsek při předání měl obě sestouplé, ale pak mu nějakým způsobem, zaskočila, opět zpět ? Nebo jsme byli zřejmě chovatelkou oklamáni? Díky za Vaše názory ;).

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.2.2015 16:37

Obě varianty jsou možné. Buď se varle stáhlo otevřeným kanálkem zpět, nebo byl kryptorchický už při předání.
Jak je starý?

15.2.2015 16:39
pidla

XXX.XXX.106.11

Ano, je možné, že bylo varle sestouplé v šourku a později zase neuzavřeným tříselným kanálem prostoupilo zpět do břišní dutiny. Jsou i štěňata, která "umí" (díky neuzavřenému tříselnému kanálu) kuličku při kontrole schovat a v klidu ji zase spustit dolů.

15.2.2015 16:44
Monika333

XXX.XXX.49.24

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Obě varianty jsou možné. Buď se varle stáhlo otevřeným kanálkem zpět, nebo byl kryptorchický už při předání.
Jak je starý?

No teď už je mu 8 let :-D :-/ Ptám se zpětně jestli to bylo vůbec možné že se kulička vrátí ;) Když mu odbyl 1.rok musel kvůli tomu podstoupit operaci a veterinář mu malou zakrnělou kouličku vyndal z břicha. Později jsme ho nechali vykastrovat, protože jeho touhy po fence byli veliké a nám ho bylo tak líto :( A jak by se měl zachovat chovatel který štěně prodal? Nic protože už to neni jeho problém nebo nějak vyjít vztřít nepříjemné situaci?

15.2.2015 19:02
lev

XXX.XXX.253.186

Jako po 8 letech? Nebo myslíte při prodeji ? Může se stát, jak je tu psáno, že je krátký semenný provazec a varle se stahne zpět. Štěně také mohlo mít úraz, aniž byste si toho všimli. Reklamační lhůta na štěně byla 6 týdnů po odběru, v té době jste měli uplatnit reklamaci a dohodnou se s chovatelem. Samozřejmost je si štěně při odběru pořádně zkontrolovat. A dále je třeba štěně často kontrolovat, a to jak varlata u psů, tak skusy a zuby u obou pohlaví.

15.2.2015 19:21
kiko

XXX.XXX.225.98

A chovatelku jste o tom následně informovali?

15.2.2015 19:45
Monika333

XXX.XXX.49.24

lev napsal(a):
Jako po 8 letech? Nebo myslíte při prodeji ? Může se stát, jak je tu psáno, že je krátký semenný provazec a varle se stahne zpět. Štěně také mohlo mít úraz, aniž byste si toho všimli. Reklamační lhůta na štěně byla 6 týdnů po odběru, v té době jste měli uplatnit reklamaci a dohodnou se s chovatelem. Samozřejmost je si štěně při odběru pořádně zkontrolovat. A dále je třeba štěně často kontrolovat, a to jak varlata u psů, tak skusy a zuby u obou pohlaví.

8 let je mu dnes, to že nemá sestouplé jedno varle jsem si všimla cca po měsíci co jsme ho měli doma, takže 13-14tý týden. Jen mě zajímala informace, kterou jsem dodnes ještě neznala, že se varle může stáhnout zpět. Chovatelce jsme to samozřejmě řekli...ta na to reagovala tim, že můžem štěně vrátit...což je sice hezké, ale na to už zase nemám povahu, po nějaké době soužití bych psa na kterého jsem si zvykla nemohla dát pryč. Uvědomuji si tu chybu, že jsem si měla štěně při odběru zkontrolovat...no..chybami se člověk učí ;) Jen mě prostě mrzelo, že pejsek za hodně peněz, se kterým jsem měla velké plány (první rozjezd výstav...apod.) nebudu moct nikdy absolvovat.Chovatelka nám tedy nabídla proplacení operace. Chápu ale že se to stává. Alespoň že nám zůstal perfektní rodinný společník ;).

15.2.2015 20:42
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

Monika333 napsal(a):
8 let je mu dnes, to že nemá sestouplé jedno varle jsem si všimla cca po měsíci co jsme ho měli doma, takže 13-14tý týden. Jen mě zajímala informace, kterou jsem dodnes ještě neznala, že se varle může stáhnout zpět. Chovatelce jsme to samozřejmě řekli...ta na to reagovala tim, že můžem štěně vrátit...což je sice hezké, ale na to už zase nemám povahu, po nějaké době soužití bych psa na kterého jsem si zvykla nemohla dát pryč. Uvědomuji si tu chybu, že jsem si měla štěně při odběru zkontrolovat...no..chybami se člověk učí ;) Jen mě prostě mrzelo, že pejsek za hodně peněz, se kterým jsem měla velké plány (první rozjezd výstav...apod.) nebudu moct nikdy absolvovat.Chovatelka nám tedy nabídla proplacení operace. Chápu ale že se to stává. Alespoň že nám zůstal perfektní rodinný společník ;).

Takže se chovatelka zachovala férově, to je dobré slyšet :).

16.2.2015 14:24

Žaneta kocková napsal(a):
Takže se chovatelka zachovala férově, to je dobré slyšet :).

Není mnoho takových chovatelů, kteří se takto zachovají. Myslím, že chovatelka je opravdu férový člověk, už i to, že váš bernˇák má 8 let, málokterý se toho dožije, takže si myslím, že chovatelce záleží i na zdraví štěnˇat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík