Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.6.2015 11:31
Lena80

XXX.XXX.211.21

Potřebuji poradit, víc hlav víc ví. Máme problém, pes pracovního plemene, přes tři roky již potřetí napadl člověka. Odmala pečlivě socializován na psy, lidi, prostředí. Postupem času se projevila agresivita vůči psům, u tohoto plemene to bývá časté, většinou se to projeví na počátku dospívání. Konkrétní pes není vzpínající se příšera, normálně funguje, pouze nesnese blízký kontakt s cizím psem. Lidi vždy miloval, bez rozdílu pohlaví, nikdy mu nic zlého neudělali, má výbornou poslušnost, cvičí obrany, které vždy byly jen a pouze hrou, šlo o rukáv a pes nikdy neprojevil, že by šel po člověku. Ovšem za poslední tři měsíce nastala změna a pes třikrát napadl člověka, jednou děcko na návštěvě, které vešlo do chodby, zpívalo si a rozhazovalo ručičkama...pes po něm tvrdě vystartoval, naštěstí se nic nestalo, částečně jsme si to vysvětlili, že byl pes rozhozen ze stěhování a není s dětmi často v kontaktu, v tu dobu byl i zdravotně indisponován ikdyž ne příliš vážně. Podruhé napadení člověka co již zběžně znal, pes byl uvázán a odpočíval, bez přítomnosti majitele...napadení do obličeje. Potřetí se to stalo stalo včera bylo to naprosto nečekané, pes byl v práci s majitelem, ten jej venčil za přítomného kamaráda, ke kterému se pes choval přátelsky. Po vyvenčení měl být pes uvázán, majitel se sehnul pro vodítko, psa předtím zavolal...pes doběhl skoro k majiteli, když najednou se otočil ke kamarádovi a s řevem se mu vrhl po obličeji, kousl ho. Psa máme od štěněte, věnujeme se mu...nikdy se nic podobného nestalo a nějak si to neumíme vysvětlit, hledáme příčinu, u tohoto plemene je velmi důležitá socializace, byli jsme si toho vědomi a opravdu udělali maximum...nyní se nemáme čeho chytit. Napadlo nás i zda nemůže být přičina zdravotní...jaké vyšetření případně podstoupit, pes ničím zjevným netrpí. Nutno podotknout, že pes není bázlivý, je spíše dominantní. Samozřejmě pes již bude jen a pouze chodit s náhubkem a bude pod vysokým dozorem a ta důvěra tam již nebude taková, ovšem co s tím...jednou plánujem rodinu atd. Dost často je slyšet u této pracovní verze, že je vhodná leda na režim kotec-cvičák, možná je chyba i v tom? Pes žije normální rodinný život...doteď to fungovalo, tonoucí se stébla chytá..za každý konstruktivní názor budeme rádi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.6.2015 12:16

Lena, sice dlouhý text ale poměrně neuchopitelný...

"Odmala pečlivě socializován na psy, lidi, prostředí"...záleží jak v kontextu s povahou psa/plemene

"cvičí obrany, které vždy byly jen a pouze hrou, šlo o rukáv a pes nikdy neprojevil, že by šel po člověku"...zase záleží jak v kontextu s jeho povahou, ne vždy je to dobře. Psu přirozenému "zlobaři" dobře dělané obrany na zlobu dokáží posunout meze v civilním životě do bezpečného směru

" přes tři roky "...dospěl

"u tohoto plemene je velmi důležitá socializace, byli jsme si toho vědomi a opravdu udělali maximum"...viz výše, ne vždy je to k prospěchu (pokud to maximum jde nad maximum psa)

"Napadlo nás i zda nemůže být přičina zdravotní"...může (a to jak ve smyslu problému na mozku, tak ve smyslu, že cítí bolest, není si jistý a proto útočí preventivně)

"že pes není bázlivý, je spíše dominantní"...k tomuto závěru jste dospěli na základě čeho?

"Pes žije normální rodinný život"...je ve výcviku? je zaměstnán? (by mi i z vašeho textu vyplývalo, že by měl být...?).

