Dobrý den,
vím, že těchto diskuzí tu je spoustu, ale pořád jsem nenarazila na takovou, kde bych našla veškeré odpovědi na své otázky :).
Omlouvám se, za dlouhý příspěvek, ale raději napíšu každou drobnost, abychom neudělali nějakou chybu při výběru.
S přítelem jsme dostali byt s větším dvorkem.
Rádi bychom si pořídili střední plemeno právě na dvůr s tím, že by měl přístup i do bytu a na dvorku zateplenou boudu.
Máme doma starší slečnu maltézáčka (vyloženě gaučáka :) ).
Já osobně zkušenosti s většími plemeny nemám, ikdyž moji rodiče chovají Vlkodavi a přítelovi se zase věnují několik desítek let Bernardýnům.Věřím, že zde dokážete skvěle poradit :).
Ráda bych pejska, který vydrží na dvoře, když nebudeme doma (vím, že v naší přítomnosti ho budu pouštět do bytu, v tomhle se znám).
Nechceme vyloženě hlídače, ale aby aspoň maličko za plotem budil respekt :). Bydlíme na konci vesnice. Na proti dvorku je pouze pole a do subjektu, kde je byt, chodí kolem dvorku děti na kroužky. Nechci aby se ho vyloženě bály, ale aby nestrkaly ruce skrz plot - náhoda je blbec...Nikdy nevíte, jestli je to napadne.
Ráda bych, aby vycházel s naší psí slečnou a vzájemně se respektovali - PRO NÁS VELMI DŮLEŽITÉ.
Pár dní v týdnu budu sama přes noc doma (přítel dělá 24h), takže abych se tam nebála. Jak už jsem psala výše, naproti nám je pouze pole a první lampa je takových 50 metrů od subjektu. Takže kdyby "něco", ať alespoň upozorní. Nerada bych telátko, které bude za plotem vrtět ocasem a ukáže případnému narušiteli okno do ložnice . Chápu, že také záleží ba výchově.
Přítel je hasič. Rád jezdí na kole, zaběhá si a byla bych ráda, kdyby se s ním pes účastnil - není to podmínka. Spíš aby se pes vylítal a unavil.Ovšem musím dát na vědomí, že to není denně. A já jsem lenoch od přírody, takže bych absolvovala kratší procházky.
Přemýšleli jsme i nad pejskem z útulku, ale bojím se, jak spolu psi budou vycházet. Naše fenka byla již napadena psem a pokud psa nezná od štěňátka, tak má strach.
Můžete prosím poradit? Nechceme unáhlenou koupi či vybírat psa podle vzhledu. Chceme prostě parťáka pro nás a kamaráda pro naší holku :) a o plemeni vše nastudovat, než se rozhodneme pro koupi.
Moc děkuji za názory.
sarza
napsal(a):
Děkuji za reakce :),
já se právě obávám, že tu lenost nepřekonám, zvlášť v zimě .
Plot je tam dobrý, ruce děti neprostrčí, ale že by byl nějak extra vysoký se také říci nedá.
Právě bych raději takové plemeno, které nebude nepříčetně bláznit, když děti projdou či budou hulákat.
To není až tak o psovi, ale o těch dětech, a to neovlivníte. Jeden kluk chodil že školy kolem vlčáka v zahradě. Dráždil ho a měl radost jak je pes nepříčetný. Majitelé potom měli potíže, pes napadal děti.
koňadra
napsal(a):
To není až tak o psovi, ale o těch dětech, a to neovlivníte. Jeden kluk chodil že školy kolem vlčáka v zahradě. Dráždil ho a měl radost jak je pes nepříčetný. Majitelé potom měli potíže, pes napadal děti.
Ano, je mi to jasné .
