3kg balení granulí značky a typu, na který bylo štěně zvyklé + návod k použití (sepsané rady k dosavadnímu krmení, odčervování, očkování, typy k výchově, kontakt na klub zastřešující naše plemeno, prostě vše, co poskytuji ústně, tak i písemně) + odměrku na granule + kontakt na našeho veterináře, který štěně očkoval a prováděl kontrolu vrhu + kontakt na našeho dodavatele krmiva + obojek + desky s originály nebo kopiemi relevantní dokumentace (PP, registrace čipu, očkovací průkaz, protokol o kontrole vrhu, atd.) - ale záleží čistě na Vás a plemeni, které chováte...
ještě doplňuji - každého nového majitele nabádám, aby přivezl na odběr nějakou starou deku, kterou důkladně otřu/napachuji o matku štěněte a kterou pak mohou nechat štěněti na spaní.
My dostali-1kg granulí, několik hraček na co byla zvyklá, odsypanou trošku mořských řas než si koupim celé balení, měla jsme donést pelíšek at se tam vyválí její máma a sourozenci a 0,5l pražské vody , prý aby to nebyl pro ní šok, tak první den jen pražská voda a druhý den už naředěná s naší a pak už jen naší jo a počůranou plenku
Štěňata s PP - 2 kg granulí, konzerva, obojek, kus hadru z pelechu (pach matky a sourozenců), pas, doklady k čipu, "návod" (krmení, výchova, bezpečnost štěněte atd.), standard plemene, kontakty - veterinář, klub, poradce chovu, krmivo, výcvik štěněte, přihlášku do klubu, veškeré kontakty na chovatele, PP. Nikdo si nestěžoval.
bluestorm
napsal(a):
Samozrejme ze zalezi na plemene ale nechci neco zanedbat..nebo na neco zapomenout
Není vaší povinností dávat jakékoliv startovací balíčky. Já sama žádné nedávám - jednak chovám plemena, kde je cena štěněte minimální (tak nebudu ještě rozdávat, raději koupím těm stávajícím psům kus pořádného masa), jednak to považuji za zbytečné. Každý kupující od mne dostane kupní smlouvu, kde jsou i základní instrukce (krmení, očkování, údržba srsti, kontakt na klub...), samozřejmě očkovací průkaz a potom dávám granule tak na týden. Hračky ať koupí psovi nový majitel sám - pokud to považuje za nutné. Kupovala jsem štěňata před 30 lety i teď, dříve žádné balíčky nikdo nedával. Maximálně kus deky nebo hadru do pelíšku, ale většinou to stejně moc nepomáhalo. Dnes mě to přijde jako předvádění se chovatele - jak on se úžasně stará, nebo taky, že na to má. Mám zkušenost, že balíčky většinou dávají chovatelé drahých plemen - že by kompenzace špatného svědomí? Ale to bychom se dostali k jiné otázce - nakolik je cena štěněte opravdu kompenzací nákladů a nakolik je výdělek chovatele - když si řekne někdo 20 000 za obří plemeno nebo za malé - je to určitě rozdíl!
koňadra
napsal(a):
Není vaší povinností dávat jakékoliv startovací balíčky. Já sama žádné nedávám - jednak chovám plemena, kde je cena štěněte minimální (tak nebudu ještě rozdávat, raději koupím těm stávajícím psům kus pořádného masa), jednak to považuji za zbytečné. Každý kupující od mne dostane kupní smlouvu, kde jsou i základní instrukce (krmení, očkování, údržba srsti, kontakt na klub...), samozřejmě očkovací průkaz a potom dávám granule tak na týden. Hračky ať koupí psovi nový majitel sám - pokud to považuje za nutné. Kupovala jsem štěňata před 30 lety i teď, dříve žádné balíčky nikdo nedával. Maximálně kus deky nebo hadru do pelíšku, ale většinou to stejně moc nepomáhalo. Dnes mě to přijde jako předvádění se chovatele - jak on se úžasně stará, nebo taky, že na to má. Mám zkušenost, že balíčky většinou dávají chovatelé drahých plemen - že by kompenzace špatného svědomí? Ale to bychom se dostali k jiné otázce - nakolik je cena štěněte opravdu kompenzací nákladů a nakolik je výdělek chovatele - když si řekne někdo 20 000 za obří plemeno nebo za malé - je to určitě rozdíl!
