Dobrý den, máme rodinný dům a venku Československého vlčáka. když byl štěně doktoři říkali že se dožije maximálně 3 let, už ho máme 9 let a je čím dál tím víc agresivní. Pokousal většinu členů naší rodiny, a já osobně mám do teď jizvy na rukách. Vždy když ho chceme vzít na procházku a vytáhneme voditko je hrozně agresivní. jakmile ho někdo chytne za obojek tak začne vrčet a nikdo s ním nehne. Doma máme 4-leté dítě a bojíme se že na něj nějak zaútočí, máme ho sice skoro pořád zavřeného ve výběhu, ale vysvětlete malému dítěti že k němu nesmí chodit a sahat na něj. Jde ho nějak napravit? Už jsem přemýšlela i nad tím že ho necháme utratit.
Promiňte, ale za 9 let nemáte vyřešenou jeho agresivitu? Bude asi dost těžké radit vám takto přes internet, když psa nikdo nezná, přesto můj názor je, že velký problém je právě to, že pes je "skoro pořád zavřený ve výběhu". Možná s vámi nemá ten správný vztah a z toho pramení zmíněné problémy. Plus když vezmeme v úvahu možná řešení jeho agresivity, to, že vás pokousal atd. - Co s ním potom děláte? Jak to konkrétně řešíte, jak reagujete?
Snažili jsme se vždy předcházet jeho agresivitě, chodili jsme s ním na různé cvičáky k různým cvičitelům, bohužel nic z toho prostě nepomáhá. Je to hodně tvrdohlavý pes. když mě pokousal, prostě jsem ukazovala že pánem jsem já a nebojím se ho. po chvilce se uklidnil a zase u mě stál a vrtěl ocasem.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
scylla
napsal(a):
ČSV nepatří na cvičák. Bohužel jste udělali tu největší chybu - máte ho venku bez vás. Najděte mu nového majitele a vybírejte dobře, nedávejte ho výcvikářům nebo na převýchovu.
To ledaže byste si ho vzala Vy - těch, co si vezmou 9 letého pokaženého asociála, a ještě mu dokážou poskytnout odpovídající péči a převýchovu moc nebude
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nechápu...pejska jste měli od štěňátka...není agresivita zaviněna nějakou nemocí?...pokud ne tak se obávám, že chyba bude na vaší straně. Proč je na vás pes agresivní...vždyť mu dáváte jídlo, mazlíte ho, chodíte s ním na procházky...trpělivě usměrňujete chování bez řevu a fyzických trestů...? Pes vám důvěřuje a miluje vás?
Jak je tedy možné, že všechny pokousal...jak na kousnutí reagujete vy?...Co znamená pokousal...opravdu někoho napadl aktivně a zranil...nebo se jen něčemu brání?
Nemusíte se mnou souhlasit, ale psa je mi tedy opravdu líto
V tomto případě bych volila injekci poslední - tím spíš, že je to ČSV - plemeno nevyzpytatelné. Viděla jsem dítě, které pokousal v obličeji jejich rodinný vlčák a nebyl to hezký pohled. Pes zadavatelky se v 9 letech už těžko napraví (už vůbec ne v původní rodině, stejně mu - byť podvědomě - už nikdy nebudou věřit). Existuje pravděpodobnost asi tak 1:1000, že by se našel pro něj člověk, který by si s ním věděl rady a vůbec, který by se chtěl s takto starým psem vůbec zabývat. Nechápu ale především, jak jste mohli nechat si toho psa tak přerůst přes hlavu?
koňadra
napsal(a):
V tomto případě bych volila injekci poslední - tím spíš, že je to ČSV - plemeno nevyzpytatelné. Viděla jsem dítě, které pokousal v obličeji jejich rodinný vlčák a nebyl to hezký pohled. Pes zadavatelky se v 9 letech už těžko napraví (už vůbec ne v původní rodině, stejně mu - byť podvědomě - už nikdy nebudou věřit). Existuje pravděpodobnost asi tak 1:1000, že by se našel pro něj člověk, který by si s ním věděl rady a vůbec, který by se chtěl s takto starým psem vůbec zabývat. Nechápu ale především, jak jste mohli nechat si toho psa tak přerůst přes hlavu?
Já osobně jsem se k psovi dostala když mu byly asi 4 roky, takže jeho náprava už v té době byla celkem náročná, protože přede mnou z něho dělali hlídače takže si s ním nevědomě hráli tak aby podporovali jeho agresivitu, která se více objevila ve starším věku.
napsal(a):
Nechápu...pejska jste měli od štěňátka...není agresivita zaviněna nějakou nemocí?...pokud ne tak se obávám, že chyba bude na vaší straně. Proč je na vás pes agresivní...vždyť mu dáváte jídlo, mazlíte ho, chodíte s ním na procházky...trpělivě usměrňujete chování bez řevu a fyzických trestů...? Pes vám důvěřuje a miluje vás?