3.6.2015 22:41
koňadra

XXX.XXX.128.31

Lena - váš popis situace je opravdu spíše chaotický a nekonkrétní. Navíc tyhle rady po internetu na chování psů nemají stejně VŮBEC smysl. Vy popisujete jen to, co vidíte a hlavně co si o tom myslíte vy. Ale k objektivnímu posouzení situace je potřeba hlavně VIDĚT. Vidět vaši komunikaci se psem (záleží např. na intonaci hlasu, "řeči" vašeho těla...), jeho reakce, které si třeba vysvětlujete úplně špatně. Jakákoliv rada zde je prostě bezcenná. Vy musíte vyhledat zkušeného kynologa, který Vám (snad) dokáže osobně poradit na základě komplexního zhodnocení situace. Se psem podle všeho chodíte na nějaký cvičák, ale tam Vám evidentně poradit nedokáží, takže to chce hledat jinde. Když napíšete odkud přibližně jste, jistě se zde najdou lidé, kteří vám poradí zkušeného pejskaře někde poblíž vás.

3.6.2015 23:16
conie

XXX.XXX.206.202

Pokud chcete nějaké hodnotnější odpovědi, chybí mnoho konkrétních údajů: plemeno psa, přesné stáří, zda jde o prvního majitele, kdo ho vychovával.kdo cvičil, zda byl cvičák apod. Z toho, co je napsáno, nelze nic moc vyčíst. Když někdo bude radit, obávala bych se, na základě čeho.

4.6.2015 08:42
canis lupus

XXX.XXX.210.204

Nevím, co to je za psa a nechci být zaujatá...
Nicméně, mojí fenu už dvakrát v parku napadl rotvajler a jednou dobrman, aniž by to ona vyprovokovala. Ve dvou případech byla na vodítku. Majitel se vždycky tvářil, že se to stalo poprvé, nebo že se to neděje běžně.. A omlouval se. Dokážu si představit, že se to takhle může stát i u člověka.
Začínám být alergická na tyto psy, a zvlášť na jejich majitele, pokud jsou to lidi lehčí než jejich pes a mají je navolno nebo na flexi pro pudla. Často ještě mají řeči, když chci zabránit kontaktu mojí feny s jejich psem. I když ona už se radši klidí sama.
Zadavatelce by nejlépe poradil člověk se zkušenostmi s problémovými psy. Zřejmě tam bude nějaký spouštěč- např. pán sehnutý k zemi=v nevýhodě= ochrana? Přes internet to nepůjde.

4.6.2015 17:41

canis lupus napsal(a):
Nevím, co to je za psa a nechci být zaujatá...
Nicméně, mojí fenu už dvakrát v parku napadl rotvajler a jednou dobrman, aniž by to ona vyprovokovala. Ve dvou případech byla na vodítku. Majitel se vždycky tvářil, že se to stalo poprvé, nebo že se to neděje běžně.. A omlouval se. Dokážu si představit, že se to takhle může stát i u člověka.
Začínám být alergická na tyto psy, a zvlášť na jejich majitele, pokud jsou to lidi lehčí než jejich pes a mají je navolno nebo na flexi pro pudla. Často ještě mají řeči, když chci zabránit kontaktu mojí feny s jejich psem. I když ona už se radši klidí sama.
Zadavatelce by nejlépe poradil člověk se zkušenostmi s problémovými psy. Zřejmě tam bude nějaký spouštěč- např. pán sehnutý k zemi=v nevýhodě= ochrana? Přes internet to nepůjde.

Tedy teď se musím zastat RTW ( i když chápu, že ten u vás vás štve ). Byla jsem před týdnem na návštěvě u známé. Má RTW psa a je to takové zlatíčko, takový dobromyslný dobrák, že moje feňule je proti němu trhač- zabiják.
I když to asi není typický představitel plemene.