No, ono taky dost záleží na ceně za krytí, nemyslíte? Ne každý se kdovíjak napakuje, když fenka malého plemene má průměrný vrh 2,2 štěňete ( loňská klubová statistika) a cena za krytí se běžně pohybuje kolem 25 tisíc Kč. Pokud tedy chcete nakrýt alespoň trochu slušným psem. Jasně, takoví ti uchovnění s odřenýma ušima by třeba kryli levněji, ale pokud chce mít člověk kvalitní odchovy, tak fakt nebude krýt nějakou s prominutím "hydrou" bez zdravotních vyšetření (nejsou povinná k uchovnění, ale ti slušní chovatelé psy vyšetřují na patelly, srdce a oči). Takže on v tom zas takový rozdíl nebude.
Já nechápu, proč by mi měl chovatel dávat misky, hračky, granule, vodítka...Všechny věci (misky, vodítko, pelech, hračky, hřebeny,...) mám nakoupené již před odběrem a se štěnětěm dostávám pouze obojek (který má na sobě) a hračku s pachem matky, kterou jsem přivezla při návštěvě...Značku granulí si zjistím také při návštěvě a koupím předem.
fawnalee
napsal(a):
No, ono taky dost záleží na ceně za krytí, nemyslíte? Ne každý se kdovíjak napakuje, když fenka malého plemene má průměrný vrh 2,2 štěňete ( loňská klubová statistika) a cena za krytí se běžně pohybuje kolem 25 tisíc Kč. Pokud tedy chcete nakrýt alespoň trochu slušným psem. Jasně, takoví ti uchovnění s odřenýma ušima by třeba kryli levněji, ale pokud chce mít člověk kvalitní odchovy, tak fakt nebude krýt nějakou s prominutím "hydrou" bez zdravotních vyšetření (nejsou povinná k uchovnění, ale ti slušní chovatelé psy vyšetřují na patelly, srdce a oči). Takže on v tom zas takový rozdíl nebude.
Nějak nemohu uvěřit tomu, že za 2,2 štěňata platíte za krytí 25 tisíc?! Občas jsem se dostala ke krytí drahých psů a v 99 % případů se krytí platilo podle počtu zapsaných štěňat, tedy až po krytí. Jestliže cena štěněte je 25 000 Kč, pak krycí poplatek za 1 štěně by byl cca 4200 Kč,3 štěňata = 12 600, ale za 8 štěňat by to už bylo 33 600 Kč. Výjimkou je krytí v zahraničí, tam se s námi většinou nemažou a chtějí zaplatit na dřevo nemalý poplatek před krytím, bez ohledu na výsledek. Ale to je riziko chovatele a někteří (díky svému jménu) si i tak dokáží vyjednat lepší podmínky (např. dát štěně). Fafnalee: sluší se odpovědět, tak odpovídám, ale tato diskuse o tomto není, takže už to tady, prosím, když tak nerozmazávejte, nebo založte nové téma.
koňadra
napsal(a):
Nějak nemohu uvěřit tomu, že za 2,2 štěňata platíte za krytí 25 tisíc?! Občas jsem se dostala ke krytí drahých psů a v 99 % případů se krytí platilo podle počtu zapsaných štěňat, tedy až po krytí. Jestliže cena štěněte je 25 000 Kč, pak krycí poplatek za 1 štěně by byl cca 4200 Kč,3 štěňata = 12 600, ale za 8 štěňat by to už bylo 33 600 Kč. Výjimkou je krytí v zahraničí, tam se s námi většinou nemažou a chtějí zaplatit na dřevo nemalý poplatek před krytím, bez ohledu na výsledek. Ale to je riziko chovatele a někteří (díky svému jménu) si i tak dokáží vyjednat lepší podmínky (např. dát štěně). Fafnalee: sluší se odpovědět, tak odpovídám, ale tato diskuse o tomto není, takže už to tady, prosím, když tak nerozmazávejte, nebo založte nové téma.