Vím, jak děti dokáží dráždit. Kamarádka měla NO, chlapec ho každý den dráždil, házel po něm kameny... Pes se jednoho dne protáhl pootevřenou brankou a rozběhl se na hlouček dětí, ve kterém byl zmíněný chlapec a vyloženě šel po něm. Skočil na něj,
zavrčel a šup utekl zpět do dvora.
Já budu většině dne doma a všechny okna máme situované právě na dvůr. Tak bych měla dobrý rozhled.
Clayton
napsal(a):
Mě napadl Hovawart.Dá se s ním sportovat, vydrží venku, snáší se se psy, hlídá, ale nezabíjí a nepotřebuje vyloženě extrémní nálož pohybu.Pro Vás ideální...
Děkuji za návrh, dnes večer s přítelem posedíme a vše probereme + pozjišťujeme informace.
Chceme se hlavně dobře připravit a zjistit vše, co se dá z dostupných informací + hlavně zkušenosti a rady chovatelů nás zajímají :).
Rozhodně si nekupujte pracovní plemeno jako je NO jak tu někdo radí německý ovčák potřebuje disciplínu a hlavně zaměstnat jinak se z něj stane magor co štěká a točí se na zahradě u plotu dokola! u nás v rodině byli boxeři jsou to skvělí rodinní psi a rovnou říkám že neslintaj... Boxer je váhově cca 30 kg takže ani velký ani malý, miluje děti a rodinu a umí i dobře pohlídat dům, já mám jinak pitbully a do budoucna uvažuji o stafordšírském bulteriérovi je to taková psí chůva.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mě napadl střední nebo velký černý knírač.
Http://boxer.hafici.cz/
řekla bych že zde je boxer popsán tak jak opravdu je až teda na to utíkání, nikdy jsem nebyla svědkem že by nám pes utekl ze zahrady nebo na vycházce na volno v poli a to je znám po již tři generace. možná by byl pro vás vhodný ale možná se vám nebude líbit jeho vzhled. netuším jak si představujete aby váš pes vypadal.
alda082
napsal(a):
Rozhodně si nekupujte pracovní plemeno jako je NO jak tu někdo radí německý ovčák potřebuje disciplínu a hlavně zaměstnat jinak se z něj stane magor co štěká a točí se na zahradě u plotu dokola! u nás v rodině byli boxeři jsou to skvělí rodinní psi a rovnou říkám že neslintaj... Boxer je váhově cca 30 kg takže ani velký ani malý, miluje děti a rodinu a umí i dobře pohlídat dům, já mám jinak pitbully a do budoucna uvažuji o stafordšírském bulteriérovi je to taková psí chůva.
Děkujeme :),
původně jsme se dívali na ovčáky celkově a právě je to tak, jak píšete...
Myslím si, že my bysme jej nejspíš nezvládli.
Moji prarodiče měli vždy jen NO. Jedna byla zlatá, poslouchala na slovo, měla ráda děti, tolerovala ostatní psy...Druhý byl opravdu Magor. Ten útočil na děti, přeskakoval ploty, když to na něj přišlo, postavil se chlapům z ničeho nic.
Třetí byl takovej flegmouš...Tomu bylo všechno jedno...
Je fakt, že dědeček sejim za jeho života hodně věnoval. Dlouhé procházky byly na denním pořádku, cvičák samozřejmostí, sporty...
Jak říkám, nejsem příliš aktivní člověk, nehodlám tu psát lži, jak bych s ním já chodila denně na dlouhé vycházky a přítel by s ním denně naběhal 10km...
Pitbull a stafordšírský bulteriéři se mi moc, moc, moc líbí :), ale stojím pevně nohama na zemi :). To už bych nezvládla vůbec :).
alda082
napsal(a):
Http://boxer.hafici.cz/
řekla bych že zde je boxer popsán tak jak opravdu je až teda na to utíkání, nikdy jsem nebyla svědkem že by nám pes utekl ze zahrady nebo na vycházce na volno v poli a to je znám po již tři generace. možná by byl pro vás vhodný ale možná se vám nebude líbit jeho vzhled. netuším jak si představujete aby váš pes vypadal.