4.6.2015 17:50

Spouštěčem může být cokoliv a zkuste pohledat v těch dvou případech nějakou spojitost. ( To napadení dítěte v chodbě asi nebylo myšleno vážně, když se dítěti nic nestalo. Asi jen takové "co sem lezeš a děláš bordel ).
Jen dodám příhodu. Potkala jsem se s přítelkyní, měla NO, super pes, vychovaný, vycvičený. Chodili spolu hlídat stavbu, zadržet a předvést partu zlodějů pro něj nebyl problém.
Zatímco jsme vykládaly, pes mě sám šťouchal hlavou, nastavoval, abych ho drbala. Znali jsme se, potkávali. Jak jsem se přiblížila rukou k obojku, měla jsem ho na sobě. Měl košík a nemyslel to vážně, jen takové varování, že na obojek se psu nesahá.
Vypadalo to tak, že pes je pěkný zmetek, nechá se drbat a pak "z ničeho nic" vyjede.

4.6.2015 18:05
Lexaurin

XXX.XXX.190.168

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Spouštěčem může být cokoliv a zkuste pohledat v těch dvou případech nějakou spojitost. ( To napadení dítěte v chodbě asi nebylo myšleno vážně, když se dítěti nic nestalo. Asi jen takové "co sem lezeš a děláš bordel ).
Jen dodám příhodu. Potkala jsem se s přítelkyní, měla NO, super pes, vychovaný, vycvičený. Chodili spolu hlídat stavbu, zadržet a předvést partu zlodějů pro něj nebyl problém.
Zatímco jsme vykládaly, pes mě sám šťouchal hlavou, nastavoval, abych ho drbala. Znali jsme se, potkávali. Jak jsem se přiblížila rukou k obojku, měla jsem ho na sobě. Měl košík a nemyslel to vážně, jen takové varování, že na obojek se psu nesahá.
Vypadalo to tak, že pes je pěkný zmetek, nechá se drbat a pak "z ničeho nic" vyjede.

Nejspis neslo o obojek, ale o krk.

4.6.2015 19:01

Tedy teď se musím zastat RTW ( i když chápu, že ten u vás vás štve ). Byla jsem před týdnem na návštěvě u známé. Má RTW psa a je to takové zlatíčko, takový dobromyslný dobrák, že moje feňule je proti němu trhač- zabiják.
I když to asi není typický představitel plemene.

Mám taky RTW, ale čubu. Na rovinu říkám, že je to nevyzpytatelná představitelka plemene. Ale já s tím počítám a taky se podle toho řídím. Čuba je zajištěná.

4.6.2015 19:52

No, já bych tam společného jmenovatele viděla a to "potřebu kontroly" (výstižný termín pana Šusty) - chodba=stísněný prostor + dítě (to bývá obecně podezřelý činitel pro psy), podruhé byl přivázán a do jeho prostoru někdo vstoupil, potřetí dtto...teda ne dtto, ale i tam mohl mít pes pocit, že kamarád je moc blízko.

5.6.2015 10:15
scylla

XXX.XXX.112.64

Takže ne kontrola, ale strachová agrese?

5.6.2015 11:54

scylla napsal(a):
Takže ne kontrola, ale strachová agrese?

To se automaticky nerovná, záleží na nervové soustavě psa.

Neregistrovaný uživatel

5.6.2015 12:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Tohle se mi stalo s RTW známého, kterého já jsem ale neznala, pes mne viděl poprvé, mladý, prý zlatíčko, co ženské miluje Klidně si ho pohlaďte přes plot. Pes se nechal, hladit si papulu, pak jsem máchla v rozhovoru rukou směrem k jeho pánu a měla jsem velké štěstí, že aby dosáhnul tlamou k mé hlavě, chyběly mu tak tři centimetry...

5.6.2015 12:35
Prestige

XXX.XXX.171.80

Připadá mi to jako strachová nebo spíše agrese z nejistoty. Nejistota - pes raději vyjede ještě dřív než se situace (pro něho ) vyostří, ač nám lidem se to tak jevit nemusí. Mám doma takovou fenu a jelikož vím, že je taková tak ji mám stále pod dohledem a počítám s tím.Člověk to musí brát tak, že psi nejsou stroje a každý má dáno do vínku něco jiného.

Neregistrovaný uživatel

5.6.2015 12:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Prestige napsal(a):
Připadá mi to jako strachová nebo spíše agrese z nejistoty. Nejistota - pes raději vyjede ještě dřív než se situace (pro něho ) vyostří, ač nám lidem se to tak jevit nemusí. Mám doma takovou fenu a jelikož vím, že je taková tak ji mám stále pod dohledem a počítám s tím.Člověk to musí brát tak, že psi nejsou stroje a každý má dáno do vínku něco jiného.

