Chodský pes ke krytí

.. s PP, uchovněný, zdravý, krásný, ve výborné kondici, výborný hlídač. Ro...
Dobrý den,
píšu sem, protože už začínám být zoufalá. Mám skoro 5 letého chodského psa, který mi přerostl standard o tři centimetry - a s tím se bohužel pojí také vyšší váha a mohutnost. Já sama vážím 45kg, on 32kg, podle veterinářky není tlustý (můj předchozí CHP byl standardní a měl 25kg), a tato jeho váha je pro mě problém. Odmala vyrůstal s mým starším psem (byli spolu půl roku), chodil na cvičák i socializační procházky, ale přesto nemá dobrý vztah k ostatním psům - je dominantní.
Na cvičáku má oči jen pro mě, když se cvičí, tak cvičí a ostatní psy neřeší, na socializačních procházkách (skupina až 10 psů) si běží vepředu a také nic neřeší, ale když na procházce potkáme psa (samce), který jde proti nám, sežral by ho (na vodítku řve a když jsem ho zkusila povolit a nechat očichat, napadl by) ... Když jsem se bavila na cvičáku s cvičitelkou o možnosti kastrace, nebyla mi doporučena - jeho problém nevyřeší.
Dnes jsem s ním byla ve městě, bohužel se mi vyškubl a napadl roční ŠTĚNĚ retrívra, které přicházelo z druhé strany náměstí. Majitelku znám osobně, omluvila jsem se jí - díkybohu psovi nic neudělal, hned jsem ho odtrhla) ale byl to vrcholně nepříjemný zážitek.
Přiznám se, že psa venčím na ostnatém obojku (na klasickém ho nezvládám, když škubne a když má ohlávku, zvládám ho, ale potom nemá zajištěnou tlamu a bojím se riskovat) a nevím, co dál.
Denně chodíme na procházky (ráno obejdeme blok + odpoledne hodina v lese, kde si běhá na volno a je spokojený), jednou týdně cvičák + trénink obran, hlavolamy ... ale začínám být zoufalá. Už mě i napadají myšlenky, že lituji, že jsem si ho koupila, za což se samozřejmě stydím ...
Mám ho ráda, ale už se začínám bát ...
Hezký den,
odkud jste? Pokud nechcete psát sem, klidně do SZ, poradila bych vám někoho, kdo vás naučí s pejskem fungovat i při potkávání psů venku tak, aby to bylo bezpečné.
Čím bych začala je náhubek na venčení, aby neměl eventuálně možnost cokoliv provést.
Pokud dobře funguje na cvičáku, přenášejte cvičení že cvičení do běžného života - když uvidíte, že jde někdo se psem, psa si dejte k noze dál od psa, dejte mu vyloženě povel, udělejte klidně oblouček směrem od psa a nenechte svého psa zírat. Ve stylu jak začne pes něco/někoho přímo fixovat očima a nemůže se odtrhnout. Skvěle na to pomáhá hra "Look at that", zkratka LAT nebo česky "Podívej se na". Poradila bych i konceptuální hry, které vám pomohou zmírnit neschopnost se odpoutat a pes začne lépe vnímat i při takových krizovějších chvílích, jaké míváte. Osobně jsem v Mentoring klubu Kristýny Dostálkové a mohu jen a jen doporučit. Případně třeba kurz 21 dní k pohodovějším procházkám je super jako základ.
Mám fenu, která nesnáší cizí psy komplexně, teď už zvládá i příležitostné nalítávače, protože jednak spolu už umíme v takových chvílích komunikovat, druhak jí dělám bariéru a bráním ji před jinými psy hlavně já tak, aby to nemusela řešit ona.
Skvělé jsou komunikační lekce od Lenky Blachové od Psí školy Koira a nebo od Kájuš Čoklus.
Věřím, že to půjde, jen potřebujete najít společný jazyk 🍀
Žádný pes není nezvladatelný. Nejdřív je potřeba psovi nastavit hranice, ale důležité je začít od sebe.
Najdete ti ve svém okolí kvalitního trenéra, který Vám ukáže co a jak a hlavně jk se psem pracovat.
Klidne koukněte ma www.pozitivni-pes.webnode.cz