"Jestliže cena štěněte je 25 000 Kč, pak krycí poplatek za 1 štěně by byl cca 4200 Kč,3 štěňata = 12 600, ale za 8 štěňat by to už bylo 33 600 Kč."
Protože se nepohybuji v "chovatelských vodách", tak financím okolo krytí nerozumím. Prosím, mohla byste mi "Koňadro" vysvětlit jak to je, tj. proč když cena štěněte je 25tis. Kč, tak by krycí poplatek za 1 štěně byl 4200Kč? Jde o nějaké procento z následné prodejní ceny štěňat?
fikovnice
napsal(a):
"Jestliže cena štěněte je 25 000 Kč, pak krycí poplatek za 1 štěně by byl cca 4200 Kč,3 štěňata = 12 600, ale za 8 štěňat by to už bylo 33 600 Kč."
Protože se nepohybuji v "chovatelských vodách", tak financím okolo krytí nerozumím. Prosím, mohla byste mi "Koňadro" vysvětlit jak to je, tj. proč když cena štěněte je 25tis. Kč, tak by krycí poplatek za 1 štěně byl 4200Kč? Jde o nějaké procento z následné prodejní ceny štěňat?
Cena 1 štěněte se vypočítá z takové normální prodejní ceny štěněte děleno 6 - což je standartní počet plného vrhu štěňat. Každé další štěně je považováno za nadpočetné. Dříve se utrácely, dnes to ochranáři nedovolí, takže zpravidla zůstávají na živu a také dostávají PP, takže dnes termín nadpočetné štěně neexistuje. Nicméně některé kluby se stále snaží nějakým způsobem počet štěňat regulovat, takže třeba za "nadpočetná" štěňata chtějí nějaké poplatky. Někoho to donutí třeba i nadpočetná štěňata utratit, jenže to je zase problém, protože ne každý veterinář je ochoten to udělat. Takže jsou i tací, co je utratí sami a přiznají jen těch 6.
Ono něco je kolik by mělo krytí stát a něco, kolik si majitel psa za krytí řekne. Vše je jen nabídka vs. poptávka. pokud mi krytí stojí za těch 25 tis, proč ne.
Sice pěkné něco poměrně vypočítat, ale za hranicemi podle toho nikdo nejede, ani podle českých cen. Takže holt štěňata někdy stojí víc.
koňadra
napsal(a):
Cena 1 štěněte se vypočítá z takové normální prodejní ceny štěněte děleno 6 - což je standartní počet plného vrhu štěňat. Každé další štěně je považováno za nadpočetné. Dříve se utrácely, dnes to ochranáři nedovolí, takže zpravidla zůstávají na živu a také dostávají PP, takže dnes termín nadpočetné štěně neexistuje. Nicméně některé kluby se stále snaží nějakým způsobem počet štěňat regulovat, takže třeba za "nadpočetná" štěňata chtějí nějaké poplatky. Někoho to donutí třeba i nadpočetná štěňata utratit, jenže to je zase problém, protože ne každý veterinář je ochoten to udělat. Takže jsou i tací, co je utratí sami a přiznají jen těch 6.
Nesetkala jsem se s tím, že by mě někdo nutil omezovat počet štěňat ve vrhu a ani jsem o tom neslyšel od jiných chovatelů. A to jsem odchovala na moje plemeno velmi početné vrhy. Nějak se mi to nezdá, právě tak jako tvrzení, že za štěňata nad 6 chtějí poplatky navíc. Kdo? Klub? Pak je to věc lidí, že si to dají líbit. A plemenná kniha má prostě cenu za vystavení PP a exportního PP a jedno pro kolik štěňat, pokud je vše včetně kontroly vrhy (u nás) OK. Tak trochu mi to zavání neověřenou poplašnou zprávou. Jinak cena za krytí je prostě dohoda mezi majitelem krycího psa a chovatelem feny, nic jiného. Může být nastavena jakkoliv a je jen věcí těch dvou, jak se dohodnou. Když mi podmínky krytí nevyhovují ani ve srovnání s kvalitou psa, prostě kryji jinde nebo nekryji vůbec. Cenu štěněte si také stanovím já jako chovatel.