Jak je tedy možné, že všechny pokousal...jak na kousnutí reagujete vy?...Co znamená pokousal...opravdu někoho napadl aktivně a zranil...nebo se jen něčemu brání?
Nemusíte se mnou souhlasit, ale psa je mi tedy opravdu líto
Je možné že je to způsobeno nějakou nemocí, jak jsem na začátku psala, když byl štěně říkali že se dožije tak maximálně 3 let.
A nebili jste ho tím vodítkem? vidí váš pes? nemá zarostlé drápy? viděl ho veterinář?
o jaké poslední injekci se tady hovoří - někdo ublížil psovi, tak za to toho psa zabijeme?
myslí, že výběh je výběh a pokud je branka zamčena, asi se k němu malé dítě nedostane.
když jsme si ho brali jako čtyřletého a máte ho devět let - je mu tedy 13?
a kdo povídat o tom, že se tří let nedožije? já si tak nějak myslím, že je to nějaké podivné.
ať žijou psi
napsal(a):
A nebili jste ho tím vodítkem? vidí váš pes? nemá zarostlé drápy? viděl ho veterinář?
o jaké poslední injekci se tady hovoří - někdo ublížil psovi, tak za to toho psa zabijeme?
myslí, že výběh je výběh a pokud je branka zamčena, asi se k němu malé dítě nedostane.
a kdo povídat o tom, že se tří let nedožije? já si tak nějak myslím, že je to nějaké podivné.
Souhlasím, že je to nějaké zamotané a že by zadavatelka měla upřesnit více info. Hlavně, proč se neměl dožít více než 3 let...? Agresivita u psů může být někdy způsobena mozkovým tumorem a ten jej nemusí nutně usmrtit, ale změní mu chování. To mě tedy k tomuto napadlo. Ale jinak to vidím na nedůslednost a chyby ve výchově.
ať žijou psi
napsal(a):
Můj přítel si pořídil toho psa jako štěně, já jsem se přistěhovala když mu byli 4 roky, máme ho tedy 9 let. To že se nedožije 3 let nám říkali veterináři, doteď tomu sama nerozumím. Nikdy jsme ho tím vodítkem nebili. Vidí v pořádku, veterinář chodí přímo k nám domů, i na veterináře je agresivní. A přímo na veterinární kliniku ho nedostaneme.
Domii
napsal(a):
Můj přítel si pořídil toho psa jako štěně, já jsem se přistěhovala když mu byli 4 roky, máme ho tedy 9 let. To že se nedožije 3 let nám říkali veterináři, doteď tomu sama nerozumím. Nikdy jsme ho tím vodítkem nebili. Vidí v pořádku, veterinář chodí přímo k nám domů, i na veterináře je agresivní. A přímo na veterinární kliniku ho nedostaneme.
No a proč se nezeptáte veta z čeho soudil, že se nedožije ani 3let? A pokud máte tedy stálého veta, tak ve zdravotní dokumentaci psa by se ty údaje našly, ne?
Domii
napsal(a):
Veterináře jsme změnili.
To nevadí. Já bych po tom možná zapátrala, abych vyloučila zdravotní důvody. Anebo teda nechat kompletně vyšetřit, pokud tam nějaké podezření je - že by agresivita mohla vyplývat ze zdrav. důvodů. Jenže třeba magnetická rezonance mozku to je celkem drahá záležitost.
fikovnice
napsal(a):
To nevadí. Já bych po tom možná zapátrala, abych vyloučila zdravotní důvody. Anebo teda nechat kompletně vyšetřit, pokud tam nějaké podezření je - že by agresivita mohla vyplývat ze zdrav. důvodů. Jenže třeba magnetická rezonance mozku to je celkem drahá záležitost.
Ty peníze budou asi menší problém. Každopádně určitě to nějak pořešim a děkuju za rady.
Pokud jste nevyřešili agresivitu psa do současné doby, v 9 letech to půjde vážně jen těžko. Nenapsala jste moc podrobností o tom, kdy a jak se pes projevuje agresivně, jestli je to jen v souvislosti s vodítkem a procházkou nebo i jindy. Chápu vaše obavy o dítě, ale z vlastní zkušenosti vím, že při správném vedení 4 leté dítě již chápe, jak se ke psovi chovat. Osobně bych nechala nejprve psa pořádně vyšetřit včetně odběrů krve. Pak bych se zaměřila na vyhýbání se situacím, kdy je pes agresivní, snažila bych se střety minimalizovat. Další možností je vybudovat psovi komfortní zázemí - velký výběh se zateplenou boudou, závětřím, stínem i sluníčkem a chodit pak pravidelně za ním. Ale to je dost krajní řešení.