Děkujeme,
určitě také přečteme :).
Upřímně nám nejde o to, jak pejsek bude vypadat. Jde nám opravdu o povahu a jak říkám, aby to nebyl "100% akčňák" .
Nejsme lidé, kteří si určitá plemena pořizují, protože jsou zrovna v módě. Chceme prostě parťáka, který nám bude vyhovovat a my jemu .

Ke kníračům bych ještě přidala příbuzného (?) černého ruského teriera. Nedávno se tu o něm diskutovalo ve vlákně ZPU1.
sarza
napsal(a):
Děkujeme,
určitě také přečteme :).
Upřímně nám nejde o to, jak pejsek bude vypadat. Jde nám opravdu o povahu a jak říkám, aby to nebyl "100% akčňák" .
Nejsme lidé, kteří si určitá plemena pořizují, protože jsou zrovna v módě. Chceme prostě parťáka, který nám bude vyhovovat a my jemu .
Tak jediné co vám ještě můžu poradit je, že ať si vyberete plemeno jaké koliv, nechte aby si to stěně nechalo vybrat vás. je to potom pes k nezaplacení, vždy jsem to tak dělala a dělat budu, nikdy nevybírám podle barvy ale podle prvotního pohledu a vzájemné sympatie přeji mnoho krásných chvil s budoucím parťákem.

alda082
napsal(a):
Tak jediné co vám ještě můžu poradit je, že ať si vyberete plemeno jaké koliv, nechte aby si to stěně nechalo vybrat vás. je to potom pes k nezaplacení, vždy jsem to tak dělala a dělat budu, nikdy nevybírám podle barvy ale podle prvotního pohledu a vzájemné sympatie přeji mnoho krásných chvil s budoucím parťákem.
K prvotnímu pohledu bych přidala rozum. Často při prvotním pohledu na štěně "vypadne mozek z hlavy".
napsal(a):
Ke kníračům bych ještě přidala příbuzného (?) černého ruského teriera. Nedávno se tu o něm diskutovalo ve vlákně ZPU1.
Opravdu nejsem odborník a klidně mě opravte :),
ale nejsou teriéři pro nás moc aktivní? Neradi bychom pejska trápili, kdybysme mu nemohli dopřát tolik pohybu, který by vyžadoval.
sarza
napsal(a):
Opravdu nejsem odborník a klidně mě opravte :),
ale nejsou teriéři pro nás moc aktivní? Neradi bychom pejska trápili, kdybysme mu nemohli dopřát tolik pohybu, který by vyžadoval.
Teriéři jsou maximálně aktivní. Pokud byste mu nedali dostatek možností k pohybu nebo ho nechali nudit se, byl by to problém.
Zkuste vybírat vylučovací metodou: krátko/dlouhosrstý, velký/malý, taky podle uštěkanosti, náchylnosti plemene k nemocem (což může být u některých podstatná věc) atd.

milannn
napsal(a):
Teriéři jsou maximálně aktivní. Pokud byste mu nedali dostatek možností k pohybu nebo ho nechali nudit se, byl by to problém.
Zkuste vybírat vylučovací metodou: krátko/dlouhosrstý, velký/malý, taky podle uštěkanosti, náchylnosti plemene k nemocem (což může být u některých podstatná věc) atd.
On je terier a terier. Černý ruský terier je terier snad jen podle názvu : http://klubct.euweb.cz/plemeno.php
Zkuste si přečíst zkušenosti "sufle" :
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/2985895/zpu-1-hlidani-predmetu#a2987230
Jen je trochu větší než střední. Dnes docela opomíjené plemeno,
stejně jako knírači.
sarza
napsal(a):
Dobrý den,
vím, že těchto diskuzí tu je spoustu, ale pořád jsem nenarazila na takovou, kde bych našla veškeré odpovědi na své otázky :).
