Dobrý den,
mám problém náš miláček je poslušný kluk, ale jak se něco pohybuje rychle je to zajímavější než já..
Máme spolu hezký vztah a máme spolu silné pouto.
Když ho pustím, nevzdálí se ode mě dále jak na 2 metry, pořád si mě hlídá, hrajeme si, když ho zavolám, tak přijde.
Když však jdeme kolem cesty má reakci na auta, cyklisty, když je na vodítku, tak ho v pohodě zvládnu, ví že to nesmí, ale když ho na procházce pustím a náhodou jede někdo na kole a já si ho všimnu později než on je to průšvih. Neodvolám ho. On nechce ublížit, chce si hrát, ale člověka vyděsí když se na něj valí 40 kg pes..
Vím, že jsem asi udělala chybu ve výchově, protože když byl štěně, tak to také několikrát provedl.
Nechci ho mít stále na vodítku, ale už nevím co s ním..
Nemáte s tím někdo zkušenosti?
Děkuji za jakoukoli radu nebo jen nápad jak to napravit.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Když vidíte, že jede kolo, tak děláte co? CO má dělat pes? Naučila jste/učíte ho TO dělat?

Lucie a Čad
napsal(a):
Když vídím kolo, tak ho okamžitě zavolám, když přijde tak ho pochválím a odměním, ale když vidí kolo první on, tak je všechna snaha marná...
Bude to chtít trpělivost a stopovačku, plus třeba naučit povel =jede cyklista a pes, když ho vidí, sedne si. Nebo jakýkoliv jiný povel.
Lexaurin
napsal(a):
My mame povel"kolo", fenka sedi, kouka na me az ji pochvalim, odmenim a dam "volno".
Taky mám povel "kolo"
U nás tomu předcházel povel k noze(a kolo-spíš jsem to tak komentovala, pak sednutí a nechání předjet kolo, postupně odbourat povel k noze a už je jen "kolo", ted už se nezastavujem, jdem běžnou chůzí, jen "kolo", pes se přiřadí a po projetí kola dostane volno.Teď když už nemusím mít milion očí i v zadu, tak se pes přiřadí i sám, pokud já si ještě nestačila všimnout.
A teda cyklisti u nás jezdí pořád, jezdili i dnes .

Kdybych nechávala psa vždycky když jede kolem cyklista sednout, nikdy bychom nikam nedošli a pes by stále seděl .

Stejně tak máme "kolo" a "kraj". Lucie, prostě a jednoduše musíš mít na procházce oči kolem hlavy a to kolo vidět první. Psu stopovačku, ať nemůže utéct a taky bych začal nejdřív povelem k noze - pes si sedne - klidová poloha u tebe, můžeš okamžitě reagovat, a pak to rozvolnit, jak píše výše sapp. Já to psa naučila tak, že jsem ho posuňkem poslala na kraj a dala "kolosedni", ze kterého to vyústilo do "kolo" (máme i "auto"), kdy se pes sám odebere na kraj a sedne.
Teď bych se snažila vyhledávat místa, kde se cyklisté pohybují, nebo lépe se s někým známým domluvit a udělala intenzivní trénink. Pokud reaguje hodně emotivně, tak bych si řídila i vzdálenost kola (nejdřív budu od projíždějícího cyklisty 50m a dle reakcí psa se budu postupně přibližovat, až zvládne i kolo těsně projíždějící.)
"že ho tím na cyklistu ještě více upozorním"
ale pes to kolo má vnímat, ale ten vjem se pro něj má v podstatě stát povelem.
Tak jsme to dnes začali cvičit, jen si říkám, že bych mu asi místo obojku měla dát kšírky, protože takhle když si na stopovačku šlápne, tak se trošku přiškrtí..
A ještě mám dotaz, myslíte, že když ho, až budeme mít nacvičeno, vypustím bez té stopovačky, že se bude chovat stále stejně?

"Tak jsme to dnes začali cvičit, jen si říkám, že bych mu asi místo obojku měla dát kšírky, protože takhle když si na stopovačku šlápne, tak se trošku přiškrtí.."
Pes si na stopku zvykne a naučí se.
Kšíry/postroj má jednu nevýhodu - daleko horší až nemožná jemná manipulace se psem (bude záležet na psu i na druhu postroje) - pokud je pes zapnut na obojku, lehkým tahem, jemným škubem si ho k sobě obrátím, když vyšlu "vlnu", tak mu cinkne karabina - impuls, on se na mě otočí. Pokud mám psa na postroji (já mám psa 56kg a postroj, kde je upnutí za předníma nohama), tak ho ani náhodou neotočím, a pokud je opravdu zaujat, tak spíš odtáhne on mne než naopak.
"Tak jsme to dnes začali cvičit, jen si říkám, že bych mu asi místo obojku měla dát kšírky, protože takhle když si na stopovačku šlápne, tak se trošku přiškrtí.."
Pokud ho to dobře naučíš - tedy vybuduješ dostatečně pevný podmíněný reflex- tak ano (právě proto je dobré to řízené učení, kdy ti někdo známý bude jezdit dokola na kole, ať můžeš mít dostatečný počet opakování v "lekci" v krátkém čase). Častou chybou, po které následuje vyjádření "ono to nefunguje", je právě předčasné odepnutí stopky.