Opravdu jsou to jen úvahy a na nic jiného se tady nezmůžeme, protože psa neznáme, nevidíme. Ale být vámi, nejprve bych si rozebral, analyzoval jeho "agresivitu".
• Kdy je agresivní? V jakých situacích? (ve výběhu nebo i mimo něj, u žrádla, když ho berete ven, když mu nasazujete obojek, když ho káráte, ve dne, v noci, atd.)
• Nebojí se vás? Připadne mi to totiž, jakoby se bránil něčemu nepříjemnému a reagoval ze strachu.
• S tím souvisí i to, JAK se agresivita projevuje - útočí přímo, natvrdo (no ale to už byste asi nepsala), nebo kousne, stáhne se, cení zuby?
• Co udělá v tu chvíli, když mu "dokazujete, že jste pánem"? Podřídí se, stáhne se? Bijete ho přitom?
• Chová se tak úplně ke všem? Neuznává např. jen jednoho pána?
Nejméně na tyto otázky (co mě narychlo napadají) byste si měla odpovědět a z toho vyvodit nějaký směr a důvod reakcí vašeho psa, proč se tak chová.
Nějakou příčinu to chování mít musí, buď ve vašem přístupu k ní nebo v onemocnění, pes nikdy není jen tak zlý, záludný a nedělá schválnosti jen tak. Možná je prostě zblblá ustavičným pobytem bez kontaktu v kotci, myslím, že by bylo dobře to probrat s nějakým pejskařem poblíž, který má se svými psy výborný vztah.
Štěkání na pošťačku je podle mne i velice často z nudy, přehnané hlídání.
Domii
napsal(a):
Ano, je agresivní i na pošťačku která prochází kolem.
Agrese na pošťačku je u "běžných" psů vcelku častá.
Je to drzoun- sahá na její branku - zvonek.
Nechápu, zlobu na manžela, když bere vodítko a chce jít
se psem ven.
Vidím chybu jen v lidech - ve vás.
Chlapík si vybral plemeno, na které nemá - nemáte, ani jeden z vás.
Chyba samozřejmě je v lidech, ale ne v tom, na co kdo má a co kdo nemá, protože jak tak sleduju, mnozí nemají ani na pudlíka, ale v přístupu, já bych se s ním snažila trávit více času, být laskavá, nedokazovat nijak svoji hypotetickou nadřazenost, často mazlit _ dá-li se, či odměňovat a trochu rozmazlovat.Pokud se vyloučí zdravotní důvody, pak bych pomalu zkoušela obojek, vodítko, jen tak tahat za sebou a tak se pokusila pomalu přesvědčit, že procházka je prima. v žádném případě netrestat a nemluvit zlostně.

..." Doma máme 4-leté dítě a bojíme se že na něj nějak zaútočí, máme ho sice skoro pořád zavřeného ve výběhu, ale vysvětlete malému dítěti že k němu nesmí chodit a sahat na něj "...
Předala bych velmi opatrně psa novému majiteli. Asi nebudou majitelé "rození vychovatelé", jak plyne z citované věty. Normální rodič dokáže vysvětlit i dvouletému dítěti, že nesmí např. na silnici.

Že ČSV nepatří na cvičák je podle mne kravina! Mám dotaz zná někdo psa kterej žije 95% svého života zavřenej v kleci ( 5x3m ) s nulovým kontaktem smečky(páneček + rodina) je v pořádku a bezproblémovej? každej pes co takhle žije musí být nějak v nepořádku (neposlušnost, strach z čehokoli, agrese, utíkání) kdy už lidi pochopí že PES NÉNI KRÁLÍK KTERÝHO ZAVŘETE DO KLECE A DÁVÁTE MU JEN NAŽRAT A ČISTÍTE MU KOTEC
napsal(a):
Že ČSV nepatří na cvičák je podle mne kravina! Mám dotaz zná někdo psa kterej žije 95% svého života zavřenej v kleci ( 5x3m ) s nulovým kontaktem smečky(páneček + rodina) je v pořádku a bezproblémovej? každej pes co takhle žije musí být nějak v nepořádku (neposlušnost, strach z čehokoli, agrese, utíkání) kdy už lidi pochopí že PES NÉNI KRÁLÍK KTERÝHO ZAVŘETE DO KLECE A DÁVÁTE MU JEN NAŽRAT A ČISTÍTE MU KOTEC
Jeho výběh je dost velký, nemluvím tady o výběhu který má 5x3m. A každý den se nějak snažíme se mu věnovat.