Omlouvám se, za dlouhý příspěvek, ale raději napíšu každou drobnost, abychom neudělali nějakou chybu při výběru.
S přítelem jsme dostali byt s větším dvorkem.
Rádi bychom si pořídili střední plemeno právě na dvůr s tím, že by měl přístup i do bytu a na dvorku zateplenou boudu.
Máme doma starší slečnu maltézáčka (vyloženě gaučáka :) ).
Já osobně zkušenosti s většími plemeny nemám, ikdyž moji rodiče chovají Vlkodavi a přítelovi se zase věnují několik desítek let Bernardýnům.Věřím, že zde dokážete skvěle poradit :).
Ráda bych pejska, který vydrží na dvoře, když nebudeme doma (vím, že v naší přítomnosti ho budu pouštět do bytu, v tomhle se znám).
Nechceme vyloženě hlídače, ale aby aspoň maličko za plotem budil respekt :). Bydlíme na konci vesnice. Na proti dvorku je pouze pole a do subjektu, kde je byt, chodí kolem dvorku děti na kroužky. Nechci aby se ho vyloženě bály, ale aby nestrkaly ruce skrz plot - náhoda je blbec...Nikdy nevíte, jestli je to napadne.
Ráda bych, aby vycházel s naší psí slečnou a vzájemně se respektovali - PRO NÁS VELMI DŮLEŽITÉ.
Pár dní v týdnu budu sama přes noc doma (přítel dělá 24h), takže abych se tam nebála. Jak už jsem psala výše, naproti nám je pouze pole a první lampa je takových 50 metrů od subjektu. Takže kdyby "něco", ať alespoň upozorní. Nerada bych telátko, které bude za plotem vrtět ocasem a ukáže případnému narušiteli okno do ložnice . Chápu, že také záleží ba výchově.
Přítel je hasič. Rád jezdí na kole, zaběhá si a byla bych ráda, kdyby se s ním pes účastnil - není to podmínka. Spíš aby se pes vylítal a unavil.Ovšem musím dát na vědomí, že to není denně. A já jsem lenoch od přírody, takže bych absolvovala kratší procházky.
Přemýšleli jsme i nad pejskem z útulku, ale bojím se, jak spolu psi budou vycházet. Naše fenka byla již napadena psem a pokud psa nezná od štěňátka, tak má strach.
Můžete prosím poradit? Nechceme unáhlenou koupi či vybírat psa podle vzhledu. Chceme prostě parťáka pro nás a kamaráda pro naší holku :) a o plemeni vše nastudovat, než se rozhodneme pro koupi.
Moc děkuji za názory.
Já bych to vzala z trošku opačného konce než vy a postupně vylučovala...
Třeba - píšete, že jste tak trošku lenoch - ale - aktivní pes se musí utahat, dlouhosrstý pes se musí pravidelně česat ( i kdyby jen kalhotky, za ušima a límec, ale musí a pravidelně a jednou za týden celý), hladkosrstý pes zase málokterý vydrží v zimě venku... Navíc doma pes pouští chlupy - obzvlášť pes, který nebydlí trvale doma... Dlouhé chlupy jsou všude vidět a krátké se zase zapichují a nejdou odstranit :D úklid v případě vlastnění psa se tím dost komplikuje - o blátě a prachu, který pes nanosí domů ani nemluvím, máme jich šest :D
je třeba počítat s tím, že štěně bude vaši maltézačku zlobit, bude si chtít hrát a ona to nemusí snášet dobře - obzvlášt když chcete střední plemeno a to bude už dvouměsíční větší, než maltézačka...
cizí spratky je nejlepší vyřešit dvojitým plotem - a nejlépe přes ten vnější dát zevnitř takovou tu zelenou sítovinu... spratci psa neuvidí, pes o nich bude vědět, ale nebude je tolik řešit... když totiž spratci psa neuvidí, nebudou ho pravděpodobně dráždit... (jo, říkám spratci, protože děti jsou jen ty, co jsou vychované a normální.. a normální vychované dítě nenapadne drážit cizího psa :D )
Mně osobně z vašich kritérií připadá jako nejrozumnější volba Chodský pes, krátkosrstá kolie nebo velký špic...