Je to možné, jen mi to nejde dohromady s tím pracovním plemenem...Nějak si říkám, že zrovna u něj, by tohle být nemělo, takový pes by neměl projít zkouškama a neměl by být uchovněný.

5.6.2015 13:50

Prestige napsal(a):

On je to pak začarovaný kruh. Mám podobnou fenu, nekousla by ( snad), ale když se proti nám na cestě někdo vynoří, je schopná po něm vyjet.
A já protože vím, že je schopná po něm vyjet - se leknu - a ona sice už odvolaná a na vodítku, vyjede.
Když je se synem, který je salámista a neřeší, tak po nikom nevyjíždí.
Vím, že to dělám já.

5.6.2015 13:53

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Je to možné, jen mi to nejde dohromady s tím pracovním plemenem...Nějak si říkám, že zrovna u něj, by tohle být nemělo, takový pes by neměl projít zkouškama a neměl by být uchovněný.

Možná jsem slepá, ale zadavatelka sice píše o pracovním plemeni, ale o zkouškách a uchovnění ?

5.6.2015 14:25
marcelaamax

XXX.XXX.143.166

Také máme psa venku a fenu vevnitř, a to máme psa déle. Pes je zlatý retrívr, který byl odmalička venku, a fena je jorkšírka, kterou jsme si pořídili když byli psovi dva roky. a nepřijde mi, že by to nějak vadilo.S fenou vychází bez problémů. Ještě na dvoře miáme oplocený altán, kam pouštímě jorkšírku a retrívr tam zase nemůže, a podle mě mu to nevadí. Teď na stáří už je převážné více na chodbě než venku, ale dál do domu nechce, i když necháme otevřeno tak tam nejde.Jediný co bych řekla že mu možná vadí je, když jdeme ven s jorkšírkou a jeho necháme doma, to asi žárlí, ale co se týče toho byldení, tak prostě je zvyklý od mala venku a nevadí mu že fena je doma.

5.6.2015 15:18
marcelaamax

XXX.XXX.143.166

marcelaamax napsal(a):
Také máme psa venku a fenu vevnitř, a to máme psa déle. Pes je zlatý retrívr, který byl odmalička venku, a fena je jorkšírka, kterou jsme si pořídili když byli psovi dva roky. a nepřijde mi, že by to nějak vadilo.S fenou vychází bez problémů. Ještě na dvoře miáme oplocený altán, kam pouštímě jorkšírku a retrívr tam zase nemůže, a podle mě mu to nevadí. Teď na stáří už je převážné více na chodbě než venku, ale dál do domu nechce, i když necháme otevřeno tak tam nejde.Jediný co bych řekla že mu možná vadí je, když jdeme ven s jorkšírkou a jeho necháme doma, to asi žárlí, ale co se týče toho byldení, tak prostě je zvyklý od mala venku a nevadí mu že fena je doma.

Omlouvám se, spletla jsem si diskusi :-D.

Neregistrovaný uživatel

5.6.2015 15:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Možná jsem slepá, ale zadavatelka sice píše o pracovním plemeni, ale o zkouškách a uchovnění ?

Ne, to jsem napsala z důvodu, že myslím nepsala, jestli je to pes papírový, tedy by se dalo zjistit, jak se chovají rodiče, sourozenci. Ty zkoušky a uchovnění by se týkaly tady toho jejího psa. Psala, že cvičí obrany, proto by mne zajímalo, jestli má i nějaké zkoušky..a prošel?

5.6.2015 15:48
scylla

XXX.XXX.150.32

Neregistrovaný uživatel napsal(a):

Mně to jde dohromady s pracovním plemenem moc dobře. Znala jsem dost psů pracovních plemen, ozkouškovaných, kousajících, kteří takto reagovali. Není to malina?