ČSV opravdu není pes "do výběhu a snažíme se mu věnovat", škoda, že to chovatel příteli nevysvětlil. Z popisu je celkem jasné, že tady nepůjde o zdravotní problém, ale o výchovu. V devíti už s ním vy moc asi nesvedete, když jste nezareagovali ve chvíli, kdy ten problém vznikal. Zkuste se spojit s Rudou Desenským, jestli by si psa nevzal k sobě. Převýchově čsv se věnuje ještě Tawy Kennel.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
rapotacka11
napsal(a):
Co to je za nápad?
s Rudou Desenským
Co se Vám nezdá - dostane na krk tachyón, Ruda ho skolí, kousne ho do nosu, a pes bude převychovanej .
... beztak tu kravinu, kdy mu ukazovali "kdo je tady pánem", jak při tom zadavatelku pokousal, měli z jeho dílny, tak na to Ruda jen plynule naváže...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Co se Vám nezdá - dostane na krk tachyón, Ruda ho skolí, kousne ho do nosu, a pes bude převychovanej .
... beztak tu kravinu, kdy mu ukazovali "kdo je tady pánem", jak při tom zadavatelku pokousal, měli z jeho dílny, tak na to Ruda jen plynule naváže...
Hlavně, že vy jste převychovali už tolik psů co on. Nezáleží přeci kdo tomu psovi pomůže, důležitý je, že s ním pani bude nějak pracovat. Když se jí nebude líbit metoda, kterou jí poradí Desenský tak ať zkusí někoho jiného a jestli tomu psovi pomůže proč ne. Jestli ho znáte osobně a nepadli jste si zrovna do oka tak to i tak nemusíte dávat takto najevo, jestli ho znáte jen z televize atd. tak radši držte klapačky nikoho to nezajímá. Každý uplatňuje nějakou metodu která mu funguje at už je to desenský, ceasar millan nebo lidi z Tawy. Pak už jen záleží na tom co si majitel psa vybere (přebere podle svého...) Jinak Tawy taky pomůže.
Myslím si, že za návštěvu nic nedáte a třeba Vám padne do oka. A k desenskýmu chodí hodně lidí co vlastní čsv takže ať tady laskavě radí lidé co převychovali minimálně 20 psů se stejným problém
Jinak je možné, že pes měl málo aktivní život. ČSV potřebuju neskutečně mnoho pohybu a psychického vytížení aby byl klidný a stálý kontakt se smečkou. Jestliže pes nesnáší obojek zvládnete mu nasadit třeba postroj či náhubek? Jde o to abyste se s ním cítíla v pohodě pes z vás strach vycítí i když se ho snažíte skrýt a to že v sobě máte už vsugerováno že vám ublížil a že to může udělat znovu ho zrovna taky neuklidnuje.
Je kastrovaný? Možná je agresivní z toho že nemohl vypustit páru. Někteří psi pokud nemají možnost se spářit velmi trpí a jestli měl i málo pohybu tak je možné že vznikala frustrace která( jelikož se s ní nic nedělalo) přerostla do agrese.
Pokud zvládnete psovi každý den nasadit něco s čím ho můžete venčit a neuteče vám pak doporučuju hoooodně dlouhé procházky a hlavně běh v klusu (vypustí tak páru stres a spousty dalšího) opravdu je to pro něj důležité. Choďte tak na hodku ráno si zaběhat či na kolo a na 3 či 4 hodiny odpoledne či večer taktéž. A pokud ho zvládnete třeba cvičit na pamlsky aniž by na vás zaútočil či vrčel tak určitě cvičte já používám kuřecí srdíčka uvařím si je a nakrájím je to levné a vím co to obsahuje :D. Také ho sledujte musí vás to bavit a to oba. Nevím co bych Vám mohla ještě poradit je to takový základ na sblížení možná zkuste krmit jenom z ruky nenaklánějte se nad psa a nedívejte se mu upřeně do očí. Zkuste vypozorovat jestli má v sobě více vlka či spíš NO to by vám také mohlo pomoci při určování jak s ním dále pracovat. Náš pes (čsv) třeba nemá rád když mu někdo cizí kouká do očí to se fakt může zbláznit :D ale když mu koukají třeba na packy či ocas tak jsou největší kamáradi :D
Nevím jak moc je to Vážné a tak si netroufnu Vám nic víc poradit. Hledejte informace všude možně a hlavně si řekněte někomu kdo má zkušenosti s čsv o pomoc ať máte doma konečně klid :) a určitě napište jak vám to jde či jak s ním pracujete a co Vám kdo poradil.
