Charnik1
XXX.XXX.53.28
Dobrý den.
Dnes jsem si vzal fenku německého ovčáka 1,5 roku starou od chovatele. Prý má částečný základní výcvik a je hravá takže se dá doučit. Fenka vůbec nereaguje. Ani na povely ani na hračky. Spíše se bojí a pořád utíká co nejdál ode mě. Když si lehne tak oddechuje jako by byla udýchaná a při tom nic nedělala. Pořád se třese. Hodně pije a má průjem. Asi z toho že je v novém prostředí. Chápu že to chce čas a trpělivost. Jak dlouho může trvat než si zvykne a jak ji to ulehčit? Máme doma ještě jednoho pejska a ten je starý 13 let. Vypadalo že si rozumí ale i když je náš starší pes o trošku menší tak na ni útočí a sráží jí k zemi. Když je dám k sobě tak jen s košíky aby si neublížili. Máte rady i na to jak je dát dohromady? Děkuji za všechny komenty které mi pošlete snad pomohou.
Charnik1
XXX.XXX.53.107
scylla
napsal(a):
Začala bych kontrolou na veterině.
U veterináře jsem s ní byl hned ráno a potvrdil mi že je zdravá a má veškeré očkování. Začala se tak chovat po pár hodinách doma.
Podle popisu je fenka extrémně bázlivá. Z toho musíte vycházet.
Trpělivost, trpělivost, klid, klid. Hlavně váš, vnitřní - ten je nejdůležitější. Žádné zvyšování hlasu, žádný přísný postoj... prostě vše absolutně v klidu, bez upřeného pohledu, bez naklánění nad fenku... A zatím bych nehrotila ani procházky či výcvik - stačí vyvenčit.
Pokud ji váš pes "šikanuje" (ať už záměrně, nebo jen tím, že fenka jeho styl hry nepobírá a bojí se ho), rozhodně zasáhněte. Košíky nic neřeší - problém není v tom, že by ji pes pokousal, problém je v tom, že se ho fenka bojí. Vezměte si psa na krátké vodítko, sledujte reakce fenky, pokud to na ni bude moc, tak dejte psu "lehni". A fenka ať má vždycky širokou volnou únikovou cestu.
Držím palce!
Charnik1
napsal(a):
U veterináře jsem s ní byl hned ráno a potvrdil mi že je zdravá a má veškeré očkování. Začala se tak chovat po pár hodinách doma.
Dejte jí obojek, široký, nestahovací, a hladké vodítko bez kroužků a bez očka, dlouhé nejméně 2,5 délky psa. Dodržujte pár zásad - nedívejte se jí na hlavu, nestůjte k ní čelem, ale otočte se trošku ramenem a trošku sklopte hlavu. Mluvte na ní klidným, vlídným hasem, když po ní něco chcete, dejte jí dost času na pochopení, pak jemně pochvalte. Určitě nedávejte rázné povely jako na cvičáku, nejásejte, neječte při pochvalách. Dobře pracujte s reflexní obloukem. Kdykoli o vás projeví zájem, pohlaďte jí usmějte se. Nestavte na pamlscích a na žrádle. Půjde to a nebude to až tak douho trvat. Pokud by vám někdo radil kastraci, tak ho pošlete do tmy, to by pak náprava byla výrazně těžší. Když je někde v místnosti, volejte si jí k sobě, nechoďte za ní. Když byste museli, tak vždycky tak, aby měla možnost ústupu, zase se jí nedívat na hlavu. Chovat se přirozeně, srozumitelně a vlídne.
Charnik1
XXX.XXX.33.47
tlupa
napsal(a):
Trpělivost, trpělivost, klid, klid. Hlavně váš, vnitřní - ten je nejdůležitější. Žádné zvyšování hlasu, žádný přísný postoj... prostě vše absolutně v klidu, bez upřeného pohledu, bez naklánění nad fenku... A zatím bych nehrotila ani procházky či výcvik - stačí vyvenčit.