20.10.2015 02:54
milannn

XXX.XXX.90.222

Lena už sice nenapsala, jak pokračuje jejich pes, ale přesto, když čtu "Podruhé napadení člověka co již zběžně znal, pes byl uvázán a odpočíval, bez přítomnosti majitele...napadení do obličeje."
Ono to uvázání je asi docela zajímavý moment, situace.. Řekl bych, že uvázaní psi se chovají jinak, až se chce říct, jako by byli nasr.ní, že jsou omezení v pohybu.
Jistě jsou velké rozdíly mezi jedinci, ale např. můj pes je navolno docela milý a hlavně v pohodě, na vodítku také (pokud ho zrovna něco nerozčílí). Ale chodíme ke známým na návštěvu, kde pokud se zdržím krátce, vezmu i psa, ale ten tam musí být uvázaný (nemají plot, jsou tam kočky, může kolem někdo jít atd.). Má tam dlouhý řetěz, lehne si a je o.k. Dost zvláštní je ale to, že v tu chvíli se k němu můžu přiblížit jenom já. Nepustí k sobě nikoho, ani známého člověka. A funguje to přesně od zapnutí karabiny do vypnutí, jako byl vyměněný.
Něco těm psům na úvaze musí hodně vadit, je to nebezpečná situace a raději bych volil variantu se k uvázanému psovi nepřibližovat.

20.10.2015 06:22

"Má tam dlouhý řetěz, lehne si a je o.k. Dost zvláštní je ale to, že v tu chvíli se k němu můžu přiblížit jenom já. Nepustí k sobě nikoho, ani známého člověka. A funguje to přesně od zapnutí karabiny do vypnutí, jako byl vyměněný.
Něco těm psům na úvaze musí hodně vadit, je to nebezpečná situace a raději bych volil variantu se k uvázanému psovi nepřibližovat. "
Za prvé četní psi pojmou dané místo za své teritorium a začnou ho hlídat, za druhé úvazem jsou "zahnáni do kouta", nemůžou odejít, takže pokud si nejsou jistí, tak v podstatě musí volit útok - útěk je jim znemožněn.

20.10.2015 06:29
scylla

XXX.XXX.150.32

No, já bych tam společného jmenovatele viděla a to "potřebu kontroly" (výstižný termín pana Šusty) - chodba=stísněný prostor + dítě (to bývá obecně podezřelý činitel pro psy), podruhé byl přivázán a do jeho prostoru někdo vstoupil, potřetí dtto...teda ne dtto, ale i tam mohl mít pes pocit, že kamarád je moc blízko.

Úzký prostor a cizí dítě, ječící, rukama rozhazující. Co dělá figurant, kterého loví? Ječí a rozhazuje rukama. Uvázaný pes - omezený manévrovací prostor, pocit ohrožení - útok. To se přece u některých pemen nacvičuje u kolíku a vydává se to za žádoucí reakci, pokud fingurant psa provokuje. Bez přítomnosti majitele. Potřetí pes věděl, že bude uvázán, tak to řešil preventivně. Podle popisu mi to připadá jako hodně pokažené obrany a pes, který je nikdy neměl cvičit.

20.10.2015 08:44
tlupa

XXX.XXX.106.11

Ten pes není dominantní, naopak - tohle je typická strachová agrese. Ve všech případech neměl kam odejít (chodba, úvaz, vodítko) a cítil se ohrožený, takže tu situaci nemohl vyřešit jinak než útokem na to, co ho (z jeho pohledu) ohrožovalo.

Opravdu by to chtělo dobrého a zkušeného výcvikáře, který ho dokáže naučit řešit tyhle situace jiným, přijatelnějším způsobem. Tresty nemají smysl. Nezbaví ho pocitu ohrožení, naopak ho ještě vystupňují - "když se ke mně blíží ten divnej nebezpečnej chlap, tak dostanu od majitele facana - ten chlap je opravdu nebezpečný, způsobuje, že lítají facky - příště ho musím zahnat dřív a důkladněji, než ten facan přiletí".

20.10.2015 18:06
Ebra

XXX.XXX.191.130

Lena 80...plemeno...pokud chcete názory, napište prosím plemeno psa. Zatím nás necháváte hádat tak si tipnu i já : některý z pastevců a nejspíš SAO, tedy středoasijský pastevecký pes.