Ale jak jsem psala výše - uvážila bych i další aspekty soužití se psem, jako jsou chlupy, úklid a vaše maltézačka...

Fakt nevybírejte podle chlupů! Řiďte se povahou plemene, temperamentem, účelem, k jakému bylo plemeno vyšlechtěno...psi lovečtí x ovčáci x pastevci x molossové x společenská plemena x primitivní...všichni mají nějaká specifika, nějaké potřeby.
Prosím, hlavně ne hovawarta, pro nezkušeného pejskaře to není vůbec pravé plemeno, ale kdyby náhodou ste si ho pořídila tak aspoň fenu (lépe se vychovávají), nesmíte na něj hrubou silou a s PP, protože když se kouknete kolik je HW v nouzi tak to je samý plavák bez PP a je zlý na lidi, psy a vrčí u žrádla atd, protože si všichni myslí že je to jen velký zlatý retrívr.
K.

Koldy, mám plaváka HW, je to můj první pes, jako psovod jsem byla totál nezkušená a lepší volbu jsem udělat nemohla! Výchova i výcvik takřka samovolně, naprosto TOP pes jak na aktivitu tak na gaučink...a takoví by HW měli být...Samozřejmě, ať si pořizuji plemeno jakékoliv, vždycky se musím seznámit s jeho povahou a specifiky a to pak respektovat. A vůbec - pokud si pořizuji jakéhokoliv psa, tak bych se nejdřív měla s nějakými základy soužití seznámit a připravit se.

Ja by som Vám odporučil dlhosrstú kóliu alebo appenzela. Majú ich moji susedia. Za plotom zaštekajú, ale neublížia.
Dobrý den,
moc, moc, děkuji za další názory a drahocenné rady.. Budu reagovat všeobecně.
Dlouhá srst nám nevadí, jsme zvyklí pravidelně česat. To že pes pouští chlupy pro nás také není takový problém. Všude máme lina a plovoucí podlahy. Samozřejmě by neexistoval přístup na sedačku apod. :). Bláto a prach bych také neviděla jako problém, jsem od malička naučená uklízet po pejskovi. Jeden čas jsme doma měli čtyři vlkodavy .
Naše maltézačka je zvyklá na štěňata a psy, kteří s ní vyrůstají. Jak říkám, má strach z dospělých psů, které nezná, jelikož nám ji na procházce, napadl volně pohybující se velký pes a kousl jí do oka, na které bohužel nevidí (veškeré výdaje s tím spojené nás stály více jak 20 tisíc, ale to už je zase debata na jiné téma ).
Nechceme pejska, který je příliš náročný na výchovu. Obávám se, že bysme to nezvládli a pes by si s námi dělal co chtěl a vše by muselo být podle něj.
Plot určitě budeme ještě řešit.
Chceme opravdu vše nastudovat, informovat se od majitelů, být ve spojení s chovateli, majiteli rodičů od psa. Nechceme žádnou unáhlenou koupi, nebo rychle, rychle, rychle vybrat psa o kterém nebudeme vědět nic, nebo jen základní informace z internetu... Dáváme si čas, abychom byli co nejlépe připravení.
Moje lenost je opravdu nepřekanatelná , vím 100%, že nebudu absolvovat dlouhé trasy, ale kratší. Přítel ano, ale ne pravidelně. Někdy dělá 3 dny v týdnu, někdy 2 a pokaždé je to jiný den v týdnu.
Opravdu si moc vážím každého příspěvku.