Jinak jsem ještě chtěla říct, že napravit to jde, ale bude to sakra pořádná makačka a musíte neustále prosazovat a dodržovat to do čeho se na začátku pustíte. Bude to velká dřina a to na dlouho, ale pokud to zvládnete výsledek bude stát za to. A určitě ho nenechávejte utratit pokud byste se tak rozhodla zkuste ho raději dát tawy pokud budou mít možnost jsem si jistá že si ho vezmou :).
jolanabrno
napsal(a):
Jinak jsem ještě chtěla říct, že napravit to jde, ale bude to sakra pořádná makačka a musíte neustále prosazovat a dodržovat to do čeho se na začátku pustíte. Bude to velká dřina a to na dlouho, ale pokud to zvládnete výsledek bude stát za to. A určitě ho nenechávejte utratit pokud byste se tak rozhodla zkuste ho raději dát tawy pokud budou mít možnost jsem si jistá že si ho vezmou :).
A to myslíte, že to majitelům bude v 9 letech psa stát za to se mu intenzivně věnovat? Když to neudělali podstatně dříve? Upřímně - nevěřím tomu. A jen těžko se hledá řešení - zkažený 9 letý silný pes, pravděpodobně nesocializovaný. Kdo by si takového psa vzal? Proč se majitelé nestarali o nápravu dříve? Že by nám taky neuvedli vše? Zdá se, že nastala situace, která vyžaduje akutní řešení (pes někoho pokousal?majitelé se ho již bojí?). Vždyť 9 let to neřešili a najednou prý chtějí. Ale pravděpodobně hledají jednoduchý recept - udělejte to a ono a vše bude v pořádku. Tak to ale nefunguje a nikdy fungovat nebude. Náprava je podstatně složitější než prvotní výchova a u psa tohoto stáří...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
conie
napsal(a):
A to myslíte, že to majitelům bude v 9 letech psa stát za to se mu intenzivně věnovat? Když to neudělali podstatně dříve? Upřímně - nevěřím tomu. A jen těžko se hledá řešení - zkažený 9 letý silný pes, pravděpodobně nesocializovaný. Kdo by si takového psa vzal? Proč se majitelé nestarali o nápravu dříve? Že by nám taky neuvedli vše? Zdá se, že nastala situace, která vyžaduje akutní řešení (pes někoho pokousal?majitelé se ho již bojí?). Vždyť 9 let to neřešili a najednou prý chtějí. Ale pravděpodobně hledají jednoduchý recept - udělejte to a ono a vše bude v pořádku. Tak to ale nefunguje a nikdy fungovat nebude. Náprava je podstatně složitější než prvotní výchova a u psa tohoto stáří...
Na mě to zadání spíš působí jako: mílí pejskaři, vemte si ho někdo, nebo ho utratíme...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Na mě to zadání spíš působí jako: mílí pejskaři, vemte si ho někdo, nebo ho utratíme...
Souhlasím. A právě protože nevěřím, že ho převychovají, radím Rudu. Moc jiných lidí, co by si vzali takhle staré agresívní čévéčko neznám. O tachyonech si myslím své, o schopnosti Rudy komunikovat s lidmi a způsobu jeho hospodaření také, ale se psy komunikovat opravdu umí a je ochoten si je vzít k sobě ( televizi moudřejší jedinci nebo ti, co mají sami zkušenost s natáčením, snad už nevěří).
Samozřejmě pokud máte jiný tip, kam se psem (kromě injekce na veterině), jistě ho zadavatelka přivítá.
jazzinka
napsal(a):
Souhlasím. A právě protože nevěřím, že ho převychovají, radím Rudu. Moc jiných lidí, co by si vzali takhle staré agresívní čévéčko neznám. O tachyonech si myslím své, o schopnosti Rudy komunikovat s lidmi a způsobu jeho hospodaření také, ale se psy komunikovat opravdu umí a je ochoten si je vzít k sobě ( televizi moudřejší jedinci nebo ti, co mají sami zkušenost s natáčením, snad už nevěří).
Samozřejmě pokud máte jiný tip, kam se psem (kromě injekce na veterině), jistě ho zadavatelka přivítá.
A co si tedy myslíte o tachyónech? Jak může někdo nabízet něco, co v hmotné podobě neexistuje? A druhá ještě závažnější otázka: jak to může někdo koupit? Nevím, jak to Desenský nabízel, ale v naší legislativě existuje i termín "klamavá reklama"...