20.10.2015 21:24
milannn

XXX.XXX.90.222

Lena už možná nenapíše, je to přece jen starší téma, ale proč vás napadá zrovna SAO? Musím se jich trochu zastat, když ho mám

Hlavně mi na SAO moc nesedí tyto indicie:
má výbornou poslušnost - docela neobvyklé na SAO
šlo o rukáv a pes nikdy neprojevil, že by šel po člověku - SAO nechodí po rukávu, naopak se snaží jít po člověku
přes tři roky, ovšem za poslední tři měsíce nastala změna - tu změnu bych tipoval dříve
děcko si zpívalo a rozhazovalo ručičkama...pes po něm tvrdě vystartoval, naštěstí se nic nestalo - správný SAO by něměl útočit na děti. A když už teda "tvrdě vystartuje", tak se většinou něco stane.
dost často je slyšet u této pracovní verze, že je vhodná leda na režim kotec-cvičák - ten, od koho je toto slyšet, to asi nemyslel vážně, protože SAO a režim kotec-cvičák je šílená kombinace.

Samozřejmě jsou to všechno je spekulace. Ale tomu napadení na úvazu bych věřil, viz můj příspěvek výše.

21.10.2015 02:56

milannn napsal(a):
Lena už možná nenapíše, je to přece jen starší téma, ale proč vás napadá zrovna SAO? Musím se jich trochu zastat, když ho mám

Hlavně mi na SAO moc nesedí tyto indicie:
má výbornou poslušnost - docela neobvyklé na SAO
šlo o rukáv a pes nikdy neprojevil, že by šel po člověku - SAO nechodí po rukávu, naopak se snaží jít po člověku
přes tři roky, ovšem za poslední tři měsíce nastala změna - tu změnu bych tipoval dříve
děcko si zpívalo a rozhazovalo ručičkama...pes po něm tvrdě vystartoval, naštěstí se nic nestalo - správný SAO by něměl útočit na děti. A když už teda "tvrdě vystartuje", tak se většinou něco stane.
dost často je slyšet u této pracovní verze, že je vhodná leda na režim kotec-cvičák - ten, od koho je toto slyšet, to asi nemyslel vážně, protože SAO a režim kotec-cvičák je šílená kombinace.

Samozřejmě jsou to všechno je spekulace. Ale tomu napadení na úvazu bych věřil, viz můj příspěvek výše.

To vypadá na NO.

21.10.2015 09:01
anonymx

XXX.XXX.27.66

scylla napsal(a):
Úzký prostor a cizí dítě, ječící, rukama rozhazující. Co dělá figurant, kterého loví? Ječí a rozhazuje rukama. Uvázaný pes - omezený manévrovací prostor, pocit ohrožení - útok. To se přece u některých pemen nacvičuje u kolíku a vydává se to za žádoucí reakci, pokud fingurant psa provokuje. Bez přítomnosti majitele. Potřetí pes věděl, že bude uvázán, tak to řešil preventivně. Podle popisu mi to připadá jako hodně pokažené obrany a pes, který je nikdy neměl cvičit.

Scylla - já narazit na figuranta, který ječí a rozhazuje rukama, tak ho buď zabiju sama nebo rychle uteču. A u kolíku figurant psa neprovokuje ale napadne po té, co klidně přejde kolem. Pes reaguje pouze na útok. V žádném případě ne pokažené obrany, ale bázlivý pes.

21.10.2015 17:55
Ebra

XXX.XXX.191.130

Conie napsal(a):
Prosím o prověření "lena1977", zakládá nová opakovaná témata, bez otázek, jen provokační, příspěvky jsou plné urážek, vulgarismů a nesmyslů. Děkuji.
Dobrý den,
uživatel lena1877 byl zablokován, protože zde vystupuje ("trollí") pod několika dalšími účty. Bohužel, jsou způsoby, jak blokaci obejít, proto byl blokován už podruhé :)
Diskuzi skutečně monitorujeme pokud možno každý den, nicméně protože nelze číst všechny příspěvky a všechna vlákna, opravdu nám pomůže, když závadný příspěvek vždy nahlásíte.
Děkuji a přeji hezký den
Admin.
Tak jestli je to tato lena tak už se nejspíš ani neukáže, uvidíme.

Přidejte reakci

Přidat smajlík