conie
napsal(a):
Nesetkala jsem se s tím, že by mě někdo nutil omezovat počet štěňat ve vrhu a ani jsem o tom neslyšel od jiných chovatelů. A to jsem odchovala na moje plemeno velmi početné vrhy. Nějak se mi to nezdá, právě tak jako tvrzení, že za štěňata nad 6 chtějí poplatky navíc. Kdo? Klub? Pak je to věc lidí, že si to dají líbit. A plemenná kniha má prostě cenu za vystavení PP a exportního PP a jedno pro kolik štěňat, pokud je vše včetně kontroly vrhy (u nás) OK. Tak trochu mi to zavání neověřenou poplašnou zprávou. Jinak cena za krytí je prostě dohoda mezi majitelem krycího psa a chovatelem feny, nic jiného. Může být nastavena jakkoliv a je jen věcí těch dvou, jak se dohodnou. Když mi podmínky krytí nevyhovují ani ve srovnání s kvalitou psa, prostě kryji jinde nebo nekryji vůbec. Cenu štěněte si také stanovím já jako chovatel.
Ale Conie! Přece jsem napsala, že KLUB (některý!) chce poplatky za nadpočetná štěňata. A nejde o poplašnou zprávu, ale skutečnost, možná se tady vyjádří ti, kterých se to týká. Že si to lidi nechají líbit? A co mají dělat? Odpovím si sama: zvrátit toto rozhodnutí na schůzi klubu hlasováním. Jenže někdo musí dát návrh, někdo to musí odhlasovat. A dnes se lidi o činnost klubů moc nezajímají. Ano, cena za krytí je věcí dohody, ale často funguje systém jak jsem ho popsala. Také se mě stalo, že majitel chtěl za krytí čtyřnásobek toho, co jiní majitelé (a to se nejednalo v žádném případě o průměrné psy). No, našla jsem jiného ženicha, neméně kvalitního, za rozumné peníze.
My jsme štěňatům dávali chovatelský balíček takový:
3kg krmení, na která byla zvyklá
obojek s reflexním jménem
výstavní vodítko (všichni prckové byli standartní a většina majitelů si chce výstavy zkusit)
pletenou hračku
plyšovou hračku
deku
pamlsky
desky s kopiemi PP a veškerých zdravotních testů a šampionátů rodičů, s testy konkrétního štěněte, přhláškou vrhu a dalšími dokumenty
v deskách byl i "manuál" a kontakty na nás
samozřejmě petpass
odčervovací tabletu na příští odčervení
A k těm cenám - zahraniční krytí se pohybují úplně někde jinde, než ta česká... v ČR je u některých plemen ještě běžné, že se platí za narozené štěně, ale stále více už se platí při krytí a při případném nezabřeznutí se kryje příště zdarma. Ale když se platí předem (což v ČR zrovna dost chápu), platí se minimálně cena kvalitního štěněte - mluvím ale samozřejmě o kvalitních, testovaných, zdravých psech se super exteriérem a kvalitním PP...
Jinak v našem plemeni se dá nakrýt za pět tisíc jako za padesát :D :D :D.
koňadra
napsal(a):
Děkuji za odpověď.
Dobrý den;my si ideme po naše šteniatko budúci týždeň a okrem dokumentov vraj dostane od chovatelky štartovací balíček granuliek a deku.Ako kupujúca som sa vsak už na návšteve spýtala čím kŕmiť a dopredu uz mám kúpené granule, pelech, hračky aj obojcek s voditkom.Čiže by sa nič nestalo keď nedostane bohatú výbavu, lebo to si aj tak každý podľa vkusu kúpi sám.