Tak zrovna vám se to povedlo, nastudovala jste si co pes vyžaduje (jaké zacházení, výchova atd.) a trefila jste zrovna štěně které vám sedlo, ale tohle neplatí u každého, že. A znuděný HW taky není nic super, musí se sním pracovat navíc když už mají jednoho psa malého plemene, tak zrovna štěně co už bude skoro větší v 8 týdnech než maltézák, radši něco středního.
K.
koldy
napsal(a):
Tak zrovna vám se to povedlo, nastudovala jste si co pes vyžaduje (jaké zacházení, výchova atd.) a trefila jste zrovna štěně které vám sedlo, ale tohle neplatí u každého, že. A znuděný HW taky není nic super, musí se sním pracovat navíc když už mají jednoho psa malého plemene, tak zrovna štěně co už bude skoro větší v 8 týdnech než maltézák, radši něco středního.
K.
Přidám se k debatě. Psi, co tu padli a se kterýma mám já nějaké zkušenosti: vlčí špic byl celkem rapl a nevyzpytatelný, ovšem mohlo to být hroznou výchovou, plavého howavarda měli sousedi a nikdo se k němu nesměl přiblížit. Tento pes byl ovšem, dán na výcvik", takže nechci ani vědět co s ním kdo cvičil. Sousedům to ale vyhovovalo, nemuseli se namáhat, pes šlapal jak hodinky a oni o nějaký kontakt s ostatníma stejně nestojí. Druhého howavarda-černého, mají známí v rodině, je vyloženě vychovánaný jako rodinný pes, bez výcviku, zvyklý na děcka, na kočky, na psy, pohodář. Velký ruský teriér co jsem znala měl výcvik a byl hodně, hodně ostrý. Choďák je plašan, je tam nevyrovnaná povaha. Boxeři byli všichni v pohodě, jen to zdraví je tam teďka špatné. NO se hodí jen pro ty, co chtějí cvičit, jinak je to časovaná bomba. K maltézačce bych se nebála vybrat jakéhokoliv psa(kluka) z plemen, která nejsou vyloženě nesnášenlivá, takže ne teriéři a tedy i ne bull plemena.
lesnížínka
napsal(a):
Přidám se k debatě. Psi, co tu padli a se kterýma mám já nějaké zkušenosti: vlčí špic byl celkem rapl a nevyzpytatelný, ovšem mohlo to být hroznou výchovou, plavého howavarda měli sousedi a nikdo se k němu nesměl přiblížit. Tento pes byl ovšem, dán na výcvik", takže nechci ani vědět co s ním kdo cvičil. Sousedům to ale vyhovovalo, nemuseli se namáhat, pes šlapal jak hodinky a oni o nějaký kontakt s ostatníma stejně nestojí. Druhého howavarda-černého, mají známí v rodině, je vyloženě vychovánaný jako rodinný pes, bez výcviku, zvyklý na děcka, na kočky, na psy, pohodář. Velký ruský teriér co jsem znala měl výcvik a byl hodně, hodně ostrý. Choďák je plašan, je tam nevyrovnaná povaha. Boxeři byli všichni v pohodě, jen to zdraví je tam teďka špatné. NO se hodí jen pro ty, co chtějí cvičit, jinak je to časovaná bomba. K maltézačce bych se nebála vybrat jakéhokoliv psa(kluka) z plemen, která nejsou vyloženě nesnášenlivá, takže ne teriéři a tedy i ne bull plemena.
Děkuji :),
víte, snažíme se hledat právě plemena, která nejsou nesnášenlivá, ale když projíždím internet, tak na každé stránce se píše něco jiného.
Někde se uvádí, že dotyčné plemeno je snášenlivé, na druhé stránce se zase dočtu, že je nesnášenlivé... Proto jsme právě založila diskuzi, vždy když jsem něco potřebovala vědět, dočetla jsem se zde od chovatelů a moc mi to pomohlo :).
A určitě chceme kluka :), o feně vůbec neuvažujeme.