Pokud ji váš pes "šikanuje" (ať už záměrně, nebo jen tím, že fenka jeho styl hry nepobírá a bojí se ho), rozhodně zasáhněte. Košíky nic neřeší - problém není v tom, že by ji pes pokousal, problém je v tom, že se ho fenka bojí. Vezměte si psa na krátké vodítko, sledujte reakce fenky, pokud to na ni bude moc, tak dejte psu "lehni". A fenka ať má vždycky širokou volnou únikovou cestu.
Držím palce!
Ano je bázlivá. Lekne se skoro všeho. Když ji pes očichá tak to se ještě trochu nechá, ale když se k němu chce přiblížit ona už je problém. Přitom vždy na ní vystartuje a snaží se jí srazit. Jelikož se tak bojí tak se nebrání ani neutíká. Volné ji nemůžu nechat jelikož je potom těžké jí chytit. Snažím se s ní trávit co nejvíc času aby si na mě zvykla.
Charnik1
napsal(a):
Ano je bázlivá. Lekne se skoro všeho. Když ji pes očichá tak to se ještě trochu nechá, ale když se k němu chce přiblížit ona už je problém. Přitom vždy na ní vystartuje a snaží se jí srazit. Jelikož se tak bojí tak se nebrání ani neutíká. Volné ji nemůžu nechat jelikož je potom těžké jí chytit. Snažím se s ní trávit co nejvíc času aby si na mě zvykla.
Jak to myslíte - "je těžké ji chytit"? Snad máte nějakou zahradu, dvůr, oplocený pozemek - ne?
Charnik1
napsal(a):
Proč ho to necháte dělat?
Charnik1
XXX.XXX.61.255
scylla
napsal(a):
Proč ho to necháte dělat?
Nenechávám ho to dělat schválně. Zatím se to snažím řešit tak že jsou oddělení a ven chodí každý sám protože když jsem zkoušel je vyvenčit za pomoci druhé osoby a měli jsme velký rozestup aby pejsci měli prostor tak se nevyvencili. Když jsem jí zkusil seznámit s jiným psem nebo fenkou o kterých vím že jsou klidní. Tak moje fenka na ně byla agresivní i když si ji ostatní nevšímali.
Charnik1
XXX.XXX.61.255
tlupa
napsal(a):
Jak to myslíte - "je těžké ji chytit"? Snad máte nějakou zahradu, dvůr, oplocený pozemek - ne?
Ano máme zahradu která je uzavřená ale ona se bojí i mě. Takže přijde jen když se jí chce. Bojí se všeho. Šuplíku, vody z hadice která jen teče. Nebo i obojku, voditka a košíku, ale když to má na sobě tak je v klidu a nevadí jí to.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Pochybuji, že Vám to bude klapat, když jste nedokázal vychovat nynějšího psa. Budete mít problémy.
Charnik1
XXX.XXX.33.19
napsal(a):
Pochybuji, že Vám to bude klapat, když jste nedokázal vychovat nynějšího psa. Budete mít problémy.
Nemyslím si že můj první pes je nevychovaný. Poslouchá dobře. Myslím že problém je ten že 13 let byl u mě a neměl druhého k sobě. Takže si hlídá území.
Charnik1
napsal(a):
Nemyslím si že můj první pes je nevychovaný. Poslouchá dobře. Myslím že problém je ten že 13 let byl u mě a neměl druhého k sobě. Takže si hlídá území.
To je přesně to, on si nemá co hlídat území, to je Vaše. Nerespektuje Vás.
Charnik1
napsal(a):
To si hlídá.
Nový pes se měl s novým domovem seznámit v klidu, jen s Vámi,
bez asistence jásající rodiny a stávajícího psa.
To mohlo přijít později a ne vyjukanýho nováčka nechat napadat
a psychicky ho dorazit.
Charnik1
XXX.XXX.46.116
tlupa
napsal(a):
Držím palce!
Děkuji za radu. Když mám psa na vodítku a fenku volně tak kolem něho chodí a převážně je to v klidu. Už vydrží i v jedné místnosti spolu ale raději se k sobě nepriblizuji.snad to časem bude lepší. Ještě jednou děkuji.